--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czujniki ciśnienia w oponach

ODPOWIEDZ
Juras

Czujnik ciśnienia

Post autor: Juras » 29 mar 2016, o 19:02

Witam.

Mam takie pytanie, insignia model 2010.
Wg dekodera VIN:
UJN: System monitorowania ciśnienia w kołach

Czy można swobodnie zamieniać felgi miejscami?
Dzisiaj pompowałem koła i z przodu dałem 2.1 a z tyłu około 2.3, po odczytach z komputera wynika jakby widział to inaczej.

odczyt z komputera poniżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Czujnik ciśnienia

Post autor: rataj73 » 29 mar 2016, o 19:36

Można zamieniać, po kilkuset metrach komp odczyta czujniki poprawnie.

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Bielsko-Biała
Otrzymał  piwo: 1 raz

Montaż czujników ciśnienia

Post autor: alex_k » 30 mar 2016, o 21:08

Witam wszystkich,

Czy jest możliwe dołożenie czujników ciśnienia w aucie, które ich nie ma i nie miało? Ktoś to robił?

Insignią jeździ żona i niestety zauważyłaby problem tylko jesli odpadło by koło ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Re: Montaż czujników ciśnienia

Post autor: yerry » 30 mar 2016, o 21:30

Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

medor
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: wielkopolska
Otrzymał  piwo: 2 razy

czy to jest czujnik ??

Post autor: medor » 16 kwie 2016, o 14:57

Witam !!!
Zamierzam kupić koła zimowe do Isi. Niestety właściciel nie orientuje się czy koła takowe posiadają czujniki. Mam fotę koła i wentylka. Porównując moje aktualne koła ze zdjęciem zupełnie podobne. Stąd pytanie co sądzicie o focie w załączniku z czujnikiem czy nie.
Pozdrawiam Tadek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: czy to jest czujnik ??

Post autor: Alex » 16 kwie 2016, o 15:03

Dopóki nie zdejmiesz opony nie będzie wiadomo czy są czujniki. Teoretycznie taki wentyl powinien posiadać czujnik, ale ja również mam dokładnie taki sam i czujników brak.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa

Post autor: radkor » 16 kwie 2016, o 15:20

Trzeba zdjąć i zobaczyć.
Oryginalny czujnik TPMS wygląda tak:
Obrazek

medor
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: wielkopolska

Post autor: medor » 16 kwie 2016, o 15:25

Końcówka trochę podobna... nie będę miał jutro możliwości zdjęcia opony, co najwyżej zimówki będą bez czujników :-) Dziękuję

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Czujnik ciśnienia tył-prawy gubi sygnał przy dużej prędkości

Post autor: wassermann » 30 kwie 2016, o 14:17

W mojej Insi od nowości występuje przypadłość utraty sygnału (odczyt "--") przez czujnik w kole tylnym - prawym. Nie zależy od czujnika, bo w międzyczasie zamieniłem felgi, a sytuacja wydarzyła się kilka razy przed i po zamianie. I zawsze koło tylne z prawej strony. Sytuacja ma miejsce wyłącznie podczas jazdy z dużą prędkością (200 km/h+), na co dzień problemów nie ma, tylko na autostradzie to się zdarza. Odczyt wskakuje "--", kontrolka oczywiście ostrzegawcza, a po paru minutach wraca do normy, mimo kontynuowania jazdy z dotychczasową prędkością.

W ASO powiedzieli mi, że mieli już taki przypadek, właśnie prawy-tył, że to nie czujnik (co ja potwierdzam), grzebali, coś tam wymieniali, ale bezskutecznie.

M.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Re: Czujnik ciśnienia tył-prawy gubi sygnał przy dużej prędk

Post autor: radkor » 30 kwie 2016, o 17:57

Pewnie problemy z softem. Trzeba ich przycisnąć w ASO. Może coś zaradzą na gwarancji.

