--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych

Post autor: dokia » 17 lis 2024, o 11:57

To Ty masz małe spalanie. Ja pamiętam że moja Insignia A 2.0t 220hp zimą na mieście miała 18+, dopiero w B z tym samy silnikiem było 11 zimą na mieście. A to przecież małe silniki względem Waszych.

BARTOL1N1
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2009
Miasto: Radom

Post autor: BARTOL1N1 » 18 lis 2024, o 05:38

No jazda u mnie wygląda 100% po mieście, zauważyłem że rury od turbo są obrzygane i rano strasznie czuć spalinami w kabinie po chwili to ustaję. Przez to spalanie zaczynam się zastanawiać nad gazem, gdyby paliła 15 tak jak w internetach piszą to bym gazu nie zakładał bo mało jeżdżę ok 500 km miesięcznie z dzieciakami na zajęcia.

Dodano po 4 minutach 49 sekundach:
Przez to spalanie to ledwo muskam gaz bez żadnych szaleństw a chciałbym. Mój to automacik. Na elektrodzie znalazłem temat, że gościu kupił isie opc jako uszkodzoną paląca 40 l. Pomogła ponoć wymiana okablowania całego okablowania silnika i spalanie wróciło do normy.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 lis 2024, o 06:29

U mnie kiedyś w innym oplu pomogła wymiana sondy lambda, też spalanie potem spadło.

BARTOL1N1
Nowicjusz

Post autor: BARTOL1N1 » 18 lis 2024, o 14:51

Byłem na analizie spalin i wszystko wyszło wzór konspekt, błędów też nie ma. Chyba trzeba będzie zrobić z niej hybrydę.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 18 lis 2024, o 19:36

Znajomy miał ponadnormatywne spalanie w CD OPC i tam problemem okazała się mikro nieszczelność na rurze od turbo.

BARTOL1N1
Nowicjusz

Post autor: BARTOL1N1 » 19 lis 2024, o 08:51

Dzięki, dam ja do sprawdzenia pod tym kątem.

Awatar użytkownika
Torguan
Nowicjusz
Auto: Insignia A 2.0T 250
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2016
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=10349
Miasto: Kraków

Post autor: Torguan » 19 sie 2025, o 20:51

Temat przycichł, ale chciałbym przedstawić swoje doświadczenia z silnikiem 2.0T 250 KM z 2016 r., ze skrzynią automatyczną, bez napędu 4x4.

Moim modelem poruszam się od końca marca tego roku i przejechałem nim do tej pory 9287 km. Według dzienniczka paliwowego w aplikacji znanej biało-czerwonej stacji, od marca do 19.08.25 wlałem do auta 1150 litrów 98 BP. Od tego mogę odliczyć około 45–50 litrów diesla w poprzednim aucie, a więc wychodzi +/- 1100 litrów paliwa, które kosztowało mnie 7602 zł.

Czy to dużo, czy mało – zostawiam wam. Autem niestety sporo jeżdżę po mieście z powodu pracy, zakupów, załatwiania innych spraw itd. Poza tym zdarzyło się trochę tras na Śląsk z Krakowa, do Kościeliska oraz przejażdżki z żoną poza miasto. Na ostatnim baku zrobiłem po mieście 460 km, ze średnim zużyciem paliwa wynoszącym 11,4 l/100 km, gdzie średnia prędkość wynosiła 33 km/h. W momencie tankowania zostało mi około 17 litrów w zbiorniku. Praktycznie zawsze tankuję chwilę przed rezerwą lub maksymalnie 20 km po zapaleniu kontrolki. Po mieście nie szaleję, nie ścigam się na światłach, ale też nie jeżdżę jak emeryt.

Jeśli chodzi o odczucia subiektywne – przy każdym ruszaniu czuć, że auto ma sporo mocy, ale też wyraźnie czuć ciężar pojazdu, który silnik musi rozpędzić. W mieście, żeby zejść poniżej 10 l, trzeba jechać powoli, delikatnie, przy małym ruchu i „na fali” zielonych świateł. Wtedy udaje się osiągnąć poziom 9,0–9,5 l. Jednak prawda jest taka, że większość czasu spalanie w mieście wynosi 11–15 l. W trasie, do 120 km/h na tempomacie, można zejść (rzadko) do 7,5 l według komputera, ale bardziej realne spalanie to 8,5–11,5 l/100 km (120-140KM/H. Oczywiście, da się jeździć „ekologicznie”, ale musi zostać spełnionych wiele warunków. Czy warto? Zdecydowanie nie – auto ma cieszyć i mieć zapas mocy do bardziej dynamicznej jazdy. Choć ja preferuję spokojny styl jazdy, delektując się każdym kilometrem na tempomacie adaptacyjnym w trasie (auto idealne nie pod wyścigi tylko pod „cruising”), to czasem warto pobawić się łopatkami przy kierownicy 8-).

Jaki cel ma ten wywód?
Przedstawienie moich subiektywnych obserwacji po paru miesiącach jazdy. Osobiście przed zakupem zdawałem sobie sprawę z nieekonomiczności tego auta, wcześniej miałem dwa diesle (1.7 Astra H i 1.9 Alfa 159), po pierwszych tankowaniach byłem mocno zmieszany czy słusznym był zakup Opla z tym silnikiem. Teraz jednak zaakceptowałem jego spalanie. Uważam, że 2.0 lub 2.8 to jedyne sensowne silniki benzynowe w tej budzie – biorąc pod uwagę wagę pojazdu oraz ospałą skrzynię automatyczną.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”