--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Re: Ciśnienie oleju
Kolego, czytałeś ten wątek? I przyczyna i rozwiązanie są opisane w tym wątku.
Umieszczenie postów bez zapoznania się z zawartością forum jest niezgodne z regulaminem. Polecam się z nim zapoznać.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Umieszczenie postów bez zapoznania się z zawartością forum jest niezgodne z regulaminem. Polecam się z nim zapoznać.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak, czytałem 2x i poza pierwszym postem ani słowa o komunikacie "niski poziom oleju", same problemy z niskim ciśnieniem i komentarze do wymiany uszczelki smoka (która u mnie została wymieniona przy ~190kkm).
-
manki
Jaki masz filtr oleju?ja przy wymianie oleju kupiłem filtron i po kilku dniach pojawiał mi się komunikat,filtr wymieniony na knecht i komunikatu już nie widzę miesiąc
pozdro
pozdro
- Fede
- Użytkownik
O widzisz, nie pamiętam, bardzo możliwe że Filtron.
Na tym oleju i filtrze mam zrobione ~9 kkm, przed zimą i tak będę wymieniał, wtedy kupię coś lepszego niż Filtron.
Na tym oleju i filtrze mam zrobione ~9 kkm, przed zimą i tak będę wymieniał, wtedy kupię coś lepszego niż Filtron.
-
Bodex
Przy tak kapryśnym i czułym układzie smarowania tylko Mann to nr 1
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
- Fede
- Użytkownik
Dzisiaj znowu ten sam komunikat: "niski poziom oleju, sprawdź stan", po przejechaniu 3-4 km od odpalenia auta. Poziom na bagnecie: max, do górnej krawędzi płaskiej części bagnetu.
Mam prośbę: czy ktoś z kolegów mógłby podać mi długość bagnetu w 2,0 cdti? Być może mój jest uszkodzony, czy coś?
Mam prośbę: czy ktoś z kolegów mógłby podać mi długość bagnetu w 2,0 cdti? Być może mój jest uszkodzony, czy coś?
- Fede
- Użytkownik
Pojęcia nie mam.
Problemy w sumie zaczęły się po wizycie u mechanika, który stwierdził że mam jakieś 0,5 litra oleju za dużo. Odessałem przez bagnet mniej więcej tyle ile powiedział, stan na bagnecie po zabiegu był w mniej więcej 1/2 prawidłowego poziomu. Dzień później na zakręcie wyświetlił się pierwszy raz wspomniany komunikat - mówię moja wina, może za dużo odessałem. Dolałem jakieś 200 ml, od tamtej pory spokój na kilka tygodni. Teraz od kilku dni nawrót problemu, chociaż wg mnie stan na bagnecie to max.
Póki miałem "niby za dużo" problemów nie było, zrobiłem tak z 5-6 tys. km. Odkąd upuściłem jest jak jest.
Stąd moje pytanie o długość bagnetu, ewentualnie może ktoś z Warszawy będzie się kręcił obok warszawskiego Targówka/Bródna żeby użyczyć swojego bagnetu do pomiaru/porównania?
Problemy w sumie zaczęły się po wizycie u mechanika, który stwierdził że mam jakieś 0,5 litra oleju za dużo. Odessałem przez bagnet mniej więcej tyle ile powiedział, stan na bagnecie po zabiegu był w mniej więcej 1/2 prawidłowego poziomu. Dzień później na zakręcie wyświetlił się pierwszy raz wspomniany komunikat - mówię moja wina, może za dużo odessałem. Dolałem jakieś 200 ml, od tamtej pory spokój na kilka tygodni. Teraz od kilku dni nawrót problemu, chociaż wg mnie stan na bagnecie to max.
Póki miałem "niby za dużo" problemów nie było, zrobiłem tak z 5-6 tys. km. Odkąd upuściłem jest jak jest.
Stąd moje pytanie o długość bagnetu, ewentualnie może ktoś z Warszawy będzie się kręcił obok warszawskiego Targówka/Bródna żeby użyczyć swojego bagnetu do pomiaru/porównania?
