--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuB20DTH podtrzymywanie obrotów podczas zmiany biegów
-
microb
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Płock
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
B20DTH podtrzymywanie obrotów podczas zmiany biegów
Czy to jest prawidłowe zachowanie że "nowsze Insignie A z silnikami B20DTH nie podtrzymują obrotów podczas zmiany biegów?
Od kilku lat jeżdżę Insignią A 2.0.CDTI 160KM z 2009r. i przyzwyczaiłem się do tego że jak wciskam sprzęgło i zmieniam bieg na wyższy sterownik podtrzymuje obroty silnika na takiej wartości jaka będzie przy załączeniu wyższego biegu.
Skutkuje to tym że zmiana biegów jest prawie niezauważalna i bardzo płynna bez szarpnięć.
Od miesiąca jeżdżę też nowsza Insignią A z 2016r. 2.0 CDTI 170KM z silnikiem B20DTH i tutaj podtrzymywanie obrotów nie występuje.
Podczas rozpędzania się i wciśnięcia sprzęgła żeby zmienić bieg na wyższy obroty od razu spadają do ok 1000.
Czy możecie mi potwierdzić czy u siebie też tak macie czy to tylko u mnie tak się dzieje.
Może trzeba jakąś aktualizację zrobić?
Od kilku lat jeżdżę Insignią A 2.0.CDTI 160KM z 2009r. i przyzwyczaiłem się do tego że jak wciskam sprzęgło i zmieniam bieg na wyższy sterownik podtrzymuje obroty silnika na takiej wartości jaka będzie przy załączeniu wyższego biegu.
Skutkuje to tym że zmiana biegów jest prawie niezauważalna i bardzo płynna bez szarpnięć.
Od miesiąca jeżdżę też nowsza Insignią A z 2016r. 2.0 CDTI 170KM z silnikiem B20DTH i tutaj podtrzymywanie obrotów nie występuje.
Podczas rozpędzania się i wciśnięcia sprzęgła żeby zmienić bieg na wyższy obroty od razu spadają do ok 1000.
Czy możecie mi potwierdzić czy u siebie też tak macie czy to tylko u mnie tak się dzieje.
Może trzeba jakąś aktualizację zrobić?
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Re: B20DTH podtrzymywanie obrotów podczas zmiany biegów
Jeśli przyzwyczaiłeś się jeżdzić niesprawnym autem,to nie oczekuj że każde będzie się tak zachowywać.Szukaj problemu w tym pojeżdzie do którego się przyzwyczaiłeś,a nie w tych autach które zachowują się poprawnie...
Ostatnio zmieniony 3 paź 2023, o 00:56 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
microb
- Nowicjusz
Jakim niesprawnym. Insignie tak mają od lat że ustawiają obroty dostosowane do zmiany biegu.
Oszczędza to podzespoły auto ponieważ zapobiega "bujaniu do przodu i do tyłu" podczas zmiany biegów.
W firmie w której pracuję mieliśmy kilka Insigni "starszego typu" i wszystkie w taki sposób się zachowywały podtrzymując obroty podczas zmiany biegów.
Dlatego pytam czy w nowszych też tak powinno to działać czy nie.
Poczytaj forum jest wiele tematów odnośnie podtrzymywania obrotów, ale nie znalazłem nic na temat silnika B20DHT czy też tak ma.
Oszczędza to podzespoły auto ponieważ zapobiega "bujaniu do przodu i do tyłu" podczas zmiany biegów.
W firmie w której pracuję mieliśmy kilka Insigni "starszego typu" i wszystkie w taki sposób się zachowywały podtrzymując obroty podczas zmiany biegów.
Dlatego pytam czy w nowszych też tak powinno to działać czy nie.
Poczytaj forum jest wiele tematów odnośnie podtrzymywania obrotów, ale nie znalazłem nic na temat silnika B20DHT czy też tak ma.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Ciekawa teoria. Nie miałem tego nigdy w żadnym oplu.
Może masz problem z wyczuciem sprzęgła .
Może masz problem z wyczuciem sprzęgła .
-
microb
- Nowicjusz
Serio? Może nie zauważacie że tak macie 
@mazmarcin tutaj nie chodzi o żadne problemy z wyczuciem sprzęgła tylko o to że w tej starszej jest to przyjemniejsze.
