--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Lusterko wewnętrzne wsteczne

ODPOWIEDZ
abtel

Lusterko wewnętrzne wsteczne

Post autor: abtel » 9 paź 2014, o 21:18

Oryginalnie posiadam zamontowane lusterko wew. z czujnikiem. Kupiłem sobie lusterko z czujnikiem i kamerą.
Moje pytania są następujące:
1. Czy mogę wykorzystać te lusterko z kamerą do odczytywanie znaków drogowych itp. ?
2. Czy mogę wykorzystać samą kamerę podłączając ją do mini rejestratora DVR (który posiadam) i posiadam w schowku wejście AV, podłączone do fabrycznego monitora-(jako 3 wejście) + zasilanie drugie wejście zajmuje AutoMapa z NAV108.
Pozdrawiam
Andrzej

adrianus

Re: Lusterko wsteczne + kamera

Post autor: adrianus » 10 paź 2014, o 09:00

znaki powinieneś aktywowac kompem

a co do pytanie drugiego to sam chętnie dowiem się czy ktoś coś w tym temacie kombinował i jak się ma 2 funkcyjne użycie kamery ??

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 10 paź 2014, o 17:52

A okablowanie do kamery od znaków masz w aucie? I ciekawe czy jeszcze czegoś nie potrzeba

abtel

Post autor: abtel » 11 paź 2014, o 13:43

Nie wiem czy mam okablowanie- jak to sprawdzić?.
Również nie wiem w jaki sposób aktywować znaki kompem, gdyż takiego lusterka z kamerą nie miałem fabrycznie
zamontowanego. Isia jest z końca listopada 2010 r. 2.0 CDTI SPORT 118KW. Lusterko zamontowane jest tylko z sensorem.
Jeżeli nie ma możliwości podłączenia do czytania znaków itp. to może rozpiskę pinów tej kamery i podłączyć jako kamerę przód do rejestratora DVR. Możliwości podłączenia jeszcze jednej kamery do ekranu fabrycznego posiadam.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik
Auto: OPEL INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: nysa
Otrzymał  piwo: 1 raz

lusterko wsteczne i akumulator

Post autor: nap77 » 13 gru 2014, o 18:53

witam
1.mam takie lusterko wsteczne patrz zdecia wystaje jakas wtyczka (nie wiem do czego) poza tym nie ma oslony dokupilbym ale nie wiem czego brak czy to wtyczka do lusterka z kamera??
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db9 ... 881a7.html
2.druga sprawa to akumulator, ktory sie rusza niczym nie jest przymocowany z jednej strony wystaje jakis parciany pasek z metalowym zakonczeniem ale co z czym nie wiem.
auto bylo po jakichs przejsciach a poprzedni wlasciciel nic przy nim nie robil itak probuje powoli doprowadzic je do lepszego stanu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6e ... 5d388.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77f ... 4cb2e.html
jakby ktos wiedzial jak to ma wygladac prosze o rade lub photo

prokop

Re: lusterko wsteczne i akumulator

Post autor: prokop » 13 gru 2014, o 21:30

nap77 pisze:witam
1.mam takie lusterko wsteczne patrz zdecia wystaje jakas wtyczka (nie wiem do czego) poza tym nie ma oslony dokupilbym ale nie wiem czego brak czy to wtyczka do lusterka z kamera??
Wg mnie to wtyczka do czujnika deszczu , tutaj masz zdjęcie.
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/4449619/3

Mam wrażenie , zę ktoś zrobił to co ja chciałbym zrobić ,czyli wstawił lusterko z fotochromem zamiast normalnego , działa ci to lusterko fotochromatyczne , i rozjaśnia się na wstecznym??
Z rzeczy których będzie ci brakowało żeby założyć osłonę to nowa szyba przednia :D

Andrzej

Post autor: Andrzej » 13 gru 2014, o 21:49

z lusterkiem to nie wiem, a ta blacha z otworem jest założona pod klemę aby akumulator nie wypadł, z przodu powinien być taki klin przykręcany w podstawie akumulatora

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 13 gru 2014, o 23:15

A ten kabel pod lusterkiem to może jakieś doprowadzenie zasilania do rejestratora wideo :?:

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 14 gru 2014, o 09:35

prokop pisze:
nap77 pisze:witam
Wg mnie to wtyczka do czujnika deszczu , tutaj masz zdjęcie.
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/4449619/3

