--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Gizd

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Gizd » 20 cze 2016, o 13:48

IBZI pisze:Mało kto pamięta, ale Opel przy pierwszych komunikatach jakie się pojawiły zmienił soft, który opóźniał sczytywanie stanu czujnika ciśnienia oleju. Kto się skarżył, to dostawał nowy soft i myślał, że jest OK, a tak nie było. I po prostu w tych nowszych modelach (z nowym softem) można tego komunikatu nie zobaczyć (co nie znaczy, że problem nie występuje).
Gdyby nowy soft miał oszukiwać, to masowo a właściwie każde auto z takim powinno sie zatrzeć. Ale mogła być taka sytuacja, ze zanim rozpoznali problem, to mogli dać soft aby oszukać, bo auta na gwarancji itd. Ale mało prawdopodobne, ze tego nie zmienili, wiec aktualny soft powinien być w porządku.

sulim000

Post autor: sulim000 » 20 cze 2016, o 14:05

Dzięki, zdam relacje po zmianie softu. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: supi » 20 cze 2016, o 14:26

Powiem Ci, że ja najpierw skontrolowalbym ciśnienie od samego momentu uruchomienia silnika i potem czy jest stałe czy też "pływa". Tyczy sie to ciśnienia przy zimnym jak i gorącym silniku. Jak jest oki tzn. , że możesz się od układu odczepić. Dalszy krok to wymiana czujnika ciśnienia oraz zainteresowanie się softem. Oczywiście nie sądzę , że wsio jest dobrze i mimo to swieci się. Jeżeli to nie czujnik i nie soft, to przyjrzałbym się pompie i smokowi.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 20 cze 2016, o 15:03

IBZI pisze:Może trochę rozjaśnię, bo atmosfera gęstnieje niepotrzebnie. Mało kto pamięta, ale Opel przy pierwszych komunikatach jakie się pojawiły zmienił soft, który opóźniał sczytywanie stanu czujnika ciśnienia oleju. Kto się skarżył, to dostawał nowy soft i myślał, że jest OK, a tak nie było. I po prostu w tych nowszych modelach (z nowym softem) można tego komunikatu nie zobaczyć (co nie znaczy, że problem nie występuje). Kluczowe wydaje się tutaj prawidłowe wypalanie DPFu i ilość paliwa w oleju, bo właśnie pod jego wpływem uszczelka ulega degradacji.
I żeby nie było. U mnie - rok produkcji 2013 (MY 2013), przebieg 200 tys. km i ostatniej zimy (przy ok. -20°C) po kilku dniach stania na zewnątrz (bez odpalania) komunikat też się pojawił...
Potwierdza to tylko to że nic nie potwierdza :). Skoro soft zmieniony to i komunikat nie powinien się pojawić, a gdyby rzeczywiście soft opóźniał pojawienie się komunikatu to w twoim przypadku silnik byłby już zatarty.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 20 cze 2016, o 15:59

A ja proponuję poczytać ten temat od początku. Wiem, że jest to 30 stron tekstu, ale lektura może wiele wyjaśnić.
Potem proponuje przeczytać podobną ilość stron na forum obok http://www.opel-insignia.com.pl/viewtop ... =9&t=13314
Nowy soft komunikatu nie likwiduje. Opóźnia tylko moment sczytania ciśnienia z czujnika. Więc w niekorzystnych warunkach (niska temperatura, gęsty olej, długi postój) komunikat pojawia się nadal.
Silnik też się nie zaciera zaraz po pierwszym czy drugim komunikacie. Jest to po prostu sygnał, aby zastanowić się co się dzieje i np. wymienić nieszczęsną uszczelkę.
Opel zawsze w takim przypadku na początku zaleca aktualizację softu http://dixi-car.pl/pytanie-insignia-ukl ... owania.htm. I nigdy się raczej nie przyzna, że przez małą uszczelkę zacierają się silniki.
A problem powraca co zimę (zawsze gdy zaczynają spadać temperatury) i będzie powracać...

