--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKoła 20"
-
Darek87
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2023
- Miasto:
Koła 20"
Witam. Mam pytanie czy na 20 calach mocno spada komfort jazdy w porównaniu do 18, i czy opony wytrzymują . Bo kiedys miałem BMW i opony wysokości 35 to czesto musiałem do wulkanizacji jeździć , ale za to wygląd 20 bezcenny.
-
yarek82
Re: 20 cali
Ja powiem tak: coś za coś
jeździłem vc na 19" opc i jeździło sie dobrze wiec tu na 20" tez będzie ok
jak zamieniałem 17" na 19" to nie mogłem sie napatrzec na furę, wygląd auta na dużej feldze jest bezcenny
dlatego już zbieram siano żeby na wiosnę kupić 
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Na większej feldze i niższym profilu opony zmiana komfortu zawsze będzie odczuwalna, a w szczególności na nierównej lub dziurawej drodze. Co do wytrzymałości opon to, przy profilu 45 również można je uszkodzić jak się wpadnie w konkretną dziurę. Wystarczy po prostu trochę bardziej uważać i rozglądać się za dziurami przed nami
Dobrą alternatywą, jak dla mnie, jest felga 19" z profilem opony 35-40.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
bolek
No jeszcze warto napisać że na 20-tkach będzie głośniej w kabinie i zmniejszą się osiągi oraz wzrośnie spalanie o jakieś 0.5l na 100km.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, o 11:27 przez bolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Darek87
- Nowicjusz
- Miasto:
A czemu osiągi sie zmiejsza i spalanie wzrośnie przeciez szerokość taka sama 245 na 18 czy na 20.to na 20 duzo większe ciśnienie w oponach sie stosuje. Bo znalazłem na alledrogo takie jak wojtas tylko ze kolor grafit to były takie oryginały czy ktoś je malował. Bo chciałem 18 drugie na lato kupic ale jakos te 20 mi wpadły w oko. I tak sie zastanawiam czy warto do 20 dopłacać,
-
bolek
1. średnica koła
>> jej zmiana powoduje finalnie zmianę przełożenia z jakim moc z silnika przenoszona jest na asfalt, większa średnica to wolniejsze przyspieszenie, za to większa prędkość maksymalna. To także zaniżanie prędkości na liczniku (koło wolniej się obraca) w stosunku do prędkości rzeczywistej. Oczywiście jeżeli nie przesadzimy za bardzo to są to wartości mieszczące się w granicach błędu statystycznego.
2. masa koła
>> i to ma największy wpływ. 2 kg więcej na kole to jakby 8 kg więcej w aucie, zatem przy 4 kołach mamy już +24 kg. Stąd się biorą gorsze osiągi oraz wyższe spalanie w autach z większymi, ciężkimi felgami.
Polecam kalkulator
http://www.net-comber.com/tirecalc.html
>> jej zmiana powoduje finalnie zmianę przełożenia z jakim moc z silnika przenoszona jest na asfalt, większa średnica to wolniejsze przyspieszenie, za to większa prędkość maksymalna. To także zaniżanie prędkości na liczniku (koło wolniej się obraca) w stosunku do prędkości rzeczywistej. Oczywiście jeżeli nie przesadzimy za bardzo to są to wartości mieszczące się w granicach błędu statystycznego.
2. masa koła
>> i to ma największy wpływ. 2 kg więcej na kole to jakby 8 kg więcej w aucie, zatem przy 4 kołach mamy już +24 kg. Stąd się biorą gorsze osiągi oraz wyższe spalanie w autach z większymi, ciężkimi felgami.
Polecam kalkulator
http://www.net-comber.com/tirecalc.html
- Alex
- Zapaleniec
Malowane. Choć jeśli były ewentualnie naprawiane i odświeżane z głową to można je brać. Ori GM są jasne na zewnątrz, a ciemne w środku.Darek87 pisze:kolor grafit to były takie oryginały czy ktoś je malował
-
Darek87
- Nowicjusz
- Miasto:
A znalazłem takie http://allegro.pl/kola-felgi-20-opel-in ... 88009.html . To duzo różnica wychodzi w spalaniu az litr.
- Alex
- Zapaleniec
Właśnie o tych wspomniałem, że były odświeżane bo innych grafitowych nie ma na allegro 
-
Darek87
- Nowicjusz
- Miasto:
Tak juz wiem ze lakierowane tylko ciekawe jakie były przed czy po jakims dzwonie pogiente czy nawet spawanie, czy se ktoś miał taka chęć se przemalować tylko i ta jakość zdjeć nie najlepsza jest. A opony tez nie wiadomo ale to mozna zadzwic lub smsa skrobnąć i niby bieżniki troche maja. A patrzyłem różnice w cenie 18a 20 to gdzies 200 zeta plus za nowa
-
yarek82
nie zastanawiaj się i kupuj 20" jak masz siano
tez się czaiłem na te pomalowane 20" bo cena jest dobra ale poczekam jeszcze z miesiąc może się cos pokaże ciekawszego
dobra fela robi robote
tez się czaiłem na te pomalowane 20" bo cena jest dobra ale poczekam jeszcze z miesiąc może się cos pokaże ciekawszego
dobra fela robi robote
-
kiego
Wyglad na 20 jest kozak,a odnosnie spalania to zalezy jak kto jezdzi,ja sie mieszcze ponizej 7 przy 20 i remapie...
-
Darek87
- Nowicjusz
- Miasto:
Z tych to wysyłałem to juz rezygnuje bo zajrzałem na komentarze to 3 rzeczy tylko sprzedał i to 2 negatywne opinie ma,to cos chyba nie tak. Lepiej nie ryzykowac i puźniej żałować tak wiec dalej będę szukał tylko jeszcze nie zdecydowany jestem czy na 20 kozackie czy pójdę po rozum do głowy i kupie 18 fele. Jeszcze do wiosny to troche czasu mam na decyzje.
-
yarek82
to trzeba jechać zatargać koła do wulkanizatora i zobaczyć co w trawie piszczy
ja teraz jeżdżę na 18" i wydają się malutkie
ja teraz jeżdżę na 18" i wydają się malutkie
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
ja gdybym miał kasę to swoje 18 zamieniam na 20, najlepiej takie
http://allegro.pl/opel-insignia-opc-kol ... 22462.html
http://allegro.pl/opel-insignia-opc-kol ... 22462.html
- Alex
- Zapaleniec
Pamiętaj, że są jeszcze 19". Najlepszy kompromis jak dla mnie.Darek87 pisze:czy na 20 kozackie czy pójdę po rozum do głowy i kupie 18 fele
-
Darek87
- Nowicjusz
- Miasto:
Tak wojtasss tych 20 cos to podejrzane , żeby miał wiecej komentarzy i pozytywnych a sprawdzić nie mam jak nie moje okolice .a te co luk59 to juz całkiem wymiatają takie chciałem kupic tylko ze 18, ale nie wiadomo jakiego producenta. To albo te 18 albo jakies 20 moze jak znajdę w dobrej cennie z oponami.
- Alex
- Zapaleniec
Brzydsze są już chyba tylko Ronal Teddy Bear