--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sprzęgło czy skrzynia

ODPOWIEDZ
Davidof90
Forumowicz
Auto: Opel Insignia 1
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Nowy Sącz

Sprzęgło czy skrzynia

Post autor: Davidof90 » 18 lut 2021, o 21:04

Mam taki problem otóż wrzucam bieg chce ruszyć, a auto rusza w sposób jakbym je blokował hamulcem i gaśnie, pedał sprzęgła wpada w podłogę luźno i nie można wrzucić biegu żadnego. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta sprzęgło wciska się normalnie ale nadal nie można ruszyć samochodem w dodatku z okolic skrzyni coś wycieka. Co to może być ? Dwumas się skończył?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
philipeq
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Białystok

Re: Sprzęgło czy skrzynia

Post autor: philipeq » 18 lut 2021, o 21:59

jedną z przyczyn może być uszkodzony wysprzęglik/łożysko oporowe, przy czym jest to zwykle powiązane z niesprawnym kołem dwumasowym, które nie tłumi drgań i uszkadzane są inne elementy układu.

Davidof90
Forumowicz

Post autor: Davidof90 » 19 lut 2021, o 06:37

Czyli skrzynia do zrzucenia?

Awatar użytkownika
philipeq
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Białystok

Post autor: philipeq » 19 lut 2021, o 10:51

Jeśli byłby to wysprzęglik to skrzynia do zrzucenia. Natomiast jest cień szans, że złe funkcjonowanie jest spowodowane nieszczelnością w układzie hydraulicznym sprzęgła, która mogłaby być do usunięcia bez zrzucania skrzyni.
Miałem dwie rózne awarie w poprzednim aucie ze skrzynią M32, raz do wymiany poszedł komplet dwumasa, sprzęgło i łożysko oporowe, a w drugim przypadku wysunął się nieco jeden z wężyków od płynu hydraulicznego i było to możliwe do naprawienia bez zrzucania skrzyni w pierwszej fazie awarii, natomiast jak się później okazało, wysprzęglik również się zatarł (prawdopodobnie z uwagi na zły przepływ płynu hydraulicznego)

Czasami winowajcą może być również pompka sprzęgła która jest już nieco zużyta i zapowietrza układ.

Davidof90
Forumowicz

Post autor: Davidof90 » 27 lut 2021, o 11:31

Okazało się że padła uszczelka od wysprzeglika, nie trzebabylo zdejmować skrzyni , koszt 30 zł w ASO

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”