--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAuta Dokii
- Lesio
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST ecoFlex
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Werbkowice
Re: Insignia B Dokia
Do Lublina powinna być ładna droga, a od Lublina już się leci ''S-kom'', ale nic nie obiecuje bo w Lubelskim teraz sezon na mijanki. Prawdę mówiąc są wszędzie są ładne drogi tylko im bliżej wschodniej granicy tym więcej cyrków z pieniędzmi na remonty dróg, przez co drogi nie są remontowane tylko łatane.
-
Kub@
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Aaa... to co innego, to może za dużą walizkę wziął i stąd to spalaniedokia pisze: ↑ ...
Ciężko od dziecka własnego pobierać opłaty, zwłaszcza gdy ja go finansuję na co dzieńGdyby nie fakt że on prawko ma od lipca dopiero to może by mógł trochę pojeździć w trasie.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Jesiennie 
I już 38tys na licznik nawinięte
I już 38tys na licznik nawinięte
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radio 357 :)
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Wymiana oponek na zimowe. I nowy olej, bo i tak przelatałam go. Poprzedni właściciel na tym oleju zrobił 2,5tys km a ja 9 tys km w trzy miesiące 
Fajne te heble, o mało kierownicy nie odbijam na czole przy każdym ostrzejszym hamowaniu.

Fajne te heble, o mało kierownicy nie odbijam na czole przy każdym ostrzejszym hamowaniu.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Zależy co jedzie za Tobą, jak coś małego to jej, a jak większego to Twój + tego co jedzie za Tobą, choć tu mogą bardziej ucierpieć np.: spodnie 
A tak serio, przy każdym mocniejszym hamowaniu trzeba patrzeć we wsteczne, Brembo robi robotę, nawet mimo, w moim przypadku, 2 to masy.
A tak serio, przy każdym mocniejszym hamowaniu trzeba patrzeć we wsteczne, Brembo robi robotę, nawet mimo, w moim przypadku, 2 to masy.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No właśnie nie zawsze tam patrzę
tzn we wsteczne jak ostro hamuję. Ale te hamowanie to wtedy gdy np jakiś rower wjedzie na przejście. Oni zjawiają się nie wiem skąd. Więc na odruchach wtedy działam.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Tylko po zmianie na zimówki można się zdziwić - opona nie pozwala wykorzystać siły hamowania na asfalcie i trzeba ciut się przyzwyczaić, że lato się skończyło i pora założyć większy margines. Tak jak na letnich dobrych oponach Insignia z tymi hamulcami w testach zatrzymywała się średnio na 33 metrach (rewelacja), to żadne auto tej wielkości na zimówkach nie zejdzie poniżej 40. Niestety, zimówki to konieczny kompromis...
A co tam masz za osłonę centralnej śruby piasty? U mnie takiej ni-ma! Ale mam inną piastę, może dlatego?
M.
A co tam masz za osłonę centralnej śruby piasty? U mnie takiej ni-ma! Ale mam inną piastę, może dlatego?
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Yyyy... No rzeczywiście jest jakaś osłona. Ja nie wiem, tak jest bo chyba tak było.
To mówisz że na zimowych gorzej? Jeszcze nie było okazji sprawdzić, zresztą też często ona robi to za mnie i zanim ja zdążę hamulec nacisnąć to już prawie zatrzymane auto. Nie zmieniałam nic w ustawieniach tego dystansu hamowania, jest tak jak poprzedni właściciel mi ją oddał. Może trzeba ten dystans zmienić? U Ciebie jak jest ustawione?
To mówisz że na zimowych gorzej? Jeszcze nie było okazji sprawdzić, zresztą też często ona robi to za mnie i zanim ja zdążę hamulec nacisnąć to już prawie zatrzymane auto. Nie zmieniałam nic w ustawieniach tego dystansu hamowania, jest tak jak poprzedni właściciel mi ją oddał. Może trzeba ten dystans zmienić? U Ciebie jak jest ustawione?
- wassermann
- Zapaleniec
Zmieniasz jak masz ochotę - to jest pod lewym palcem na kierownicy gdzieś na tym "kolistym kursorze", chyba górna ćwiartka. Trzy odległości. Nawet nie wiem w której pozycji to się ustawia domyślnie.
Ale u mnie to nie działa
W ramach procedury startowej są czynności: Odkliknąć S/S, odkliknąć line assist, wyłączyć w menu ostrzeżenia przez zderzeniem i przed pieszymi. Niestety po każdym odpaleniu ta ochrona pieszych i automatyczne hamowanie ustawiają się w najbardziej surowy reżim. Można to wyłączyć albo zamienic na samo ostrzeganie (bez hamowania.) Zwykle robię to przed ruszeniem albo na pierwszym skrzyżowaniu czekając na zielone. Raz na jakiś czas upewniam sie też czy wszystkie ustawienia trybu sport są ok i czy włączona jest opcja adaptacyjnego oświetlenia.
A masz radar? Wówczas to i tak będzie działać lepiej niż u mnie, bo radar bierze ze 150 metrów, a u mnie tylko kamera (z 60 m) - o ile pamiętam instrukcję.
A ja właśnie wróciłem z niedzielnej południowej przejażdżki prawie 100 km wokół Gdańska dobrymi nawierzchniami, momentami z muzyką prawie na full
Odkryłem fajnie wijące się ciasne zakręty, ale to nie na tę porę roku, zwłaszcza że mokrawo miejscami.
M.
Ale u mnie to nie działa
A masz radar? Wówczas to i tak będzie działać lepiej niż u mnie, bo radar bierze ze 150 metrów, a u mnie tylko kamera (z 60 m) - o ile pamiętam instrukcję.
