Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuST by FLCN
- bartekbilin
- Użytkownik
- Auto: Insignia CT
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: ST by FLCN
W mojej poprzedniej Insigni podczas przebiegu 0 do 212 000 km ponad program było robione sprzęgło + dwumasa, amortyzator prawy przód, coś przy wspomaganiu (rurka jakąś poszła chyba), ogrzewanie foteli (gwar), przycisk otwierania bagażnika (gwar) i to tyle. Szczerze to sam myślałem, że miałem trefny egzemplarz, ale raczej nie było tak źle 
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Olsztyn
mam pytanko do Ciebie odnośnie oct ogólnie, tak jak już ktoś pytał czy u Ciebie zbiera się woda w tym zbiorniczku ? Jeśli tak to demontujesz go na zimę ?
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ładne podsumowanie, ładnie się wyżaliłeś. 
No qr*cze - no mam nadzieję, że to jednak kilka odosobnionych pechowych przypadków. U mnie - odpukać - ostatni rok tylko lekko rozszczelniony uszczelniacz przedniego napędu 4x4 (wymieniony - i to dwukrotnie - na gwarancji) - poza tym zero problemów, tylko zwykły przegląd z wymianą oleju i filtrów.
I tego życzę - trzymam kciuki, aby w końcu zła passa się skończyła.
Pozdro.,
MxW.
No qr*cze - no mam nadzieję, że to jednak kilka odosobnionych pechowych przypadków. U mnie - odpukać - ostatni rok tylko lekko rozszczelniony uszczelniacz przedniego napędu 4x4 (wymieniony - i to dwukrotnie - na gwarancji) - poza tym zero problemów, tylko zwykły przegląd z wymianą oleju i filtrów.
I tego życzę - trzymam kciuki, aby w końcu zła passa się skończyła.
Pozdro.,
MxW.
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: LDZ
@elfiasty , żadna woda się nie zbiera. Nic specjalnego na zimę nie robię. Tak jak pisałem, tego oleju nie zatrzymuje się dużo. Silnik zdrowy, to nie ma problemu. Jak silnik padaka, to żadne oct nie pomoże...
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- flcn
- Użytkownik
Wyklepane przez małe żółte rączki
Tyle było przy nich radosnej twórczości , że trzeba było je nazwać "extreme"
.
A tak na poważnie, to nie miałem zbytnio pola do popisu z finansami (auto jest służbowe) i jednocześnie zależało mi na małym et żeby ominąć dystanse, a wyjść z kołem na zewnątrz. Ogólnie jestem bardzo z nich zadowolony. Mnie się podobają (na szczęście nie tylko mnie), były tanie jak barszcz i po 5 miesiącach niełatwego żywota (nie noszę auta po dziurach) nawet pozostały okrągłe i nie biją.
Wczoraj pomalowałem zaciski: Jutro nowe tarcze i klocki tył...
Tyle było przy nich radosnej twórczości , że trzeba było je nazwać "extreme"
.A tak na poważnie, to nie miałem zbytnio pola do popisu z finansami (auto jest służbowe) i jednocześnie zależało mi na małym et żeby ominąć dystanse, a wyjść z kołem na zewnątrz. Ogólnie jestem bardzo z nich zadowolony. Mnie się podobają (na szczęście nie tylko mnie), były tanie jak barszcz i po 5 miesiącach niełatwego żywota (nie noszę auta po dziurach) nawet pozostały okrągłe i nie biją.
Wczoraj pomalowałem zaciski: Jutro nowe tarcze i klocki tył...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- flcn
- Użytkownik
Zawziąłem się dzisiaj na klabelki od ładowarki do telefonu i od kamery. W związku z prośbą o fotorelację postarałem się uwiecznić jak ta praca mi poszła:
Zacząłem od strony kamerki. Tutaj kabel wkładam pod podsufitkę. Miejsca jest dość:

Następnie uchylam osłonę słupka. Jest na zatrzaskach, trzeba zdecydowanie pociągnąć. Jeden-dwa zaczepy wystarczą do uchylenia (to uszkodzenie tapiecerki, to nie wskutek dzisiejszych działań. Taką już kupiełm). Dodatkowo odsuwamy uszczelkę drzwi dla łatwiejszego dostępu :