Awatar użytkownika
qrczaq
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2013
Miasto: Poznań

Post autor: qrczaq » 4 maja 2016, o 14:17

Mam ten sam problem, ale praktycznie stale.
Prawy tył co jakiś czas widać lub nie.

Można w OPCOMIE coś zaradzić??

Fenins

Post autor: Fenins » 4 maja 2016, o 19:12

Wszyscy mają... mam i ja :lol:
W zeszłym roku jak wracałem z nad morza, auto było mega obładowane to również w okolicach 200km/h gubił mi się sygnał na prawym tyle. ASO nic nie stwierdziło, ale zmienili ustawienia czujników z eko na normal albo na odwrót i problem więcej się nie pojawił.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 4 maja 2016, o 21:58

U mnie czujniki są ustawione na Normal, bo na co dzień nie pompuję za wysoko. Po przestawieniu na Eco mam od razu kontrolkę i podświetlone na czerwono wskazania - że jest za mało powietrza.
Sprawa występuje tylko przy szybkiej jeździe ~200. Faktycznie, jak sięgam pamięcią, w takich przypadkach auto było dość obciążone (bagażnik nabity na maxa ciężkimi torbami i 1 bądź 2 osoby z tyłu).
Jak teraz pomyślę o pierwszym zdaniu, to przecież powinienem zmienić nastawę przed trasą. Bo na takie wyjazdy (obciążenie + autostrada) daję więcej powietrza - z tyłu +0.3. Tak czy owak problem dotyczy chwilowego BRAKU KONTAKTU z tym czujnikiem, a nie niewłaściwego wskazania.

M.

Fenins

Post autor: Fenins » 5 maja 2016, o 20:04

Dokładnie! Tak jak pisałem u mnie więcej nie wystąpiło, choć od wakacji nie jechałem obładowany niczym tabór cygański.
Niemniej jednak przy pomykaniu +/- 200 km/h jakikolwiek komunikat ostrzegający potrafi zjeżyć włos na głowie :D

Awatar użytkownika
qrczaq
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2013
Miasto: Poznań

Post autor: qrczaq » 9 maja 2016, o 15:04

U mnie Panowie notorycznie prawy tył szwankuje, wymieniłem 3 czujniki i dalej problem. Dziś spuszczę powietrze i zobaczę czy to wystarczy. Ktoś mi też powiedział, żeby azotem napompować, ale co to za różnica jak nie ma kontaktu z czujnikiem (nowym)...

Ktoś się orientuje w którym miejscu jest odbiornik tych czujek w samochodzie??

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 9 maja 2016, o 15:19

Obrazek

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 9 maja 2016, o 15:20

Odbiornik jest gdzieś za belką tylnego zderzaka.

Wymiana czujników nie pomaga, pisałem przecież o tym, że zamieniłem felgi, a wciąż szwankuje prawy-tył. Koledzy to samo. Czyli problem jest z transmisją. Pierwotnie myślałem, że prawy-tył jest najdalej względem odbiornika TPMS, stąd problem z komunikacją, ale to nie jest prawda. W dodatku prawy-tył jest jednym z trzech czujników "nazwanych" w systemie (bo czwartego nie trzeba identyfikować - jest lokalizowany drogą eliminacji i jest to czujnik lewy-tył). Nie wiem, to jakieś zawirowania konstrukcji Insignii ;)

M.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 9 maja 2016, o 16:53

Działanie tego to zagadka...
Przy okazji wkleję opis z TIS:

Działanie układu monitorowania ciśnienia powietrza w oponach
System monitorowania ciśnienia w oponach ostrzega kierowcę w przypadku znacznej utraty lub wzrostu ciśnienia w każdej z 4 opon. Pozwala to kierowcy na wyświetlenie ciśnienia w poszczególnych oponach i ich lokalizację w centrum informacyjnym kierowcy.

