Super, że odpisałeś na temat, ja w takim wypadku jutro zabieram się za sprawdzenie luzów zaworowych
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku1.6T A16LET Telepanie drganie na zimnym silniku
-
Exelent
- Nowicjusz
- Auto: Insignia tourer
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Szczawnica
- Postawił piwo: 1 raz
Re: 1.6T A16LET Telepanie drganie na zimnym silniku
Super, że odpisałeś na temat, ja w takim wypadku jutro zabieram się za sprawdzenie luzów zaworowych
Ostatnio zmieniony 24 sie 2022, o 00:56 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
Bheren
- Nowicjusz
- Auto: @16let
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Nakło
Po to właśnie jest forum. 3maj się. Ps. Daj znać co tam wyszło.
-
Exelent
- Nowicjusz
- Auto: Insignia tourer
- Miasto: Szczawnica
No więc tak samo jak u Ciebie zaciasno z tym że tylko dwa zawory grubo odbiegały reszta jeszcze na minimum....
-
Bheren
- Nowicjusz
Więc. Wszystko jasne z tym silnikiem na zimnym. Hej
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Sosnowiec
Potwierdzam, ogarnięcie tematu glowicy i luzów załatwiło problem.
-
Bheren
- Nowicjusz
-
interjac
- Nowicjusz
- Auto: insignia A
- Miasto: Grudziądz
Podepnę się pod temat otóż pacjentka 1,6 A16LET LPG
po odpaleniu na zimnym na pb zaczyna palić na 1 max 2 gary, przechodzi w awaryjny, faluje czasem gaśnie, pedał gazu reaguje z dużym opóźnieniem. jak tylko się rozgrzeje wskakuje LPG i silnik pracuje idealnie .
często błędy - zbyt uboga mieszanka na 1 czasem na 2 cylindrze
Wymienione: przepływka, świece, listwa zapłonowa, ciśnienie ok
Gdzie szukać dalej przyczyny, ogólnie zaczął palić jak smok i LPG i PB.
po odpaleniu na zimnym na pb zaczyna palić na 1 max 2 gary, przechodzi w awaryjny, faluje czasem gaśnie, pedał gazu reaguje z dużym opóźnieniem. jak tylko się rozgrzeje wskakuje LPG i silnik pracuje idealnie .
często błędy - zbyt uboga mieszanka na 1 czasem na 2 cylindrze
Wymienione: przepływka, świece, listwa zapłonowa, ciśnienie ok
Gdzie szukać dalej przyczyny, ogólnie zaczął palić jak smok i LPG i PB.
-
Rafał_79
- Użytkownik
- Auto: 2.8T 4x4 OPC
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Standardowo przy tym silniku z lpg trzeba zacząć od zmierzenia luzów zaworowych.
-
Szwagier
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Miasto: Łuków
- Otrzymał piwo: 9 razy
Kolego interjac, najprawdopodobniej niepotrzebnie wymieniłeś to wszystko. Objawy typowe do rozregulowanych luzów zaworowych. Sam już drugi raz przymierzam się do tego. Objawy te same. Przy okazji powiem szwagrowi (mechanikowi) żeby przyjrzał się gniazdom zaworowym i ewentualnie może trzeba będzie zdjąć głowicę. Przebieg u mnie to już prawie 345000 z czego ponad 100000 na gazie
Takie 2 rady z mojej strony:
1)szklanek nie trzeba wymieniać, wystarczy zeszlifować ( luz na wlotowych ma być 0,25 +/- 0,04 a na wylotowych 0,34 +/- 0,04). Pomierzyć i różnicę zeszlifować. Przy okazji szlifnąć również wszystkie zawory.
2) żeby silnik nie wpadał w tryb awaryjny należy nie dopuszczać żeby "chodził" na wolnych obrotach. Najlepiej odpalić i od razu jechać. Nawet jak samochód stoi np. na skrzyżowaniu to też trzymać lekko gaz żeby obroty były przynajmniej powyżej 1000. Musi osiągnąć przynajmniej 60 stopni temperatura silnika i wtedy już jest ok. Jak wpadnie w tryb awaryjny można wykasować błąd aplikacją kolegi ping i też jest ok ale jak jest jeszcze zimny i znów będzie chodził na wolnych obrotach to tryb awaryjny po jakimś czasie znów się zaświeci.
Takie 2 rady z mojej strony:
1)szklanek nie trzeba wymieniać, wystarczy zeszlifować ( luz na wlotowych ma być 0,25 +/- 0,04 a na wylotowych 0,34 +/- 0,04). Pomierzyć i różnicę zeszlifować. Przy okazji szlifnąć również wszystkie zawory.
2) żeby silnik nie wpadał w tryb awaryjny należy nie dopuszczać żeby "chodził" na wolnych obrotach. Najlepiej odpalić i od razu jechać. Nawet jak samochód stoi np. na skrzyżowaniu to też trzymać lekko gaz żeby obroty były przynajmniej powyżej 1000. Musi osiągnąć przynajmniej 60 stopni temperatura silnika i wtedy już jest ok. Jak wpadnie w tryb awaryjny można wykasować błąd aplikacją kolegi ping i też jest ok ale jak jest jeszcze zimny i znów będzie chodził na wolnych obrotach to tryb awaryjny po jakimś czasie znów się zaświeci.