Następnie znów zdecydowanym ruchem otwieramy boczną zaślepkę deski rozdzielczej i wprowadzamy kabel:

Potem czas na schowek. 4 śrubki na kluczyk 7 z frontu schowka i wyjeżdża jak na sankach. Nasz kabel można owinąć na istniejących wiązkach co by się nie plątał. Przy okazji można wymienić filtr kabinowy
:

Następnie otwieramy dwa boczki tunelu środkowego oraz wyjmujemy popielniczkę. Wszystko na zatrzaskach:

[url=https://postimg.org/image/r16os8n3v/]
Po przejściu na drugą stronę tunelu można by poprowadzić dołem kabel i z boku siedzenia przejść do gniazda pod podłokietnikiem. Tak też na początku zrobiłem
:

Ale nie spodobało mi się to za bardzo. Szybka decyzja- dziura w schowku gdzie jest gniazdo i wchodzimy z kablami od dołu, tak aby w ogóle nie było ich widać. Dremel w ruch i jest dziura
:

Następnie odkręcamy dwie śrubki na klucz 7 z przodu tunelu (przy popielniczce) oraz dwie z tyłu na bokach tunelu. Aby się to nich dostać najlepiej przesunąć siedzenia maksymalnie do tyłu i uchylić zatrzaski do pasów. Następnie unosimy tunel tyłem do góry i od spodu przekładamy nasze kable.
Po założeniu wygląda to tak
:

A ja się mogę cieszyć zamkniętą popielniczką, brakiem kabli na wierzchu, działającą kamerką, ładowaniem telefonu indukcyjnie, bądź przez QC
Jeśli forumowicze, a przede wszystkim admini uznają, że może być przydatne dla innych, to można przenieść do zrób to sam
Zacząłem od strony kamerki. Tutaj kabel wkładam pod podsufitkę. Miejsca jest dość:

Następnie uchylam osłonę słupka. Jest na zatrzaskach, trzeba zdecydowanie pociągnąć. Jeden-dwa zaczepy wystarczą do uchylenia (to uszkodzenie tapiecerki, to nie wskutek dzisiejszych działań. Taką już kupiełm). Dodatkowo odsuwamy uszczelkę drzwi dla łatwiejszego dostępu :

Następnie znów zdecydowanym ruchem otwieramy boczną zaślepkę deski rozdzielczej i wprowadzamy kabel:

Potem czas na schowek. 4 śrubki na kluczyk 7 z frontu schowka i wyjeżdża jak na sankach. Nasz kabel można owinąć na istniejących wiązkach co by się nie plątał. Przy okazji można wymienić filtr kabinowy

Następnie otwieramy dwa boczki tunelu środkowego oraz wyjmujemy popielniczkę. Wszystko na zatrzaskach:

[url=https://postimg.org/image/r16os8n3v/]

Po przejściu na drugą stronę tunelu można by poprowadzić dołem kabel i z boku siedzenia przejść do gniazda pod podłokietnikiem. Tak też na początku zrobiłem

Ale nie spodobało mi się to za bardzo. Szybka decyzja- dziura w schowku gdzie jest gniazdo i wchodzimy z kablami od dołu, tak aby w ogóle nie było ich widać. Dremel w ruch i jest dziura

Następnie odkręcamy dwie śrubki na klucz 7 z przodu tunelu (przy popielniczce) oraz dwie z tyłu na bokach tunelu. Aby się to nich dostać najlepiej przesunąć siedzenia maksymalnie do tyłu i uchylić zatrzaski do pasów. Następnie unosimy tunel tyłem do góry i od spodu przekładamy nasze kable.
Po założeniu wygląda to tak

