--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
Może trochę pomogę, z tego co pamiętam ktoś naprawiał lampę w tym serwisie w Luboniu k.Poznania.
http://www.xenon-serwis.pl/
I był bardzo zadowolony, możecie zadzwonić i porozmawiać.
http://www.xenon-serwis.pl/
I był bardzo zadowolony, możecie zadzwonić i porozmawiać.
-
maniek22777
no właśnie o niego mi chodzi że niby naprawia ale z tego co z nim rozmawiałem jest troche dziwny. Dzwoniłem w poniedziałek pytłem o cene za naprawe powiedział mi 250 zł jak do niego przyjade. A że mam daleko do niego mówie otworzę lampe i ewentualnie wyśle mu tylko to co się zepsuło. Myślałem że jak już bedzię rozebrana lampa zawoła 150zł maks, Dzwonie do niego mówie żę wyśle mu tą cześć co tzreba ile za naprawe a on do mnie mówi 250-300zl no i tu mnie rozwalił. O połowe roboty dla niego nie musi zdejmować zderzaka wyciągać lampy robić dziury bo napewno jej nie rozkleja pózniej musi ja zaklejic spawarka do plastiku a on woła mi jeszcze więcej niż za pierwszym razie. To jak cos wole kupić uszkodzona lampe na allegro za 300zl i przełożyć bebechy.
-- 2 mar 2015, o 22:10 --
Witam w dniu dzisiejszym wstępnie złożyłem lampe i podłączyłem ją do samochodu i działa super. Poziomowanie góra dół jest na boki też no i przesłona chodzi więc jestem zadowolony. Jutro otwieram drugą ponieważ chce lekko poprawić fabryke. Jak ktoś mi powie jak dodawać załaczniki to podziele się zdjeciami lampy w środku i tego co zrobiłem po otworzeniu lampy. Nadmienie tylko że jestem w szoku że pod wpływem wody i płynu do mycia naczyń potrafi zejść farba z odbłyśników ze środka lampy
-- 2 mar 2015, o 22:10 --
Witam w dniu dzisiejszym wstępnie złożyłem lampe i podłączyłem ją do samochodu i działa super. Poziomowanie góra dół jest na boki też no i przesłona chodzi więc jestem zadowolony. Jutro otwieram drugą ponieważ chce lekko poprawić fabryke. Jak ktoś mi powie jak dodawać załaczniki to podziele się zdjeciami lampy w środku i tego co zrobiłem po otworzeniu lampy. Nadmienie tylko że jestem w szoku że pod wpływem wody i płynu do mycia naczyń potrafi zejść farba z odbłyśników ze środka lampy
-
frembud
- Forumowicz
- Auto: sport tourer 160KM
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
maniek22777 gratulacje. powiedz mi tylko na podstawie własnych doświoadczeń czy lepiej lampę rozbierać po kloszach, czy też może, bo o takiej wersji też słyszłem , wycinać okienka, a potem je wklejać.
w kwesti dodawania zdjęć, czy odnośników do zdjęć jestem za słaby. jedno zdjęcie, to można dać z górnego paska "Img"
w środku zaznaczyć kursorem i poleceniem kopiuj- wklej wstawić zdjęcie, ale to chyba tylko jedno i o ograniczonym formacie.
w każdym bąź razie- szacun!!!
w kwesti dodawania zdjęć, czy odnośników do zdjęć jestem za słaby. jedno zdjęcie, to można dać z górnego paska "Img"
w środku zaznaczyć kursorem i poleceniem kopiuj- wklej wstawić zdjęcie, ale to chyba tylko jedno i o ograniczonym formacie.
w każdym bąź razie- szacun!!!
