W mojej Insigni 1.4 140 km 2012 r. (sama benzyna) od pewnego czasu mam spore problemy.
Przechodząc do meritum komputer pokazuje błąd P0171 - czyli lewe powietrze
Na pierwszy rzut oka nie wygląda by były jakieś nieszczelności, psikałem starterem i żadnej reakcji silnika. Również odma zdaje się, że nie zaciąga powietrza, korek wlewu oleju przy odkręcaniu na włączonym silniku nie jest przyssany mocno. Silnik straszliwie stracił moc. Są momenty, w których się dławi np. przyśpiesza i nagle np. na dwójce przy 2.5 tyś. obrotów (bywa różnie) zadławia się, żeby przy 3 tyś. nagle wystrzelić(wiem, tylko 140 km ale czuć że traci moc), a czasami jest tak, że przyśpiesza liniowo. Czasami jest lepiej, czasem gorzej, ale zauważyłem, że gdy jest cieplej (być może że powietrze jest rzadsze) jest gorzej.
Jedyna rzecz, która mnie martwi, to to, że z jednej strony nie da do końca zamknąć się pokrywy obudowy filtra powietrza (widać filtr) i jest szczelina na około 1.5 cm. Jutro w razie potrzeby mogę zrobić zdjęcia.
Mechanik, u którego robiłem wyciek z chłodniczki oleju powiedział, że to coś z komputerem i dał namiary na elektromechanika, który jednak nie podjął się leczenia insigni
Posiadał ktoś podobny problem? Za jakąkolwiek radę będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam