--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpinia o ogłoszeniu
- Mateo
- Klubowicz
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Opinia o ogłoszeniu
Jaki operdziel?
Bisnes as usual
Takie burzliwe dyskusje (nawet o pierdółkę) świadczą tylko o tym, że to forum żyje, a nie jest odwiedzane sporadycznie i tylko przez nielicznych:)

- dokia
- Klubowicz
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 254 razy
- Otrzymał piwo: 118 razy
- Kontakt:
Ja mam dobre dni zawsze
Z opisu wynika że jesteś facetem, więc uważałam że nie ma co tu w pazłotka owijać, więc dostałeś informację adekwatną do płci a zachowujesz się właśnie jak fochnięta kobieta. Nikt Cię nie ochrzaniał ani nic w tym stylu. Wyluzuj
Radio 357 :)
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Dorotka nie pisz głupot. Badanie techniczne są po 3 latach ,a nie przeglądy gwarancyjne.Przegląd masz co roku lub 30 tyś km,żeby mieć gwarancję na auto i na blachy.dokia pisze: ↑24 mar 2022, o 22:04Nie, nie wypadałoby jeździć do ASO na gwarancji. Pierwszy przegląd po 3 latach jest. To po co tam ganiać, jak masz napisane że pierwsze badanie techniczne po 3latach?
Auto z 2016, pierwszy przegląd powinien być w 2019 . Byłby w ASO gdyby chciał przedłużać gwarancję, a jeśli nie chciał tego robić to nie musiał robić tego w ASO. Czego tu nie rozumiesz? Poza tym nie wiemy czy we Francji jest przedłużenie gwarancji o kolejne 2 lub 3 lata tak jak u nas.
Z instrukcji:
Przegląd pojazdu jest wymagany co 30 000 km lub po upływie jednego roku, zależnie od tego, co nastąpi wcześniej. Jeśli jest wymagana dodatkowa wymiana oleju silnikowego i filtra przed przeglądem, jest ona sygnalizowana przez układ kontroli żywotności oleju silnikowego.
Także jak nie ma żadnego wpisu to ktoś jeździł i olał gwarancję.
- dokia
- Klubowicz
- Kontakt:
Przeglądy gwarancyjne mam w książce a na historii to wpis który tak naprawdę nic nie mówi poza "przegląd po 1,2,5..." No i trudno nazwać to historią serwisową, raczej to historia gwarancyjna. Tak, mógł ktoś olać gwarancję i nie zmienia to faktu że auto może być naprawdę OK.
Są ludzie którzy mają gdzieś gwarancję i tyle. Też nie jeździłam na przegląd z kosiarką i też gwarancji nie mam z tego powodu.
Nie jest tak że wpisy są konieczne. No nie jest. To Wy czepiacie się tego jako konieczności identycznej z tablicami rejestracyjnymi na aucie. To pomyślmy w jakim przypadku ktoś o to nie zadbał? Ano w takim gdy robił tym autem 50tys w pół roku. To i wtedy nic a nic nie będzie. Akurat po moją jechałam do Wrocławia z kolegą, który miał od marca nowego służbowego i20 i po tych czterech miesiącach już tam było prawie 60tys km. I wtedy nie ma wpisów w historii serwisowej ASO producenta bo i po co?
Są ludzie którzy mają gdzieś gwarancję i tyle. Też nie jeździłam na przegląd z kosiarką i też gwarancji nie mam z tego powodu.
Nie jest tak że wpisy są konieczne. No nie jest. To Wy czepiacie się tego jako konieczności identycznej z tablicami rejestracyjnymi na aucie. To pomyślmy w jakim przypadku ktoś o to nie zadbał? Ano w takim gdy robił tym autem 50tys w pół roku. To i wtedy nic a nic nie będzie. Akurat po moją jechałam do Wrocławia z kolegą, który miał od marca nowego służbowego i20 i po tych czterech miesiącach już tam było prawie 60tys km. I wtedy nie ma wpisów w historii serwisowej ASO producenta bo i po co?
-
norbi333
- Ekspert
Ale nikt nie mówi ,że auto jest na pewno złe. Niech będzie wpis o przeglądzie, który nic nie mówi.Ale jest i jednak świadczy ,ze chociaż przeglądy były robione.
Jak z robił w pół roku 50 tyś km to albo zmieniał olej u jakiegoś mechanika lub co gorsze wcale nie zmieniał . Aczkolwiek nie bardzo wierzę ,że ktoś kupował za 100 tyś auto i nie jechał do aso ,bo miał gdzieś gwarancję.
