--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlekotanie diesla
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Klekotanie diesla
Mam pytanie. Jak to jest z tym klekotaniem diesla. Wiadomo temp. na zewnątrz są coraz niższe szczególnie rano i jak odpalam autko (bez problemów, obroty silnika są równomierne) to na zimnym silniku klekocze nie za mocno ale jednak i słychać taki świst podczas przyspieszania (chyba turbina). Czy to jest normalne (może nagram filmik?). Może to głupie pytanie ale NIGDY nie miałem diesla. I jeszcze jedno pytanie czytałem, że do paliwa lejecie olej do "Kosiarek" ile w tym jest prawdy?
-
WojtasX
- Nowicjusz
- Auto: ----------
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
Re: Klekotanie diesla
Jaki olej silnikowy masz zalany?
Świst podczas przyspieszania jest raczej normalny
Do diesla niektórzy praktykują dodatek w formie oleju 2t i jak widać po badaniach itd ma to sens, znajdź temat na forum avensisa tam masz ładnie opisane. Jak nie lubisz czytać to mogę Ci podesłać co i jak zalewać.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Świst podczas przyspieszania jest raczej normalny
Do diesla niektórzy praktykują dodatek w formie oleju 2t i jak widać po badaniach itd ma to sens, znajdź temat na forum avensisa tam masz ładnie opisane. Jak nie lubisz czytać to mogę Ci podesłać co i jak zalewać.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
-
kaolad
- Użytkownik
Co do oleju to Ci nie powiem ale w przyszłym miesiącu zamierzam go wymienić na dexos2. Prześlij mi czym i jak go zalewać będę wdzięczny. Myslisz że ten klekocik to przez olej?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
GM Dexos 2 raczej sobie odpuść, chyba że zmiane robisz co 10tys. Co do oleju do paliwa to możesz lać LM 1052, Ravenol Scooter 2T półsyntetyk, Elf Moto 2 HP Eco ( Elf ma teraz ma nową nazwę jutro sprawdzę butelkę w garażu).
Lejesz w proporcji 1:200 lub 1:250. Z innymi olejami raczej nie kombinuj, te są przetestowane przez niemców i jest wszystko dobrze.
P405 zrob aktualizacje tapatalka,bo walisz podwojnymi postami
pozdrawiam:jaromat
Lejesz w proporcji 1:200 lub 1:250. Z innymi olejami raczej nie kombinuj, te są przetestowane przez niemców i jest wszystko dobrze.
P405 zrob aktualizacje tapatalka,bo walisz podwojnymi postami
pozdrawiam:jaromat
-
WojtasX
- Nowicjusz
- Auto: ----------
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
- michal26
- Forumowicz
- Auto: Insignia st
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
no dobra, a czy do paliw premium można dolewać olej 2t, nie chce przedobrzyć z poprawą paliwa.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
2T do paliw premium jak najbardziej, bo są one jeszcze bardziej suche niż normalne.
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
Głośniejsze klekotanie diesla w niższych temp jest normalne, chociaż w poprzednim oplu (v6cdi) jaki miałem było tak, że przy minusowych temp klekotania nie było za to latem dało się usłyszeć. Wracając do oleju 2T ja nie leje i nie zamierzam.
-
kaolad
- Użytkownik
Odświeże temat. Pytam, bo może jestem przewrazliwiony. Ale czasami jak jest ciepło na zewnatrz tak jak dzisiaj ok 23 stopni auto odpalone i chodzi w miarę cicho jak na diesla, ale po minucie zaczyna klekotać glosniej. Silnik pracuje normalnie bez szarpania, obroty równiótkie. Wiec moje pytanie czy dzialanie klimatyzacji może mieć na to wpływ? Na zewnatrz 23 a w aucie 17. Czy ewentualnie macie jakieś inne sugestie.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jak się załączy klima to silnik dostaje większe obciążenie, może dlatego 
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
kaolad
- Użytkownik
Ciekawe jutro zrobię eksperyment nie włączę klimy i zobaczę czy coś się zmieniło.
