--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWyciek oleju
-
OlaŚwierczyna
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
Wyciek oleju
Witam , mam wyciek w miejscu łączenia rurki od bagnetu z miską olejową . Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z tym poradził . Prosze o porade 
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Wyciek oleju
Dla silnika A20DTR (BiTurbo):
Żeby wyciągnąć bagnet i wymienić uszczelkę, która tam jest trzeba ściągać kolektor wydechowy (a więc i turbo). Nawet jak się wydaje, że wyjdzie to nie wyjdzie. Dodatkowo śruba, która trzyma rurkę bagnetu jest w dość ciasnym miejscu - cudowałem, żeby ją odkręcić ze 2 godziny. Jak już mi się udało, to się okzało, że rurka nie wyjdzie...
Finalnie wyszła ile wyszła, wziąłem uszczelniacz do misek olejowych VictorReinz, wypaćkałem ile mogłem i złożyłem. Od tego czasu minęło z pół roku i trzyma.
Żeby wyciągnąć bagnet i wymienić uszczelkę, która tam jest trzeba ściągać kolektor wydechowy (a więc i turbo). Nawet jak się wydaje, że wyjdzie to nie wyjdzie. Dodatkowo śruba, która trzyma rurkę bagnetu jest w dość ciasnym miejscu - cudowałem, żeby ją odkręcić ze 2 godziny. Jak już mi się udało, to się okzało, że rurka nie wyjdzie...
Finalnie wyszła ile wyszła, wziąłem uszczelniacz do misek olejowych VictorReinz, wypaćkałem ile mogłem i złożyłem. Od tego czasu minęło z pół roku i trzyma.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2021, o 20:14 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
m.bielawski
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Ścinawa
W A20DTH wystarczy odkręcić i odciągnąć DPF i mamy dojście do drugiej śrubki od rurki bagnetu. Nie trzeba kolektora ani turbiny odkręcać. 
-
Moris
- Nowicjusz
Moim problemem jest wyciek oleju z tego miejsca. Dwa razy było uszczelniane na silikon , niestety za każdym razem w dalszym ciągu się lało . Następnie wymieniliśmy oring , który znajduje się na tej rurce wchodzącej w te czarną wkładkę lekko poniżej rantu miski . Na chwilę pomogło , ale Po rozgrzaniu silnika leje się dalej . Czy jest na to jakiś sposób ?czy ktoś sobie z tym poradził ? Po przejechaniu 30 km taki oto strumień oleju . Dodam że problem istnieje od marca , oleju nie ubywa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Moris
- Nowicjusz