--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZaciski hamulcowe tył
-
kjk13
Zaciski hamulcowe tył
Witam
mam pytanie odnośnie tylnych zacisków
czy one się jakoś różnią ? jeżeli tak to jak to można ustalić ?
chodzi mi czy do mojej 2,0 160 KM diesel tylny zacisk podpasuje każdy inny z innej isigni czy tylko z mojego konkretnego modelu ?
z góry dziękuję z pomoc
mam pytanie odnośnie tylnych zacisków
czy one się jakoś różnią ? jeżeli tak to jak to można ustalić ?
chodzi mi czy do mojej 2,0 160 KM diesel tylny zacisk podpasuje każdy inny z innej isigni czy tylko z mojego konkretnego modelu ?
z góry dziękuję z pomoc
-
Andrzej
Re: zaciski hamulcowe tył
ważna jest wielkość tarczy
każdy rodzaj tarczy ma odpowiednią wielkość zacisku
każdy rodzaj tarczy ma odpowiednią wielkość zacisku
-
kjk13
Re: Zaciski hamulcowe tył
Witam
a czy ktoś z was wymieniał albo odłączał (z rożnych powodów) tylne zaciski chodzi mi czy jak bym chciał wymienić tylny zacisk (mam elektryczny hamulec) to czy coś jest szczególnego w samej wymianie ? w warsztacie gdy powiedziałem że chce wymienić zaciski w insignia to od razu powiedzieli że się tego nie podejmą bo trzeba coś w komputerze
ustawiać i takie tam wydało mi się to dziwne no ale 
a czy ktoś z was wymieniał albo odłączał (z rożnych powodów) tylne zaciski chodzi mi czy jak bym chciał wymienić tylny zacisk (mam elektryczny hamulec) to czy coś jest szczególnego w samej wymianie ? w warsztacie gdy powiedziałem że chce wymienić zaciski w insignia to od razu powiedzieli że się tego nie podejmą bo trzeba coś w komputerze
-
Adam10
Możesz śmiało odłączyć zacisk
Zaciski są hydrauliczne. Hamulce Ręczny ma swoje silniczki do napinania linek
-
hubertk
Dokładnie jak kolega wyżej, spokojnie można odłączyć a potem jak wstawisz nowe klocki to kalibracja jest dziecinnie prosta włączasz i wyłączasz kilkukrotnie ręczny i po sprawie.
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Jedynie co ci będzie potrzebne to przyrząd do cofnięcia tloczka bo jak założysz nowe klocki to tloczek nie wejdzie. Trzeba go jednocześnie wciskać i wkręcić. Są jakieś chałupnicza sposoby radzenia sobie ale ja wolałem kupić dedykowany klucz bo nie jest drogi.
I oczywiście nic nie trzeba programować w kompie- ostatnio sam zmieniałem tylne tarcze i klocki pierwszy raz w życiu i poszło bez problemu
I oczywiście nic nie trzeba programować w kompie- ostatnio sam zmieniałem tylne tarcze i klocki pierwszy raz w życiu i poszło bez problemu
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Dawno ten klucz kupowałeś? Podaj jakieś namiary 
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- arturosar
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa
Tu masz kolego przykładowy zestaw. Ja przy iśce nie zmieniałem jeszcze, ale przy innych oczywiście zdał egzamin http://allegro.pl/zestaw-kluczy-do-napr ... 95466.html
Artur
- Zbyszek01
- Klubowicz
Dzięki teraz wiem co z czym 
Naskrobano z tapa coś tam na H60-L02
Naskrobano z tapa coś tam na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Miasto:
Dokladnie to samo co pokazal @arturosar - do wielu aut, takze mozna smialo brac.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 09:10 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni zgodnie z Regulaminem forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni zgodnie z Regulaminem forum par.5 pkt.8
- Zbyszek01
- Klubowicz
-
kjk13
Panowie ale ja nie chce wymieniać klocków tylko zacisk odłączyć i wstawić nowy czy z tym nie będzie problemów ?
-
kjk13
interesuje mnie czy n.p odkręcam dwie śruby mocujące zacisk, wyciągam klocki, przewód od płynu hamulcowego, odkręcam co ? np uchwyt mocujący linkę od ręcznego, to mnie najbardziej interesuję jak odkręcić mechanizm ręcznego i czy po odkręceniu trzeba coś ustawiać czy coś ?
-
Andrzej
]Mam wyciek z tylnego zacisku od strony mocowania linki hamulca ręcznego.
Czy ktoś rozbierał tylny zacisk i demontował oś od mocowania linki, myślę że jest tam jakiś uszczelniacz ?, a może istnieje zestaw naprawczy ?
-- 16 sie 2015, o 18:43 --
Zakupiłem zestaw naprawczy allegro-30zl. Wymiana poszła pomyślnie,jedyny problem to wyjęcie pierścienia zegara trzeba posiadać specjalne szczypce kątowe długie. -- 7 wrz 2015, o 11:14 --
Czy ktoś rozbierał tylny zacisk i demontował oś od mocowania linki, myślę że jest tam jakiś uszczelniacz ?, a może istnieje zestaw naprawczy ?
Zakupiłem zestaw naprawczy allegro-30zl. Wymiana poszła pomyślnie,jedyny problem to wyjęcie pierścienia zegara trzeba posiadać specjalne szczypce kątowe długie. -- 7 wrz 2015, o 11:14 --
Andrzej pisze:]Mam wyciek z tylnego zacisku od strony mocowania linki hamulca ręcznego.
Zakupiłem zestaw naprawczy allegro-30zl. Wymiana poszła pomyślnie,jedyny problem to wyjęcie pierścienia zegara trzeba posiadać specjalne szczypce kątowe długie wewnętrzne. Po zdemontowaniu zacisku druga osoba potrzebna aby naciskała pedał hamulca, tłoczek powoli będzie się wysuwał pod koniec trzeba pozostawić wciśnięty pedał do oporu i w takim położeniu zablokować na przykład kijem pomiędzy pedałem a fotelem wtedy płyn z przewodu nie będzie wyciekał i można odkręcić przewód. Oring fi 10x2 był uszkodzony i to on powodował wyciek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
czy ktoś z was może sprawdzić, albo wie, jakie są śruby (ich wymiary) do przykręcania zacisku tył i przód insignia 2.0 160 KM
z góry dzięki
z góry dzięki
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Jak będę jutro w garażu to Ci sprawdzę te śruby bo powinienem je mieć w zdemontowanych zaciskach które wymieniałem na większe.