-
Bheren
- Nowicjusz
Też wymieniałem wszystko, zacznij od zaworów bo to szkoda twojego czasu i nerwów.
-
Januszzinsigni
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Rzeszów
Witam Panowie ten sam problem co opisany nierówna praca na zimnym i saniu zawory zrobione ,sonda wymieniona odma nowa z pokrywa swiece cewka i nadal problem rano na zimnym
Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
Głowica do roboty ,jak zejdzie z sania wszystko ok rowno cicho pracuje jeszcze czujnik walu nowy
Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
Głowica do roboty ,jak zejdzie z sania wszystko ok rowno cicho pracuje jeszcze czujnik walu nowy
-
Lukasz777
- Nowicjusz
- Auto: InsigniaA 1.6T 180KM
Mam to samo. Wszystko wymienione oprócz kabli startowych i regulacji luzów zaworowych. Myślę, że zdecyduje się na regulacje tych luzów (Silnik A16LET z LPG). Pytałem o cenę regulacji luzów zaworowych w jednym warsztacie pod Warszawą i powiedzieli że może wyjść 1600 zł. Jak ktoś wie gdzie można ogarnąć te luzy zaworowe w mazowieckim za jakąś mniejszą kwotę, to proszę o info? Pozdrawiam
-
shokinh
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 1.6T
- Miasto: Kraków
Cześć,KA3OR pisze: ↑12 cze 2020, o 09:03Witam u mnie zaraz po kupnie lekko szarpało zawsze na zimnym z czasem coraz bardziej i bardziej wymieniłem świece cewki do tego regulacja i nic.Okazalo się że przy instalacji LPG trzeba co 80/100.000 wyregulować zawory niestety nie każdy mechanik się tego podejmie bo regulacja jest płytkami więc znalezienie takiego chwilę mi zajeło.W każdym razie umnie pomogło auto chodzi super koszt 800.- jak ktoś chce mogę podrzucić adres gości w Krakowie.
Wygląda na to, że mam ten sam problem... Mechanicy nie chcą się podjąć, także był bym bardzo wdzięczny za kontakt do osoby, która Ci to ogarnęła.
-
ADI92
- Nowicjusz
- Auto: Astra J GTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
-
kfiliks11
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: WARSZAWA
Też szukam mechanika z okolic Warszawy, mam podobny problem. Będę wdzięczny
-
Ejber
- Nowicjusz
- Miasto: Poznań
Witam,
Czy drgania na zimnym mogą być spowodowane wypadaniem zapłonu? ( Podgląd poniżej z aplikacji OPL MONITOR)
https://ibb.co/xK9Gpr8C
Świece wymienione gdzie szukać dalej cewka sonda lambda ?
Pozdrawiam
Czy drgania na zimnym mogą być spowodowane wypadaniem zapłonu? ( Podgląd poniżej z aplikacji OPL MONITOR)
https://ibb.co/xK9Gpr8C
Świece wymienione gdzie szukać dalej cewka sonda lambda ?
Pozdrawiam
-
Szwagier
- Użytkownik
Tak kolego Ejber, drgania są spowodowane wypadaniem zapłonu, silnik nierówno wtedy pracuje i drży cała buda. Pytanie powinno być inne: czym spowodowane jest wypadanie zapłonu? A odpowiedź jest w tym temacie: rozregulowane luzy zaworowe.
Jeśli masz u siebie założony gaz to średnio luzy trzeba regulować co 50 tyś kilometrów. Niech Ci jakiś mechanik ogarnie luzy zaworowe najlepiej poprzez szlifowanie szklanek i problem minie. Powyżej w moim innym poście wpisałem nawet ile powinien wynosić prawidłowy luz na zaworach wlotowych i wylotowych, także możesz nawet dać ściągawkę mechanikowi.
Jeśli masz u siebie założony gaz to średnio luzy trzeba regulować co 50 tyś kilometrów. Niech Ci jakiś mechanik ogarnie luzy zaworowe najlepiej poprzez szlifowanie szklanek i problem minie. Powyżej w moim innym poście wpisałem nawet ile powinien wynosić prawidłowy luz na zaworach wlotowych i wylotowych, także możesz nawet dać ściągawkę mechanikowi.
-
Ejber
- Nowicjusz
- Miasto: Poznań
Dzięki za odpowiedź
Nie mam u siebie założonego gazu niestety... Tylko i wyłącznie benzyna gdzie w takim razie szukać problemu kolego ... ?
Nie mam u siebie założonego gazu niestety... Tylko i wyłącznie benzyna gdzie w takim razie szukać problemu kolego ... ?
-
Szwagier
- Użytkownik
Możesz spróbować podmienić cewkę ale jeśli problem jest tylko na zimnym to nadal obstawiam zawory. Jak masz już przejechane mnóstwo kilometrów to nawet na samej benzynie mogą się rozregulować.
-
Lukasz777
- Nowicjusz
- Auto: InsigniaA 1.6T 180KM
Potwierdzam - w A16LET (z LPG), zrobiłem luzy zaworowe i problem ustał jak ręką odjął. Bryka śmiga już ponad pół roku po zrobieniu luzów i zero problemów. Równiutko pracuje zarówno na zimnym jak i gorącym silniku
.