--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA16LET dziwna praca na biegu jałowym
-
srookers
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kraków
A16LET dziwna praca na biegu jałowym
Witam,
czy jakaś mądra głowa na tym forum jest wstanie wskazać co jest przyczyną nierównej pracy silnika, tak jak na nagraniu:
Nie jestem autorem tego nagrania, jednak u mnie dźwięk jest identyczny.
Osobiście brak już mi pomysłów... To co do tej pory zrobiłem to:
-czyszczenie przepływomierza
-podmiana na przepływomierz kolegi, sprawny w 100%
-wymiana sondy lambda
Nic z tych rzeczy nie pomogło. Będę wdzięczny za pomoc.
czy jakaś mądra głowa na tym forum jest wstanie wskazać co jest przyczyną nierównej pracy silnika, tak jak na nagraniu:
Nie jestem autorem tego nagrania, jednak u mnie dźwięk jest identyczny.
Osobiście brak już mi pomysłów... To co do tej pory zrobiłem to:
-czyszczenie przepływomierza
-podmiana na przepływomierz kolegi, sprawny w 100%
-wymiana sondy lambda
Nic z tych rzeczy nie pomogło. Będę wdzięczny za pomoc.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: A16LET dziwna praca na biegu jałowym
Ja bym strzelał w lewe powietrze lub odmę.
Jakiś odczyt błędów zrobiony? Efekt?
Jakiś odczyt błędów zrobiony? Efekt?
-
srookers
- Nowicjusz
Op-com nie pokazał żadnych błędów. Dodam tylko że bagnet jak i korek wlewu oleju jest delikatnie zasysany, nie jakoś mocno ale jednak. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z nierówną pracą silnika czy jest to normalne.
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 13 razy
jeśli korek jest zasysany delikatnie ale spokojnie podczas pracy silnika go podniesiesz i charakterystyka pracy silnika się nie zmienia to membranę można wyeliminować
sprawdź wszystkie przewody podciśnień oraz jak wyglądają korekty , masz LPG ?
sprawdź wszystkie przewody podciśnień oraz jak wyglądają korekty , masz LPG ?
-
srookers
- Nowicjusz
Winowajcą okazała się odma. Wciąga lewe powietrze zaworem odmy. Także czeka mnie wymiana w weekend.
Korek jest zasysany ale można go podnieść bez większej siły. Gdy zatkam palcem zawór odmy, praca silnika się wyrównuje. Nie mam LPG.
Dodatkowo co dzisiaj zauważyłem, to bardzo wysokie zużycie paliwa (wczoraj wymieniałem sonde lambde na nową). Chwilowe zużycie paliwa bardzo skacze pomimo jazdy ze stała prędkością i waha się w okolicach 9-15 litrów na 100km. Rozumiem, że przez uszkodzoną odmę silnik dostaje mniej powietrza i zwiększa ilość dawkowanej benzyny?
Dziwne dla mnie jest to, że na starej sondzie średnie spalanie było w normie, co więcej przed wymianą na nową odłączyłem starą sonde i spalanie nie wzrosło.
Moje przypuszczenia, wnioski są następujące:
a. Stara sonda była uszkodzona i dlatego nie odczułem wzrostu spalania gdy ją odłączyłem
b. Podobno gdy komputer wykrywa brak sondy dawkuje paliwo i powietrze w trybie awaryjnym/serwisowym. Na taką informację napotkałem w internecie
c. Do momentu wymiany pokrywy, jestem zmuszony użytkować samochód. Pytanie czy nie lepiej odłączyć nowo założoną lambde i uniknąć tak wysokiego spalania?
d. Zauważyłem, że auto dużo bardziej kopci na biało.
Na koniec chciałbym podziękować za naprowadzenie mnie na usterkę
Korek jest zasysany ale można go podnieść bez większej siły. Gdy zatkam palcem zawór odmy, praca silnika się wyrównuje. Nie mam LPG.
Dodatkowo co dzisiaj zauważyłem, to bardzo wysokie zużycie paliwa (wczoraj wymieniałem sonde lambde na nową). Chwilowe zużycie paliwa bardzo skacze pomimo jazdy ze stała prędkością i waha się w okolicach 9-15 litrów na 100km. Rozumiem, że przez uszkodzoną odmę silnik dostaje mniej powietrza i zwiększa ilość dawkowanej benzyny?
Dziwne dla mnie jest to, że na starej sondzie średnie spalanie było w normie, co więcej przed wymianą na nową odłączyłem starą sonde i spalanie nie wzrosło.
Moje przypuszczenia, wnioski są następujące:
a. Stara sonda była uszkodzona i dlatego nie odczułem wzrostu spalania gdy ją odłączyłem
b. Podobno gdy komputer wykrywa brak sondy dawkuje paliwo i powietrze w trybie awaryjnym/serwisowym. Na taką informację napotkałem w internecie
c. Do momentu wymiany pokrywy, jestem zmuszony użytkować samochód. Pytanie czy nie lepiej odłączyć nowo założoną lambde i uniknąć tak wysokiego spalania?
d. Zauważyłem, że auto dużo bardziej kopci na biało.
Na koniec chciałbym podziękować za naprowadzenie mnie na usterkę
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 13 razy
a tą nową sondę jakiej firmy założyłeś ?
Przy okazji jak już będziesz ściągał pokrywę zaworów, warto będzie sprawdzić luzy zaworowe oraz wymienić uszczelkę pokrywy rzecz jasna
Przy okazji jak już będziesz ściągał pokrywę zaworów, warto będzie sprawdzić luzy zaworowe oraz wymienić uszczelkę pokrywy rzecz jasna
-
srookers
- Nowicjusz
Sonda to Bosch 0 258 010 068.
Odnośnie sprawdzania luzów zaworowych to nigdy tego nie robiłem, jest w tym jakaś trudność?
Odnośnie sprawdzania luzów zaworowych to nigdy tego nie robiłem, jest w tym jakaś trudność?
-
srookers
- Nowicjusz
-
webmedia
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Toruń
Ja również walczę z nierówną pacą na biegu jałowym. Wymieniłem najpierw membranę a następnie po braku poprawy kupiłem nową pokrywę zaworów. Problem dalej występuje - powietrze zasysane jest przez odmę (test pianki na otworach w pokrywie zaworów) korek wlewu oleju jest dość mocno przyssany, przy próbie wyciągnięcia bagnetu również zaciąga powietrze. Po rozpięciu przewodu odpowietrzania problem zasysania korka ustępuje jednak przewodem odpowietrzania skrzyni korbowej dość mocno zasysane jest powietrze. Przy próbie zatkania wlotu powyższego przewodu nierówna praca silnika ustępuje (może nie na 100% ale jest dużo lepiej)
Co może być przyczyną tak dużego podciśnienia. Czy to tak ma być? Może coś z przepustnicą? ELM pokazuje otwarcie przepustnicy na poziomie 14,6 procent ale ona jest zupełnie zamknięta. Nie mam już pomysłu co z tym zrobić.
Dodam jeszcze że spalanie na postoju po rozgrzaniu silnika to 1,5-1,7l/h.
Co może być przyczyną tak dużego podciśnienia. Czy to tak ma być? Może coś z przepustnicą? ELM pokazuje otwarcie przepustnicy na poziomie 14,6 procent ale ona jest zupełnie zamknięta. Nie mam już pomysłu co z tym zrobić.
Dodam jeszcze że spalanie na postoju po rozgrzaniu silnika to 1,5-1,7l/h.