--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: rataj73 » 7 lip 2021, o 14:40

spiryt4 pisze:
7 lip 2021, o 08:51
Spróbuje jeszcze raz zresetować czujnik jeśli nie będzie zmiany to odepnę wtyczkę z EGR-a, Jedna rzecz mnie zastanawia podczas wczorajszego wypalania dioda nie świeciła ciągle tylko co jakiś czas migała cyklicznie tak z trzy mignięcia i znowu świeciła jakiś czas po chwili znowu to samo choć w apce proces nadal trwał ( nie był przerwany). Na starym czujniku zawsze od początku do końca dioda świeciła, no i to dziwne zakończenie regeneracji zapylenie które zamiast spaść to wzrosło. :(

Czujnik też wymieniałem i robiłem reset kilka razy ale nic to nie dawało.
To ma związek z egr i wysokimi temperaturami, ale jak zaczeło się psuć to nawet jak się ochłodziło to i tak było częste i przypadkowe wypalanie.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 8 lip 2021, o 09:02

Rooff_ pisze:
7 lip 2021, o 13:50
Czujnik oryginał lub chociaż jakiś markowy?
Zamiennik Hella

Michał1983
Użytkownik
Auto: Opel Insignia A
Rok produkcji: 2012
Miasto: Jarocin
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Michał1983 » 18 lip 2021, o 16:51

Mam do Was pytanie co byście zrobili gdyby Wasz filtr wypalał się co 250 km regeneracja czy wywalenie go, sprawdzałem olej jest oki błędów też nie mam, ale filtr wypala się co 250 km i to mnie wkurza na maksa. Regeneracja to 950 zł a wycięcie nie wiem. Może ktoś podpowie co mam jeszcze sprawdzić, dodam, że robię codziennie 25 km do pracy i większość to trasa

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 18 lip 2021, o 17:42

Ja bym doradzal znalezienie przyczyny dlaczego tak jest. To nie musi być wina samego filtra. I jeśli faktycznie nie jest, to będziesz miał nieprawidłowo działający silnik, który z czasem albo sam się wykrzaczy, albo wykrzaczy co innego.

Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka

Michał1983
Użytkownik

Post autor: Michał1983 » 18 lip 2021, o 17:54

Rooff_ pisze:
18 lip 2021, o 17:42
Ja bym doradzal znalezienie przyczyny dlaczego tak jest. To nie musi być wina samego filtra. I jeśli faktycznie nie jest, to będziesz miał nieprawidłowo działający silnik, który z czasem albo sam się wykrzaczy, albo wykrzaczy co innego.

Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Ale pod samym komputerem nie ma błędów auto odpala i jedzie bez problemu, wiec jak szukać problemu skoro go na pierwszy rzut oka nie ma

Awatar użytkownika
Sothis87
Forumowicz
Auto: Opel Insignia 2.0 CD
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kalety

Post autor: Sothis87 » 18 lip 2021, o 18:12

Jak długo masz ten samochód ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Michał1983
Użytkownik

Post autor: Michał1983 » 18 lip 2021, o 18:13

Sothis87 pisze:
18 lip 2021, o 18:12
Jak długo masz ten samochód ?

Od lutego

Awatar użytkownika
Sothis87
Forumowicz

Post autor: Sothis87 » 18 lip 2021, o 18:15

Więc sugerował bym Ci poczekać z wykonywaniem jakichkolwiek głębszych napraw czy ingerencji. Bo przypuszczam, że samochód zaczyna wypalać się częściej wraz ze wzrostem temperatury na dworze Czyli na cykle ma bezpośredni wpływ aura ?

Michał1983
Użytkownik

Post autor: Michał1983 » 18 lip 2021, o 18:17

Fakt jest taki że jak się zrobiło ciepło wypalanie jest co 250 a jak go kupiłem to miałem co 600 km jazda mała trasa, ale czy faktycznie zmiana pogody wpływa tak radykalnie na filtr

Awatar użytkownika
Sothis87
Forumowicz

Post autor: Sothis87 » 18 lip 2021, o 18:20

Tak wpływa. W zależności od jego stopnia zużycia efekt jest większy. U mnie np, zima 1600 km na cyk a latem przy wysokich temperaturach 450km. Możesz sobie też sprawdzić ewentualnie czy odma nie puszcza oleju ale wątpię aby miało to jakiś znaczący wpływ.

mr.henio
Użytkownik
Auto: Insignia A 2.0
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kartuzy
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: mr.henio » 18 lip 2021, o 19:54

