--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOPL Monitor - aplikacja na Androida
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: OPL Monitor - aplikacja na Androida
U mnie pokazuje czasami 15,3V i po przeczytaniu na forum tematu o systemie ładowania w Insigni myślę ze wszystko jest OK
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 12 razy
Generalnie masz rację. Nie mówisz jednak o rzeczy kluczowej z punktu widzenia odzyskania właściwej gęstości elektrolitu.mati11294 pisze: ↑4 lut 2021, o 19:53Zadna instalacja 12v w samochodzie z akumulatorem kwasowym nie przewiduje ładowania wiekszego.niz 14,6. Poniewaz granicą jest 2,45v na ogniwo czyli 14,7 v do powstania gazowania czyli wody ubywac bedzie. , a a takim stanie rzeczy akumulator zostanie pozbawiony elektrolitu , akumulatory agm. Mają jeszcze wieksze restrykcje aby nie ulegly uszkodzeniu
KONTROLOWANE przeładowanie jest niezbędne aby przywrócić właściwą jego gęstość. Nie jest to wiedza tajemna, zna ją każdy producent akumulatorów i ładowarek. Nie wiem czy się orientujesz, ale producenci akumulatorów ładują je w fabrykach napięciem 16V i wyższym.
Z tych właśnie względów układy ładowania we współczesnych samochodach oraz ładowarki automatyczne stosują programy przeładowania akumulatorów. W tym kontekście napięcia ładowania nawet ponad 16V nie powinny dziwić. Uwzględniając kompensację, w temperaturze +25 stopni napięcie ładowania może wynosić nawet 16,5V
Problem jest dosyć złożony, ale napięcie ładowania w Insigni na poziomie np. 15,3V jest całkowicie prawidłowe i bardzo dobrze, że się pojawia przez pewien czas. Tylko w ten sposób można choć trochę podratować akumulator, który coraz rzadziej ma okazję ładować się przez wiele godzin jazdy (a tylko takie cykle pozwoliłyby odzyskać właściwą gęstość elektrolitu i zapewnić jego długowieczność)
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Dokładnie jak piszesz @JaMI , u mnie też ostatnio miałem 15.3 i bardzo dobrze bo teraz mało jeżdżę i krótkie trasy , a jeśli chodzi o prostowniki to bardzo mało ale to bardzo mało potrafi ładować 16 V żeby zrobić gęstość , praktycznie automatyczne z marketów to żaden dlatego kupiłem sobie Kulona 912 który jest idealny do takich rzeczy
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Co prawda temat zboczył z głównego wątku, ale jest istotny (warty wydzielenia?). Zaobserwowałem w IB, że np. w trakcie długiej trasy w upalne dni (np. 1500km "na raz") wskaźnik ładowania zmienia położenie od skrajnie niskiego do skrajnie wysokiego. Ewidentnie algorytm jest ustawiony pod "ratowanie" akumulatora i zapewnienie jego dobrej kondycji. Jadąc 1000km bez gaszenia silnika napięcie - wydawać by się mogło - powinno być stałe... a pracuje jak "inteligentny" prostownik. Wartości powyżej 15V nie są niczym dziwnym. W mroźne dni (np. -15 i mniej) wskazówka niemal ciągle jest na wysokich wartościach napięcia (powyżej 15V). Szkoda, że nie ma podglądu na prąd ładowania 
-
JaMi
- Użytkownik
zaufajcie współczesnym układom ładowania i tyle. Aplikacja OPL Monitor pokazuje właściwe napięcia i to jest najważniejsze 
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ja ufam
I w sumie jak na 3 lata to i tak dobrze, że jeszcze akumulator działa biorąc pod uwagę jazdę w warunkach od -30 do +40 stopni. StartStop od jakiegoś czasu odruchowo wyłączam.
-
mati11294
- Użytkownik
- Auto: CORSA D
- Kod silnika: inny
- Miasto: BOCHNIA
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Kluczowe jest tu dodanie ze wzrost napiecia jest chwilowy to znaczy ze nie jest na sztywno 15,3v lub wiecej tylko regulator laduje wg algorytmu, dlatego mi sie to rzucilo w oczy bo przy takim ladowaniu miesiąc i po akumulatorze ( pusty) pewnie zastosowane w jest w insigni inteligentne ladowanie. Insigni nie posiadam wiec nie wiedzialem. W corsie ladowanie slabe 14,2-14,3 wiec laduje regolarnie jak mam mozliwosc. I zawsze ponad 16,2 v Ale zastanawia mnie jedno. Insignia. Na 100% ma start stop. Czyli akumulator agm. ( lub efb wzmocniony kwasiak).agm juz 16v nie przezyje
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Zbaczamy z tematu , jest do tego inny temat , więc na koniec Kolego @mati Insignia z S/S i z aku AGM nie ładuje 16 v , bo jej program nie pozwoli.
-
JaMi
- Użytkownik
Powyżej 15,3V w Insigni nie widziałem. O 16V pisałem w ogólnym kontekście. Zewnętrznie polecam stosować ładowarki z programami do AGMów, wtedy nie będzie zagrożenia.
Wspomniany wyżej Kulon, czy polecany też przeze mnie Victron Blue Smart mogą w niefachowych rękach wykończyć, a nie naładować akumulator. Należy bardzo uważać z ustawianiem własnych programów, a takie możliwości dają wspomniane ładowarki
Wspomniany wyżej Kulon, czy polecany też przeze mnie Victron Blue Smart mogą w niefachowych rękach wykończyć, a nie naładować akumulator. Należy bardzo uważać z ustawianiem własnych programów, a takie możliwości dają wspomniane ładowarki
-
JaMi
- Użytkownik
to bardzo dobrze, facet robi dobrą robotę. Mógłby jeszcze zatrudnić do konsultacji inżyniera zajmującego się projektowaniem, budową i badaniami układów ładowania/zasilaczy, ale nie można mieć wszystkiego na YT. Trochę frustrujące jest obserwowanie jak buduje swoją wiedzę, ale przynajmniej jest wytrwały w dążeniu do podnoszenia kwalifikacji.
-
GieTe
- Nowicjusz
- Auto: Zafira
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Zielona Góra
Mam to samoMartiniWKZ pisze:Powitać.
Na wstępie wielkie podziękowania dla kolegi Pinga za stworzenie apki.
Wyczes totalny!!!!
Początki tej apki były ciężkie...zrywane połączenie i brak odczytów (tzn wszystkie wskazania martwe i maksymalne wartości).
Przeinstalowanie na nowo pomogło... wszystko żyje.
Tylko w moim przypadku nie odczytuje temp. spalin EGT oraz EGR.
Wiem że apka pisana jest pod Insignie (a posiadam Zafirę C) i mimo tego samego silnika, osprzęt może być inny (chyba że jestem w błędzie)
Na wersji Lite EGT odczyt był poprawny.
Screenshot robiony na postoju...ale podczas jazdy wskazania pozostały takie same
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
MartiniWKZ
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C Tourer
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kozienice/Brzóza
To ładnie popłynęliśmy z temat ładowania, w wątku o aplikacji

A co do apki to mam pytanie.
Czy ona potrzebuje na stałe mieć połączenie z internetem?
Może (a nawet na pewno) mam mylne odczucia, ale wydaje mi się, że jakby lepiej działała z włączonym pakietem
A co do apki to mam pytanie.
Czy ona potrzebuje na stałe mieć połączenie z internetem?
Może (a nawet na pewno) mam mylne odczucia, ale wydaje mi się, że jakby lepiej działała z włączonym pakietem
-
JaMi
- Użytkownik
przecież apka nagrywa wszystko łącznie z obrazem z aparatów i wysyła do Pinga 
-
MartiniWKZ
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C Tourer
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kozienice/Brzóza
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Pisałem, że po aktualizacji przestała aplikacja działać. Dzisiaj odinstalowałem z telefonu, zainstalowałem od nowa i znowu działa.
-
dzimi75
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Miasto: Warszawa /Wałcz
- Postawił piwo: 4 razy
Czy ktoś u kogo nie działała wersja 1.0.0.5 teraz nowa wersja dała? Bo nie wiem czy instalować wersje najnowsza.
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Skoro nie działa to co masz do stracenia? Już gorzej raczej nie będzie