--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblem z ładowaniem - POMOCY
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Problem z ładowaniem - POMOCY
Cześć ,
Mam problem z ładowaniem. W pewnym momencie wysiadł alternator (kontrolka, brak ładowania, napięcie ładowania 0) - auto na warsztat celem wymiany - standard, szybka akcja. No i sie zaczęło..
1. Alternator nie ruszył (ok może wada jakaś)
2. Alternator ruszył, podziałał 5 min, bardzo mocno sie zagrzał, poszedł z dymem. Sprawdzili przewody WN, oczyścili miejsca styków, klemy, główne masy, sprawdzili rezystancję- brak przebić. Pobór prądu po 10 min od zamknięcia auta 0,001A
3. Alternator ruszył, nie grzał się- auto oddane.
Po 4 miesiącach co jakiś czas świeciła się kontrolka ładowania na jakieś 2s i gasła aż w końcu nastał kompletny brak ładowania. 3. Alternator przestał ładować.
4. Alternator wogóle nie ruszył
5. Alternator ruszył i się nie grzał - auto oddane.
Podziałał 3 miesiące i znów brak ładowania.
Sprawdzone przewody, bezpieczniki, rezystancja, pobór prądu - wszystko ok
Sprawdzili akumulator gdzie jego pojemność to 85AH a powinno podobno być max 80AH - twierdzili, że stary był non stop na niedoładowaniu dlatego alternator non stop walił pełną moc nie będąc w stanie.mojego aku naładować (miałem go 1,5 roku jakiś zielony, polski) - założyli mi nowy akumulator warta 80AH i nowy alternator (szósty!)
I.....
Minął miesiąc i z szóstym alternatorem i nowym akumulatorem warty dziś 3x zaczęła mi sie świecić kontrolka ładowania na około 2s i gasła- lada moment kolejny alternator wyzionie ducha.
Oczywiście brak błędów, aplikacją widziałem że przy 94% alternator wystartował do ładowania i dobijał do 100%.
Czy ktoś może mi poradzić co zrobić, sprawdzić?
Alternatory wszystkie na gwarancję poszły..
Zapewne były one regenerowane. Jaka firma? - Nie wiem.
Nigdy problemów z elektryką nie miałem.
Nie mam systemu S/S
Alternator standardowy, nie AGM
Nie mam czujnika na klemie akumulatora ALE na przewodzie masowym mam jakby jakiś czujnik przelotowy - wyczytałem że to jest czujnik natężenia akumulatora - czy on może być walnięty? - widzę, że jest zintegrowany z przewodem uziemiajacym i nie da sie go zdjąć bez cięcia a sam czujnik jako nowy można kupić i ewentualnie zrobić nowy przewód uziemiający.
Czy trzeba ten czujnik natężenia napięcia jakoś wyuczyć albo zresetować? Jak to zrobić?
Pacjent to Insignia CDTI 2.0 4x4 automat
POMOCY
Mam problem z ładowaniem. W pewnym momencie wysiadł alternator (kontrolka, brak ładowania, napięcie ładowania 0) - auto na warsztat celem wymiany - standard, szybka akcja. No i sie zaczęło..
1. Alternator nie ruszył (ok może wada jakaś)
2. Alternator ruszył, podziałał 5 min, bardzo mocno sie zagrzał, poszedł z dymem. Sprawdzili przewody WN, oczyścili miejsca styków, klemy, główne masy, sprawdzili rezystancję- brak przebić. Pobór prądu po 10 min od zamknięcia auta 0,001A
3. Alternator ruszył, nie grzał się- auto oddane.
Po 4 miesiącach co jakiś czas świeciła się kontrolka ładowania na jakieś 2s i gasła aż w końcu nastał kompletny brak ładowania. 3. Alternator przestał ładować.
4. Alternator wogóle nie ruszył
5. Alternator ruszył i się nie grzał - auto oddane.
Podziałał 3 miesiące i znów brak ładowania.
Sprawdzone przewody, bezpieczniki, rezystancja, pobór prądu - wszystko ok
Sprawdzili akumulator gdzie jego pojemność to 85AH a powinno podobno być max 80AH - twierdzili, że stary był non stop na niedoładowaniu dlatego alternator non stop walił pełną moc nie będąc w stanie.mojego aku naładować (miałem go 1,5 roku jakiś zielony, polski) - założyli mi nowy akumulator warta 80AH i nowy alternator (szósty!)
