--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOPL Monitor - aplikacja na Androida
-
egonik
- Nowicjusz
- Auto: Opel astra 4
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Bydgoszcz
Re: OPL Monitor - aplikacja na Androida
Witam potestowalem trochę autko z apka,przy normalnym cyklu wypala mi się od 100-250km przejechane,co mnie dziwi to skoki procentowe zapełnienia filtra nieraz zdarza się że skoczy o 5 % 10% a raz nawet przy wjeżdżaniu na podwórko miałem 80% jak nakręciłem to wskoczyło na 100% i się zaczęło wypalać,jak się wypala to różnie rzadko kiedy do 0% a jak się wypali np. do 3 % do po chwili wskakuje na 28%,co zauważyłem to więcej procent przybywa mi na "Esce" przy prędkościach 110 do 130 a ubywa% nawet na zwykłej trasie. Po zalaniu do baku środka LIQUL MOLY wypalanie wydłużyło się do 500 km,a procenty szły stabilnie po mału do góry, Co Ty na to? Teraz zalałem do baku TEC2000
- alehandro`
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Bratoszewice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Czyli rozumiem, że wskażnik w apce pokazuje non stop 100% i dopiero poniżej 2500km zaczyna pokazywac stan faktyczny(?).
Wiem, że własciwie przepisałem to co napisałeś, ale samo w sobie wskazywani 100% przez większość czasu jawi się jako.... no powiedzmy mało intuicyjne
Tak jak by wskazówka od paliwa pokazywała caly czas full, a zapalała się na rezerwie dopiero
Może zamiast 0-100% powinno być "OK / To Fill" ... wskaźnik procentowy co do zasady powinien działac płynnie - tak bynajmniej zdaje sie mieć sens.
Wiem, że własciwie przepisałem to co napisałeś, ale samo w sobie wskazywani 100% przez większość czasu jawi się jako.... no powiedzmy mało intuicyjne
Tak jak by wskazówka od paliwa pokazywała caly czas full, a zapalała się na rezerwie dopiero
Może zamiast 0-100% powinno być "OK / To Fill" ... wskaźnik procentowy co do zasady powinien działac płynnie - tak bynajmniej zdaje sie mieć sens.
-
Holios
- Użytkownik
- Auto: BMW G31
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Nie wiem ile razy trzeba to powtarzać, ale powtórzę
Aplikacja sama z siebie niczego nie robi ona wyświetla dane ze sterowników! Jeżeli chodzi o wskazanie adblue to jest to tak samo jak w samochodzie, na zegarach zaczyna odliczanie dopiero poniżej 2500km i od tego momentu są różne komunikaty. Poza tym po co Ci wskazanie w dokładnością do litra czy mililitra w adblue ? dochodzi do wartości progowej i zaczyna informować. Masz 1900 km na to by dolać adblue które jest na każdej stacji.
- Vexator
- Użytkownik
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 10 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Przeczysz sam sobie.Holios pisze:Aplikacja (...) wyświetla dane ze sterowników! Jeżeli chodzi o wskazanie adblue to jest to tak samo jak w samochodzie,
Samochód nie pokazuje że jest 100% AdBlue, apka tak robi.
Jeśli apka nie ma info o tym ile jest naprawdę, to niech przynajmniej nie kłamie.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
-
Holios
- Użytkownik
Mi pokazuje albo 100% albo 2500 km więc wiem o czym piszę. Tak samo jak wiem jak działa aplikacja i nie kłamie. Ale najlepiej jest się wypowiadać nie mając żadnej wiedzy w tym temacie. @mazmarcin również to potwierdził że w GDS (oficjalne oprogramowanie serwisowe) też pokazuje 100%
- Vexator
- Użytkownik
a mi samochód nie pokazuje nic dopóki nie zostanie mniej niż 2500. Czy pokazywanie AdBlue dodawałeś sobie do zegarów, czy miałeś domyślnie? U mnie nie ma możliwości wyświetlenia takiej informacji.
p.s. potwierdź przynajmniej że rozumiesz o co nam chodzi... jeśli pozostało 2501km, to nie jest pełen bak i nie powinno się pokazywać takiej informacji wiedząc że jest błędna. Nawet jeśli pochodzi z komputera samochodu. Wiemy na 100% że nie ma 100%!
-
dzimi75
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa /Wałcz
- Postawił piwo: 4 razy
Vexator pisze:[
Jeśli apka nie ma info o tym ile jest naprawdę, to niech przynajmniej nie kłamie.
Kolego nie rozumiem Twojego toku myślenia teraz. Mam wrażenie że masz pretensje do aplikacji bądź kolegi Pinga bo on stworzył aplikacje, że nie pokazuje jak byś chciał. Koledzy Ci pisza że inne urządzenia pokazują tak samo. To jest bezpłatna aplikacja i nie wymagaj idealnych pomiarów. A w dużej mierze aplikacja bazuje na tym jakie dane dostaje z auta. Pozdrawiam
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
- Vexator
- Użytkownik
Zdecydowanie nie rozumiesz.
Aplikacja pokazuje błędne dane. Nie z winy aplikacji, nie z winy Pinga. Nie zmienia to jednak faktu, że... pokazuje błędne dane.