Dzieje się tak że jak rozpędzasz się np. na 4 biegu do powiedzmy 2500 obr/m i wciśniesz sprzęgło to obroty spadną do np. 2000 i chwilę się tak utrzymują 2-3 sekundy i po tym czasie spadają do ok 850-1000 w zależności czy klima działa czy nie.
Przez te 2-3 sekundy jeżeli włączysz 5 bieg to właśnie takie będziesz miał obroty po puszczeniu sprzęgła jakie utrzymywał silnik.
Poniżej kilka tematów z naszego forum.
viewtopic.php?t=4266
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?t=2254
@mazmarcin tutaj nie chodzi o żadne problemy z wyczuciem sprzęgła tylko o to że w tej starszej jest to przyjemniejsze.
Dzieje się tak że jak rozpędzasz się np. na 4 biegu do powiedzmy 2500 obr/m i wciśniesz sprzęgło to obroty spadną do np. 2000 i chwilę się tak utrzymują 2-3 sekundy i po tym czasie spadają do ok 850-1000 w zależności czy klima działa czy nie.
Przez te 2-3 sekundy jeżeli włączysz 5 bieg to właśnie takie będziesz miał obroty po puszczeniu sprzęgła jakie utrzymywał silnik.
Poniżej kilka tematów z naszego forum.
viewtopic.php?t=4266
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?t=2254
- mazmarcin
- Klubowicz
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Ja miałem polifta i tam tego nie było w manualu.
Pewnie z czasem to wyłączyli z powodu eko albo czegoś.
Pewnie z czasem to wyłączyli z powodu eko albo czegoś.
-
microb
- Nowicjusz
Widocznie jest tak jak mówisz i w poliftach to wyłączyli.
Szkoda, bo to naprawdę działało a Insignie w firmie miały prawie po 300000 i oryginalne dwumasy.
Czy ktoś kto ma polifta może to jeszcze potwierdzić?
Szkoda, bo to naprawdę działało a Insignie w firmie miały prawie po 300000 i oryginalne dwumasy.
Czy ktoś kto ma polifta może to jeszcze potwierdzić?
-
Kotin44
- Użytkownik
Może i to działało,ale nie powinno tak działać...
Jeśli zgłoszą się ludzie którzy też tak mieli,nie uznawaj tego za normę...
Jeśli zgłoszą się ludzie którzy też tak mieli,nie uznawaj tego za normę...
-
gosc
- Forumowicz
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Koszalin
Mam polifta silnik A20DTR i obroty przy zmianie biegów podtrzymuje.
- exen
- Nowicjusz
- Auto: ASTRA J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 6 razy
Co prawda Astra ST z silnikiem A20DTH polift 2014r, skrzynia F40. - jest podtrzymanie. Zwróciłem na to uwagę od samego początku, kiedy nabyłem ten samochód i bardzo mnie się ta opcja podoba.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Mam przedlifta i podtrzymywanie obrotów jest i nie jest to auto niesprawne; tak ma być.
-
microb
- Nowicjusz
A możesz coś więcej napisać dlaczego "nie powinno tak działać"?
Opcja bardzo fajna i oszczędzająca sprzęgło, skrzynię i inne podzespoły w przeniesieniu napędu.
Do tego dająca dużo fajniejsze wrażenia z jazdy.
Jest może ktoś kto ma silnik B20DTH i może sprawdzić jak to jest u niego?
-
Kotin44
- Użytkownik
W dieslu odcięcie obrotów następuje odcięciem paliwa,natomiast w benzynie odcięciem powietrza.W obu przypadkach ECU wykonuje odcięcie z danych czujnika położenia pedału gazu.Przy zmianie biegu puszczasz pedał,ECU widzi 0 stopni , nim zdążysz wdeptac sprzegło ,wyliczenie obciążenia silnika nastąpi kilkanaście razy wiec obroty nie powinny przy spadaniu się zatrzymać.
Zauważ że odpowiedział kolega Mazmarcin że tak nie miał w żadnym oplu i ja też nie miałem,ale są też ludzie którzy tak mają,więc zdania będą podzielone...
Przyczyn takiego zatrzymywania obrotów może być sporo,ale myślę że jest to wpadka produkcyjna którą dało się łatwo zatuszować bez kosztów i jeszcze została zaakceptowana przez użytowników.
