--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUbytek płynu chłodniczego - pęknięty blok silnik 2.0T
-
Senderos
Ubytek płynu chłodniczego - pęknięty blok silnik 2.0T
Witam,
Z góry przepraszam za nowy wątek ale bardzo potrzebuję pomocy, "bujam" się z tematem od 4 miesięcy i rozwiązania dalej nie mam.
Przepraszam za esej.
Zakupiłem insignie 2.0T 4x4 2009 i mam problem z którym nie bardzo potrafię sobie poradzić. Od samego początku po zakupie samochodu ucieka mi mi płyn chłodniczy. Ciekawostka gdy JADĘ SPOKOJNIE PRAKTYCZNIE NIC SIĘ NIE TRACI LECZ W MOMENCIE GDY GAZUJĘ SAMOCHÓD I JADĘ NA WYSOKICH OBROTACH momentalnie spada płyn 1,5 cm na ok 2 km... rozebrali silnik i wysłali głowicę na rentgen i wszystko ok, test na obecność co2 wyszedł negatywny czyli z uszczelką pod głowicą jest wszystko ok, brak wycieków, brak plam pod samochodem, układ chłodzenia odpowietrzony, korek i zbiornik 2 razy wymieniony, węże nigdzie się nie "pocą"... Niestety płyn dalej ucieka. Aktualnie serwis jest w kontakcie z GM i robią to co oni im podpowiedzą ale nie wygląda to za dobrze... Sporo osób zwróciło uwagę że to może być mikropęknięcie bloku ale tego płynu tak dużo ubywa, że musiałby zostać jakiś ślad na bloku i test na co2 musiałby wyjść pozytywny... Nie wierzę, że nie idzie prześledzić drogi w której porusza się płyn i dojść to tego gdzie znika...
Pomożecie ? Chętnie porozmawiam telefonicznie 602-202-560
Tomek
Z góry przepraszam za nowy wątek ale bardzo potrzebuję pomocy, "bujam" się z tematem od 4 miesięcy i rozwiązania dalej nie mam.
Przepraszam za esej.
Zakupiłem insignie 2.0T 4x4 2009 i mam problem z którym nie bardzo potrafię sobie poradzić. Od samego początku po zakupie samochodu ucieka mi mi płyn chłodniczy. Ciekawostka gdy JADĘ SPOKOJNIE PRAKTYCZNIE NIC SIĘ NIE TRACI LECZ W MOMENCIE GDY GAZUJĘ SAMOCHÓD I JADĘ NA WYSOKICH OBROTACH momentalnie spada płyn 1,5 cm na ok 2 km... rozebrali silnik i wysłali głowicę na rentgen i wszystko ok, test na obecność co2 wyszedł negatywny czyli z uszczelką pod głowicą jest wszystko ok, brak wycieków, brak plam pod samochodem, układ chłodzenia odpowietrzony, korek i zbiornik 2 razy wymieniony, węże nigdzie się nie "pocą"... Niestety płyn dalej ucieka. Aktualnie serwis jest w kontakcie z GM i robią to co oni im podpowiedzą ale nie wygląda to za dobrze... Sporo osób zwróciło uwagę że to może być mikropęknięcie bloku ale tego płynu tak dużo ubywa, że musiałby zostać jakiś ślad na bloku i test na co2 musiałby wyjść pozytywny... Nie wierzę, że nie idzie prześledzić drogi w której porusza się płyn i dojść to tego gdzie znika...
Pomożecie ? Chętnie porozmawiam telefonicznie 602-202-560
Tomek
-
marus78
Re: niewyjaśniona zagadka w 2.0T
ubywa ci go sporo jak olej czysty czy mleko ? normalnie jak pójdzie na zewnątrz to z takim ubytkiem by było widać odbarwienie z płynu, zakładam ze masz czerwony płyn w chłodnicy. jak w serwisie se nie radzą to tu będą tylko spekulacje, bo nie widać niczego a ile osób tyle podadzą ci ewentualnych przyczyn. osobiście już miałem na warsztacie pęknięcie bloku w pasacie ale płyn szedł do oleju. czerwony płyn po czasie odbarwia więc jak by uchodził na zewnątrz to by pozostał ślad myślę ze by to zgwarzyli , w olej tak samo więc myślę ze mogli przeoczyć coś w głowicy
-
Andrzej
jeżeli niema żadnych wycieków na zewnątrz !!!!, ?????
