--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Głośna praca silnika przy dodawaniu gazu 2.0 CDTI

ODPOWIEDZ
fenix26

Głośna praca silnika przy dodawaniu gazu 2.0 CDTI

Post autor: fenix26 » 8 lip 2016, o 17:31

witam. Mam na imię Ania i mam duży problem ze swoją insignią. Żaden mechanik nie potrafi dojść co się dzieje. Wogóle to moja insignia jest chyba mega wadliwa ;/ kupiłam używaną insignię kombi 2.0 110 km z Niemiec.
Było ok - przez 3 miesiące. Potem okazało się ze musiała wymienić dwumasę , następnie okazało się ze auto ma wycięty DPF i strasznie zamula... elektryk musiał wgrać nowy program do komputera i przez pewien czas bylo ok.
Teraz moja insignia chodzi jak TRAKTOR. coś wali spod maski. tzn turkocze , a podczas dodawania gazu buczy.. trudno mi to opisac :( auto wogole ma jakoś mało mocy przydodawaniu gazu ale najgorsze jest to głośne chodzenie silnika i buczenie podczas dodawania gazu...
olej wymieniany już 2 razy przez 4 miesiące bo myślałam ze to to...
dwumasa wymieniona...
dpf przeprogramowany..
dodam ze komputer nie pokazuje błędów

jak myślicie co to moze być? miał ktoś kiedyś taki problem z tą bardzo głośną pracą silnika i brakiem mocy?
pozdrawiam

psajtex
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogówek / opolskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Re: glośna praca silnika

Post autor: psajtex » 8 lip 2016, o 18:09

Witaj.
Współczuję problemów z autkiem.
Według Twojego opisu obstawiam:
- brak mocy + zamulanie + buczenie - padnięty elektrozawór turbiny;
- klekotanie silnika - padnięty silnik na panewkach (oby nie) lub wadliwy czujnik temperatury zewnętrznej.

Poszukaj na forum są wątki o tym.

Note 4 & Tapatalk

Andrzej

Re: PROSZE O POMOC

Post autor: Andrzej » 8 lip 2016, o 18:56

skąd jesteś ? zaczął bym od podłączenia komputera, usterek może być wiele. Wąż turbo, klapki w kolektorze ssącym, zawór egr, zawór podciśnieniowy turbiny, itd,

fenix26

Re: glośna praca silnika

Post autor: fenix26 » 8 lip 2016, o 19:13

mąz twierdzi że przybywa też oleju, chcoiaz trudno to zdiagnozować bo czasami jest dobrze, a czasem nie..
czy można gdzieś zdiagnozować ten elektrozawór turbiny, i czujnik temp zew?

---Edit---

łódzkie...!
na komputerze nic nie wykazuje.. zero błędów.. sama nie wiem co myśleć, niedługo chcem jechać do chorwacji ale strach tym samochodem...
bylismy u 4 mechanikow i nikt nie zdiagnozował i nie naprawił problemu

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 8 lip 2016, o 19:18

Tak jak kolega napisał najczęściej buczy taki zwór przykręcony do chłodnicy widoczny zaraz po podniesieniu maski,steruje on pracą turbosprężarki.Myślę że powinnaś napisać więcej danych tzn.jaki deklarowany przebieg.I jeśli jesteś z łódzkiego to odezwij się do mnie na PW.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 8 lip 2016, o 19:44

podjechał bym do ASO ale żeby nie naprawiać a zobaczyć co powiedzą każda podpowiedz jest dobra.

fenix26

Post autor: fenix26 » 8 lip 2016, o 20:06

ile sobie liczą w ASO zdiagnozowanie ?
wogole to przybywa mi chyba też oleju? :/

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Głośna praca silnika buczenie przy dodawaniu gazu

Post autor: hubertus » 9 lip 2016, o 08:44

Z tym poziomem oleju to ciężko wyczuć. Auto jest wrażliwe na pochylenie podłoża. Ja wystarczy, że zaparkuję na miejscu które jest mniej więcej równe czy przodem czy tyłem to mam inny pomiar. Proponuję auto ostawiać w garażu lub na miejscu, gdzie mamy pewność, że jest poziom. Liczy się też czas pomiaru po zgaszeniu silnika. Więc lepiej rano przed rozruchem. Co do hałasu trudno tak przez net zgadywać. Ale jeśli faktycznie przybywa oleju a nie ma dpf a sprawdzić trzeba wtryskiwacze. 110 KM w samochodzie ważącym ponad 1600 kg będzie zamulać. Ja mam 160 KM silnik w dobrej kondycji i lżejszego sedana. A i tak nie jedzie lepiej niż jetta 5 140 KM.
Kupiliście tanią okazję teraz będzie drogo. radzę znaleźć zaufanego uczciwego mechanika. Bo pierwszy lepszy nawet fachowiec może was nieźle wydoić. Bo temat jest wdzięczny dla naciągaczy. Można wymieniać wszystko. Sam widzisz ile tu pada propozycji usterek.

