--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAkademia bezpiecznej jazdy
-
piston
Akademia bezpiecznej jazdy
Siemka, czy ktoś kiedyś z was był na takim szkoleniu z technik bezpiecznej jazdy? Troleje - wiadomo, ale inne elementy jak maty i te sprawy? Myślicie, że warto?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Akademia bezpiecznej jazdy
Zdecydowanie warto. Ale jedno całodniowe szkolenie za dużo nie da. Najlepiej skorzystać kilka razy w roku.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jak masz okazje to sie nawet nie zastanawiaj. Ja staram sie raz w roku na coś takiego pojechać. Sprawdź jaki jest program bo same troleje to tylko nauka operowania kierownica istotna jest nauka omijania nagłych przeszkód, hamowanie awaryjne na płycie poślizgowej z omijaniem przeszkód. Dobrze jest sie nauczyć jak prawidłowo pokonywać zakręty i doświadczyć jazdy z większa prędkością po kałużach.
Jak pisał Alex jedno szkolenie to mało warto sobie odświeżać umiejętności.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jak pisał Alex jedno szkolenie to mało warto sobie odświeżać umiejętności.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Też byłem na czymś takim. Potwierdzam to co napisali przedmówcy, trzeba chodzić co najmniej raz w roku 
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Otrzymał piwo: 3 razy
Koledzy, jeśli mam możliwość zrobienia kursu bezpiecznej jazdy swoim lub udostępnionym samochodem, to którą opcję lepiej wybrać? Rozumiem, że trochę się da Isi w kość - pytanie czy bardzo?
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Ja jakbym miał możliwość to bym pojechał swoim prywatnym autem.
Ale jak nie chcesz to możesz jeździć tym na szkoleniu.
Wiadomo że np. KIA Picanto a Insignia to zupełnie inne auta ale w szkoleniu też chodzi o to żeby pewne sytuacje na drodze nie były dla ciebie zaskoczeniem . Czymś czego nie znasz.
Ale jak nie chcesz to możesz jeździć tym na szkoleniu.
Wiadomo że np. KIA Picanto a Insignia to zupełnie inne auta ale w szkoleniu też chodzi o to żeby pewne sytuacje na drodze nie były dla ciebie zaskoczeniem . Czymś czego nie znasz.
- Alex
- Zapaleniec
Ja bym wybrał swoje auto, przynajmniej zobaczysz i poczujesz jak się zachowuje w danej sytuacji.
To jest akademia bezpiecznej jazdy a nie całodniowy track day i walka z czasem. Insigni nic się nie stanie.
To jest akademia bezpiecznej jazdy a nie całodniowy track day i walka z czasem. Insigni nic się nie stanie.
-
AydeeN
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Okolice Poznania jakiś taki tor z tymi matami itd.? Coś dla młodego kierowcy, żebym mógł tam Iśką wparować i zobaczyć co i jak
- Alex
- Zapaleniec
http://www.szc-zasada.pl/pl/szkolenia-d ... prywatnych
Tylko nie wiem czy jest możliwość szkolenia się własnym autem.
Tylko nie wiem czy jest możliwość szkolenia się własnym autem.
-
Wojtas92
- Forumowicz
- Auto: Insignia 250KM 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Poznań
Również powstał tor na wylocie z Poznania do Komorniki,
http://www.szkola-auto.pl/szkolenia
http://www.szkola-auto.pl/szkolenia
-
Bodex
Po pierwsze to 90 % kierowców w PL nie trzyma odpowiedniego dostępu od pojazdu przed nim , jadą na zdeżaku ! Im szybciej jedziemy odstęp ma być większy , przy 120 to około 60 metrów .I to jest ich głupota bo gdy zdaży się awaryjne hamowanie to walą w dupsko .
Lepiej prewencja wpływa na bezpieczeństwo.
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Lepiej prewencja wpływa na bezpieczeństwo.
-
matys80
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Tourer
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: W-wa
Kolego Bodex,
Zgadzam się z tobą co do zachowania kierowców, ale z moich doświadczeń 60m przy 120km/h to trochę za mało.
Czas reakcji kierowcy oraz układu hamulcowego na nagłą sytuację na drodze to ok 1 do 1.5 s. W tym czasie samochód przy prędkości 120 km/h przejedzie ok 35 do 50m. Zakładając że pojazd przed Tobą zaczął gwałtownie hamować, to niestety siedzisz mu w "tyłeczku".
Według mnie odległość od pojazdu poprzedzającego przy prędkościach wynoszących 90-140 km/h powinna wynosić tyle metrów ile mamy na liczniku i tą zasadę staram się stosować.
Powyżej 150km/h to już inna bajka, ponieważ energia kinetyczna rośnie z kwadratem prędkości, więc odległość musi być odpowiednio większa. Ale takie możliwości zgodnie z prawem to tylko w Niemczech i tam gdzie można.
Pozdrawiam
Zgadzam się z tobą co do zachowania kierowców, ale z moich doświadczeń 60m przy 120km/h to trochę za mało.