Mam wrażenie , zę ktoś zrobił to co ja chciałbym zrobić ,czyli wstawił lusterko z fotochromem zamiast normalnego , działa ci to lusterko fotochromatyczne , i rozjaśnia się na wstecznym??
Z rzeczy których będzie ci brakowało żeby założyć osłonę to nowa szyba przednia :D
Szyba przednia była wymieniana to jest jakas marna chinska :( , tak juz kupilem,a jak kupie ten czujnik deszczu to i tak nie bedzie sie mial na czym trzymac? jak go zamontowac? myślałem ze ten czujnik deszczu to ten na podszybiu na srodku i sie dziwiłem czemu nie działają ustawienia wycieraczek na manetkach,a z tym lusterkiem fotochromatycznym nawet nie zwróciłem uwagi bo nie wiedzialem na jakiej zasadzie dziala
A.M. pisze:z lusterkiem to nie wiem, a ta blacha z otworem jest założona pod klemę aby akumulator nie wypadł, z przodu powinien być taki klin przykręcany w podstawie akumulatora
tak mi sie wlasnie wydawalo ze ta blacha pod kleme, ale z tym klinem to juz nie wiem
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, o 10:00 przez nap77, łącznie zmieniany 2 razy.

prokop

Post autor: prokop » 14 gru 2014, o 09:45

Czyli jednak nie to co ja chciałem zrobić, tylko szyba przednia nie taka wstawiona. Popytaj w ASO czy można kupić ten plastikowy element przyklejany do szyby (chociaż wygląda jak fabryczny element szyby) i z czarnej foli blendę na szybę zrobić. Poszukaj na forach, ludzie dostawiają te czujniki i kombinują z zaślepkami od VW.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 16 gru 2014, o 00:25

w sumie na jakiej zasadzie dzialaja te czujniki seszczu, jesli kupie sam czujnik i podlacze a szybe mam nie oryginalna to bedzie dzialac?? czy w szybie tez jest jakis sensor???

prokop

Post autor: prokop » 16 gru 2014, o 00:35

nap77 pisze:w sumie na jakiej zasadzie dzialaja te czujniki seszczu, jesli kupie sam czujnik i podlacze a szybe mam nie oryginalna to bedzie dzialac?? czy w szybie tez jest jakis sensor???
W szybie jest tylko otwór i element do mocowania czujnika i osłony czujnika deszczu , zasada działania czujnika deszczu polecam wyszukiwarkę google , jak działa instrukcja obsługi bedzie super pomocna.
A ciekawi mnie jedno jak teraz u Ciebie działa manetka od wycieraczek w pozycji 1 do góry. U mnie (nie mam czujnika ) po prostu zmieniam czas pomiędzy ruchem wycieraczek. W samochodach z czujnikiem w położeniu 1 do góry , jak zaczyna padać deszcz wycieraczki automatycznie ruszają , i pokrętło służy do regulacji "czułości".
Jak u ciebie działa położenie 1 do góry ??

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 17 gru 2014, o 16:37

witam
ja juz nie wiem czy ja mam te czujnik deszczu czy nie bo po VINie tego nie moge oznaczenia znalezc...
Spoiler:
-- 17 gru 2014, o 16:37 --
prokop pisze:
nap77 pisze:w sumie na jakiej zasadzie dzialaja te czujniki seszczu, jesli kupie sam czujnik i podlacze a szybe mam nie oryginalna to bedzie dzialac?? czy w szybie tez jest jakis sensor???
W szybie jest tylko otwór i element do mocowania czujnika i osłony czujnika deszczu , zasada działania czujnika deszczu polecam wyszukiwarkę google , jak działa instrukcja obsługi bedzie super pomocna.
A ciekawi mnie jedno jak teraz u Ciebie działa manetka od wycieraczek w pozycji 1 do góry. U mnie (nie mam czujnika ) po prostu zmieniam czas pomiędzy ruchem wycieraczek. W samochodach z czujnikiem w położeniu 1 do góry , jak zaczyna padać deszcz wycieraczki automatycznie ruszają , i pokrętło służy do regulacji "czułości".
Jak u ciebie działa położenie 1 do góry ??
Nie ma zadnej reakcji, bo nie mam czujnika jest tylko wtyczka...