1.to bym sprawdzał poziom oleju czy się nie podnosi ( wyciek do miski olejowej, biały dym z tłumika)
2. czy w kabinie nie wycieka pod dywan , dywaniki (pęknięta nagrzewnica pod deską rozdzielczą)
u mnie była pęknięta obudowa chłodnicy EGR, ale była mokra.
jeżeli na zewnątrz nie widać żadnych wycieków bym obstawiał 2.
1.to bym sprawdzał poziom oleju czy się nie podnosi ( wyciek do miski olejowej, biały dym z tłumika)
2. czy w kabinie nie wycieka pod dywan , dywaniki (pęknięta nagrzewnica pod deską rozdzielczą)
u mnie była pęknięta obudowa chłodnicy EGR, ale była mokra.
jeżeli na zewnątrz nie widać żadnych wycieków bym obstawiał 2.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
U mnie ciekło z pod jakiejś uszczelki rury łączącej silnik z turbiną. Bardzo trudno było wykryć,bo tylko działo się to pod obciążeniem i od razu kapało na gorący silnik i inne podzespoły. Stojąc na parkingu nie zostawiał plam
-
Senderos
Norbi sam znalazłeś ten wyciek czy w jakimś serwisie, bo moje auto w aso już prawie 2 miesiąc stoi i oni bez pomysłu są.
-- 15 cze 2015, o 08:19 --
Kochani, zagadka rozwiązana. Pęknięty blok silnika. IKE miałeś rację.
-- 15 cze 2015, o 08:19 --
Kochani, zagadka rozwiązana. Pęknięty blok silnika. IKE miałeś rację.
-
Andrzej
Re: Ubytek płynu chłodniczego - pęknięty blok silnik 2.0T
przykro! czy to się stało po zimie co było przyczyną że aż blok rozsadziło, w bloku są specjalne zaślepki które wysadza jak jest bardzo duże ciśnienie lub jak by ktoś wlał wody zamiast płynu i by zamarzła to w pierwszej kolejności wysadza te zaślepki a nie powoduje pęknięcie bloku opisz coś więcej o tej bardzo rzadkiej awarii
-
Senderos
Andrzeju to była wada ukryta przez sprzedawcę... Gdy wracałem od niego do domu to pod samym domem już mi zaczęła się wyskakiwać informacja o niskim poziomie płynu... Jako, że była zima i obciążenie silnika słabe to ubywało mało i co jakis czas dolewałem cały czas szukająć co to. Dopiero teraz gdy już zrobilo cieplo można "depnąć" to silnik połyka płynnnn. Pęknięcie jest na 3 cylindrze... GM w 2009-2010 produkowało fabrycznie uszkodzone bloki i oni o tym wiedzą dlatego najpierw uderzam do nich ...
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Próbował z nimi wywalczyć parcypowanie w kosztach rozrządu,bo również wiedzą,że są łańcuchy wadliwe.I tak się wypieliSenderos pisze: GM w 2009-2010 produkowało fabrycznie uszkodzone bloki i oni o tym wiedzą dlatego najpierw uderzam do nich ...
- kretuu
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA 2,0 TDCI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: OBIECHÓW / SZCZEKOCINY
No to nie ciekawa sprawa . U mnie też wyskoczyło info że niski poziom płynu chłodniczego. Mam nadzieję że nie będzie to taki sam przypadek jak u Ciebie. Doleję płynu i będę czekał co się dzieje.Senderos pisze:Andrzeju to była wada ukryta przez sprzedawcę... Gdy wracałem od niego do domu to pod samym domem już mi zaczęła się wyskakiwać informacja o niskim poziomie płynu... Jako, że była zima i obciążenie silnika słabe to ubywało mało i co jakis czas dolewałem cały czas szukająć co to. Dopiero teraz gdy już zrobilo cieplo można "depnąć" to silnik połyka płynnnn. Pęknięcie jest na 3 cylindrze... GM w 2009-2010 produkowało fabrycznie uszkodzone bloki i oni o tym wiedzą dlatego najpierw uderzam do nich ...
Ps . Napisz co wskórasz w GM ew jaką dadzą Ci odpowiedź .