Michał1983 pisze:
18 lip 2021, o 16:51
Mam do Was pytanie co byście zrobili gdyby Wasz filtr wypalał się co 250 km regeneracja czy wywalenie go, sprawdzałem olej jest oki błędów też nie mam, ale filtr wypala się co 250 km i to mnie wkurza na maksa. Regeneracja to 950 zł a wycięcie nie wiem. Może ktoś podpowie co mam jeszcze sprawdzić, dodam, że robię codziennie 25 km do pracy i większość to trasa
Jeśli Cię to pocieszyć to u mnieod kiedy mam aplikację, czyli jakieś trzy miesiące, wypalanie jest w granicach 280 - 300km. Podobnie jak u Ciebie żadnych błędów, auto normalnie jeździ, zawsze około 80% zapelnienia i wypala się. Jakoś specjalnie się tym nie przejmuje, skoro autko jeździ a błędów nie ma

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 18 lip 2021, o 20:13

Po wypalaniu możesz poświęcić parę zł i wykręcić czujniki i dać jakąś piankę do czyszczenia DPF. Można dać dwie. Można też zrobić dobre wypalanie na jakiejś S albo autostradzie, 2500 obr. I nie dotykać hamulca i gazu.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

plosaczek
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy

Post autor: plosaczek » 22 lip 2021, o 11:47

Cześć, jest może jakieś podsumowanie jak dbać o filtr DPF ? :) Wątek ma sporo stron, kiedyś coś tam czytałem.

Dzisiaj szybko wymieniałem olej, bo zauważyłem że bagnet pokazuje za dużo. Wyszło na to, że było prawie litr więcej niż było wlane...

Mamy moduł obd i aplikacje. Nie zawsze wyłapiemy , ale w większości wypadków tak.

Tempomat. Obroty koło 2 000 na 6 biegu. Wtedy schodzi do 7%. Sytuacja idealna.

Ostatnio głównie do pracy jeździliśmy ale obwodnicą z tym, że trzeba by ominąć zjazd żeby wypalić do końca. Więc powiedzmy, 70% wypala się na 5 biegu i 2 000 obrotów a reszta przy normalnej jeździe w ruchu ulicznym. Wypala się do 22-25%

To ma aż takie znaczenie? Przy takiej jeździe też się może tyle tego oleju napędowego przedostać? Od wymiany minęło 6 miesięcy i 15 000 km w tym 4000 po autostradach w Niemczech w ostatnim tygodniu -> gdzie raczej nie było problemów z wypalaniem.

Awatar użytkownika
terc
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Lublin

Post autor: terc » 22 lip 2021, o 12:32

Nie jestem fachowcem od diesli ale według mnie to litr więcej oleju to coś nie za bardzo.Ja jeżdżę głównie miasto i po prawie roku stan oleju jest taki jak był zalany.A wypala mi się co 250/300 km (dioda plus apka) średnie wypalenie w mieście to około 20/30%.Ze dwa razy udało się zjechać na kawałek normalnej trasy to tam wypalę od 7 do 10%.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 22 lip 2021, o 12:35

Załóż diodę pod lusterko i już się nie przegapi wypalania. Każde przerwanie powoduje, że nadmiar ropy spływa do oleju. W czasie wypalania podstawa nie hamować i nie przyspieszać. Tyle w skrócie.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Michał1983
Użytkownik

Post autor: Michał1983 » 22 lip 2021, o 18:16

P405 pisze:
22 lip 2021, o 12:35
...
I tu jest najlepsze że nigdy nie przegapiłem wypalania kontroluje to przez apkę w telefonie, ale fakt ze wypalanie w okolicy 250-300 jak codziennie jadę 50 km w obie strony jest męczące
Ostatnio zmieniony 22 lip 2021, o 18:48 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Kod silnika: inny
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 22 lip 2021, o 18:56

A skąd wiesz, że nie przegapiłeś, apka zaczyna pokazywać dopiero, kiedy zostaną spełnione warunki do wypalania, czyli m.in. DPF osiągnie temperaturę blisko 600st.C, silnik będzie rozgrzany.... natomiast dioda zapala się dużo wcześniej niż pokazuje apka (u mnie kiedy jeszcze temperatura DPFu ma trochę ponad 200, a silnik ok.54 st.C)., czyli zapala się kiedy ECU włącza obciążenia (ogrzewanie tylnej szyby i lusterek) i zwiększa dawkowanie paliwa dla podwyższenia temperatury DPFu.
Mi nie raz (szczególnie zimą) zdarzało się, że dojeżdżając do miejsca pracy (mam tylko 9km) zapalała się dioda tuż przed końcem jazdy, a apka jeszcze nawet nie "myślała" o wskazaniu, że nadchodzi wypalanie. Kiedyś w czasie dużego mrozu zapaliła mi się dioda, ale trafiłem na spore korki i silnik nie był w stanie dogrzać DPFa do temperatury uruchamiającej wypalanie... dopiero po kilkunastu minutach udało się jako tako jechać i wtedy rozpoczęło się wypalanie (widoczne w apce). Czyli polegając tylko na wskazaniach apki nie możesz być pewny, że kilka razy wypalania nie przerwałeś. I dlatego oprócz apki warto mieć diodę.
Choć faktycznie litr wydaje mi się za dużo, szczególnie, że kontrolujesz w apce, więc przerwania zdarzają się raczej sporadycznie. :o

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 22 lip 2021, o 19:07

Dioda się zapala jak ECU inicjuje już wypalanie. Apka pokazuje jak nastąpi . Temperatura taka duża w silnikach A tylko.

