--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
beciun

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: beciun » 21 lip 2016, o 00:30

Witam, mam bardzo podobny problem lecz nie identyczny jak poprzednicy dlatego odwarzylem sie napisac.
Podczas wyprawy nad morze (Ok 25 stopni) w zeszły wekendzik na stacji paliw zaraz po tankowaniu zaczela pylgac lampka od ciśnienia oleju. Zaraz zgasiłem silnik i odczekałem pół godziny żeby sprawdzic poziom oleju (poziom w normie). Zadzwoniłem po pomoc drogowa bo nie miałem zamiaru nawet jechac dalej. Koleś który przyjechał odpalił go jak juz silnik był zimny i lampka juz nie mrugała. Pochodził jeszcze troche i dopiero jak sie rozgrzał to znowu sie zapaliła. Na domiar wszystkiego zaczęło cos stukać (taki metaliczny dźwięk) w silniku wiec do tej pory juz go nie odpalałem. Zaznaczę tez ze dwa tygodnie temu wymienione zostało turbo i przepalany był Filtr DPF (ale szczerze to sam niewiem czy zostało to poprawnie zrobione)
Czy to tez moze byc ta uszczelka smoka czy to zupełnie cos innego skoro ciśnienie zapala sie dopiero po rozgrzaniu silnika?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2016, o 07:33 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 21 lip 2016, o 06:05

Może być uszczelka lub sama pompa. Nie ma co kombinować tylko wymienić uszczelkę, dodatkowo niech mechanik odkręci panewkę na 4 korbowodzie i będziesz miał jasność czy zdąrzyłeś zareagować w odpowiednim momencie czy nie.
W starszych samochodach mrygająca kontrolka oleju na niskich obrotach i bardzo rozgrzanym silniku zdarza się dość często ale w nowszych zwiastuje uszkodzenie pompy olejowej lub jak w przypadku insigni felernego uszczelniacza.
A może w oleju jest tyle ropki że jest jak woda? Ale nawet mimo to uważam że po 150 tysiącach nawet jak nie występują żadne objawy , profilaktyczna wymiana uszczelniacza to konieczność.

Bodex

Post autor: Bodex » 21 lip 2016, o 15:01

Pamiętajcie że warto profilaktycznie zalać Ceramucer, ceratec, Militec K2 , mimo sccotycznych i opinii te chronią gdy są chwilowe zaniku smarowania i nie zrobi się zaraz " trafmgedia " w innym wątku wstawiłem.link do testów golfa , który jeździł po placu bez miski i pokrywy , jakiś czas dosyć piłowany .
Nie mówię że zastąpi smarowanie o nie trzeba uszczelki zmieniać .

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 21 lip 2016, o 15:40

Lałem ceratec do X20DTL i faktycznie trochę go wyciszyło.

manki

Post autor: manki » 21 lip 2016, o 15:50

Podobno ceramizer jest dobry,sam myślę czy po wymianie oleju nie dolać

pozdro

al007

Post autor: al007 » 21 lip 2016, o 18:37

Witam. Mam pytanie dotyczące poruszanego tutaj tematu. Czy opisywany problem z ciśnieniem oleju występuje tylko w motorach 160 km czy w słabszych odmianach również ? Przeglądając fora z ogłoszeniami motoryzacyjnymi można spotkać Insignię z uszkodzonym motorem ale zawsze o mocy 160 km. Przymierzam się do zakupu Insigni i zastanawia mnie ten fakt. Z góry dziękuje za odpowiedź 8-) .

beciun

Post autor: beciun » 21 lip 2016, o 18:44

rataj73 pisze:Może być uszczelka lub sama pompa. Nie ma co kombinować tylko wymienić uszczelkę, dodatkowo niech mechanik odkręci panewkę na 4 korbowodzie i będziesz miał jasność czy zdąrzyłeś zareagować w odpowiednim momencie czy nie.
W starszych samochodach mrygająca kontrolka oleju na niskich obrotach i bardzo rozgrzanym silniku zdarza się dość często ale w nowszych zwiastuje uszkodzenie pompy olejowej lub jak w przypadku insigni felernego uszczelniacza.
A może w oleju jest tyle ropki że jest jak woda? Ale nawet mimo to uważam że po 150 tysiącach nawet jak nie występują żadne objawy , profilaktyczna wymiana uszczelniacza to konieczność.
A czy zle wymienione turbo moze miec wpływ wlasnie na takie objawy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Foxkrzysiek

Post autor: Foxkrzysiek » 21 lip 2016, o 19:06

Witam przeczytałem cały temat ale takiego przypadku nie znalazłem. Dwa dni temu jadąc po autostradzie wyskoczył mi komunikat słabe ciśnienie oleju wyłącz silnik i sam się wyłączył pusto było zjechałem na pas awaryjny i wezwałem pomoc ściągnęli mnie do domu. Próbowałem odpalić auto ale tylko jest tak jakby chciał zakręcić i nic wszystkie kontrolki gasną i jest ciągły sygnał który po chwili gaśnie po przekręceniu stacyjki świeci się żółta kontrolka silnika

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 21 lip 2016, o 19:07

@beciun kłopoty ze smarowaniem to wina uszczelniacza lub pompy olejowej, turbo nie ma tu nic do rzeczy.

beciun

Post autor: beciun » 21 lip 2016, o 19:26

Edit
Ok, a czy znacie jakies proste sposoby na zdiagnozowanie takiej pompy? Czy wystarczy tylko zmierzyć ciśnienie?

