--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opinia o ogłoszeniu

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 17 razy
Otrzymał  piwo: 142 razy

Re: Opinia o ogłoszeniu

Post autor: mazmarcin » 25 mar 2022, o 11:05

Ciesz się ze nie doszło do rękoczynów ;D

Awatar użytkownika
Mateo
Klubowicz
Auto: SKODA OCTAVIA RS
Kod silnika: inny
Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: Mateo » 25 mar 2022, o 11:08

Jaki operdziel? :) Bisnes as usual ;D ;) Takie burzliwe dyskusje (nawet o pierdółkę) świadczą tylko o tym, że to forum żyje, a nie jest odwiedzane sporadycznie i tylko przez nielicznych:)
Obrazek

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 254 razy
Otrzymał  piwo: 118 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 mar 2022, o 11:47

Darmaroli pisze:
25 mar 2022, o 10:50
wow, nie myślałem że taka dyskusja wyniknie z mojego zdziwienia że nie ma nic o historii auta. Ledwo pierwszy post napisałem na forum a tu już opierdziel ;) Ale spoko, dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję dokia że dzisiaj będziesz mieć lepszy dzień ;)
Ja mam dobre dni zawsze 🤗 brak historii auta jest jak najbardziej OK i nie ma co drążyć 🤗😘

Z opisu wynika że jesteś facetem, więc uważałam że nie ma co tu w pazłotka owijać, więc dostałeś informację adekwatną do płci a zachowujesz się właśnie jak fochnięta kobieta. Nikt Cię nie ochrzaniał ani nic w tym stylu. Wyluzuj 🤗😘
Radio 357 :)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 25 mar 2022, o 12:26

dokia pisze:
24 mar 2022, o 22:04
Nie, nie wypadałoby jeździć do ASO na gwarancji. Pierwszy przegląd po 3 latach jest. To po co tam ganiać, jak masz napisane że pierwsze badanie techniczne po 3latach?
Auto z 2016, pierwszy przegląd powinien być w 2019 . Byłby w ASO gdyby chciał przedłużać gwarancję, a jeśli nie chciał tego robić to nie musiał robić tego w ASO. Czego tu nie rozumiesz? Poza tym nie wiemy czy we Francji jest przedłużenie gwarancji o kolejne 2 lub 3 lata tak jak u nas.
Dorotka nie pisz głupot. Badanie techniczne są po 3 latach ,a nie przeglądy gwarancyjne.Przegląd masz co roku lub 30 tyś km,żeby mieć gwarancję na auto i na blachy.
Z instrukcji:
Przegląd pojazdu jest wymagany co 30 000 km lub po upływie jednego roku, zależnie od tego, co nastąpi wcześniej. Jeśli jest wymagana dodatkowa wymiana oleju silnikowego i filtra przed przeglądem, jest ona sygnalizowana przez układ kontroli żywotności oleju silnikowego.
Także jak nie ma żadnego wpisu to ktoś jeździł i olał gwarancję.

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 mar 2022, o 14:13

Przeglądy gwarancyjne mam w książce a na historii to wpis który tak naprawdę nic nie mówi poza "przegląd po 1,2,5..." No i trudno nazwać to historią serwisową, raczej to historia gwarancyjna. Tak, mógł ktoś olać gwarancję i nie zmienia to faktu że auto może być naprawdę OK.
Są ludzie którzy mają gdzieś gwarancję i tyle. Też nie jeździłam na przegląd z kosiarką i też gwarancji nie mam z tego powodu.

Nie jest tak że wpisy są konieczne. No nie jest. To Wy czepiacie się tego jako konieczności identycznej z tablicami rejestracyjnymi na aucie. To pomyślmy w jakim przypadku ktoś o to nie zadbał? Ano w takim gdy robił tym autem 50tys w pół roku. To i wtedy nic a nic nie będzie. Akurat po moją jechałam do Wrocławia z kolegą, który miał od marca nowego służbowego i20 i po tych czterech miesiącach już tam było prawie 60tys km. I wtedy nie ma wpisów w historii serwisowej ASO producenta bo i po co? 🙃

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 26 mar 2022, o 19:15

Ale nikt nie mówi ,że auto jest na pewno złe. Niech będzie wpis o przeglądzie, który nic nie mówi.Ale jest i jednak świadczy ,ze chociaż przeglądy były robione.
Jak z robił w pół roku 50 tyś km to albo zmieniał olej u jakiegoś mechanika lub co gorsze wcale nie zmieniał . Aczkolwiek nie bardzo wierzę ,że ktoś kupował za 100 tyś auto i nie jechał do aso ,bo miał gdzieś gwarancję.