Radek84
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bełchatów
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Post autor: Radek84 » 22 lip 2021, o 22:45

Bogoes pisze:
22 lip 2021, o 18:56
A skąd wiesz, że nie przegapiłeś, apka zaczyna pokazywać dopiero, kiedy zostaną spełnione warunki do wypalania, czyli m.in. DPF osiągnie temperaturę blisko 600st.C, silnik będzie rozgrzany.... natomiast dioda zapala się dużo wcześniej niż pokazuje apka (u mnie kiedy jeszcze temperatura DPFu ma trochę ponad 200, a silnik ok.54 st.C)., czyli zapala się kiedy ECU włącza obciążenia (ogrzewanie tylnej szyby i lusterek) i zwiększa dawkowanie paliwa dla podwyższenia temperatury DPFu.
Mi nie raz (szczególnie zimą) zdarzało się, że dojeżdżając do miejsca pracy (mam tylko 9km) zapalała się dioda tuż przed końcem jazdy, a apka jeszcze nawet nie "myślała" o wskazaniu, że nadchodzi wypalanie. Kiedyś w czasie dużego mrozu zapaliła mi się dioda, ale trafiłem na spore korki i silnik nie był w stanie dogrzać DPFa do temperatury uruchamiającej wypalanie... dopiero po kilkunastu minutach udało się jako tako jechać i wtedy rozpoczęło się wypalanie (widoczne w apce). Czyli polegając tylko na wskazaniach apki nie możesz być pewny, że kilka razy wypalania nie przerwałeś. I dlatego oprócz apki warto mieć diodę.
Choć faktycznie litr wydaje mi się za dużo, szczególnie, że kontrolujesz w apce, więc przerwania zdarzają się raczej sporadycznie. :o
To jest próba wymuszenia przez sterownik warunków do wypalania dpfa, ale nie jest ro proces wypalania. Żeby rozrzedzić olej paliwem wtryski już muszą pompować nadmiar paliwa, a w momencie zapalenia się diody tak się jeszcze nie dzieje. Owszem spalanie może być troszkę podwyższone ze względu na większe obciążenie alternatora.
Najlepiej zerkać na spalanie chwilowe w momencie wypalania będzie znacząco większe.

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Kod silnika: inny
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 24 lip 2021, o 15:06

Radek84 pisze:
22 lip 2021, o 22:45
(...)Żeby rozrzedzić olej paliwem wtryski już muszą pompować nadmiar paliwa, a w momencie zapalenia się diody tak się jeszcze nie dzieje.(...)
No tak nie bardzo się zgodzę... może nie mam dużej wiedzy technicznej, ale na logikę i z obserwacji parametrów DPFu kilka uwag.
Jeżeli od zapalenia diody (inicjacji wypalania) DPF rozgrzewa się w normalnej jeździe w kilka minut z 200 do 600st., to wg mnie ilość paliwa jest podawana w takiej samej ilości jak podczas wypalania już od początku inicjacji, natomiast sygnalizacja (odliczanie) w apce, czy programach diagnostycznych zaczyna się, kiedy temperatura DPFu i silnika osiągnie wartość skutecznego rozpoczęcia regeneracji filtra. Myślę, że samo zwiększenie obciążenia alternatora (silnika) przez włączenie dodatkowych odbiorników nie podwyższy tak szybko temperatury do 600st.. Mi udawało się osiągać temp. DPFu na poziomie ok.550st. bez wypalania tylko na autostradzie z pedałem gazu w podłodze i jazdą kilka minut trochę ponad 160km/h (więcej nie mogę, ograniczenie do max. 163km/h :( )... Jadąc normalnie (po mieście) z włączoną klimą temperatura DPFu waha mi się pomiędzy 150-250st.
Także jak dla mnie, czy przerwie się wypalanie jeszcze na etapie po zapaleniu diody (przed sygnalizacją apki), czy kiedy już sygnalizuje apka, to skutek rozrzedzania oleju jest w obu przypadkach podobny.
I jeszcze jeden przykład z życia. Kiedyś zatrzymałem się w lesie bez wyłączania silnika przy pomniku (mogile) pamięci z II W.Ś. (chciałem tylko przeczytać i fotkę strzelić) i zapaliła mi się dioda, silnik wyraźnie zmienił dźwięk pracy, a zużycie na biegu jałowym wzrosło bardzo, z 0,4l/h do 1,4l/h. A w swojej corsie 1,4-1,6l/h mam także w trakcie już sygnalizowanego w apce wypalania.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”