Zauważ że odpowiedział kolega Mazmarcin że tak nie miał w żadnym oplu i ja też nie miałem,ale są też ludzie którzy tak mają,więc zdania będą podzielone...
Przyczyn takiego zatrzymywania obrotów może być sporo,ale myślę że jest to wpadka produkcyjna którą dało się łatwo zatuszować bez kosztów i jeszcze została zaakceptowana przez użytowników.
-
microb
- Nowicjusz
Jak sam napisałeś steruje tym ECU. Więc to że otrzyma info z pedału gazu, sprzęgła i prędkości pojazdu pozwala mu ustalić jakie obroty ma mieć silnik przy zmianie biegu na wyższy. I to nie pedał gazu ustala obroty silnika tylko ECU.
Inne samochody nie tylko Ople też mają taką funkcję (Ford, Audi, BMW, Mazda i jeszcze by się kilka znalazło) i nie jest to żadna usterka ani niezamierzone działanie. Jest to celowo tak zaprogramowane w ECU.
Mam też informację od jednego gościa z serwisu że w Oplu Insigni bodajże od drugiej połowy 2009 po aktualizacji softu ECU zaczęło tak to działać. Również nowsze Ople które wychodziły też taką funkcję miały. Więc raczej był to zamierzony efekt i tak to miało być.
Możliwe że było to też uzależnione od wersji wyposażenia samochodu, skrzyni biegów czy czegoś tam jeszcze innego i dlatego nie u wszystkich tak było.
W jednym z wątków które wcześniej tutaj przytoczyłem bodajże kolega @Ping też pisał że jest o tym nawet wzmianka w instrukcji.
Nie upieraj się przy swoim że jest to usterka bo nie jest. Tak właśnie miało to działać a nasze samochody nie są "niesprawne"
Inne samochody nie tylko Ople też mają taką funkcję (Ford, Audi, BMW, Mazda i jeszcze by się kilka znalazło) i nie jest to żadna usterka ani niezamierzone działanie. Jest to celowo tak zaprogramowane w ECU.
Mam też informację od jednego gościa z serwisu że w Oplu Insigni bodajże od drugiej połowy 2009 po aktualizacji softu ECU zaczęło tak to działać. Również nowsze Ople które wychodziły też taką funkcję miały. Więc raczej był to zamierzony efekt i tak to miało być.
Możliwe że było to też uzależnione od wersji wyposażenia samochodu, skrzyni biegów czy czegoś tam jeszcze innego i dlatego nie u wszystkich tak było.
W jednym z wątków które wcześniej tutaj przytoczyłem bodajże kolega @Ping też pisał że jest o tym nawet wzmianka w instrukcji.
Nie upieraj się przy swoim że jest to usterka bo nie jest. Tak właśnie miało to działać a nasze samochody nie są "niesprawne"
-
Kotin44
- Użytkownik
Myślę że na tym etapie należy zakończyć dyskusję która prowadzi do nikąd...
Może z tym niesprawnym samochodem użyłem złego słowa,zatem korekta-auto działające innaczej ale zgodnie z instrukcją...
Nie jestem w stanie zliczyć ile aut posiadałem,ale w żadnym nie miałem takiej funkcji...
Skoro aktualizacja softu wyzwala taką funkcję i był to zamierzony efekt , to czemu nie było na to akcji serwisowej?
Ja kolego pracuję przy produkcji samochodów i znam różne wpadki, i oczywiście miałem styczność z autami co podtrzymywały obroty,ale to były pojazdy do naprawy...
Kolega Ping pisał co jest napisane w instrukcji więc może to być zatuszowanie wpadki...
W instrukcji jest też napisane że silnik może żlopać do litra oleju na 1000km-zatem to bedzie zatuszowanie wpadki, zamierzony efekt , czy będzie to uzależnione od wyposarzenia pojazdu?
Nie upieram się przy swoim-każdy ma prawo do swojego zdania - chyba źle zrozumiałeś moje wypowiedzi...
Może z tym niesprawnym samochodem użyłem złego słowa,zatem korekta-auto działające innaczej ale zgodnie z instrukcją...
Nie jestem w stanie zliczyć ile aut posiadałem,ale w żadnym nie miałem takiej funkcji...
Skoro aktualizacja softu wyzwala taką funkcję i był to zamierzony efekt , to czemu nie było na to akcji serwisowej?
