--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDystanse
-
Andrzej
Re: Dystanse
ja nie chcę obniżać prześwitu bo na naszych drogach krawężniki i dziury 20cm tylko dystanse dla wyglądu i stabilniejszego wchodzenia w zakręty przy wyższych prędkościach
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
a jeśli mam ori 18" podwójne 5-ramienne to jakie mają ET i jakie dystanse bym potrzebował.. żeby było koło równo albo prawie z błotnikiem i wtedy rozstaw kół jest szerszy minimalnie ale to ma wpływ na jazdę ? auto lepiej trzyma się w ciasnych zakrętach ?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, o 21:54 przez fuli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pobo1315
Andrzeju skoro decydujesz się już na dystanse to minimum eibach pro kit jest obowiązkiem (obniżenie o 30 mm przód i tył) Samym dystansem tylko uwydatnisz prześwit i auto bedzie wyglądało jak koza. W poprzednim aucie miałem założone springi i uwierz mi wielkiej różnicy nie ma, auto jest sztywniejsze to fakt ale są to sprężyny progresywne. Dlatego też do Insignie też planuje je zakupić.Andrzej pisze:a nie chcę obniżać prześwitu
- fuli
- Użytkownik
dlatego też pytam jak bardzo musi być obniżony zawias by to miało sens i jakoś wyglądało ile ma być od opony do błotnika tak umownie... jedni mają ori zawieszenie, inni obniżone w standardzie, inni jeszcze obniżone przez siebie.. np Andrzej mówi, że ma serie zawias (chyba) i dystans dla wyglądu i jakości prowadzenia w zakrętach... ja mam xj2 czyli sport, ale i tak uważam, że jest jeszcze sporo do błotnika względem opony, choć pewnie lepiej niż w serii bez xj2 i czy tu ma sens do 18" wrzucać dystans ? wiem, że na 19 i 20 zmniejszy się drastycznie ta odległość, ale niestety w moim przypadku nie wchodzą takie koła w grę. Dlatego pytam czy gra warta świeczki dla 18stek 
-
Pobo1315
Z tego co wiem wersja sport na obniżonym zawieszeniu stoi tylko 10 mm niżej od seryjnego.
Na początku postu piszesz o zawieszeniu a zaraz wchodzisz na temat dystansu względem prześwitu tak więc w ramach wyjaśnień, dystanse nie mają wpływu na prześwit między kołem a nadkolem tylko wypychają koło od piasty. Do wyboru są tylko dwie opcje, czy to dla seryjnego zawieszenia czy sport:
- eibach pro kit czy też h&r to tak zwane springi
- zawieszenie gwintowane z możliwością regulacji wysokości
Na początku postu piszesz o zawieszeniu a zaraz wchodzisz na temat dystansu względem prześwitu tak więc w ramach wyjaśnień, dystanse nie mają wpływu na prześwit między kołem a nadkolem tylko wypychają koło od piasty. Do wyboru są tylko dwie opcje, czy to dla seryjnego zawieszenia czy sport:
- eibach pro kit czy też h&r to tak zwane springi
- zawieszenie gwintowane z możliwością regulacji wysokości
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
W kwestii wyglądu to kolega Pegenige ma rację, pro kit Eibach będzie wskazany
ale od strony teoretycznej nie trzeba zakładać sprężyn i obniżać auta żeby móc jeździć z dystansami
Co do własności jezdnych to samo poszerzenie osi o 4cm nie spowoduje nagle ogromnej różnicy w przyczepności na zakrętach. Obniżenie auta bardziej przyczyni się do lepszego prowadzenia samochodu na zakrętach bo obniży się środek ciężkości. Poszerzenie na pewno poprawi stabilność ale nie spowoduje większego "lepienia sie" auta do asfaltu przy zakręcaniu przy dużych prędkościach
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Poszerzenie o 4 cm jest odczuwalne w prowadzeniu auta. Na zimę mam felgi z et 20 i teraz przy standardzie et 42 czuć różnice.