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 mar 2022, o 20:02

No ja bym nie widziała sensu jechać do ASO na przegląd gdybym w pół roku zrobiła 50tys. Bo no wiesz sam- przebieg jest do ustalenia. Dobrze też wiesz że to normalne w autach leasingowych gdzie masz roczny limit kilometrów - użytkownicy dbają o przebieg co kilka miesięcy aby policja podczas kontroli nie wpisała rzeczywistego w cepik.
Z drugiej strony to może kolega wrzucający do opiniowania te ogłoszenie skorzystał z usług firmy, która niezbyt postarała się o sprawdzenie tej historii.

Aż zajrzałam w historię mojej. No mega dużo można dowiedzieć się 🙃 to sprzed zakupu
Ja już potem byłam trzy razy 🤪 bo ja to albo mam jakiś problem, albo wymyślę sobie montaż czegoś 🤗
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 mar 2022, o 06:29

Bo nie masz gwarancji.Gdybyś ją miała to na bo pewno być pojechała zrobić przegląd za pół roku ,żeby mieć dalej ja. Na te kolejne 50 tyś km.
Limit km masz w wynajmie ,a nie leasingu.Takze nie wiem czy to normalne,żeby coś kombinować.Myslisz ,że firma która ma kilkadziesiąt aut w wynajmie to ma czas i chęci ,żeby bawić się w jakieś kombinowanie z przebiegiem?Bez przesady.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to poprzednik miał gdzieś gwarancję i pilnował żeby nic nie było w cepiku i masz przebieg do ustalenia

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 25 razy
Otrzymał  piwo: 36 razy

Post autor: Zbyszek01 » 27 mar 2022, o 07:10

Z gwarancjami ja też kupiłem, robiłem to co Opel wymagał czyli z przeglądami a nawet 90% napraw robiłem w ASO. Drobne roboty typu klocki czy wcześniejsza od przewidywanego wymiana oleju były u zaprzyjaźnionego mechanika. Wszystko miałem w książce. Po skończeniu gwarancji dalej tak robiem bo chciałem być wiarygodny jak będę sprzedawał ale stało się inaczej bo oddałem córce za 50% ceny :(
Teraz z Kotem którego też kupiłem z gwarancją „fabryczną" postępuję podobnie bo nie wiem czy córka będzie wypłacalna a nie widzi mi się aby znowu oddać za 50% ceny :lol:
Co śmieszne to u mnie przeglądy na Kocie są co 34 Tkm lub co 2 lata i co taki przebieg powinienem zmieniać olej.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 mar 2022, o 09:35

Zbyszek, to wiele osób tak robi, ja też. Nie zmienia to faktu że wymiana oleju to słaba historia serwisowa. I na gwarancji nie ma historii serwisowej tylko gwarancyjna. U mnie też są przeglądy po 1,3,5 i tylko w książce widać co tam przy okazji zrobili. W czasie gwarancji nie ma notatek o zgłoszonych usterkach i ich naprawach za free czyli gwarancyjnych. Wszystko to mają gdzieś u siebie w teczkach a nie jest pisane w historii tej co widać w internecie na myopel czy w książce serwisowej.
A jak ktoś ma gdzieś gwarancję to nawet nie będzie tych wpisów gwarancyjnych. A może mieć gdzieś bo no może. Ilu tu obecnych użytkowników z każdą rzeczą lata do ASO jak Ty, Norbert czy ja? Nawet 1% tego forum nie stanowimy. Reszta nie robi wpisów w historii serwisowej w ten sposób mimo że auta z taką historią szukała. I to było o tym. Zrobiliśmy OT. Może czas go kończyć? Ja już zmykam stąd z OT.