-
Gruby
U mnie też ubywa płyn w 2.0 turbo. Samochód stał 4 godziny w ASO i znaleźli. Płyn ucieka przez pękniętą uszczelkie w pompie wody. 450zł wymiana. Na razie dolewam, i co jest dziwne, co raz mniej. Mój sprzedawca, niby profesjonalny komis sprzedający samochody używane wypiął się. Stwierdził, że to jest część zużywająca się. Niestety rękojmia minęła i nawet nie miał zamiaru partycypować w kosztach.
Sanderos, na jakiej podstawie prawnej będziesz dochodził swoich racji? Daj znać jak poszło.
Sanderos, na jakiej podstawie prawnej będziesz dochodził swoich racji? Daj znać jak poszło.
-
kcpr11
Witam, u mnie też ubywa płynu i tez nikt nie widzi gdzie. Insignia 2009 2.0T. Tylko, że u mnie płyn wycieka nie tylko podczas jazdy ale na postoju też. Czy gdyby był pęknięty blok silnika to płyn wyciekałby tylko podczas jazdy, czy możliwe jest też wyciekanie przez pęknięty blok na postoju? W oleju nie ma płynu ani oleju w płynie, silnik pracuje normalnie, odpala bez problemu. Czy wydobywa się biały dym z wydechu trudno powiedzieć bo jest zimno i jest dużo pary więc ciężko stwierdzić czy to zwykle opary czy nie. Raz jak stałem obok auta przy odpalonym silniku to zauważyłem, że wentylator cały czas się włączał i wyłączał, nie wiem, czy to ma jakies znaczenie. Silnik cały czas 90C.
-
Senderos
kcpr11 powiedz im w ASO żeby odpalili samochód i ściągnęli miskę olejową. Winowajcą może być pęknięcie na 3,4 cylindrze... Oby nie. U mnie było tak samo, płyn wyciekał i skraplał się w środku silnika. Żadnych śladów pod silnikiem, żadnych śladów w zbiorniku wyrównawczym... wszędzie było czysto... Zrób również test na obecność CO2 w układzie chłodzenia... Daj znać jak sprawa może jakoś będę Ci mógł pomóc
-
Pork
Też tak miałem i okazało się że termostat do wymiany (typowa wada insigni) tylko u mnie średnio raz na tydzień/dwa przy zimnym rozruchu wyskakiwał błąd (prośba o kontakt z serwisem) który po paru minutach znikał.kcpr11 pisze:Raz jak stałem obok auta przy odpalonym silniku to zauważyłem, że wentylator cały czas się włączał i wyłączał, nie wiem, czy to ma jakies znaczenie. Silnik cały czas 90C.
No i po wymianie (nie wiem czy było to wcześniej) zobaczyłem, że ucieka mi płyn, raczej powoli bo gdzieś 1cm na 1000km. Czytałem, że niewielki ubytek np. podczas upałów to normalne, ale nie wiem ile w tym prawdy no i teraz mamy zimę...
-
zunia1987
- Lejdis
- Auto: Opel Insignia 2.8 T
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
No właśnie wczoraj się dopatrzyliśmy, że właśnie coś takiego się dzieje naszej Iśce 2,8 T. Samemu można to jakoś uszczelnić czy serwis?norbi333 pisze:U mnie ciekło z pod jakiejś uszczelki rury łączącej silnik z turbiną. Bardzo trudno było wykryć,bo tylko działo się to pod obciążeniem i od razu kapało na gorący silnik i inne podzespoły. Stojąc na parkingu nie zostawiał plam
-
zunia1987
- Lejdis
- Auto: Opel Insignia 2.8 T
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
W tygodniu bedziemy na serwisie olejowym, to poproszę żeby od razu to zrobili.
- mar360
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: lubelskie
Jakie masz wiadomości z serwisu mam podobny problem od długiego już czasu?zunia1987 pisze:edit
Ostatnio zmieniony 6 lut 2018, o 00:10 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- grzegorzsto
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
znajomy który pracował w oplu powiedział mi na ucho że wychodziły wadliwe bloki , nie wiem ile szt tego poszło, ale na pewno jakaś ilość, spróbuj w Aso ich troszeczkę przycisnąć ,a może się uda