- OLO85
- Użytkownik
- Auto: Insignia SportTourer
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Z tego co wiem to sportowe seryjne zawieszenie obniża o 20mm eibach o 30mm a jeśli chodzi o felgi to w sumie nie ma różnicy między 18 a 20" (w wielkości między oponą a błotnikiem) ponieważ średnica jest niemal taka sama inaczej licznik by mocno przekłamywał.
- fuli
- Użytkownik
no to skoro zawias mam 20mm niżej niż seria i laczek na 18tce to dystans dla wyglądu ma sens i może trochę dla prowadzenia
a jeszcze tak z innej beczki, bo tak wcześniej wyczytałem, że jeszcze jest różnica chyba też w cenie dla wersji fwd a 4x4 jeśli tak z czego to wynika ? oraz jaki musiałbym kupić dystans dla tej felgi 18" bo nie wiem jakie mam ET w standardzie ?
- OLO85
- Użytkownik
- Miasto:
ja też mam -20mm zawias i jest już dość ładnie do szczęści brakuje mi eibacha na przodzie
co do ET to jeśli nikt ci nie odpowie to poszukaj na allegro takich jak masz i powinno być ET na zdjęciach. zajmie ci to max 5min
Co do napędu 4x4 wątpie by były inne dystanse co najwyżej sprężyny zawieszenia
Co do napędu 4x4 wątpie by były inne dystanse co najwyżej sprężyny zawieszenia
-
Pobo1315
w poniedziałek był u mniekolega z forum na rozszerzeniu kompa wersją sport i mówił, że zawieszenie obniża o 10mm...ale nie spieram się tylko przytaczam jego słowaOLO85 pisze:Z tego co wiem to sportowe seryjne zawieszenie obniża o 20mm
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
powiedzcie mi szybko, czy koło 245/35 20" z ET 19 wpasuje sie do kombika ze sprężynami -30mm??
Pozdrawiam Mariusz
Pozdrawiam Mariusz
- OLO85
- Użytkownik
- Miasto:
-
kashi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Oberschlesien
Jakie macie dystanse na przodzie? Bo zastanawiam sie nad przelozeniem swoich 25mm na przod i kupienia w dobrej cenie 30mm na tyl ale zastanaiwam sie czy wejda
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Dystanse wejdą, ale za to koło wyjdzie za obrys
No i też kwestia tego jakie masz aktualnie ET.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
Panowie a jak długie są szpilki w piaście ?
ktoś się orientuje jaki by trzeba dystans zastosować by schować w nim szpilki i nakrętki bez odcinania ich ?
ktoś się orientuje jaki by trzeba dystans zastosować by schować w nim szpilki i nakrętki bez odcinania ich ?
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
U mnie szpilka wystaje na 32 mm z tego 25mm jest gwintowane i 7 mm bez gwint.

Po co jest te 7 mm bez gwintu nie wiem. U mnie są śruby M12, u Was w iśkach są M14, ale długość to pewnie taka sama, bo gniazda felg to raczej są stadaryzowane. Także min grubość dystansu to 32 mm, przynajmniej w Astrze J.

Po co jest te 7 mm bez gwintu nie wiem. U mnie są śruby M12, u Was w iśkach są M14, ale długość to pewnie taka sama, bo gniazda felg to raczej są stadaryzowane. Także min grubość dystansu to 32 mm, przynajmniej w Astrze J.
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 7 razy
myślałem że jest gwint do końca czyli 7 mm można ciachnąć i dystans 30 a może i 25
będzie ok
Dzięki
Dzięki
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
No tak, ale praktycznie w większości felg, a na pewno w ori GM, masz takie wgłębienia w feldze i ta wystająca śruba wchodzi bez ucinania. Ja mam dystanse 19mm i chowają się bez ucinania.