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: konikkr » 9 lip 2016, o 13:12

Jakie masz spalanie średnie na 100km, jak duże powyżej 10l to prawdopodobnie wtryski leją. Pomiar ciśnienia na cylidrach ci powie o kondycji silnika. Sprawdzenie i czyszczenie kolektora ssącego czy wszystkie klapki ok. Stan turbiny(zaczął bym od zaworu sterującego )

Wysłane z mojego Samszunga

sebcio1980
Nowicjusz
Auto: Insignia 4x4
Rok produkcji: 2011
Miasto: 3M

Post autor: sebcio1980 » 9 lip 2016, o 13:48

z tym przybywaniem oleju to dziwna sprawa bo skoro nie masz DPF to stan powinien być niezmienny... a jak wygląda płyn chłodniczy - nie ubywa? na powierzchni nie ma plam oleju?

fenix26

Post autor: fenix26 » 9 lip 2016, o 14:15

płyn chłodniczy ok, spalanie auta niezmienne ( srednie 7l).
jeszcze raz dziś posprawdzam dokladnie ten olej.
najgorzej mnie wkurza to buczenie na niskich biegach tak jakby coś z układem wydechowym.
mam nadzieje ze mechanik z którym się umówiłem w końcu mi coś powie

Andrzej

Post autor: Andrzej » 9 lip 2016, o 17:40

Podstawą dla Ciebie to dobry mechanik, nie taki który chce kasy a ten ze smykałką do mechaniki.
Znajdź dobry warsztat. Aso za diagnozę weźmie 150zł ale nie proś o diagnozę tylko powiedz że głośno pracuje a sami powiedzą jaka jest przyczyna i co trzeba zrobić i nie zapłacisz nic.
Insignia diesel nie nadaje się do !

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 9 lip 2016, o 17:58

Tak na pewno ten co w serwisie siedzi jak Kaszpirowski zrobi diagnozę jak my na forum na odległość. Za nie zapłacisz nic to nikt w aso nawet na zewnątrz nie wyjdzie by pod maskę zajrzeć. 150 zł to może kosztować podłączenie kompa. Oczywiście aparatura serwisowa może po mimo braku błędów pomóc znaleźć inne usterki jak np wtryskiwaczy. Może też być konieczny demontaż niektórych części i inna diagnostyka. A jeśli aso to wszystko porozbiera to i raczej naprawiać będzie a to wszystko razem daje duże koszty.
PS nie piszcie już o tym płynie. Przeciez pisałem, że wyciek płynu chłodzącego do oleju powoduje zmianę jego barwy. Wątpię aby ktoś zmieniając olej 4 razy tego nie zauważy.
Możesz pojechać do aso czy innego dobrego zakładu i poprosić o kompleksową diagnostykę. Nie szukanie błędów a sprawdzenie wszystkich możliwych parametrów pracy silnika. Poproś też aby wszystkie dodatkowe działania podnoszące koszty usługi konsultowali z tobą telefonicznie.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 9 lip 2016, o 19:08

@hubertus - ja to już radziłem w innym wątku, w którym pisał (pisała) @fenix26. Ale zdaje się, że mylą Forum z infolinią wróża Macieja ;)

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 10 lip 2016, o 15:39

Hmm, jestem ciekaw czym charakteryzuje się głośna praca silnika. Temat już był poruszany, silniki w Inisgni nie należą do cichych, mało tego kultura pracy silnika zależna jest od temperatury zewnętrznej. Na początek zalecam odłączenie czujnika temperatury.

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik
Auto: BiTurbo 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Piaseczno
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Maddox » 11 lip 2016, o 08:03

jeśli podejrzewamy elektrozawór turbiny, to jest prosty sposób aby zdiagnozować jego koniec - jest po prostu cholernie gorący.
Tak mi powiedział naprawdę spoko mechanik w ASO Opla, sam teraz sprawdzałem, bo też zaczął mi buczeć i faktycznie, jeden jest bardzo gorący, a drugi spkojnie można dotykać ( u mnie są dwa )

manki

Post autor: manki » 11 lip 2016, o 15:01

fenix26 pisze:witam. Mam na imię Ania i mam duży problem ze swoją insignią. Żaden mechanik nie potrafi dojść co się dzieje. Wogóle to moja insignia jest chyba mega wadliwa ;/ kupiłam używaną insignię kombi 2.0 110 km z Niemiec.
Było ok - przez 3 miesiące. Potem okazało się ze musiała wymienić dwumasę , następnie okazało się ze auto ma wycięty DPF i strasznie zamula... elektryk musiał wgrać nowy program do komputera i przez pewien czas bylo ok.
Teraz moja insignia chodzi jak TRAKTOR. coś wali spod maski. tzn turkocze , a podczas dodawania gazu buczy.. trudno mi to opisac :( auto wogole ma jakoś mało mocy przydodawaniu gazu ale najgorsze jest to głośne chodzenie silnika i buczenie podczas dodawania gazu...
olej wymieniany już 2 razy przez 4 miesiące bo myślałam ze to to...
dwumasa wymieniona...
dpf przeprogramowany..
dodam ze komputer nie pokazuje błędów

jak myślicie co to moze być? miał ktoś kiedyś taki problem z tą bardzo głośną pracą silnika i brakiem mocy?
pozdrawiam
Proponuję zaoszczędzić sobie czasu,pieniędzy i przede wszystkim nerwów,zgadywanki na forum nic nie dadzą,szukanie " dobrego" mechanika który będzie trzymał auto dwa tygodnie,nic nie zrobi a skasuje siano też bym sobie darował,proszę jechać do Łowicza,firma V tec, można ich znaleźć przez Google lub Facebooka,Jaca jest bardzo ogarnięty,na nic nie będzie naciagał, sprawdzić wylogowanie dpf i inne rzeczy,można powiedzieć że polecił manki z forum VW tourana,przy okazji może podnieść moc,zostawiając tam auto i pieniądze to dobra inwestycja,szczerze polecam

pozdro

fenix26

Post autor: fenix26 » 12 lip 2016, o 15:39

gdzie znajduje sie ten czujnik temp. zewnętrznej?

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 12 lip 2016, o 16:01

Wiele razy już dodawane moje zdjęcie.Przód, poniżej rejestracji, prawa strona
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

fenix26

Post autor: fenix26 » 13 lip 2016, o 11:56

słuchajcie ile może kosztować sprawdzenie pompowtryskiwaczy ? i jak to wgl spawdzić ;)
p.s sory jestem kobietę i się wogole na tym nie znam

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”