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Jak chcesz się pokręcić po południu w okolicach Ząbek to mogę swój użyczyć do testu. Przez Bródno i Targówek czasem jeżdżę ale mało regularnie. W sumie mogę też zmierzyć bagnet ale mam MY11
- Fede
- Użytkownik
Gdybyś mógł zmierzyć długość do żółtej końcówki w wolnej chwili, to byłbym bardzo wdzięczny 
Szkoda mi Twojego czasu żeby czekać aż auto ostygnie itd. jak podjadę
Szkoda mi Twojego czasu żeby czekać aż auto ostygnie itd. jak podjadę
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
- Fede
- Użytkownik
Dziękuję bardzo, zaraz porównam ze swoim 
-- 25 sie 2016, o 08:48 --
Ale jaja.
Przed chwilą zmierzyłem swój - od początku bagnetu do początku żółtej końcówki równo 650 mm.
Około 620 mm mam do tego metalowego zgrubienia, tuż przed żółtym plastikiem.
Jedyne oznaczenie jakie znalazłem na bagnecie to A822, na plastikowym kółku za które się go wyciąga.
Czy ktoś jeszcze z A20DTH może zmierzyć jaką długość ma u siebie?
-- 25 sie 2016, o 10:54 --
Przed chwilą kupiłem nowy w ASO (60 zł), po numerze nadwozia dobrany i ma 625 mm.
Jest identyczny jak ten stary, ma nacięcia w tych samych miejscach, nie ma absolutnie żadnych różnic poza długością.
Od razu dolane ~400 ml oleju, nowy bagnet pokazał po tym stan 2/3.
-- 25 sie 2016, o 08:48 --
Ale jaja.
Przed chwilą zmierzyłem swój - od początku bagnetu do początku żółtej końcówki równo 650 mm.
Jedyne oznaczenie jakie znalazłem na bagnecie to A822, na plastikowym kółku za które się go wyciąga.
Przed chwilą kupiłem nowy w ASO (60 zł), po numerze nadwozia dobrany i ma 625 mm.
Jest identyczny jak ten stary, ma nacięcia w tych samych miejscach, nie ma absolutnie żadnych różnic poza długością.
Od razu dolane ~400 ml oleju, nowy bagnet pokazał po tym stan 2/3.
- Przemek80
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Goerlitz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Opel Ligęza w Jeleniej Górze koszt wymiany uszczelki 550 plu olej 199. Cena do przełknięcia
-
frembud
- Forumowicz
- Auto: sport tourer 160KM
- Miasto:
podziękowania dla kolegi rataj73 ze strony 4 forum za bardzo pomocny opis dotyczący samodzielnej wymiany.
Przy okazji wymiany oleju, zaplanowałem wymianę osobistą, Co prawda nie miałem nigdy żadnych objawów, ale 2009 i 220 tys. najechane, daje podstawy aby zaglądnąć co ma pod bielizną.
opis jest dobry, aczkolwiek po swoich doświadczeniach dodałbym kilka uwag.
1. Zacząłbym od góry, tj. ściągnięcia obudowy filtra powietrza i odkręcenie podpory( a dokładnie wieszaka) silnika 3 śruby na klucz 15
2. oczywiście odkręcenie korka oleju i wyciągnięcie bagnetu ( jak się jest już pod autem, a pracowałem na podnośniku, to jak się tego zapomni, to później się żałuje
ten kawałek wydechu z plecionką jest dużo lepiej wykręcić w całości, pomimo że urwałem obie szpilki na łączeniu i jedną od poduszki wydechu.
3 niezbędne klucze to klucz 15, w tym oczkowy plaski (do tej śruby trzeciej od podpory półosi), klucze 13 do wydechu, klucz 10 do odmy oleju, klucz 32 do filtra oleju, komplet kluczy torx najlepiej z długą przedłużką( do odkręcenia miski- dwa rodzaje
Uszczelka nie była twarda, ale pęknięta na kołnierzu na długości ok. 1 cm. Wymieniłem przy okazji oring na czujniku oleju
Cała operacja razem z grą wstępną (przegląd podwozia) i naprawą urwanych szpilek, wymianą filtra i zalaniem oleju zajęła mi ok. 6 godz.
Po zalaniu oleju chciałem sprawdzić poziom i pech. Przykręcona miska przycisnęła bagnet.
pauza techniczna na darcie łacha
Głupie, bagatela, ale mi się przytrafiło. Piszę to jako przestrogę.
Powtórna operacja ściągnięcia miski i złożenia wszystkiego z powrotem wraz z pozamiataniem i schowaniem narzędzi zajęła mi tylko 2,5 godz.
Nie ważne gdzie i ile kosztuje wymiana tej uszczelki. Za wszystko można zapłacić kartą mastercart.
satysfakcja ze zrobienia czegoś osobiście- bezcenna.