Czas reakcji kierowcy oraz układu hamulcowego na nagłą sytuację na drodze to ok 1 do 1.5 s. W tym czasie samochód przy prędkości 120 km/h przejedzie ok 35 do 50m. Zakładając że pojazd przed Tobą zaczął gwałtownie hamować, to niestety siedzisz mu w "tyłeczku".
Według mnie odległość od pojazdu poprzedzającego przy prędkościach wynoszących 90-140 km/h powinna wynosić tyle metrów ile mamy na liczniku i tą zasadę staram się stosować.
Powyżej 150km/h to już inna bajka, ponieważ energia kinetyczna rośnie z kwadratem prędkości, więc odległość musi być odpowiednio większa. Ale takie możliwości zgodnie z prawem to tylko w Niemczech i tam gdzie można.
Pozdrawiam
-
Bodex
60 to minimum ,
A reguła to jest 150 - 20 metrów i miganie xenonem
A reguła to jest 150 - 20 metrów i miganie xenonem
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
O kulturze jazdy w naszym kraju to musielibyśmy założyć osobny temat,podobnie jak o umiejętnościach.Wielu ludzi nie dorosło do samochodów którymi jeżdżą. U nas w Łodzi otwarto niedawno tor podjechałem zobaczyć jak to wygląda i wydaje mi się obiecująco.Nawet myślałem żeby zapodać temat na forum i może jako klub wybralibyśmy się większą grupą.Ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać no i to temat na później,zaraz Święta Nowy rok.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Wracając do tematu. Jeśli tylko jest taka możliwość, to warto na tor wyjechać własnym samochodem. Miałem taką możliwość pod koniec zeszłego roku i mogę napisać, że jest różnica w jeździe (generalnie zachowaniu samochodu) pomiędzy Insignią i np. Hyundaiem i30, w którym też siedziałem. Może się to później przydać na drodze.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Jeśli jechać to wyłącznie swoim samochodem
Szkolenia bezpiecznej jazdy to głównie jazda defensywna, prowadzona na płytach poślizgowych, więc nie należy się martwić, że "zużyjemy" nasz pojazd, zawieszenie jest bezpieczne
Przez całe szkolenie stracimy co najwyżej 0,5mm bieżnika, a co zyskamy w awaryjnej sytuacji na drodze może okazać się nieocenione.
Jeżeli mowa o utrzymaniu odpowiedniego odstępu jest na to prosta zasada;
wybieramy punkt w którym znajduje się przed nami pojazd(odnośnikiem może być plastikowy słupek przy drodze lub latarnia) i odmierzamy trzy sekundy licząc w ten sposób: sto dwadzieścia jeden, sto dwadzieścia dwa, sto dwadzieścia trzy. Rzecz jasna, że jeśli przed zakończeniem liczenia minęliśmy wyznaczony punkt to odstęp jest za mały
Jeżeli mowa o utrzymaniu odpowiedniego odstępu jest na to prosta zasada;
wybieramy punkt w którym znajduje się przed nami pojazd(odnośnikiem może być plastikowy słupek przy drodze lub latarnia) i odmierzamy trzy sekundy licząc w ten sposób: sto dwadzieścia jeden, sto dwadzieścia dwa, sto dwadzieścia trzy. Rzecz jasna, że jeśli przed zakończeniem liczenia minęliśmy wyznaczony punkt to odstęp jest za mały
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Trochę dużo wychodzi, zawsze ci się ktoś wciśnie a wtedy hamujesz i zostajesz w tyle.
Gdzieś kiedyś słyszałem czyli pewnie to nie reguła ale odległość poprzedzającego pojazdu powinna wynosić tyle w metrach ile wynosi połowa prędkości jaką jedziemy, czyli jedziesz 100 km/h to odległość do pojazdu przed tobą 50 m.
Powiem że to też trochę dużo ale staram się to utrzymać.
Gdzieś kiedyś słyszałem czyli pewnie to nie reguła ale odległość poprzedzającego pojazdu powinna wynosić tyle w metrach ile wynosi połowa prędkości jaką jedziemy, czyli jedziesz 100 km/h to odległość do pojazdu przed tobą 50 m.
Powiem że to też trochę dużo ale staram się to utrzymać.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Bartol
- Zapaleniec
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Co ci to da, że wiesz jaka odległość?
Jeśli poruszasz się samochodem to nie jesteś w stanie oszacować ile to 50, 75 lub 130 metrów
Podałem najprostszy, sprawdzający się przy każdej prędkości sposób.
Nie gramy w grę lecz mamy bezpiecznie dotrzeć z rodziną do celu i nie stwarzać zagrożenia na drodze dla siebie i innych uczestników ruchu
5 czy 15 minut wcześniej na święta nie jest warte ryzyka 
Podałem najprostszy, sprawdzający się przy każdej prędkości sposób.
W jakim tyle?Zbyszek01 pisze:Trochę dużo wychodzi, zawsze ci się ktoś wciśnie a wtedy hamujesz i zostajesz w tyle.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jestem tego samego zdania że 15 min nie zbawi a ryzykowanie życia swojego i pasażerów dla nich to już durnota.
Dopisek
Co nie oznacza że zawsze jadę na końcu
Jest przeważnie odwrotnie
Dopisek
Co nie oznacza że zawsze jadę na końcu
Jest przeważnie odwrotnie
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020