Ostatnio zmieniony 23 lip 2016, o 23:54 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 21 lip 2016, o 20:14

Jak będzie walnięta pompa to mechanik podczas pomiaru ciścienia w całym zakresie obrotów i temperatury to wyłapie. Jeżeli masz nalatane około 200 tysięcy to wymiana uszczelniacza to podstawa. Ostatnio coraz więcej informacji o zatartych silnikach.

beciun

Post autor: beciun » 21 lip 2016, o 20:24

[quote] Edit /quote]

No wlasnie mam akurat 201k.
Super dzieki za info i pochwale sie jak bedzie diagnoza.

Ostatnio zmieniony 23 lip 2016, o 23:55 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 21 lip 2016, o 20:38

@Foxkrzysiek jeśli to nie problem z układem rozruchowym to prawdopodobnie masz zatarty silnik. @beciun pomiar ciśnienia jak wyżej pisali prawdę ci powie. Jeśli nie pompa to panewki w słabym stanie. Uszczelka pewnie też jest winna bo mogła przyczynić się do tego słabego stanu panewek. A skoro pisałeś, że zaczęło stukać to raczej masz problem z panewkami. Są po prostu do wymiany a wał do szlifu co najmniej. Oczywiście oba przypadki to takie wróżby na odległość po przeanalizowaniu podanych objawów. Całość zweryfikuje mechanik.

beciun

Post autor: beciun » 25 lip 2016, o 16:01

Jestem juz po sprawdzeniu. Udało mi sie odkręcić miskę olejowa. Niestety smok juz był zatkany przez kawałki metalu a uszczelka pęknięta. Stan panewek na korbowodzie raczej mizerny( wszystkie przetarte - stad te opiłki metalu z miski). Jednym słowem czeka mnie remont silnika. Orientuje sie moze ktos jaki to byłby koszt? Ewentualnie gdzie i za ile mozna by było puścić takie auto z uszkodzonym silnikiem?

Bodex

Post autor: Bodex » 26 lip 2016, o 21:52

No pisali , 8-10 koła całość ....
Szczerze ? Ja bym juz odpuścił, nie jest aż takie dla mnie super to auto, żeby go remontować i trzymać ...

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

red944

Post autor: red944 » 27 lip 2016, o 16:00

Witaj. Słupek silnika kosztuje 4-5k zl najtaniej przy wymianie z uszkodzonego na wyremontowany w tej cenie, mogą także wymienić za opłatą - to jest najtańsza opcja.
Pozdrawiam

beciun

Post autor: beciun » 27 lip 2016, o 17:10

A jest ktos z okolic Torunia i mógłby polecić jakiś dobry warsztat który by to ogarnął jak trzeba?

luki21

Post autor: luki21 » 2 sie 2016, o 12:25

Ja uszczelkę wymieniałem w Lutym. W maju dopadła mnie tragedia z urwanym wałkiem rozrządu. Dużo, zabawy, wymieniona głowica, obudowa wałków rozrządu, jeden z wałków, wymieniona jedna tuleja w bloku i tłok. Odebrałem auto z remontu gdzie miałem zalany olej Millersa, pojeździłem trochę i zalałem Castrol Edge. Przejechałem na nim 50km i następnego dnia po zmianie komunikat "Nieskie ciśnienie oleju wyłącz silnik". Następnie zrobiłem 1000km bez komunikatu bo całość wiązałem z wymianą oleju. Wczoraj wieczorem komunikat .....! Dziś auto odstawione do mechaników na kontrolę panewek. Podczas rozbierania silnika widziałem panewki i wyglądały ok. Ciekaw jestem co będzie na rzeczy!

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 3 sie 2016, o 22:55

Temat posprzątany. Na pogaduchy zapraszam do odpowiedniego działu.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 19 sie 2016, o 20:35

Czy ktoś znalazł przyczynę/rozwiązanie problemu z pierwszego postu tego tematu, zanim poszedł on w stronę słynnej uszczelki i problemów z ciśnieniem oleju, tj.: komunikatu "niski stan oleju, uzupełnij stan" + komunikat dźwiękowy?
Dzisiaj mnie to dotknęło, przejechałem kilkanaście km i nagle komunikat jak wyżej. Zjechałem, poczekałem kilka minut na stacji, sprawdzam stan na bagnecie - max. Czekam jeszcze chwilę, sprawdzam ponownie kilka razy - olej zdecydowanie jest. Kolejne kilkaset km trasy przebiegły już bez zakłóceń.
Przejmować się, czy po prostu olewać? (dodam, że to pierwszy taki epizod od ~10 tys. km, od kiedy mam to auto)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”