Czołem!
Chciałbym podpytać o olej jaki powinienem zalać, albo jaki najlepiej kupić przy wymianie oleju w skrzyni F40 i w 4x4. Czy powinienem trzymać się tego co dają w ASO albo są lepszej jakości oleje na rynku nad którymi warto się zastanowić?
Czy robił już ktoś wymianę oleju w TWINSTERZE?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana oleju skrzynia biegów i 4x4
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 29 razy
- bartekbilin
- Użytkownik
- Auto: Insignia CT
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Wymiana oleju skrzynia biegów i 4x4
Do tylnego mostu 88862624. W ASO 75zł. Ravenol ma odpowiednik o nr. 1222102. Wymiana prosta, wylewasz stary olej korkiem spustowym i wlewasz nowy, aż się przeleje korkiem wlewowym.
Jest jeszcze 88901975 do aktuatora/sprzęgła tylnego mostu. Tutaj chyba nie ma korka spustowego.
Olej do skrzyni rozdzielczej 19351882. W ASO 550 za litr. Wymiana tak jak w tylnym moście.
Numery pochodzą z forum Buick'a (Regal TourX- odpowiednik Insignii CT w USA). Nie ma 100% pewności, że u nas będą dokładnie te same (inne warunki, interwały, wersje silnikowe). Najlepiej jakby ktoś jeszcze potwierdził te informacje.
U mnie wymiana dopiero będzie jak uda się wszystko skompletować, ponieważ np. olej do tylnego mostu w ASO jest aktualnie niedostępny...
Jest jeszcze 88901975 do aktuatora/sprzęgła tylnego mostu. Tutaj chyba nie ma korka spustowego.
Olej do skrzyni rozdzielczej 19351882. W ASO 550 za litr. Wymiana tak jak w tylnym moście.
Numery pochodzą z forum Buick'a (Regal TourX- odpowiednik Insignii CT w USA). Nie ma 100% pewności, że u nas będą dokładnie te same (inne warunki, interwały, wersje silnikowe). Najlepiej jakby ktoś jeszcze potwierdził te informacje.
U mnie wymiana dopiero będzie jak uda się wszystko skompletować, ponieważ np. olej do tylnego mostu w ASO jest aktualnie niedostępny...
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 29 razy
Czy ilość oleju w skrzyni bez 4x4 jest taka sama jak z 4x4? będę wymieniał i nie chcę żeby mi w trakcie wymiany zabrakło...

-
lukisczest
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: teraz już śląskie
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Czy w skrzyni manulanej F40 jest jakikolwiek korek spustowy?
-
lukisczest
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: teraz już śląskie
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
brak reakcji kolegów. Jest korek spustowy od dołu i wlewowy od góry bez żadnej uszczelki. trzeba go dokręcić imbusem z dość sporą siła. do skrzyni tej należy dokładnie wlać 1,8L oleju. Tyle też dokładnie zleciało mi fabrycznie wlanego oleju przez 24h spuszczania go.
Dodano po 2 minutach 8 sekundach:
Ten niby niezmienialny olej po 150 tys km jest naprawde czarny, a świeży ma karmelowy kolor. Warto zmieniać. Nie zmienia to faktu, że gdy olej zgęstnieje na niskich temperaturach, to skrzynia lubi sobie początkowo zgrzytnąć przy niskich temperaturach podczas zmiany biegów, bo gęsty olej daje zbyt duży poślizg na synchronizatorach.
Dodano po 2 minutach 8 sekundach:
Ten niby niezmienialny olej po 150 tys km jest naprawde czarny, a świeży ma karmelowy kolor. Warto zmieniać. Nie zmienia to faktu, że gdy olej zgęstnieje na niskich temperaturach, to skrzynia lubi sobie początkowo zgrzytnąć przy niskich temperaturach podczas zmiany biegów, bo gęsty olej daje zbyt duży poślizg na synchronizatorach.