-- 6 maja 2015, o 21:00 --
Auto dziwnie klekotało bo filter cząstek sie zapychał, dziś wracałem z pracy i wypalanie. Potem autko cyka już normalnie. Takie moje spostrzeżenie.
-- 6 maja 2015, o 21:00 --
Auto dziwnie klekotało bo filter cząstek sie zapychał, dziś wracałem z pracy i wypalanie. Potem autko cyka już normalnie. Takie moje spostrzeżenie.
-
lukasz2008
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: UK
- Otrzymał piwo: 1 raz
Tak zwany " hot weather problem" dziwna i głośniejsza praca na biegu jałowym - zwiększona turbo dziura i poszarpywanie około 1850rpm i to wszystko tylko powyżej 17 stopni +upały. vauxhall rozkłada ręce
Postanowiłem to sprawdzić na vaux-com
1 pomiar Temperatura +10 stopni - bieg jałowy -silnik 90`
Egr jest zamknięty 0%
Przepływka 14,5 g/s
ciśnienie doładowania 106 kpa
silnik pracuje swietnie
2 pomiar Temperatura +20 stopni - bieg jałowy- silnik 90`
Egr otwarty na 28%
Przepływka 6-7g/s
ciśnienie doładowania 102 kpa
teraz Najlepsze
Po wyjęciu czujnika temperatury zewnętrznej ze zderzaka wartości się zmieniają auto odzyskuje moc
3 pomiar Temperatura +20 stopni - bieg jałowy- silnik 90` bez czujnika temperatury zewnętrznej
Egr otwarty na 11%
Przepływka 9 g/s
ciśnienie doładowania 104 kpa
W mojej wersji 130 km przy +20stopni auto jest tak mułowate że dostaje białej gorączki.
Wydaje się ze Egr jego oprogramowanie jest niedopracowane i upośledza pracę silnika przy wysokich temperaturach.
Egr zamyka sie tylko przy gazie w podłodze. płynna jazda lub łagodne przyspieszanie egr pozostaje otwarty .
Jedyne wyjście to chyba wyłaczyć egr programowo
Postanowiłem to sprawdzić na vaux-com
1 pomiar Temperatura +10 stopni - bieg jałowy -silnik 90`
Egr jest zamknięty 0%
Przepływka 14,5 g/s
ciśnienie doładowania 106 kpa
silnik pracuje swietnie
2 pomiar Temperatura +20 stopni - bieg jałowy- silnik 90`
Egr otwarty na 28%
Przepływka 6-7g/s
ciśnienie doładowania 102 kpa
teraz Najlepsze
Po wyjęciu czujnika temperatury zewnętrznej ze zderzaka wartości się zmieniają auto odzyskuje moc
3 pomiar Temperatura +20 stopni - bieg jałowy- silnik 90` bez czujnika temperatury zewnętrznej
Egr otwarty na 11%
Przepływka 9 g/s
ciśnienie doładowania 104 kpa
W mojej wersji 130 km przy +20stopni auto jest tak mułowate że dostaje białej gorączki.
Wydaje się ze Egr jego oprogramowanie jest niedopracowane i upośledza pracę silnika przy wysokich temperaturach.
Egr zamyka sie tylko przy gazie w podłodze. płynna jazda lub łagodne przyspieszanie egr pozostaje otwarty .
Jedyne wyjście to chyba wyłaczyć egr programowo
-
tomasz79
Witam.Jestem tu nowy .Problem z klekotem mam od zeszlego roku.Odwiedzilem juz ze 4 zaklady,wlacznie z Oplem.Stawiano rozne diagnozy od wtryskow,przeplywomierza,swiec,czujnik polozrenia walu korbowego...i nic dalej klekocze.
W zeszlym roku mialem czyszczony EGR,przeplywomierz,przepustnice i map sensor no i jakies dwa tygodnie nic sie nie dzialo.Wgrany tez byl nowy soft,poprawa jakies kilka dni i dalej to samo.