Ja kolego pracuję przy produkcji samochodów i znam różne wpadki, i oczywiście miałem styczność z autami co podtrzymywały obroty,ale to były pojazdy do naprawy...
Kolega Ping pisał co jest napisane w instrukcji więc może to być zatuszowanie wpadki...
W instrukcji jest też napisane że silnik może żlopać do litra oleju na 1000km-zatem to bedzie zatuszowanie wpadki, zamierzony efekt , czy będzie to uzależnione od wyposarzenia pojazdu?
Nie upieram się przy swoim-każdy ma prawo do swojego zdania - chyba źle zrozumiałeś moje wypowiedzi...
-
Radek84
- Użytkownik
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Pamiętam z forum Vectry, że ludzie też mieli z tym "problem" ale tam znaleziono rozwiązanie tylko nie pamiętam co było tym rozwiązaniem, czy nie czasem czujnik położenia sprzęgła, gdzieś w TISe była informacja, że taka opcja może wystąpić w celu ochrony katalizatora, ale raczej nie ma to nic wspólnego z udogodnieniem odnośnie zmiany biegów. Zresztą skąd sterownik by wiedział jaki bieg chce zapiąć kierowca. Dwa to funkcję regulacji obrotów pełni w 100% sprzegło. Przejrzałem instrukcję i nie znalazłem tam żadnej informacji na ten temat, a jestem pewny że by była bo masa ludzi waliła by do serwisu po zakupie nowego auta że jest coś nie tak.
-
microb
- Nowicjusz
Widzę że znalazł się następny "znawca" tematu
To nie jest żaden problem tylko celowo zostało to tak zaprogramowane w ECU przez producenta.
Doczytaj trochę zanim zaczniesz wypisywać tu takie farmazony i wprowadzać ludzi w błąd.
Funkcja o której tutaj piszemy nazywa się "Rev Hang" i bardzo dużo można znależć informacji na zachodnich forach.
Stosuje to bardzo wielu producentów samochodów i ma to za zadanie ochronę podzespołów pojazdu a dodatkowo chodzi o szeroko zakrojoną ekologię i tlenki azotu.
Funkcji regulacji obrotów nie pełni sprzęgło tylko ECU, i na podstawie informacji między innymi z czujnika pedału sprzęgła, gazu steruje pracą wtryskiwaczy i dawkowaniem paliwa.
Sterownik podtrzymuje obroty podczas przyspieszania i zawsze utrzymuje je na poziomie jakie obroty będziesz miał po puszczeniu sprzęgła i zapięciu kolejnego wyższego biegu. Robi to tylko na biegach 2,3,4,5.
Przy szóstym biegu takie podtrzymanie nie występuje.
Sporo również pisali o tym na forach Fiata a jak wiadomo silniki w starszych rocznikach Insigni A 2.0CDTI to konstrukcja Fiata.
To nie jest żaden problem tylko celowo zostało to tak zaprogramowane w ECU przez producenta.
Doczytaj trochę zanim zaczniesz wypisywać tu takie farmazony i wprowadzać ludzi w błąd.
Funkcja o której tutaj piszemy nazywa się "Rev Hang" i bardzo dużo można znależć informacji na zachodnich forach.
Stosuje to bardzo wielu producentów samochodów i ma to za zadanie ochronę podzespołów pojazdu a dodatkowo chodzi o szeroko zakrojoną ekologię i tlenki azotu.
Funkcji regulacji obrotów nie pełni sprzęgło tylko ECU, i na podstawie informacji między innymi z czujnika pedału sprzęgła, gazu steruje pracą wtryskiwaczy i dawkowaniem paliwa.
Sterownik podtrzymuje obroty podczas przyspieszania i zawsze utrzymuje je na poziomie jakie obroty będziesz miał po puszczeniu sprzęgła i zapięciu kolejnego wyższego biegu. Robi to tylko na biegach 2,3,4,5.
Przy szóstym biegu takie podtrzymanie nie występuje.
Sporo również pisali o tym na forach Fiata a jak wiadomo silniki w starszych rocznikach Insigni A 2.0CDTI to konstrukcja Fiata.
