--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBrzęczenie buczenie podczas jazdy
-
wandzolor
Brzęczenie buczenie podczas jazdy
Witam, przy prędkości od ok. 50km/h słychać u mnie brzęczenie/buczenie jakby od kół, im szybciej jadę tym częstotliwość buczenia/brzęczenia jest wyższa. To samo mam na oponach letnich i zimowych. Letnie mam już do wymiany ale zimówki jeszcze mają połowę bieżnika. Czy mogą to być jakieś łożyska? Czy "zmęczone" łożysko może brzęczeć/buczeć, czy powinno raczej piszczeć?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Brzęczenie/buczenie podczas jazdy
Łożysko objawia się buczeniem/huczeniem. A im szybciej jedziesz, tym dźwięk się nasila. Zdejmij koło i zakręć piastą, jeżeli coś właśnie usłyszysz, to stawiałbym na łożysko.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ełk
Dodatkowo dźwięk nasila się przy skręcaniu w czasie szybszej jazdy, w zależności które łożysko padło.
-
blade2
A powiedz mi auto masz od nowości ? Masz ustawiona zbieżność? Jak wyglądają te opony zimowe ? Nie są przypadkiem wy ząbkowane ?
-
wandzolor
Auto od nowości, zbieżności nie ustawiałem od wyjazdu z salonu, zimówki ok., odgłos taki sam na zimówkach i "łysych" letnich. Zawsze myślałem, że "zmęczone" łożyska piszczą. Niedawno wymieniałem tylne tuleje przedniego wahacza(trzęsło kierownicą przy 140km/h) teraz jak ręką odjął, jednak buczenie/brzęczenie miałem jeszcze przed wymianą tulei. Dodatkowo dudni i trzęsie kierownicą przy hamowaniu z dużych prędkości ale nie za każdym razem.
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pierwsza rzecz jaką musisz wymienić to piasty - "brzęczenie/buczenie", drganie kierownicy to najprawdopodobniej tarcze do wymiany - mi też kierą telepało, po wymianie tarcz jak ręką odjął
-
wandzolor
Tarcze wymieniałem przy przebiegu 80 tyś km (teraz mam ok 110 tyś) przed wyminą telepało i po wymianie dalej telepie i w dodatku dudni, teraz mam założone ATE z klockami ceramicznymi, klocki zjechane może 1/3. Tarcze raczej wykluczam. Jak sprawdzić czy piasta jest już do wymiany?
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Na zakręcie przy prędkości powyżej 80 km\h powinieneś mieć jak pisałeś brzęczenie/buczenie - po wyjściu z zakrętu objaw ustaje, przerabiałem to w Vectrze, po wymianie piast była cisza
-
wandzolor
U mnie brzęczy/buczy od 50km/h wzwyż obojętne czy zakręt czy prostka i mam wrażenie, że z każdej strony
. W Vectrze wymieniałeś wszystkie piasty?
-
Andrzej
Podnieś samochud na lewarku I obrasaj koło ręką, lub jedz na stację diagnostyczną tam mają obracarke kòł w ten sposòu sprawdzizz łoźyska
-
wandzolor
Czego mam się spodziewać przy ręcznym obracaniu kołem, mają być jakieś luzy?
-
Davidbham
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
mam dokładnie to samo jak jade wolniej to buczy ale ze wzrostem prętkości te buczenie nasila się
-
Adam66
Miałem te same objawy. Pasażer zwrócił uwagę, że chyba łożyska... Jesienią zmiana na zimówki i problem ustąpił...! Okazało sie, letnie zużyte. W ten sposób, że bierznik był "pochylony". Wyczuwalna różnica w dotyku. Ruch ręki po oponie w kierunku obrotu, ok."gładka" W przeciwnym, "szorstka"
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Brzęczenie buczenie podczas jazdy
odświeżę temat,
bujam się już jakiś czas z huczeniem które objawia się tylko przy prędkości od 90km/h do 100km/h poniżej i powyżej tej prędkości idealna cisza... myślałem że to wina opon bo miałem słabe już letnie, ale nowe zimowe + wyważenie i dalej to samo w tym przedziale prędkości.
łożysko podpory półosi odrzucam bo siedzi sztywnie bez luzów (sprawdzałem je jak miałem zdjęta półoś) poza tym bardzo rzadko te łożyska padają.
ale łożysko/łożyska kół odrzucam bo zrobiłem na tym już trochę km i nie jest to możliwe bo by objawiało się tez przy mniejszej prędkości.
bujam się już jakiś czas z huczeniem które objawia się tylko przy prędkości od 90km/h do 100km/h poniżej i powyżej tej prędkości idealna cisza... myślałem że to wina opon bo miałem słabe już letnie, ale nowe zimowe + wyważenie i dalej to samo w tym przedziale prędkości.
łożysko podpory półosi odrzucam bo siedzi sztywnie bez luzów (sprawdzałem je jak miałem zdjęta półoś) poza tym bardzo rzadko te łożyska padają.
ale łożysko/łożyska kół odrzucam bo zrobiłem na tym już trochę km i nie jest to możliwe bo by objawiało się tez przy mniejszej prędkości.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jeśli masz skrzynię manualną to spróbuj zrobić taki test, że rozpędzasz się do prędkości >100 km/h, wrzucasz luz i czy wtedy też słychać to buczenie?
I drugie pytanie - to buczenie jest zawsze czy np. tylko przy przyspieszaniu (w granicach tych podanych prędkości)?
I drugie pytanie - to buczenie jest zawsze czy np. tylko przy przyspieszaniu (w granicach tych podanych prędkości)?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Zmierz bicie na tarczach.
To jest najpewniej efekt wpadania w częstotliwość rezonansową - dlatego to słychać tylko podczas określonych obrotów kół/tarcz.
To jest najpewniej efekt wpadania w częstotliwość rezonansową - dlatego to słychać tylko podczas określonych obrotów kół/tarcz.
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
hm a jak to bicie zmierzyć? hm tylko to jest takie huczenie łożyskowe, sam nie wiem, mega irytuje ale nie bede zmieniał połowy auta aby znaleźć przyczynę 
tarcze wymieniał poprzedni właściciel ale nie mają rantu, klocki też prawie nowe...
tarcze wymieniał poprzedni właściciel ale nie mają rantu, klocki też prawie nowe...
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
bicie zmierzysz czujnikiem zegarowym,
można też mniej dokładnie przy pomocy dźwigni (taką jak na fizyce) z dużą przekładnią, tylko musisz ją solidnie zamontować, dłuższe ramie powinno pokazać bicia jeżeli są
można też mniej dokładnie przy pomocy dźwigni (taką jak na fizyce) z dużą przekładnią, tylko musisz ją solidnie zamontować, dłuższe ramie powinno pokazać bicia jeżeli są