--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Auto nie odpala problem z uruchomieniem

ODPOWIEDZ
Andrzej

Re: Auto nie odpala problem z uruchomieniem

Post autor: Andrzej » 29 kwie 2015, o 08:57

odłącz akumulator na 30 min, jeżeli nie pomoże to aso

rafal0818

Post autor: rafal0818 » 29 kwie 2015, o 16:31

Czujnik położenia wału podmienilem wiec to nie to. Nie mogę natomiast znaleznaleźć bezpiecznika odpowiedzialnego za zasilanie sterownika silnika

Kot

Post autor: Kot » 29 kwie 2015, o 19:41

Jakie masz oznaczenie silnika oraz rok

kiedrek32

Post autor: kiedrek32 » 29 kwie 2015, o 23:01

Jakim sprzętem to sprawdzałeś ?
Ten numer błędu dotyczący czujnika zapisuje się tylko w sterowniku silnika a u ciebie niby jest brak komunikacji z tym sterownikiem.
Jeśli podmieniłeś czujnik i dysponujesz MDI sprawdź na liście programowania czy nie wymaga on adaptacji bo jeśli tak to nawet po wymianie na nowy bez programowania nie zadziała.

kiedrek32

Post autor: kiedrek32 » 29 kwie 2015, o 23:32

Jedno drugiemu trochę zaprzecza.
Numer błędu dotyczący czujnika zapisuje się tylko w sterowniku silnika więc jak go sprzęt odczytał skoro ze sterownikiem brak komunikacji ?
Chyba że na liście danych jest to błąd historyczny ?
Jeśli tak to faktycznie może być wina czujnika.
Wszystkiego na pamięć nie znam ale nawet po wymianie czujnika auto może nie zapalić gdyż większość z nich wymaga adaptacji bez której wymieniony element nie będzie pracował lub będzie ale nieprawidłowo.

rafal0818

Post autor: rafal0818 » 30 kwie 2015, o 00:02

2010 2.0 DTH. Sprawdzałem opcom-em. Brak komunikacji jest pewnie spowodowany przez spadek napięcia akumulatora. Pojawiły się różne dziwne błędy między innymi brak komunikacji z innymi modułami. Podładuję akumulator i zobaczę co dalej.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 30 kwie 2015, o 08:44

Aku to podstawa. Przy spadku napięcia faktycznie na wyświetlaczu masz choinkę komunikatów z różnych modułów.
Raz już mi padł aku, to stresa miałem niezłego. Ale po zamontowaniu nowego wszystko było OK.

rafal0818

Post autor: rafal0818 » 1 maja 2015, o 15:11

Auto odpala,ale napiszę dla potomnych-może się komuś przyda.Problem rozwiązało wyjęcie i naładowanie akumulatora.Co dziwne mierzyłem napięcie przed naładowaniem i miał 12 v i kręcił jak mi się wydaje z normalną prędkością.Znajomy podpowiedział mi że tak mogło być tylko rozrusznik nie wytwarzał odpowiednich obrotów,albo pobierał na tyle dużo prądu że nie starczał już go dla elektroniki,modułów sterujących.Sprawdzę jeszcze jak będzie pracował ten podmieniony czujnik położenia wału.

Foxkrzysiek

Post autor: Foxkrzysiek » 2 maja 2015, o 06:24

Witam jestem nowy to pierwszy post. Mam taki problem z moim autem otóż czasami jest tak ze odpala za pierwszym razem , czasami za trzecim , czwartym :( objaw jest taki że auto startuje i gaśnie od razu i wyskakuje błąd ESP czasami , i oczywiści awaria pojazdu.Czy możecie powiedzieć co może być przyczyną?

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 2 maja 2015, o 07:08

Moze najpierw przejrzyj forum w poszukiwaniu odpowiedzi bo juz jeden wątek istnieje pt "Auto nie odpala". Nie powielaj proszę tematów które juz istnieją. Wiem ze jesteś nowy ale trochę zaangażowania w przeczytanie tematów i poszukanie wątku nie zaszkodzi.

Wysłane z iOS

Foxkrzysiek

Post autor: Foxkrzysiek » 2 maja 2015, o 07:49

Czytałem tamten temat tyle że tam problemem był AKU a u mnie na surowo jest 12.6V więc wydaje mi się ze AKU odpada :(

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 2 maja 2015, o 08:07

Dlatego akumulatory trzeba sprawdzać pod obciążeniem prądowym.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 2 maja 2015, o 08:11

W tamtym temacie też miał 12 V, sprawdź aku pod obciążeniem. W każdym prawie warsztacie mają tester akumulatora.
I bez odczytania błędów to wróżenie z fusów.
Dodam, że mój aku też miał bez obciążenia ponad 12 V, a w czasie rozruchu ledwo 8V.

rafal0818

Post autor: rafal0818 » 2 maja 2015, o 09:30

Jestem mocno zdziwiony że wystarczy niewielki spadek napięcia i są problemy. Moje poprzednie auto octavia 2 1.9 tdi ledwo kręciła ale zapaliła. Ale chyba insignia tak ma.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 2 maja 2015, o 09:39

Nie, Insignia tak nie ma. To nie jest normalne. Miałeś po prostu uszkodzony akumulator, który nie pracował poprawnie pod obciążeniem prądowym. Nierzadko spotykana usterka.

@Foxkrzysiek z dużym prawdopodobieństwem masz aku do wymiany, usterka jak powyżej.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Foxkrzysiek

Post autor: Foxkrzysiek » 2 maja 2015, o 10:29

Ok sprawdzę pod ociazeniem ile ma i wezmę na podmianę zobaczę co będzie -dam znać.

-- 3 maja 2015, o 17:56 --

Witam sprawdziłem na załączonej stacyjce jest 12.10 v a w momencie zapłonu jest 10.50 v czyli rozumiem że jest za słaby i do śmietnika?

tetar
Użytkownik
Auto: Ins ST Sport
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: tetar » 4 maja 2015, o 12:02

Wczoraj miałem akcję z akumulatorem... po krótkiej jeździe auto nie odpaliło, w spoczynku napięcie 11,8V (na wyświetlaczu komputera) - auto udało otworzyć sie z kluczyka, zegary ruszyły bez "choinki", radio zagrało ale rozrusznik nie miał "siły" zakręcić.

Coś mam nie tak z elektryką gdyż co jakiś czas (co kilkanascie tygodni) aku siada ale tak, że auto kompletnie nie reaguje - totalny brak zasilania. Wczoraj przypuszczalnie wpływ na rozładowanie mogło mieć grające radio przez ok 1,5h ale to jest nienormalne by tak szybko aku padł. Wcześniejsze sytuacje rozładowania są niejasne - np. powrót z dłuższej trasy i auto stało w garażu 1-3dni bez ruchu. Zamiennie w przypadku rozładowania użytkuję 2 akumulatory Varta Silver (ok 2 lata) i Jenox Gold (ok 5m-cy) - zakładam, że nie są uszkodzone / wadliwe.

Mam pytanie czy przez opcom można odczytać pobór prądu przez poszczególne obwody / moduły w czasie pracy i spoczynku silnika?

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Putridum » 4 maja 2015, o 12:45

a może poprostu aku są już do wymiany

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 4 maja 2015, o 13:58

Aku do wymiany albo po prostu padł alternator ?

Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 4 maja 2015, o 14:32

Sprawdził bym jeszcze szczotki na alternatorze, może się wieszają?

Naskrobano z tapa coś tam na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Chińczyk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”