I.....
Minął miesiąc i z szóstym alternatorem i nowym akumulatorem warty dziś 3x zaczęła mi sie świecić kontrolka ładowania na około 2s i gasła- lada moment kolejny alternator wyzionie ducha.
Oczywiście brak błędów, aplikacją widziałem że przy 94% alternator wystartował do ładowania i dobijał do 100%.
Czy ktoś może mi poradzić co zrobić, sprawdzić?
Alternatory wszystkie na gwarancję poszły..
Zapewne były one regenerowane. Jaka firma? - Nie wiem.
Nigdy problemów z elektryką nie miałem.
Nie mam systemu S/S
Alternator standardowy, nie AGM
Nie mam czujnika na klemie akumulatora ALE na przewodzie masowym mam jakby jakiś czujnik przelotowy - wyczytałem że to jest czujnik natężenia akumulatora - czy on może być walnięty? - widzę, że jest zintegrowany z przewodem uziemiajacym i nie da sie go zdjąć bez cięcia a sam czujnik jako nowy można kupić i ewentualnie zrobić nowy przewód uziemiający.
Czy trzeba ten czujnik natężenia napięcia jakoś wyuczyć albo zresetować? Jak to zrobić?
Pacjent to Insignia CDTI 2.0 4x4 automat
POMOCY
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 19 razy
Re: Problem z ładowaniem - POMOCY
Ibs lub sterowanie ładowaniem
Dodano po 3 minutach 11 sekundach:
Odepnij mała wtyczkę przy czujniku ładowanie pójdzie w tryb a waryjny bez sterowania ładowania jeżeli ok masz winowajcę
Dodano po 3 minutach 11 sekundach:
Odepnij mała wtyczkę przy czujniku ładowanie pójdzie w tryb a waryjny bez sterowania ładowania jeżeli ok masz winowajcę
-
dzamej
- Użytkownik
Możesz napisać trochę jaśniej?
Jaka wtyczka i gdzie?
Czujnik ładowania masz na myśli czujnik natężenia aku?
Jaka wtyczka i gdzie?
Czujnik ładowania masz na myśli czujnik natężenia aku?
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
nie wiedziałem, że występuje alternator AGM
a te alternatory, które przeleciały przez Iśkę w hurtowych ilościach, to jakiej marki były, znaczy się jakiego producenta ?
-
dzamej
- Użytkownik
Chodziło mi oczywiście o akumulator ktory nie jest AGM
niestety nie wiem jakie firmy były tych alternatorów. Jak ten padnie to jakieś sugestie jaką firmę dać?
Ps. Nie mam czujnika IBS na klemie minusowej. Tylko czujnik natężenia. Czy on faje info do aku ładować czy nie ładować?
niestety nie wiem jakie firmy były tych alternatorów. Jak ten padnie to jakieś sugestie jaką firmę dać?
Ps. Nie mam czujnika IBS na klemie minusowej. Tylko czujnik natężenia. Czy on faje info do aku ładować czy nie ładować?
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
osobiście nie wsadzam do Iśki części, o których nic nie wiem a już na pewno nie alternator
najlepiej ori GM albo Valeo wg numeru katalogowego ...
alternator, aktualnie używany czy też nowy po wymianie można sprawdzić diagnostycznie za pomocą gds2.
tutaj na forum było o tym pisane i ja sam osobiście też uczestniczyłem w tym 'procederze' ...
najlepiej ori GM albo Valeo wg numeru katalogowego ...
alternator, aktualnie używany czy też nowy po wymianie można sprawdzić diagnostycznie za pomocą gds2.
tutaj na forum było o tym pisane i ja sam osobiście też uczestniczyłem w tym 'procederze' ...
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 17 razy
W Corsie D z 2011/12r. był alternator firmy DENSO, więc jest duże prawdopodobieństwo, że w Insigni także... wg katalogu EPC do silników Insigni 20DTH były 100A, 120A i 140A. Może jakby szukać po VINie (a nie po modelu), to pokazałby dokładniej, który z nich siedzi w Twoim opelku, wtedy wystarczy poszukać po e-sklepach wg nr-u części/katalogowego.
Poniżej screen z katalogu EPC
Poniżej screen z katalogu EPC
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
dzamej
- Użytkownik
Moj vin to W0LGT8EM4B1121321, możesz sprawdzić jaki alternator być powinien?
Niestety nie mam gds2 by sprawdzić co włożyli..
Niestety nie mam gds2 by sprawdzić co włożyli..
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
dla podanego VIN, alternator/y j/n:
gds2 nie jest po to by sprawdzić co włożyli.
o tym co się wkłada do twojego autka decydujesz Ty jako właściciel i zleceniodawca.
gds2 jest po to, by zdiagnozować zamontowane/użytkowane urządzenie w zakresie pracy
pod różną obciążalnością % ...
gds2 nie jest po to by sprawdzić co włożyli.
o tym co się wkłada do twojego autka decydujesz Ty jako właściciel i zleceniodawca.
gds2 jest po to, by zdiagnozować zamontowane/użytkowane urządzenie w zakresie pracy
pod różną obciążalnością % ...
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2026, o 21:52 przez jotef, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bogoes
- Użytkownik
Po VINie pokazało, że to ten 100A, ciekawe, to moja "biedna" corsina ma aternator 105A. W sklepach po numerze części pokazuje, Bosch, Stardax, Hella w cenach 700-800pln. Niestety, katalog nie podaje producenta oryginalnych części, a tylko numery katalogowe części, a także historię zmian części w modelu (czyli zmiany numerów katalogowych), np. jak wpisałem pierwotny numer alternatora, to wyszło w sklepach MAGNETI MARELLI, ale z jakiegoś powodu go zmienili w oplu.
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
magneti marelli, to po prostu Bosch i Włochów jest tylko pudełko/opakowanie ...
-
dzamej
- Użytkownik
Dziękuję za pomoc. We wtorek podjadę na warsztat poproszę o numery co włożyli.
A czy czujnik natężenia na przewodzie masowym może być winny tym zawirowaniom?
A czy czujnik natężenia na przewodzie masowym może być winny tym zawirowaniom?
- Bogoes
- Użytkownik
Nie wiem, czy to nie głupi pomysł, ale przeglądając w e-sklepie alternatory spełniające filtr wg nr-u katalogowego zauważyłem, że część z nich ma napięcie znamionowe 12V, większość 14V. Może Ci montują 12V i nie doładowuje Ci akumulatora. Po odpaleniu miernik w garść i pomierz napięcie na aku, po trasie też pomierz, jakim napięciem Ci ładuje.... a może masz kogoś znajomego z cęgami na prąd stały, to pomierz, jakim faktycznie prądem ładuje.
A mechanicy nie mówią Ci, co dokładnie w alternatorze pada (łożyska, regulator, uzwojenie, pęknięta obudowa, zwarcie do obudowy...itd.)
A mechanicy nie mówią Ci, co dokładnie w alternatorze pada (łożyska, regulator, uzwojenie, pęknięta obudowa, zwarcie do obudowy...itd.)
-
dzamej
- Użytkownik
Tak jak się spodziewałem, alternator jest regenerowany, mechanik dal znać ze wszystkie poprzednie reklamacje zostały uznane za dnia na dzień i sami upominała sie o fakturę kosztową by za robociznę zwrócić. Co mówił że nigdy sie nie zdarza bo zawsze robia wszystko by tylko nie uznać. Może wiedzą ze jakaś partia wadliwa wjechała do nich i nie robia problemów.
No ale póki ten alternator co mam działa to muszę jeździć bo nie ma podstawy do zwrotu. Jak padnie to mechanik na swój koszt zamontuje nowy alternator bosha albo hella.
Prąd ładowania 14,7, brak przebić na kablach połączenie masy ok.
Mechanik zaufany.
No ale póki ten alternator co mam działa to muszę jeździć bo nie ma podstawy do zwrotu. Jak padnie to mechanik na swój koszt zamontuje nowy alternator bosha albo hella.
Prąd ładowania 14,7, brak przebić na kablach połączenie masy ok.
Mechanik zaufany.