System wykorzystuje moduł elektroniczny nadwozia (BCM), który obejmuje aplikację TPMS, centrum informacyjne kierowcy, zestaw wskaźników, moduł elementu nastawczego funkcji zdalnej (RFA), moduł automatycznej adaptacji (ALM) oraz czujnik ciśnienia transmitującego fale radiowe. Każdy czujnik posiada wewnętrzne zasilanie.

Gdy pojazd jest unieruchomiony, wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników jest nieaktywny, co ustawia czujniki w stan ustalony. W tym stanie czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 i nie wykonują w ogóle nadawania jeżeli ciśnienie w oponie nie zmienia się. W miarę wzrostu prędkości pojazdu do 20km/h i powyżej, siła odśrodkowa uaktywnia wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników, powodując ich przejście do pracy w trybie toczenia. W tym trybie, czujniki mierzą ciśnienie i temperaturę w oponach co 10 s. i przesyłają dane w trybie toczenia co 60 s. Moduł elementu nastawczego funkcji zdalnej (RFA) odbiera dane i przesyła je do modułu BCM. Dane zawierają ID każdego czujnika, temperaturę i ciśnienie w oponach. BCM gromadzi i przetwarza informacje, następnie przesyła poprzez szeregowy obwód danych dane ciśnienia w oponie i jej lokalizacji do zespołu wskaźników i wyświetlacza informacyjnego kierowcy, gdzie są one wyświetlane.

Czujniki w sposób ciągły porównują wartość ciśnienia z ostatnio wykonanego próbkowania z bieżąco próbkowanym ciśnieniem i będą nadawać w trybie ponownego pomiaru jeżeli wykryją, czy to w stanie ustalonym, czy też w stanie toczenia, zmianę ciśnienia o wartości 8,3 kPa (1,2 PSI). Gdy układ monitorowania ciśnienia w oponach wykryje znaczną stratę, lub przyrost ciśnienia w oponach, to na zestawie wskaźników zostanie podświetlona ikona wskaźnika monitora ciśnienia opon, a na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy (jeżeli jest na wyposażeniu) zostanie pokazany komunikat typu kontrola ciśnienia w oponach.

Zarówno symbol wskaźnika, jak i komunikat na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy można wyłączyć, uzupełniając ciśnienie w oponach do zalecanej wartości w kPa/psi i wykonać jazdę z prędkością powyżej 20 km/h (15 mph) trwającą co najmniej 2 minuty.

Jeżeli zostanie odłączone zasilanie od BCM, lub jeżeli akumulator pojazdu zostanie odłączony, to identyfikator każdego czujnika ciśnienia w oponie zostanie zachowany, ale wszystkie informacje o ciśnieniu w oponach zostaną utracone. W takich okolicznościach BCM nie może zakładać, że ciśnienia w oponach były utrzymywane przez nieznany okres czasu. W pojazdach wyposażonych w centrum informacyjne kierowcy na wyświetlaczu pojawi się "--", a tester diagnostyczny wskaże domyślną wartość ciśnienia w oponie wynoszącą 1020 kPa (148 PSI) dla każdej opony. Jechać pojazdem z prędkością powyżej 20 km/h (15 MPH) przez co najmniej 2 min. Po aktywowaniu czujników, na wyświetlaczu centrum informacyjnego kierowcy pojawi się aktualne ciśnienie w oponach.

BCM jest w stanie wykrywać niesprawności działania w obrębie układu monitorowania ciśnienia w oponach. W przypadku gdy DTC zostanie ustawiony, to ikona wskaźnika monitora ciśnienia w oponach będzie migać przez 1 minutę, a następnie pozostanie podświetlona po załączeniu zapłonu i zakończeniu kontroli lampek zestawu wskaźników. Wszelkie wykryte niesprawności spowodują wyświetlenie na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy komunikatu typu serwis monitora opon.