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 20 cze 2016, o 16:25

Temat doskonale znam, a problem pierwszy rozwiązał kolega @lgruszkos którego już na forum nie ma, ale większość formułowiczów z długim stażem na forum go zna :).
Ja odniosłem się do tego że poprawa softu to lipa i tyle, bo gdyby rzeczywiście opóźniał pojawienie się komunikatu to w iśkach z nowym softem silnik zatrze się po kilku komunikatach bo tych wcześniejszych po prostu nie będziesz widział i tyle. Soft albo opóźnia komunikat i nie pokazuje go wcale, albo jak pokazuje to z opóźnieniem co jest jeszcze gorsze bo możesz po prostu za późno na wymianę uszczelki.

sulim000

Post autor: sulim000 » 20 cze 2016, o 16:46

Czy ten czujnik ciśnienia oleju będzie dobry? bo jakiś tani a w serwisie ponad 100zł. Może czujnik jest walnięty, miał ktoś taki przypadek?
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-ole ... 34166.html

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 20 cze 2016, o 16:46

No przecież to się pisze od poprzedniej strony. Na forum jest sporo osób, którym zatarły się silniki mimo, ze nie było komunikatu. Zmiana softu powoduje opóźniony odczyt z czujnika ciśnienia. Jeśli auto ma sprawny układ smarowania np uszczelka jest ok. To nie ma z tym problemu. Jeśli w danym aucie zbiegną się ze sobą soft opóźniający komunikat o niskim ciśnieniu i nie sprawna uszczelka właściciel ma problem. To przecież proste jak drut. Oczywiście problem nie wystąpi po jednym uruchomieniu czy kilku kilometrach.
Podsumowując nowy soft wyrządzi szkody tylko w silnikach z niesprawną uszczelką. Te ze sprawnym układem smarowania się nie zatrą. Choćby odczyt opóźniono do godziny po rozruchu.
Do tego co proponuje do lektury @IBZI ja poradzę poczytać nawet na tym forum tematy o wymianie silnika i tym podobne. Tam ludzie piszą jak im się zatarły. Wielu nie widziało żadnych komunikatów do chwili, gdy silnik się zatarł.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 20 cze 2016, o 17:09

sulim000 pisze:Czy ten czujnik ciśnienia oleju będzie dobry? bo jakiś tani a w serwisie ponad 100zł. Może czujnik jest walnięty, miał ktoś taki przypadek?
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-ole ... 34166.html
To jest ten czujnik. Wymień, sprawdź i miej nadzieję, że u Ciebie to on właśnie padł. Przy tej cenie nie ma się co zastanawiać.
W Intercars maja za 33 zł, więc jeśli masz oddział blisko siebie, to nie musisz czekać na przesyłkę http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... oleju.html

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 20 cze 2016, o 17:19

Ja w sklepie fiata kupiłem czujnik ciśnienia za 14 zł.

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

sulim000

Post autor: sulim000 » 20 cze 2016, o 18:28

Dzięki Panowie. Dan - pomogła wymiana czujnika??????

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 20 cze 2016, o 20:58

@Gizd - specjalnie dla Ciebie info, co w takiej fabryce Opla robią podczas wakacyjnej przerwy https://opelpost.com/10/2014/na-karoser ... ny-zmiany/

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 21 cze 2016, o 05:37

sulim000 pisze:Dzięki Panowie. Dan - pomogła wymiana czujnika??????
Nie nadal zapalał się komunikat co znaczyło by że poprzedni czujnik był sprawny. 6mc przejeździłem i silnik padł po 300km od wymiany oleju (cały czas lałem mobila 3000xe dexos2 5w30) :)