Ostatnio pokazala sie cala lista bledow P1325, P03BA, P0399, P03A3,P039D, P03B1, P039C Opel stwierdzil ze czujnik polorzenia walu korbowego .Wymienili i zero poprawy.
Dodam ze lekko faluja mi obroty i jak rano wystawiam auto to po odpaleniu rzuca silnikiem.Lekko przygazuje i silnikiem nie rzuca.
Z mojego doswiadczenia po rozgrzaniu silnika klekot znika i jak sie mocniej depnie normalna praca powraca.
Cos mi sie wydaje ze przepustnica,EGR ale fachowcem nie jestem..
Mam nadzieje ze komus sie uda rozwiazac ten problem.
W zeszlym roku mialem czyszczony EGR,przeplywomierz,przepustnice i map sensor no i jakies dwa tygodnie nic sie nie dzialo.Wgrany tez byl nowy soft,poprawa jakies kilka dni i dalej to samo.
Ostatnio pokazala sie cala lista bledow P1325, P03BA, P0399, P03A3,P039D, P03B1, P039C Opel stwierdzil ze czujnik polorzenia walu korbowego .Wymienili i zero poprawy.
Dodam ze lekko faluja mi obroty i jak rano wystawiam auto to po odpaleniu rzuca silnikiem.Lekko przygazuje i silnikiem nie rzuca.
Z mojego doswiadczenia po rozgrzaniu silnika klekot znika i jak sie mocniej depnie normalna praca powraca.
Cos mi sie wydaje ze przepustnica,EGR ale fachowcem nie jestem..
Mam nadzieje ze komus sie uda rozwiazac ten problem.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, o 20:41 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.
-
rafal0818
Ja mam podobnie: P1325, P03AD, P03B1, P03B0. Świecę żarową oraz czujnik położenia wału wymieniłem i co jakiś czas błędy powracają.
-
lukasz2008
- Forumowicz
Zaślepienie Egru podkładką z dziurą nic nie daję . pomiar przy 20`C
Egr zamiast na 28% jak wcześniej po zaślepieniu otwiera sie na 75% mimo że komp wymaga nadal tylko 28%
Przepływka ma tyle samo powietrza co bez podkładki 6-7g/s
Więc częściowe zaślepianie raczej nic nie daje ecu i tak dostosuje otwarcie egr żeby ilość spalin była ok
Egr zamiast na 28% jak wcześniej po zaślepieniu otwiera sie na 75% mimo że komp wymaga nadal tylko 28%
Przepływka ma tyle samo powietrza co bez podkładki 6-7g/s
Więc częściowe zaślepianie raczej nic nie daje ecu i tak dostosuje otwarcie egr żeby ilość spalin była ok
-
artua74
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST 96KW
- Miasto: Płock
Witam koledzy u mnie występują identyczne objawy wraz z opisywanymi błędami, po odłączeniu czujnika tem. zewnętrznej silnik pracuje bez zarzutów nawet gdy jest 30 st. na zewnątrz pytanie czy nic się nie stanie gdy będę jeżdził bez czujnika?
-
lukasz2008
- Forumowicz
Możesz jeżdzić bez czujnika ale zapisują się 2 błędy to nie jest rozwiązanie problemu.
Byłem w vauxhall bo się okazuje że mam gwarancyjny update ecu silnika za darmo coś poprawili mimo że auto ma 6 lat
ostatni wgrany soft był z 2010 . powiem szczerze że jest lepiej silnik pracuje inaczej płynniej oddaje moc .
jak zrobię testy z vaux-com jak turbo dmucha itp to dam znać co i jak , dziś +21stopni i nie szarpało nic, ale za wcześnie żeby się cieszyć.
Byłem w vauxhall bo się okazuje że mam gwarancyjny update ecu silnika za darmo coś poprawili mimo że auto ma 6 lat
ostatni wgrany soft był z 2010 . powiem szczerze że jest lepiej silnik pracuje inaczej płynniej oddaje moc .
jak zrobię testy z vaux-com jak turbo dmucha itp to dam znać co i jak , dziś +21stopni i nie szarpało nic, ale za wcześnie żeby się cieszyć.