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
Aby wstawić zdjęcie, musisz to zrobić poprzez jakiś hosting zdjęć.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Wrzucasz zdjęcie na serwer zewnętrzy np. fotosik i tam masz linki do zdjęć. Wybierasz zdjęcie na forum i wklejasz cały link w treść posta.maniek22777 pisze:n Jak ktoś mi powie jak dodawać załaczniki
-
maniek22777
Frembud powiem tak rozebranie pierwszej lampy było straszne klej trzyma jak cholera. Z druga poszło łatwiej i szybciej. Powiem tak to zależy kto co chce zrobić jeśli wymienić silniczki od sterowania lampami prawo lewo góra dół to jak najbardziej wycinać dziury od spodu lampy tym bardziej jeśli masz spawarke do plastiku. Ja musiałem rozkleić lampe ponieważ wcześniej na psikałem odrdzewiacza do środka i parowało mi wszystko i wszystko było tłuste nie polecam tego. Ja jak już rozkleiłem lampe to odrazu wszystko wyczysciłem i zrobiłem małą przeróbke kloszów w środku w lampie. Co do tych zdjęć to chciałem wczoraj dodać ale wyskoczyło mi że za duży rozmiar zdjęcia więc muszę w jakimś programie pomniejszyć postaram się przysiaść w weekend i to ogarnąć. Jeszcze lamp nie sklejałem to zrobie jeszcze pare zdjęć i postaram się zrobić taki mały przewodnik po tym temacie jak wyglada lampa w środku co gdzie jest, co za co odpowiada. Tak żeby ktoś to będzie chciał wycinać dziury wiedział pod co wycina dziure. Piorytet teraz dla mnie to złożyć lampy skleić , zamontowac na auto , jeździć i cieszyć się jazda bez błędów o adaptacji reflektorów przednich. Plan na dziś klejenie lamp montaż na auto.
- Luki
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Podpowiem tylko że robiłem takie dziury w VC, i kleiłem zwykłą lutownicą 
-
frembud
- Forumowicz
- Auto: sport tourer 160KM
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
tak jak pisałem , poprawiłem styki przy module prawej lampy i działa bez błędu, z czego jestem bardzo zadowolony. pytanie jest przyszłościowe, bo wcześniej czy póżniej ktoś będzie musiał się z tym zmierzyc. co do klejenia plastiko, to niedaleko mam gościa, który klei plastiki profesjonalnie, bierze niedrogo, tak że z klejeniem nie powinno być problemu.
Maniek22777 zyczę Ci szczerze powodzenia
Maniek22777 zyczę Ci szczerze powodzenia
-
maniek22777
Frembud nie dziekuje żeby nie zapeszyć. Lampy sklejone dzisiaj jutro montaż ale już podłĄczałem i poziomowanie góra dół i na boki chodzi. Na razie błędów nie widać ale żeby coś więcej powiedzieć muszĘ zrobić jazdę nocną i wtedy powiem coś więcej. Dodam tylko że po regeneracji lamp na boki teraz przesuwam ręką wcześniej nie szło tego ruszyć.
-- 6 mar 2015, o 09:22 --
Witam serdecznie chciałem poinformować wszem i wobec że lampy zamONtowane i pierwsza przejażdŻka za mną. Jak na razie
nie widzę problemów. Poziomowanie działa, skrętne RefLektory działają, zmiana z krótkich na długie działa. Choć przejażdŻki nocnej nie było jeszcze i na pełno w aucie nie jeździłem jestem dobrej myśli. W sobotę postaram się dodać zdjęcia. Powiem szczerze z perspektywy czasu i roboty to nic trudnego, najgorzej rozkleić lampĘ.
-- 6 mar 2015, o 09:22 --
Witam serdecznie chciałem poinformować wszem i wobec że lampy zamONtowane i pierwsza przejażdŻka za mną. Jak na razie
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 08:38 przez maniek22777, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ostatni raz poprawiam Twój post. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie, czyli już 3 i ban. Wysil się!
Powód: Ostatni raz poprawiam Twój post. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie, czyli już 3 i ban. Wysil się!
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Witam mam taki problem pojawił mi się dzisiaj podczas jazdy komunikat sprawdź układ adaptacyjny reflektorów i sprawdź układ poziomowania reflektorów.Po powrocie do domu i podpięciu kompa wyskoczył błąd
B3410-Moduł sterujący automatycznym poziomowaniem reflektorów.
Obwód czujnika przedniej osi
-sygnał nie prawidłowy
Tu rodzi się moje pytanie czy ktoś już przerabiał temat odnośnie kosztów zakupu takiego czujnika czym się różnią czujniki przedniej osi od tylnej.
Nr kat: 12845300
-- 8 lip 2015, o 15:25 --
Problem rozwiązany wspólnie z kolegą volf 2006
dzięki za pomoc Grzegorz.
B3410-Moduł sterujący automatycznym poziomowaniem reflektorów.