Marek0
Użytkownik
Auto: Insignia GS 2019
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Opole
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek0 » 27 mar 2022, o 10:15

Obserwowałem dyskusję i podsumowując zamknięty temat przez koleżankę 😁, stwierdzam że opel faktycznie tuszuje usterki swego produktu😉. W książce i na my opel ,wszystko jest ładnie co było robione na przeglądzie okresowym , ale chyba powinno być też miejsce na to co się zepsuło na gwarancji. Także to takie trochę ukrywanie, Kowalski jak kupi ode mnie będzie widział ,że olej wymiana co 10tys , klocki , odgrzybianie , nawet zmiana opon w Aso itd. I micha zadowolona 😂, ale to że w tym czasie były 3 naprawy w czasie gwarancji i 2 z winy Aso jeszcze ,tego już nie zobaczy w książce, ani na my opel 😜, ciekawe czy Aso faktycznie powie co było robione jak nowy właściciel będzie chciał się dokopać faktycznej historii 🤔. Także historia to jedno ,a dobra weryfikacja auta przez fachowca co auto jest warte,jest bardziej znaczące.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 27 mar 2022, o 10:26

Ale chyba w PL ukrywają, mam auto z Belgi i tam przy każdym wpisie jest co było robione ,nawet wymiana klocków czy wgranie softu

Marek0
Użytkownik

Post autor: Marek0 » 27 mar 2022, o 10:52

Wymianę klocków też mam we wpisie, , ale już wymiany kolumny kierownicy nie😁, dla opla wymiana klocków to normalna sprawa, ale kolumny to już pewnie obciach, szczególnie na gwarancji😜

Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Tzn. klocki widnieją tylko na my opel, w książce nie. Naprawy już tylko w sejfie Aso🤣

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 127 razy

Post autor: Rooff_ » 27 mar 2022, o 11:10

Dobra to teraz z ręką na sercu - ilu z Was będzie chciało, żeby ASO wpisało do książki/do historii (MyOpel czy równoważnej), że coś się działo z autem w trakcie gwarancji (czy nawet po)? A ilu będzie chciało, żeby właśnie tego NIE wpisywać?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 27 mar 2022, o 11:15

Ma to swoje wady i zalety jak wszystko, ale jak ktoś nic nie ma do ukrycia szczególnie prz4bieg te częstsze wpisy są wiarygodniejsze jeśli chodzi o przebieg

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 27 mar 2022, o 11:21

Rooff_ pisze:
27 mar 2022, o 11:10
Dobra to teraz z ręką na sercu - ilu z Was będzie chciało, żeby ASO wpisało do książki/do historii (MyOpel czy równoważnej), że coś się działo z autem w trakcie gwarancji (czy nawet po)? A ilu będzie chciało, żeby właśnie tego NIE wpisywać?
Ja mam i w poprzednich wszystko wpisane.
I było to zaletą,bo nawet wymiana i malowanie zderzaka nie robiło żadnego problemu dla kupującego.Isttne było ,że w ASO i zgodnie ze sztuką.

Marek0
Użytkownik

Post autor: Marek0 » 27 mar 2022, o 11:42

Ja bym chciał, w poprzedniej AJ jak padł czujnik poprosiłem o wpis , to to zrobili na końcu książki ( notatki, czy uwagi, czysta strona). Jako kupujący chciałbym wiedzieć co było robione. Dobrze, że przy wymianie opon , odgrzybianiu , dodatkowych wymiarach oleju itd. wpisują na fakturze przebieg, także łatwiej potem kupującemu zweryfikować przebieg. Zawsze wszystkie faktury oddaje przy odsprzedaży , staram sie nie mieć nic do ukrycia Ja się nie wstydzę, a kupujący zadowolony🙂

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 127 razy

Post autor: Rooff_ » 27 mar 2022, o 12:16

@Marek0 a dlaczego na końcu - pytałeś może?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 mar 2022, o 12:18

Rooff_ pisze:
27 mar 2022, o 11:10
Nie zastanawiam się nad tym bo opel gwarancyjnych nie wpisuje. Jeśli pojechać na naprawę gwarancyjną i przy okazji olej wymienić to wpiszą tylko olej, bo to za co sami płacą to tego nie wpiszą. Opel na gwarancji nie psuje się

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 37 razy

Post autor: wassermann » 27 mar 2022, o 22:07

W mojej poprzedniej Insi (2015-2018) w historii elektronicznej w ASO było wpisane wszystko. A nieco się z nią działo od nowości. Jak poprosiłem o wyciąg po 3 latach, to zajął 2 strony.

M.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”