Jak z robił w pół roku 50 tyś km to albo zmieniał olej u jakiegoś mechanika lub co gorsze wcale nie zmieniał . Aczkolwiek nie bardzo wierzę ,że ktoś kupował za 100 tyś auto i nie jechał do aso ,bo miał gdzieś gwarancję.
- dokia
- Klubowicz
- Kontakt:
No ja bym nie widziała sensu jechać do ASO na przegląd gdybym w pół roku zrobiła 50tys. Bo no wiesz sam- przebieg jest do ustalenia. Dobrze też wiesz że to normalne w autach leasingowych gdzie masz roczny limit kilometrów - użytkownicy dbają o przebieg co kilka miesięcy aby policja podczas kontroli nie wpisała rzeczywistego w cepik.
Z drugiej strony to może kolega wrzucający do opiniowania te ogłoszenie skorzystał z usług firmy, która niezbyt postarała się o sprawdzenie tej historii.
Aż zajrzałam w historię mojej. No mega dużo można dowiedzieć się
to sprzed zakupu
Ja już potem byłam trzy razy
bo ja to albo mam jakiś problem, albo wymyślę sobie montaż czegoś 
Z drugiej strony to może kolega wrzucający do opiniowania te ogłoszenie skorzystał z usług firmy, która niezbyt postarała się o sprawdzenie tej historii.
Aż zajrzałam w historię mojej. No mega dużo można dowiedzieć się
Ja już potem byłam trzy razy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
norbi333
- Ekspert
Bo nie masz gwarancji.Gdybyś ją miała to na bo pewno być pojechała zrobić przegląd za pół roku ,żeby mieć dalej ja. Na te kolejne 50 tyś km.
Limit km masz w wynajmie ,a nie leasingu.Takze nie wiem czy to normalne,żeby coś kombinować.Myslisz ,że firma która ma kilkadziesiąt aut w wynajmie to ma czas i chęci ,żeby bawić się w jakieś kombinowanie z przebiegiem?Bez przesady.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to poprzednik miał gdzieś gwarancję i pilnował żeby nic nie było w cepiku i masz przebieg do ustalenia
Limit km masz w wynajmie ,a nie leasingu.Takze nie wiem czy to normalne,żeby coś kombinować.Myslisz ,że firma która ma kilkadziesiąt aut w wynajmie to ma czas i chęci ,żeby bawić się w jakieś kombinowanie z przebiegiem?Bez przesady.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to poprzednik miał gdzieś gwarancję i pilnował żeby nic nie było w cepiku i masz przebieg do ustalenia
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 25 razy
- Otrzymał piwo: 36 razy
Z gwarancjami ja też kupiłem, robiłem to co Opel wymagał czyli z przeglądami a nawet 90% napraw robiłem w ASO. Drobne roboty typu klocki czy wcześniejsza od przewidywanego wymiana oleju były u zaprzyjaźnionego mechanika. Wszystko miałem w książce. Po skończeniu gwarancji dalej tak robiem bo chciałem być wiarygodny jak będę sprzedawał ale stało się inaczej bo oddałem córce za 50% ceny
Teraz z Kotem którego też kupiłem z gwarancją „fabryczną" postępuję podobnie bo nie wiem czy córka będzie wypłacalna a nie widzi mi się aby znowu oddać za 50% ceny
Co śmieszne to u mnie przeglądy na Kocie są co 34 Tkm lub co 2 lata i co taki przebieg powinienem zmieniać olej.
Teraz z Kotem którego też kupiłem z gwarancją „fabryczną" postępuję podobnie bo nie wiem czy córka będzie wypłacalna a nie widzi mi się aby znowu oddać za 50% ceny
Co śmieszne to u mnie przeglądy na Kocie są co 34 Tkm lub co 2 lata i co taki przebieg powinienem zmieniać olej.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- dokia
- Klubowicz
- Kontakt:
Zbyszek, to wiele osób tak robi, ja też. Nie zmienia to faktu że wymiana oleju to słaba historia serwisowa. I na gwarancji nie ma historii serwisowej tylko gwarancyjna. U mnie też są przeglądy po 1,3,5 i tylko w książce widać co tam przy okazji zrobili. W czasie gwarancji nie ma notatek o zgłoszonych usterkach i ich naprawach za free czyli gwarancyjnych. Wszystko to mają gdzieś u siebie w teczkach a nie jest pisane w historii tej co widać w internecie na myopel czy w książce serwisowej.