A ja właśnie wróciłem z niedzielnej południowej przejażdżki prawie 100 km wokół Gdańska dobrymi nawierzchniami, momentami z muzyką prawie na full
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Czy wszystko Ok? Czy jechać do serwisu po powietrze Premium?
U mnie teraz temperatury do -8
- wassermann
- Zapaleniec
Dziwne, że nie krzyczy na pomarańczowo, że za niskie ciśnienie.
Wąż w dłoń i dopompuj do 2.3 bar. Może być powietrzem z dyskontu
M.
Wąż w dłoń i dopompuj do 2.3 bar. Może być powietrzem z dyskontu
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No ja właśnie też się dziwię, że nie krzyczy. Może coś nie tak?
Teraz jeżdżę na tej zakładce. Rano jest tyle, potem 210 jak już wracam na noc do siebie.
A jak coś nie tak, to jak sprawdzić?
Są podobno jakieś różne ustawienia czujników ale nie wiem jakie i gdzie
jak blondynka 
Jak coś to potrzebna mi jakaś sugestia co do tego odczytu. Za parę miesięcy kończy mi się gwarancja. Podczas jazdy cyferki zmieniają się, ale na ostrych zakrętach znikają odczyty i piszczy jakiś buzer wtedy przez ułamek sekundy. Co mam robić/sprawdzić?
A jak coś nie tak, to jak sprawdzić?
Jak coś to potrzebna mi jakaś sugestia co do tego odczytu. Za parę miesięcy kończy mi się gwarancja. Podczas jazdy cyferki zmieniają się, ale na ostrych zakrętach znikają odczyty i piszczy jakiś buzer wtedy przez ułamek sekundy. Co mam robić/sprawdzić?
- wassermann
- Zapaleniec
Ja niemal cały czas jeżdżę na tej zakładce. U mnie zwykle więcej niż minimum, więc nie znam kryteriów od kiedy zaczyna krzyczeć. Ale wiem, że przy 200 raczej powinien. Bo dla 245/45 R18 minimum to właśnie 230 kPa. Możesz ustawić trzy progi czułości, ale ten najniższy (normalny) dotyczy właśnie minimum. Kolejne krzyczą już wcześniej (np, Eco albo pełne obciążenie).
Szkoda felg i opon, 2.0 bar to zdecydowanie mało. To normalne że w trakcie jazdy wzrasta o 0.1-0.2-0.3 bar, zależnie od warunków nagrzewania opon. I co chwila zmienia się minimalnie na każdym kole w górę lub w dół. Jako odczyt bazowy liczy się to, co jest spoczynkowo - pierwszy zaktualizowany odczyt po wyjeździe porannym, gdy koła przejadą kilkaset metrów i czujniki się obudzą. Pod to pompuj. Jeśli jesteś już rozgrzana, to uwzględnij poprawkę i napompuj np. 2.4-2.5 (wówczas spoczynkowe wyniesie 2.3.)
U mnie w Insignii B ani razu odczyt nie zniknął. A uwierz mi, że moją niejeden zakręt był ostro wzięty, nawet gdy tego nie wymagał, z jazdą dookoła małego ronda włącznie
Zanik odczytu (brak wartości - wyświetla "--") oznacza błąd komunikacji czujnika z modułem zbiorczym. Wówczas piknie alarm i wyświetli się kontrolka pomarańczowa.
Tak jak napisałem - w Insi B bez problemów. Natomiast w Insi A regularnie gubiły mi się odczyty przede wszystkim z tylnego koła, częściej prawego. I była to reguła podczas szybkiej jazdy autostradą. W mieście OK.
M.
Szkoda felg i opon, 2.0 bar to zdecydowanie mało. To normalne że w trakcie jazdy wzrasta o 0.1-0.2-0.3 bar, zależnie od warunków nagrzewania opon. I co chwila zmienia się minimalnie na każdym kole w górę lub w dół. Jako odczyt bazowy liczy się to, co jest spoczynkowo - pierwszy zaktualizowany odczyt po wyjeździe porannym, gdy koła przejadą kilkaset metrów i czujniki się obudzą. Pod to pompuj. Jeśli jesteś już rozgrzana, to uwzględnij poprawkę i napompuj np. 2.4-2.5 (wówczas spoczynkowe wyniesie 2.3.)
U mnie w Insignii B ani razu odczyt nie zniknął. A uwierz mi, że moją niejeden zakręt był ostro wzięty, nawet gdy tego nie wymagał, z jazdą dookoła małego ronda włącznie
Tak jak napisałem - w Insi B bez problemów. Natomiast w Insi A regularnie gubiły mi się odczyty przede wszystkim z tylnego koła, częściej prawego. I była to reguła podczas szybkiej jazdy autostradą. W mieście OK.
M.
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 28 razy
Niestety zminne pory roku i temperatury to udreka dla odcxytow z czujnikow...
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 13 gru 2021, o 22:16 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin Forum.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Wczoraj dmuchnięto. Chyba masz rację, że to warunki atmosferyczne, bo raz napisała mi info abym przeczyściła czujniki parkowania. A wyglądały na czyste.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
OOOO tak rodzinnie , corsa w szybie
Ostatnie nie francuzy hehe
Od MY 2019 to już inna bajka 
Ostatnie nie francuzy hehe
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Moje auto: https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jakbym cyknąl fotke u mnie na placu to bys rodzinnie zauważył astrę k 2016 
Ostatnio zmieniony 13 gru 2021, o 22:17 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.