--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Cieknąć pompka sprzęgła

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
Kastor1983
Nowicjusz
Auto: Opel insignia b
Kod silnika: B15XFL
Rok produkcji: 2017
Miasto: Stoke on trent

Cieknąć pompka sprzęgła

Post autor: Kastor1983 » 5 sie 2026, o 11:39

Witam wszystkich czy dysponuje ktoś może wiedzą jak wymienić pompkę sprzęgła w insigni b bez konieczności rozbierania połowy auta? Macie jakieś pomysły , instrukcje z góry dzięki .

lukisczest
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: teraz już śląskie
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Cieknąć pompka sprzęgła

Post autor: lukisczest » wczoraj, o 11:55

mam ten sam problem. kupiłem pompkę. wydaje mi się, że pompkę można wyciągnąc od strony silnika, tylko najpierw trzeba wyciągnąc tę prostokątną gumę na grodzi silnika pomiędzy pompką a silnikiem. Kroś tak próbował. Przecież to byłoby nienormalne, żeby rozbierać całą deskę rozdzielczą do tego. Napewno jest trik do wymiany tego.

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Żeby wyciągnąc pompkę, to trzeba wcześniej zsunąc trzpień z pedału sprzęgła i wyjąc dwa plastikowe poprzeczne bolce blokujące i trzymające pompkę w korpusie pedału sprzęgła

Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
Co ciekawe, na tej gumie grodziowej od strony kabiny, jest napisane na jej krawędziach "push" w kilku miejscach na około. Tak jakby tę gumę trzeba było wypchnąc od strony kabiny w stronę silnika. Ktoś próbował?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”