--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuTemperatura Oleju i Płynu chłodzącego A20DTH
- D.X.M
- Nowicjusz
- Auto: 2.0 CdTi EcoTec 160
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
Temperatura Oleju i Płynu chłodzącego A20DTH
Witam,
Jak w temacie- post dotyczy temperatury oleju jak i płynu chłodzącego w moim opelku. Jest to Insignia A20DTH 160km 2010r. W czym problem? Posiadam aplikację OPL Monitor wraz z kostką. Ostatnio jechałem trasę około 250 km i obserwowałem wahania temperatury auta.
Jakbym nie jechał przy obecnych temperaturach na zewnątrz (~0 stopni) nie byłem w stanie dogrzać temperatury cieczy chłodzącej do 90 stopni. Dochodziło do 88 jak zaczynałem zwalniać bądź stawałem na światłach to spadki do 81.
To samo dotycz temperatury oleju. Twarde 60 stopni przez 99% trasy. Na ekspresowce raz wskoczyło 62 po czym zaraz spadła znów do 60.
Niestety nie wiem jak było latem. Zupełnie nie zwróciłem na to uwagi.
Jakieś porady? Ten typ tak ma ? Czytałem, że temperatura oleju do "deptania" to min. około 80 stopni. Coś wymaga wymiany ?
Olej Motul Dexos2 5W30.
P.S Starałem się przejrzeć forum czy temat już był, ale nie mogłem nic znaleźć. Jestem nowy i mam nadzieję, że nie zaśmiecam tym forum.
Dziękuję za wszelkie porady i instrukcje!
Pozdrawiam
D.X.M
Jak w temacie- post dotyczy temperatury oleju jak i płynu chłodzącego w moim opelku. Jest to Insignia A20DTH 160km 2010r. W czym problem? Posiadam aplikację OPL Monitor wraz z kostką. Ostatnio jechałem trasę około 250 km i obserwowałem wahania temperatury auta.
Jakbym nie jechał przy obecnych temperaturach na zewnątrz (~0 stopni) nie byłem w stanie dogrzać temperatury cieczy chłodzącej do 90 stopni. Dochodziło do 88 jak zaczynałem zwalniać bądź stawałem na światłach to spadki do 81.
To samo dotycz temperatury oleju. Twarde 60 stopni przez 99% trasy. Na ekspresowce raz wskoczyło 62 po czym zaraz spadła znów do 60.
Niestety nie wiem jak było latem. Zupełnie nie zwróciłem na to uwagi.
Jakieś porady? Ten typ tak ma ? Czytałem, że temperatura oleju do "deptania" to min. około 80 stopni. Coś wymaga wymiany ?
Olej Motul Dexos2 5W30.
P.S Starałem się przejrzeć forum czy temat już był, ale nie mogłem nic znaleźć. Jestem nowy i mam nadzieję, że nie zaśmiecam tym forum.
Dziękuję za wszelkie porady i instrukcje!
Pozdrawiam
D.X.M
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Re: Temperatura Oleju i Płynu chłodzącego A20DTH
Temperatury oleju Twoje auto nie pokazuje tylko coś wylicza co pokazują aplikacje. Propo cieczy to zmień termostat.
I nie zakładaj po byle pierdę nowego tematu bo można było poszukać odpowiedzi na forum w odpowiednich tematach .
I nie zakładaj po byle pierdę nowego tematu bo można było poszukać odpowiedzi na forum w odpowiednich tematach .
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Takie wahania temp chłodziwa są i u mnie ostatnio. Nie wydaje mi się żeby coś było nie tak.
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
- D.X.M
- Nowicjusz
Próbowałem szukać. Na forum już jest tyle tematów że czuje się jak w labiryncie
Pytanie dlaczego niektórzy twierdzą, że pokazuje im w apce normalnie 90°? Gdzieś czytałem że jest czujnik ale w misce olejowej. Ty twierdzisz że owego mój model nie posiada ( jak to coś zmienia model auta mimo 2010 r to 2011 ). Nie znam się stąd wolałem zapytać. Jeśli faktycznie mój post zaśmieca to może wejdzie moderator i usunie.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zobacz jak się nagrzewa, termostat otwiera się przy 95-96 stopniach. Później spada do 80 i trzyma 85-86. Przynajmniej u mnie tak jest.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Może też coś nie domaga, auta już mają swoje przebiegi widać. Przy trasie 250 km jak może tak być żeby silnik nie był w pełni temperatury roboczej
- D.X.M
- Nowicjusz
U mnie nie dobija do 90
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Dokładnie 88, jak niedawno założyłem nowy to dokładnie dobijało do 88 i stanęło na tej temp. i teraz to jest jazda nagrzewa sie bardzo szybko do tego co było , do pracy mam teraz niecałe 10km i silnik sie nagrzewa średnio do 75 do 80 stopni , start tak jak zewnetrzna temp. około 1 stopień , z powrotem po 8 godz. stania nagrzewa się już do maxa , tak jak cos nie dogrzewa to wymieniac termostat , tez myslałem że ten typ tak ma a jednak nie , a wymiana w DTH to bajka
- D.X.M
- Nowicjusz
Tym bardziej że termostat kosztuje grosze. To będzie ten prawda ?
Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/oferta/termostat-ope ... 0704051159
Ostatnio zmieniony 2 lut 2022, o 23:58 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
- dare50
- Zapaleniec
dokładnie ten , w ASO ponad tysiąc , ale z obudową bo osobno nie występuje , tyś zeta za kawałek rurki plastikowej
-
mr.henio
- Użytkownik
- Auto: Insignia A 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kartuzy
- Postawił piwo: 13 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Tysiąc za termostat? Pewien jesteś tego co napisałeś??
- dare50
- Zapaleniec
Dokładnie , z obudową ponad tysiąc
Dzisiaj sprawdziłem jak szybko się nagrzewa i start 5 stopni , po około 3,5 km temperatura płynu 55 stopni , po dojeździe do pracy 9,7 km i 14 min. 86 stopni , trasa praktycznie miasto 55/ 60 km/h , więc nie jest źle diesel też się szybko nagrzewa pod warunkiem sprawnego termostatu , myślę że w Isi termostat długo nie żyje bo jednak ta gumowa uszczelka w tej temperaturze szybko się kończy, w VC nie było uszczelki tylko metalowa przylga i to dłużej żyło.
Dzisiaj sprawdziłem jak szybko się nagrzewa i start 5 stopni , po około 3,5 km temperatura płynu 55 stopni , po dojeździe do pracy 9,7 km i 14 min. 86 stopni , trasa praktycznie miasto 55/ 60 km/h , więc nie jest źle diesel też się szybko nagrzewa pod warunkiem sprawnego termostatu , myślę że w Isi termostat długo nie żyje bo jednak ta gumowa uszczelka w tej temperaturze szybko się kończy, w VC nie było uszczelki tylko metalowa przylga i to dłużej żyło.