-
Radek84
- Użytkownik
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Nie jestem znawcą tematu, a raczej chciał bym go zgłębić i mieć 100% pewności. Może faktycznie zastosowali coś takiego, ale myślę że mogło by to być podyktowane bardziej oszczędności skrzyni m32. Jednak to ty zadajesz pytanie, a potem wszystkich pouczasz. Skoro wszystko wiesz dokładnie to po co poruszasz temat.
-
microb
- Nowicjusz
Ja nie pouczam i zadałem konkretne pytanie "Czy to jest prawidłowe zachowanie że "nowsze Insignie A z silnikami B20DTH nie podtrzymują obrotów podczas zmiany biegów?" i o to mi tylko chodziło.
To że wcześniejsze wersje mają taką opcję to wiedziałem, ale może nie byłem świadomy że jednak nie wszystkie.
Jeździłem gdzieś z sześcioma różnymi Insigniami z uwagi na to że mieliśmy te samochody we flocie naszej firmy i było dla mnie jasne że tak jest. Może błędnie założyłem.
Sam prywatnie mam już drugą Insignię, teraz z silnikiem B20DTH i chciałem się dowiedzieć czy w tym silniku też ta funkcja powinna działać. W tej starszej to działa, a w nowszej nie.
Pytanie było proste a po kilku odpowiedziach dowiedziałem się że "mam niesprawny samochód" i co lepsze inni też
, że to wpadka produkcyjna, że nie powinno tak być itp.
Widzę @Radek84 że masz podobne auto z tego samego rocznika co i ja i skoro u ciebie również podtrzymywania obrotów nie ma to zakładam że zrezygnowali z Rev Hang z jakiegoś powodu i nie powinno to działać w B20DTH.
Temat chyba można uznać za wyczerpany bo wywołał więcej negatywnych spostrzeżeń niż to warte.
Liczyłem tu na konstruktywne informacje od ludzi którzy mają silniki B20DTH w Insigni A, albo wiedzą coś więcej w temacie.
Natomiast wypowiadali się ludzie którzy nie słyszeli o takiej funkcji i sugerowali że to awaria i trzeba naprawiać w 100% sprawne auto
Dziękuję wszystkim za pomoc i chociaż dowiedziałem się że nie u wszystkich tak to działało jak u mnie. Zakładam że w tym nowszym aucie wszystko jest ok i nie drążę więcej tematu.
To że wcześniejsze wersje mają taką opcję to wiedziałem, ale może nie byłem świadomy że jednak nie wszystkie.
Jeździłem gdzieś z sześcioma różnymi Insigniami z uwagi na to że mieliśmy te samochody we flocie naszej firmy i było dla mnie jasne że tak jest. Może błędnie założyłem.
Sam prywatnie mam już drugą Insignię, teraz z silnikiem B20DTH i chciałem się dowiedzieć czy w tym silniku też ta funkcja powinna działać. W tej starszej to działa, a w nowszej nie.
Pytanie było proste a po kilku odpowiedziach dowiedziałem się że "mam niesprawny samochód" i co lepsze inni też
Widzę @Radek84 że masz podobne auto z tego samego rocznika co i ja i skoro u ciebie również podtrzymywania obrotów nie ma to zakładam że zrezygnowali z Rev Hang z jakiegoś powodu i nie powinno to działać w B20DTH.
Temat chyba można uznać za wyczerpany bo wywołał więcej negatywnych spostrzeżeń niż to warte.
Liczyłem tu na konstruktywne informacje od ludzi którzy mają silniki B20DTH w Insigni A, albo wiedzą coś więcej w temacie.
Natomiast wypowiadali się ludzie którzy nie słyszeli o takiej funkcji i sugerowali że to awaria i trzeba naprawiać w 100% sprawne auto
Dziękuję wszystkim za pomoc i chociaż dowiedziałem się że nie u wszystkich tak to działało jak u mnie. Zakładam że w tym nowszym aucie wszystko jest ok i nie drążę więcej tematu.
-
Kotin44
- Użytkownik
Ja też nie odpowiem na hejt skierowany w moją stronę-może za mało się znam na mechanice...
Zacytowałem to zdanie,ponieważ jako laik nie zgadzam się z twoimi założeniami,ale niech się wypowiedzą ci co się na tym znają w temacie poniżej- OPL monitor aplikacja na androida
Ostatnio zmieniony 17 paź 2023, o 04:13 przez Kotin44, łącznie zmieniany 1 raz.