Funkcjonalność automatycznego uczenia
Moduł automatycznej adaptacji (ALM) odbiera sygnały transmitujące fale radiowe z czujników ciśnienia i określa lokalizację kół. Do określenia, które koło wysyła informacje i, czy znajduje się ono na przedniej, czy tylnej osi, ALM wykorzystuje ID czujników, kierunek obrotu kół oraz siłę sygnału. ALM wysyła informacje na temat pozycji czujników ciśnienia w oponach do modułu BCM poprzez szynę szeregowej transmisji danych LIN. Ten proces zajmuje około 3-9 min. jazdy.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 9 maja 2016, o 18:28

Edit
Bardzo ciekawy fragment. Raz na każde 30 (sekund, jak mniemam), kiedy samochód stoi, ciśnienie jest sprawdzane i, jeśli wystąpi w tym czasie zmiana ciśnienia, zostanie wysłany sygnał.
To sprowadza się do obserwacji wskazań TPMS podczas pompowania kół / spuszczania powietrza. Ostatnio trochę się tym bawiłem. Mam obok domu stację z dobrym kompresorem i wskaźnikiem analogowym pokazującym identycznie z pomiarem TPMS.
Potwierdzam, że wystarczy chwilę poczekać i na blacie wyskakuje zaktualizowane ciśnienie, zgodnie z tym co napompowałem/spuściłem. 30 sekund to akurat maksymalnie tyle ile trzeba na oko poczekać.
Ostatnio napompowałem z nadmiarem i, w garażu po nocy, odpaliłem zapłon żeby odczytać pomiary z TPMS. Było za dużo wszędzie, zacząłem spuszczanie po trochu. Trzy koła poszły bez problemu. Ale, akurat chyba nieprzypadkowo, bo w problemowym tylnym-prawym kole, to nie działało jak trzeba!
Odpuściłem trochę, od razu widziałem reakcję na TPMS. Ale wciąż było o 0.1 bar za dużo, więc spuszczałem po trochu dalej - żadnej reakcji. Jeszcze odpuściłem - i nic. Auto przez dzień nie jeździło. Kolejnego dnia odpalam - odczyt z prawego-tylnego po staremu (za dużo względem oczekiwań, a przecież spuszczałem), a pozostałe koła idealnie zgodnie z przewidywaniami.
Wyjechałem na drogę, po kilkuset metrach wskoczył w końcu inny odczyt na prawym-tylnym - jak można było się spodziewać po tym odpuszczaniu, mniej o 0.2 bara od odczytu stancjonarnego. Czyli odpuściłem za wiele, a czujnik nie reagował aktualizacją odczytu! Tylko tylny-prawy, znowu! Poza tym, w czasie jazdy po mieście, reaguje normalnie - wszystkie odczyty z 4 kół rosną w miarę równomiernie wraz z nagrzewaniem się opon w słoneczny dzień, na ciepłym asfalcie (praktycznie o jakieś 0.3 bar w stosunku do ciśnienia w garażu).

Ale sedno sprawy jest takie, że odczyt z tylnego-prawego koła szwankuje nie tylko przy bardzo szybkiej jeździe, ale i nie zawsze aktualizuje się, gdy zmieniam ciśnienie w kole na postoju. Czasem zareaguje, a czasem nie. W innych kołach problemu nie ma, pompowanie/spuszczanie powoduje rychłą zmianę wskazania TPMS. Jak widać, tylne-prawe rządzi się swoimi regułami.

P.S. Sprawa na tyle zaprzątnęła moją uwagę, że w międzyczasie przebiłem oponę (prawie nową). Zgadnijcie którą. ;D Zdążyłem ją naprawić, a potem wymienić na nową. Stąd tyle akcji z tym ciśnieniem i jego sprawdzaniem/regulowaniem.

M.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, o 08:41 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin

Daniel81

Re: Czujniki ciśnienia w oponach

Post autor: Daniel81 » 10 maja 2016, o 08:24

Czy u Was też czujniki świrują na wiosnę?
Całą zimę było oki a teraz zrobiło się trochę cieplej i znów wyskakują mi błędy i znikają odczyty czujników.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”