Inne aplikacje też pokazują źle... no i co z tego? Skoro Ping może zrobić lepszą aplikację niż inni, to po co ma się równać w dół? Niech inni developerzy czerpią przykład z jego aplikacji gdy będzie pokazywała coś lepiej. No bo przecież może pokazywać lepiej. Nie ma żadnych przeszkód by pokazywała lepiej.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2021, o 11:19 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
- Pro
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Legionowo
- Otrzymał piwo: 41 razy
Czy zatem rozwiązaniem byłoby dla Was, gdyby pokazywało jak w rozszerzonych zegarach: >2500km.
-
dzimi75
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa /Wałcz
Faktycznie nie rozumiem jak sterownik jest odpowiedzialny za dane które pokazuje aplikacja to powinieneś pojechać do serwisu i się tam domagać zmiany sterownika bo ten pokazuje złe wskazania.
- Vexator
- Użytkownik
na pewno byłoby to prawdziwe. Więc jeśli nie da się inaczej, to owszem "> 2500 km" jest lepsze niż pokazywanie "100%" gdy pozostało 2501 km. Ale to już programista musiałby oszacować możliwości.
Dodano po 1 minucie 26 sekundach:
sterownik nie pokazuje żadnych danych dopóki nie jest poniżej 2500km
Dodano po 3 minutach 33 sekundach:
p.s. surowych danych nie widziałem więc teraz tylko zgaduję... nie ma w ogóle żadnej informacji o poziomie adblue, komputer wie tylko czy czujnik jest zalany (zostało więcej niż 2500 zasięgu), czy jest suchy (zostało mniej niż 2500) i wtedy zaczyna po prostu odliczać km bez "świadomości" ile cieczy tak naprawdę pozostało.
W takim przypadku trzeba by przestać pokazywać %, a pokazywać zasięg do którego jak rozumiem jest dostęp (poniżej 2500)
-
Holios
- Użytkownik
Jest jeszcze jeden sposób abyś miał poprawne dane. Odinstaluj aplikację OPL monitor i po problemie.
Dyskutujesz nie mając żadnej wiedzy ("....tylko zgaduje..." ) na temat działania tego układu, sterownika jak i aplikacji ale z uporem maniaka podważasz wszytko co inni mówią.
Dyskutujesz nie mając żadnej wiedzy ("....tylko zgaduje..." ) na temat działania tego układu, sterownika jak i aplikacji ale z uporem maniaka podważasz wszytko co inni mówią.
- Vexator
- Użytkownik
Ty natomiast z uporem maniaka powtarzasz że pokazywanie błędnych danych jest ok.Holios pisze:...
Zgaduję odnośnie źródła danych a nie tego co można, a czego nie można zrobić w programie. Bo tu akurat wiedzę i doświadczenie mam
Dodano po 1 minucie 43 sekundach:
p.s. Ty rozumiem nie zgadujesz i możesz tu i teraz napisać jaki jest czujnik w baku oraz jak działa i jakie zwraca dane.
Śmiało, oświeć nas.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2021, o 23:35 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Sterownik pokazuje cały czas, ale auto Ci tego nie pokazuje bo jest Ci ta wiedza niepotrzebna. Jak masz się tym zająć to pokazuje od 2500 do 0.Vexator pisze:sterownik nie pokazuje żadnych danych dopóki nie jest poniżej 2500km
A jak chcesz to możesz apka bądź kompem lub rozszerzonymi zegarami.
-
Holios
- Użytkownik
Pompa jest od dołu zbiornika. Zaznaczyłem mniej więcej jej umiejscowienie. Na kolejnym zdjęciu masz właśnie pompę oraz widoczny pływak który działa tylko na pompie czyli zapewne od 2500 km
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Vexator
- Użytkownik
@Holios, dzięki za fotki.
Czyli komputer wskazując 100% nie wskazuje 100% poziomu AdBlue w baku, tylko wychylenie pływaka.
A co pokazuje Apka? "AdBlue 100%"
Wracając do sedna... Apka pokazuje 100% i to nie jest prawdą.
Czyja to wina? Nie istotne.
Czy można to poprawić? Tak, np. tak jak napisał @Pro .
Czyli komputer wskazując 100% nie wskazuje 100% poziomu AdBlue w baku, tylko wychylenie pływaka.
A co pokazuje Apka? "AdBlue 100%"
Wracając do sedna... Apka pokazuje 100% i to nie jest prawdą.
Czyja to wina? Nie istotne.
Czy można to poprawić? Tak, np. tak jak napisał @Pro .
-
Radek84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Zrobiliście burzę jak dzieci w przedszkolu i zastanówcie się o co właściwie. Bo jak to czytam to śmiać mi się chcę, a jednocześnie nie dowierzam.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Masz rację , a czy ktoś kogoś zmusza do używania tej apki ,kolega za darmo siedzi robi apke i jeszcze źle ,to jeden z drugim sami sobie zróbcie apke która będzie pokazywała to co Wy chcecie a nie to co sterowniki pokazują jaki problem.
- Vexator
- Użytkownik
No ale przecież właśnie chodzi o to że by za rok czy dwa, jak ktoś sobie kupi opla, zainstaluje kilka apek, mógł stwierdzić, że wszystkie pokazują bzdury, a ta jedna pokazuje poprawnie. Wtedy już autor nie będzie musial robić tego za darmo.
Nie ogarniam czemu chcecie by ta aplikacja była gorsza, gdy może być lepsza?
Nie ogarniam czemu chcecie by ta aplikacja była gorsza, gdy może być lepsza?