A jak ktoś ma gdzieś gwarancję to nawet nie będzie tych wpisów gwarancyjnych. A może mieć gdzieś bo no może. Ilu tu obecnych użytkowników z każdą rzeczą lata do ASO jak Ty, Norbert czy ja? Nawet 1% tego forum nie stanowimy. Reszta nie robi wpisów w historii serwisowej w ten sposób mimo że auta z taką historią szukała. I to było o tym. Zrobiliśmy OT. Może czas go kończyć? Ja już zmykam stąd z OT.
A jak ktoś ma gdzieś gwarancję to nawet nie będzie tych wpisów gwarancyjnych. A może mieć gdzieś bo no może. Ilu tu obecnych użytkowników z każdą rzeczą lata do ASO jak Ty, Norbert czy ja? Nawet 1% tego forum nie stanowimy. Reszta nie robi wpisów w historii serwisowej w ten sposób mimo że auta z taką historią szukała. I to było o tym. Zrobiliśmy OT. Może czas go kończyć? Ja już zmykam stąd z OT.
-
Marek0
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 2019
- Kod silnika: B15XFT
- Miasto: Opole
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Obserwowałem dyskusję i podsumowując zamknięty temat przez koleżankę
, stwierdzam że opel faktycznie tuszuje usterki swego produktu
. W książce i na my opel ,wszystko jest ładnie co było robione na przeglądzie okresowym , ale chyba powinno być też miejsce na to co się zepsuło na gwarancji. Także to takie trochę ukrywanie, Kowalski jak kupi ode mnie będzie widział ,że olej wymiana co 10tys , klocki , odgrzybianie , nawet zmiana opon w Aso itd. I micha zadowolona
, ale to że w tym czasie były 3 naprawy w czasie gwarancji i 2 z winy Aso jeszcze ,tego już nie zobaczy w książce, ani na my opel
, ciekawe czy Aso faktycznie powie co było robione jak nowy właściciel będzie chciał się dokopać faktycznej historii
. Także historia to jedno ,a dobra weryfikacja auta przez fachowca co auto jest warte,jest bardziej znaczące.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale chyba w PL ukrywają, mam auto z Belgi i tam przy każdym wpisie jest co było robione ,nawet wymiana klocków czy wgranie softu
-
Marek0
- Użytkownik
Wymianę klocków też mam we wpisie, , ale już wymiany kolumny kierownicy nie
, dla opla wymiana klocków to normalna sprawa, ale kolumny to już pewnie obciach, szczególnie na gwarancji
Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Tzn. klocki widnieją tylko na my opel, w książce nie. Naprawy już tylko w sejfie Aso
Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Tzn. klocki widnieją tylko na my opel, w książce nie. Naprawy już tylko w sejfie Aso
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 127 razy
Dobra to teraz z ręką na sercu - ilu z Was będzie chciało, żeby ASO wpisało do książki/do historii (MyOpel czy równoważnej), że coś się działo z autem w trakcie gwarancji (czy nawet po)? A ilu będzie chciało, żeby właśnie tego NIE wpisywać?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ma to swoje wady i zalety jak wszystko, ale jak ktoś nic nie ma do ukrycia szczególnie prz4bieg te częstsze wpisy są wiarygodniejsze jeśli chodzi o przebieg
-
norbi333
- Ekspert
Ja mam i w poprzednich wszystko wpisane.
I było to zaletą,bo nawet wymiana i malowanie zderzaka nie robiło żadnego problemu dla kupującego.Isttne było ,że w ASO i zgodnie ze sztuką.
-
Marek0
- Użytkownik
Ja bym chciał, w poprzedniej AJ jak padł czujnik poprosiłem o wpis , to to zrobili na końcu książki ( notatki, czy uwagi, czysta strona). Jako kupujący chciałbym wiedzieć co było robione. Dobrze, że przy wymianie opon , odgrzybianiu , dodatkowych wymiarach oleju itd. wpisują na fakturze przebieg, także łatwiej potem kupującemu zweryfikować przebieg. Zawsze wszystkie faktury oddaje przy odsprzedaży , staram sie nie mieć nic do ukrycia Ja się nie wstydzę, a kupujący zadowolony
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 127 razy
@Marek0 a dlaczego na końcu - pytałeś może?
Pozdrawiam, Michał
- dokia
- Klubowicz
- Kontakt:
Nie zastanawiam się nad tym bo opel gwarancyjnych nie wpisuje. Jeśli pojechać na naprawę gwarancyjną i przy okazji olej wymienić to wpiszą tylko olej, bo to za co sami płacą to tego nie wpiszą. Opel na gwarancji nie psuje się
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 37 razy
W mojej poprzedniej Insi (2015-2018) w historii elektronicznej w ASO było wpisane wszystko. A nieco się z nią działo od nowości. Jak poprosiłem o wyciąg po 3 latach, to zajął 2 strony.
M.
M.