Obwód czujnika przedniej osi
-sygnał nie prawidłowy
Tu rodzi się moje pytanie czy ktoś już przerabiał temat odnośnie kosztów zakupu takiego czujnika czym się różnią czujniki przedniej osi od tylnej.
Nr kat: 12845300
-- 8 lip 2015, o 15:25 --
Problem rozwiązany wspólnie z kolegą volf 2006
dzięki za pomoc Grzegorz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
szmitek66
Czesc. Podepne sie pod temat. Juz za tydzien wybieram sie na dluzszy wypad ze zmiana kierunku jazdy UK-Polska i mam pytanie. Czy nasze lampy posiadaja przelacznik z lewo na prawostronny ruch (w moim przypadku) i na odwrot? Czy zostaja tylko naklejki?
Sorki za brak polskich liter.
Sorki za brak polskich liter.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Przystosowanie reflektorów do wymogów przepisów innych krajów
Asymetryczne światła zapewniają lepszą widoczność pobocza drogi po
stronie pasażera. Jednak podczas jazdy w krajach, w których jeździ się po przeciwnej
stronie jezdni, wymagane jest dostosowanie świateł samochodu, aby zapobiec oślepianiu kierowców
jadących z naprzeciwka.
1. Włożyć kluczyk do wyłącznika zapłonu.
2. Pociągnąć i przytrzymać dźwignię kierunkowskazu (spowoduje to
włączenie sygnału świetlnego).
3. Włączyć zapłon.
4. Po około 5 sekundach zacznie migać lampka kontrolna f oraz włączony zostanie sygnał
akustyczny.
Lampka kontrolna f 3 128.
Za każdym razem podczas włączania zapłonu, w ramach przypomnienia
kontrolka f miga przez około 4 sekundy.
W celu wyłączenia ponownie wykonać powyższą procedurę. Gdy
funkcja jest wyłączona, kontrolka f nie miga.
Tyle instrukcja, tylko dla xenonów.
Asymetryczne światła zapewniają lepszą widoczność pobocza drogi po
stronie pasażera. Jednak podczas jazdy w krajach, w których jeździ się po przeciwnej
stronie jezdni, wymagane jest dostosowanie świateł samochodu, aby zapobiec oślepianiu kierowców
jadących z naprzeciwka.
1. Włożyć kluczyk do wyłącznika zapłonu.
2. Pociągnąć i przytrzymać dźwignię kierunkowskazu (spowoduje to
włączenie sygnału świetlnego).
3. Włączyć zapłon.
4. Po około 5 sekundach zacznie migać lampka kontrolna f oraz włączony zostanie sygnał
akustyczny.
Lampka kontrolna f 3 128.
Za każdym razem podczas włączania zapłonu, w ramach przypomnienia
kontrolka f miga przez około 4 sekundy.
W celu wyłączenia ponownie wykonać powyższą procedurę. Gdy
funkcja jest wyłączona, kontrolka f nie miga.
Tyle instrukcja, tylko dla xenonów.
- ZiGi
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 130KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Dębe Wielkie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ostatnio zauważyłem że Iśka świeci mi nie równo podczas wolnej jazdy (<30km) i na postoju. Prawy reflektor świeci niżej niż lewy a powinny na tym samym poziomie. Komputer pokładowy nie zgłasza problemów, zastanawiam się czy aktualizacja software'u w ASO pomoże przywrócić normalne świecenie?
Pozdrawiam ZiGi
- Luki
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
A przy tej prędkości nie jest czasem tak, że insignia doświetla Ci pobocze?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
- KaMYk
- Zapaleniec
Światła strefy ruchu pieszego są włączane automatycznie przy prędkościach 5-30 km/h. Funkcja ta rozszerza kształt strumienia światła obu reflektorów o 8 stopni w kierunku krawędzi drogi. Dzięki temu piesi i dzieci bawiące się w pobliżu drogi – które często nie są w stanie właściwie ocenić prędkości nadjeżdżającego auta – mogą zostać dostrzeżone wcześniej.
Także doświetla pobocze, ale po obu stronach.
Wysokość świecenia powinna być po obu stronach jednakowa.
@ZiGi, zanim ruszysz soft, wyłącz automatyczne sterowanie i sprawdź na stacji diagnostycznej wypoziomowanie reflektorów, może jeden się lekko opuścił. Duża jest ta różnica?