prokop

Post autor: prokop » 17 gru 2014, o 21:21

Uderz do ASO , ja mimo początkowej niechęci do instytucji ASO (po prostu zmieniłem oddział na inny) teraz polecam można trafić na ludzi którzy mogą i chcą pomóc.
Sprawdzą ci czy auto jest z czujnikiem deszczu czy nie , być może jeżeli nie możesz wstawić do tej szyby czujnika deszczu (chociaż moim zdaniem dobre chęci i trochę szperania w necie to założysz) to jest możliwość softowego wyłączenia czujnika i wtedy pozycja 1 do góry będzie ci działała jak czasowy wyłącznik.
Jedyny problem z ASO to ceny :|

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 18 gru 2014, o 19:45

Mialem spotkanie z kolega nika nad ranem podczas jego powrotu do polandii i wyszly na jego kompie takie bledy
(tłumaczenie google) w sumie drugiego bledu nie rozumiem bo mam manuala, a pierwszy to chyba brak tego mojego czujnika deszczu

U151A 00 (K9 Body Control Module) LIN Bus 1 Lost Communication With Device 10 (B117 Windshield Outside Moisture Sensor)
U151A 00 (K9 Moduł sterujący nadwozia) LIN Bus 1 Utrata komunikacji z urządzeń 10 (B117 Czujnik wilgotności zewnętrzna przedniej szyby)
U152D 00 (K9 Body Control Module) LIN Bus 2 Lost Communication With Device 13 (S3 Automatic Gearbox Change Lever)
U152D 00 (K9 Moduł sterujący nadwozia) LIN Bus 2 Utrata komunikacji z urządzeń 13 (S3 automatyczna skrzynia biegów Zmiana dźwignia)

prokop

Post autor: prokop » 19 gru 2014, o 21:24

MZ0 = RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW,6 BIEGOWA (M32-6 WR)

Tylko w innym poście, piszesz coś o wtyczce przy drążku zmiany biegów , co prawda twierdziłem że do do modułu chimney alarm -ale teraz to wymiękam.
Rozumiem że ktoś mógł wymienić szybę na taką bez czujnika deszczu , ale skąd u ciebie wtyczka do automatycznej skrzyni biegów to Ja nie pomogę.

-- 19 gru 2014, o 21:24 --

MZ0 = RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW,6 BIEGOWA (M32-6 WR)

Tylko w innym poście, piszesz coś o wtyczce przy drążku zmiany biegów , co prawda twierdziłem że do do modułu chimney alarm -ale teraz to wymiękam.
Rozumiem że ktoś mógł wymienić szybę na taką bez czujnika deszczu , ale skąd u ciebie wtyczka do automatycznej skrzyni biegów to Ja nie pomogę.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Lusterko wewnętrzne

Post autor: profek » 5 mar 2017, o 21:58

Padł mi alternator więc nie było wyjścia odłączyłem akumulator wyjąłem altka i po regeneracji zamontowałem z powrotem.po podłączeniu aku.na nowo trzeba było pootwierać i pozamykać okna co też zrobiłem.Nie wiem czy ja jestem przewrażliwiony czy przestało mi się ściemniać wewnętrzne lusterko,zaświeciłem nawet w nie latarką i nie zaobserwowałem jakichś zmian.Czy to się jakoś adaptuje?Jak to sprawdzić w sposób prawidłowy?jak to rozebrać żeby ewentualnie posprawdzać połączenia? :?:
Ostatnio zmieniony 6 mar 2017, o 06:46 przez profek, łącznie zmieniany 1 raz.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: Lusterko wewnętrzne wsteczne

Post autor: kecraminsignia » 5 mar 2017, o 23:08

Spróbuj włączyć oświetlenie we wnętrz samochodu w stosunkowo ciemnym pomieszczeniu.

kaczok1
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTR
Miasto:

lusterko wewnętrzne- drży

Post autor: kaczok1 » 6 cze 2017, o 08:08

witam,
jak w temacie, od dawna drży mi przy jeżdzie lusterko wewnętrzne wsteczne. Strasznie mnie to irytuje.
Poradzccie prosze, jak je przykleic ponownie badz podkleic albo przyczepic do szyby, zeby sie ustabilizowało.
dodam, że to zwykłe lusterko bez żadnych czujników.

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: lusterko wewnętrzne- drży

Post autor: Mario » 6 cze 2017, o 08:58

U mnie też tak było ale ja mam z "czujnikami", wystarczyło u mnie dokręcić śrubę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”