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 cze 2016, o 07:14

@IBZi przecież on i tak wie lepiej. Ci ludzie na pewno nie wiedzą o czym piszą. Bo tam nie pracowali.
Co do komunikatu. Jeśli komuś już się parę razy zdarzyło. I zdecydował się na wymianę uszczelki smoka. Proponuje podczas wymiany zlecić mechanikowi odkręcenie i kontrole wizualną ostatnich panewek. Korbowodowej np od strony koła zamachowego tj 4 cylinder. Może to zaoszczędzić sporo kasy w przyszłości.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 21 cze 2016, o 08:44

Nie no kasy w przyszłości to nie zaoszczędzi bo jak przytarty to i tak remont trzeba robić, ale jak wszystko dobrze to człowiek spokojniejszy.
Osobiście wymieniałem uszczelniacz i po wymianie zero komunikatu nawet przy -27C .

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 cze 2016, o 09:41

@rataj73 wszystko zależy na jakim etapie zacierania mechanik zajrzy do panewek. Jeśli teoretycznie komunikat wyświetli się nam kilka razy. Zlecimy wymianę uszczelki smoka i kontrolę panewek. To możemy być na etapie, że dopiero panewka zacznie się niszczyć. A że jest bardziej miękka niż wał to może być potrzebna jedynie sama wymiana panewek bez szlifu. Może być tak, że i wał będzie już do szlifu i panewki do wymiany. Ale gdy mechanik rozbierze nam to. To i tak unikamy kosztów holowania auta gdzieś z trasy. Wał może wydać na mniejszy szlif. Korbowodów nie trzeba dokupować, bo panewka się nie obróci. Przykłady można mnożyć. Tym bardziej, że w skrajnych przypadkach zatarty korbowód może się urwać i zniszczyć blok. Dlatego jeśli komunikat kilka razy nam się już wyświetlił. Warto poprosić przy wymianie uszczelki o kontrolę panewki 4 cylindra. Naprawa może być tańsza niż w przypadku zatarcia, obrócenia panewki i postoju auta na trasie. 4 cylinder dlatego, że jest najdalej od pompy. I tam zacznie zacierać się najszybciej. A już kilku użytkowników pisało, że im właśnie tam się silnik zatarł. A wymiana uszczelki w przypadku, gdy wał i panewka jest już powiedzmy przytarta (lekko zniszczona) nie powstrzyma dalszego procesu zacierania. Aż silnik stanie. Odkręcenie jednej stopki i kontrola to 5 minut roboty.

Gizd

Post autor: Gizd » 21 cze 2016, o 09:45

IBZI pisze:@Gizd - specjalnie dla Ciebie info, co w takiej fabryce Opla robią podczas wakacyjnej przerwy https://opelpost.com/10/2014/na-karoser ... ny-zmiany/
Nawet nie będę czytał, bo po co. Ale gdzie tam pisze, ze zmiana modelu następuje z dnia na dzień a nie płynnie przez dluzszy czas? Bo chyba o tym była mowa?
hubertus pisze:@IBZi przecież on i tak wie lepiej. Ci ludzie na pewno nie wiedzą o czym piszą. Bo tam nie pracowali.
Jeśli uważasz, ze ja kłamie pisząc, ze wprowadzanie modelu jest stopniowe, (co widziałem nieraz na własne oczy pracując w takich fabrykach) tylko po to żebym miał racje na forum, to jesteś zwichrowany. Dziękuję za dyskusje z takim osobnikiem.

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: morfeo11 » 21 cze 2016, o 10:15

Koledzy załóżcie sobie osobny temat na takie dyskusje bo trochę odchodzicie od wątku.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 21 cze 2016, o 14:23

Proszę o powrót do tematu i załatwianie potyczek słownych na pw. Jeśli dalej będą takie sytuacje, to odpowiednio zostaną "nagrodzone" .

Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

sulim000

Post autor: sulim000 » 27 cze 2016, o 16:54

Zmieniłem soft i jak na razie komunikat nie wyskakuje. Ciekawe co będzie dalej.............

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”