Także doświetla pobocze, ale po obu stronach.
Wysokość świecenia powinna być po obu stronach jednakowa.
@ZiGi, zanim ruszysz soft, wyłącz automatyczne sterowanie i sprawdź na stacji diagnostycznej wypoziomowanie reflektorów, może jeden się lekko opuścił. Duża jest ta różnica?
- ZiGi
- Użytkownik
Różnica jest zauważalna, podczas jazdy wolno to jakieś 1m krócej świeci prawa strona. One rzeczywiście zgodnie z powyższym opisem na początku świeciły równo i szeroko, teraz świecą szeroko ale prawa zdecydowanie niżej.
Nawet jak wsiadam w garażu i włączają się światła przy otwieraniu, to po teście lewo, prawo, góra, dół ustawiane są tak że prawa świeci niżej. Opcja auto raczej nie ma tu nic do rzeczy bo A powiada tylko za włączanie świateł mijania po zmroku czy w niekorzystnych warunkach pogodowych. Poziomowania tym nie wyłącze bo ksenony muszą być stale poziomowane.
Jutro będę w Wawie Iśką to wybiorę się do Dixi, no chyba ze ktoś ma czas i opcom i chciałby zczytać błędy w mojej Insigni to chętnie się spotkam.
Wysłane z mojego Lenovo A7600-F przy użyciu Tapatalka
Nawet jak wsiadam w garażu i włączają się światła przy otwieraniu, to po teście lewo, prawo, góra, dół ustawiane są tak że prawa świeci niżej. Opcja auto raczej nie ma tu nic do rzeczy bo A powiada tylko za włączanie świateł mijania po zmroku czy w niekorzystnych warunkach pogodowych. Poziomowania tym nie wyłącze bo ksenony muszą być stale poziomowane.
Jutro będę w Wawie Iśką to wybiorę się do Dixi, no chyba ze ktoś ma czas i opcom i chciałby zczytać błędy w mojej Insigni to chętnie się spotkam.
Wysłane z mojego Lenovo A7600-F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam ZiGi
- KaMYk
- Zapaleniec
Opcja auto nie tylko za to odpowiada, ale w ogóle uruchamia AFL+.
Jak wyłączysz auto, to światła ustawiają się jak zwykłe mijania, zobacz pod ścianą, ładnie widać.
Sprawdź na stacji diagnostycznej bez auto ustawienie wysokości reflektora. Są na reflektorze dwa pokrętła, jedno do regulacji góra-dół, drugie prawo -lewo. Ustawiasz nimi statycznie położenie reflektora.
Cała automatyka działa od tych punktów odniesienia jak zdecyduje komputer.
Oczywiście wyłączenie automatyki, to mam na myśli przekręcenie przełącznika świateł max. w prawo na światła mijania.
światła na ścianie w auto (AFL+)

światła na ścianie w poz. mijania (bez AFL+)

Tu masz film, jak się to zmienia z auto na mijania i odwrotnie:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B6Ch4jH ... e=youtu.be[/youtube]
Jak wyłączysz auto, to światła ustawiają się jak zwykłe mijania, zobacz pod ścianą, ładnie widać.
Sprawdź na stacji diagnostycznej bez auto ustawienie wysokości reflektora. Są na reflektorze dwa pokrętła, jedno do regulacji góra-dół, drugie prawo -lewo. Ustawiasz nimi statycznie położenie reflektora.
Cała automatyka działa od tych punktów odniesienia jak zdecyduje komputer.
Oczywiście wyłączenie automatyki, to mam na myśli przekręcenie przełącznika świateł max. w prawo na światła mijania.
światła na ścianie w auto (AFL+)

światła na ścianie w poz. mijania (bez AFL+)

Tu masz film, jak się to zmienia z auto na mijania i odwrotnie:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B6Ch4jH ... e=youtu.be[/youtube]
- ZiGi
- Użytkownik
@kmy to widzę, że u Ciebie na Auto prawa świeci wyżej u mnie świeci niżej. Może rzeczywiście to kwestia tylko statycznego ustawienia lampy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ZiGi
- KaMYk
- Zapaleniec
Dokładnie, tylko jak Ci ustawi diagnosta ten przyrząd do sprawdzania świateł, to wyłącz automatykę, bo na auto to tam nic nie widać