Przy okazji wymiany oleju, zaplanowałem wymianę osobistą, Co prawda nie miałem nigdy żadnych objawów, ale 2009 i 220 tys. najechane, daje podstawy aby zaglądnąć co ma pod bielizną.
opis jest dobry, aczkolwiek po swoich doświadczeniach dodałbym kilka uwag.
1. Zacząłbym od góry, tj. ściągnięcia obudowy filtra powietrza i odkręcenie podpory( a dokładnie wieszaka) silnika 3 śruby na klucz 15
2. oczywiście odkręcenie korka oleju i wyciągnięcie bagnetu ( jak się jest już pod autem, a pracowałem na podnośniku, to jak się tego zapomni, to później się żałuje
ten kawałek wydechu z plecionką jest dużo lepiej wykręcić w całości, pomimo że urwałem obie szpilki na łączeniu i jedną od poduszki wydechu.
3 niezbędne klucze to klucz 15, w tym oczkowy plaski (do tej śruby trzeciej od podpory półosi), klucze 13 do wydechu, klucz 10 do odmy oleju, klucz 32 do filtra oleju, komplet kluczy torx najlepiej z długą przedłużką( do odkręcenia miski- dwa rodzaje
Uszczelka nie była twarda, ale pęknięta na kołnierzu na długości ok. 1 cm. Wymieniłem przy okazji oring na czujniku oleju
Cała operacja razem z grą wstępną (przegląd podwozia) i naprawą urwanych szpilek, wymianą filtra i zalaniem oleju zajęła mi ok. 6 godz.
Po zalaniu oleju chciałem sprawdzić poziom i pech. Przykręcona miska przycisnęła bagnet.
pauza techniczna na darcie łacha
Głupie, bagatela, ale mi się przytrafiło. Piszę to jako przestrogę.
Powtórna operacja ściągnięcia miski i złożenia wszystkiego z powrotem wraz z pozamiataniem i schowaniem narzędzi zajęła mi tylko 2,5 godz.
Nie ważne gdzie i ile kosztuje wymiana tej uszczelki. Za wszystko można zapłacić kartą mastercart.
satysfakcja ze zrobienia czegoś osobiście- bezcenna.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Też miałem sam wymieniać. Ale czasu zabrakło. Oddałem do warsztatu. Policzyli mi 270 zł jak dobrze pamiętam w tym kilka setek oleju. Jak bym jeszcze pastę uszczelniającą dokupił to wyszło by na czysto z 200 zł. Za taką kasę nie opłacało mi się w to zabawa. Powiem szczerze, że oprócz braku czasu odstraszały mnie właśnie takie komplikacje. Wiem z doświadczenia, że jak to w takiej robocie. A to się urwie a to się zerwie itd.
-
Bodex
A gdy nie ma kanału to zostaje warsztat
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
Ale jaja.
mi też co jakiś czas pojawia się napis "niski poziom oleju silnikowego-uzupełnić" a na bagnecie ciągle tyle samo.
W zeszły piątek, jadę A2 do Łodzi, zapala się komunikat, kasuje go i więcej się nie pojawia.
Wracam do Wawy, znowu się pojawia, kasuje przy manetce i więcej się nie pojawia.
Nie zapalił się ani razu przy jeździe miejskiej.
Co ciekawe, mechanik w ASO powiedział, że u mnie nie ma czujnika poziomu oleju - możliwe to?

mi też co jakiś czas pojawia się napis "niski poziom oleju silnikowego-uzupełnić" a na bagnecie ciągle tyle samo.
W zeszły piątek, jadę A2 do Łodzi, zapala się komunikat, kasuje go i więcej się nie pojawia.
Wracam do Wawy, znowu się pojawia, kasuje przy manetce i więcej się nie pojawia.
Nie zapalił się ani razu przy jeździe miejskiej.
Co ciekawe, mechanik w ASO powiedział, że u mnie nie ma czujnika poziomu oleju - możliwe to?

-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
@Maddox widać na foto ile ma bagnet. Twój jest za długi. Bo do zgrubienia powinno być 625 mm. Czyli 2,5 cm masz za długi. Przy jeździe autostradowej na wysokich obrotach jest duży pobór oleju. Olej "nie nadąża" spływać do miski jeśli jest go mniej. Dlatego takie komunikaty. Zrób porządek z bagnetem.