A ja się mogę cieszyć zamkniętą popielniczką, brakiem kabli na wierzchu, działającą kamerką, ładowaniem telefonu indukcyjnie, bądź przez QC
Jeśli forumowicze, a przede wszystkim admini uznają, że może być przydatne dla innych, to można przenieść do zrób to sam
-
kecif
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI ST
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: K-ce
Super. Pozwolę sobie skopiować rozwiązanie
Te przednie słupki rozbierales najpierw od góry?
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
- flcn
- Użytkownik
Tak, najpierw od góry. Wkładasz palce od strony szyby i pociągasz do siebie.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Puściłeś kable usb od ładowarki w podłokietniku bezpośrednio do kamery? U mnie był za duży spadek i musiałem przedłużyć wtyczkę zapalniczki
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
- flcn
- Użytkownik
Ano
. Myślę, że w dużej mierze to kwestia jakości kabla i ładowarki- miałem farta
. Do kamery jest kabel USB a-usb mini 2m + przedłużacz USB a 1,8m. Do ładowania telefonu kabel USB a- Micro USB kątowy 1,8 m. Wszystko to do jednej ładowarki i hula jak trza
. Myślę, że w dużej mierze to kwestia jakości kabla i ładowarki- miałem farta
. Do kamery jest kabel USB a-usb mini 2m + przedłużacz USB a 1,8m. Do ładowania telefonu kabel USB a- Micro USB kątowy 1,8 m. Wszystko to do jednej ładowarki i hula jak trza
- flcn
- Użytkownik
Dzisiaj na pokład wpadł taki oto zestaw :
Ostatnio auto dużo serca, czasu i inwestycji dostaje... Mam nadzieję, że się odwdzięczy bezawaryjną jazdą...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- flcn
- Użytkownik
Tomciu, doktora to ja bym jej na bank nie nalał. Każdy ma swoje zdanie na temat dodatków/uszlachetniaczy do oleju. Ja akurat leję. Motor life jest na rynku wiele lat i nie spotkałem się że złą opinią na temat tego specyfiku.
Tadek, kupowałem wszystko w Łodzi w sklepie stacjonarnym. Ceny te z niższego zakresu. Prowadzą też sprzedaż przez allegro. Nazywają się moto hurt Łódź, ul. Piotra Skargi.
Tadek, kupowałem wszystko w Łodzi w sklepie stacjonarnym. Ceny te z niższego zakresu. Prowadzą też sprzedaż przez allegro. Nazywają się moto hurt Łódź, ul. Piotra Skargi.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
Przepraszam ciemna masa ze mnie.Faktycznie to nie doktorek.Gdzie kupowałeś olej?Ja ostatnio na Stefana cały komplet wszystkie filtry,płukankę i taki sam olej.
- flcn
- Użytkownik
Napisałem wyżej
Na Piotra Skargi - Górniak.
Na Piotra Skargi - Górniak. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Kolegaberlin.pl wysyła olej z niemieckiej dystrybucji.
Ma w sprzedaży LM 5w30 Top Tec 4600 Dexos2 taki jak ori , olej placłiem 164 zł 5L , a w De w Obi , Real Kaufland, kosztuje 70 €
Też teraz płukałem i wlałem Militec .
Sam się zastanawiam nad zastosowaniem oleju o większej lepkości niż 30 .
LM ma olej Racing 10w60 może byłby lepszy do silnika 200kk?
Tylko czy pompa da radę tłoczyć.
Wiem jak pięknie mruczał mój stary Dci po tym oleju
Ten LM 10w60 jako nieliczne jest fullsyntetyk z serii Racing .
Chyba dobry pomysł dla wszystkich po Chipie .
Nie wiem tylko jak DPF sobie poradzi bez Dexos2
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ma w sprzedaży LM 5w30 Top Tec 4600 Dexos2 taki jak ori , olej placłiem 164 zł 5L , a w De w Obi , Real Kaufland, kosztuje 70 €
Też teraz płukałem i wlałem Militec .
Sam się zastanawiam nad zastosowaniem oleju o większej lepkości niż 30 .
LM ma olej Racing 10w60 może byłby lepszy do silnika 200kk?
Tylko czy pompa da radę tłoczyć.
Wiem jak pięknie mruczał mój stary Dci po tym oleju
Ten LM 10w60 jako nieliczne jest fullsyntetyk z serii Racing .
Chyba dobry pomysł dla wszystkich po Chipie .
Nie wiem tylko jak DPF sobie poradzi bez Dexos2
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju