--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku1.8 140KM A18XER - wskazania przepływomierza MAF
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: 1.8 140KM A18XER - wskazania przepływomierza MAF
1. Masz gaz?
2. Podaj wartości luzów zaworowych.
3. Podaj korekty długoterminowe w trakcie postoju.
2. Podaj wartości luzów zaworowych.
3. Podaj korekty długoterminowe w trakcie postoju.
-
marek12321
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Kod silnika: A16XER
- Miasto: Bydgoszcz
1. Mam LPG ale poszarpywało już przed założeniem instalacji (wrzesień 2019). Szarpie również na PB po odłączeniu klem na noc (korekty wróciły do 0%).
2. Luzy zaworowe ssące i wydechowe w normie (sprawdzałem we wrześniu 2019 i 2020 i za każdym razem w normie, nie na granicy tylko w połowie dopuszczalnych zakresów czyli 0,25 ssące i 0,30 wydechowe)
3. LTFT -4,69% na PB i LPG
2. Luzy zaworowe ssące i wydechowe w normie (sprawdzałem we wrześniu 2019 i 2020 i za każdym razem w normie, nie na granicy tylko w połowie dopuszczalnych zakresów czyli 0,25 ssące i 0,30 wydechowe)
3. LTFT -4,69% na PB i LPG
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Jaki odczyt z przepływki powinien być dla tego silnika na biegu jałowym?
Nawet jeśli będzie prawidłowy to powinieneś dodatkowo porównać z takim samym, sprawnym silnikiem przy obrotach 1500, 2000, 2500 itd.
Był przypadek na forum, że na jałowym było ok, a przy wyższych obrotach się rozjeżdżało.
Nawet jeśli będzie prawidłowy to powinieneś dodatkowo porównać z takim samym, sprawnym silnikiem przy obrotach 1500, 2000, 2500 itd.
Był przypadek na forum, że na jałowym było ok, a przy wyższych obrotach się rozjeżdżało.
-
marek12321
- Nowicjusz
A wide open throttle (WOT) acceleration from a stop should cause the MAF sensor parameter on the scan tool to increase rapidly. This increase should be from 2-6 g/s at idle to greater than 200 g/s.
Takie coś znalazłem na https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... p0101_llu/
Ale moim zdaniem 200g/s jest nie do osiągnięcia xD ale już mniejsza...2-6 to pewno na postoju w zależności ile odbiorników włączonych. Dziś albo jutro sprawdze na różnych obrotach i zamieszcze tutaj, może ktoś ma pod ręką A16XER albo B16XER.
Takie coś znalazłem na https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... p0101_llu/
Ale moim zdaniem 200g/s jest nie do osiągnięcia xD ale już mniejsza...2-6 to pewno na postoju w zależności ile odbiorników włączonych. Dziś albo jutro sprawdze na różnych obrotach i zamieszcze tutaj, może ktoś ma pod ręką A16XER albo B16XER.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Kiedy pojawił się błąd dotyczący przepływki? Po odpięciu wtyczki pisałeś, że go nie było.
-
marek12321
- Nowicjusz
No właśnie odpiąłem przepływkę a błędu brak xD teraz sprawdzilem ECU i nawet nie zarejestrował że beak przepływomierza. Bez przepływki nie szarpie tylko 80% mocy i wentylator chłodnicy na maksa sie włączył. Parametry przepływki poniżej:
- obroty 800, przepływomierz 1,8-1,96 g/s
- obroty 1500, przepływomierz ok 3,39 g/s
- obroty 2000, przepływomierz ok 4,39 g/s
- obroty 2500, przepływomierz ok 5,57 g/s
- obroty 3000, przepływomierz ok 6,29 g/s
Na dworze są 3 stopnie celsjusza a temperatura powietrza zasysanego pokazuje 35-36 stopni nawet jak mam 3000obrotów (rozumiem że po chwili dolot powinien się ochłodzić chociaż do tych 10 stopni co ?). Pomiar temperatury na postoju.
- obroty 800, przepływomierz 1,8-1,96 g/s
- obroty 1500, przepływomierz ok 3,39 g/s
- obroty 2000, przepływomierz ok 4,39 g/s
- obroty 2500, przepływomierz ok 5,57 g/s
- obroty 3000, przepływomierz ok 6,29 g/s
Na dworze są 3 stopnie celsjusza a temperatura powietrza zasysanego pokazuje 35-36 stopni nawet jak mam 3000obrotów (rozumiem że po chwili dolot powinien się ochłodzić chociaż do tych 10 stopni co ?). Pomiar temperatury na postoju.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Wydaje mi się, że przy 3 stopniach na zewnątrz w dolocie 35 stopni to za dużo.
Dodano po 3 minutach 40 sekundach:
Spójrz na to:
https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=13&t=7744
32 stopnie w dolocie to ja mam przy 19 stopniach na zewnątrz.
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
na kolejnym zdjęciu w tym linku 19 stopni w dolocie przy 10 stopniach na zewnątrz...
Dodano po 3 minutach 40 sekundach:
Spójrz na to:
https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=13&t=7744
32 stopnie w dolocie to ja mam przy 19 stopniach na zewnątrz.
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
na kolejnym zdjęciu w tym linku 19 stopni w dolocie przy 10 stopniach na zewnątrz...
-
marek12321
- Nowicjusz
Na postoju ? jeżeli tak to jest trop. Jutro sprawdze w trasie do pracy (ekspresówka więc zakładam że różnica 2 stopni powinna być)
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Obroty biegu jałowego, temperatura płynu 104 stopnie, na zdjęciu masz te parametry.
-
marek12321
- Nowicjusz
Jak to będzie czujnik temperatury to chyba zwariuje ze szczęścia xD
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Czujnik temperatury? Czujnikiem jest właśnie przepływomierz. Są w nim dwa rezystory, które się nagrzewają, jeden mierzy masę przepływanego powietrza, a drugi właśnie temperaturę. Jeśli masz możliwość to podmień przepływomierz żeby sprawdzić czy jest poprawa, jednak najpierw sprawdziłbym wtyczkę i styki, przetarł delikatnie papierem i polał kontakt sprayem. Może po prostu coś nie łączy.
Dodano po 3 minutach 46 sekundach:
Możesz też zerknąć i wizualnie sprawdzić czy któryś rezystor nie jest mechanicznie uszkodzony. Może ktoś mył i uszkodził lub włożył na sztukę z allegro za 20 zł, bo poprzedni się zapsuł.
Dodano po 3 minutach 46 sekundach:
Możesz też zerknąć i wizualnie sprawdzić czy któryś rezystor nie jest mechanicznie uszkodzony. Może ktoś mył i uszkodził lub włożył na sztukę z allegro za 20 zł, bo poprzedni się zapsuł.
-
marek12321
- Nowicjusz
To chyba nie przepływomierz (czujnik temperatury). Dzisiaj jechałem i wydaje mi się że wygląda to dobrze.
W załączeniu dzisiejszy przejazd. Ogólnie zrobiłem wycinki 10 minut jazdy każdego z parametrów plus dla korekt krótkich i długich pełen przejazd. Przy pozycji "Bezwzględna pozycja przepustnicy % do bezwzględnego położenia pedału gazu % zauważyłem różnicę...widać że dane są skorelowane ale nie pokrywają się. Nie wiem czy tak ma być czy nie...to poprostu moje spostrzeżenia. Tak samo pozycja przepustnicy do siłownika przepustnicy. W trakcie całego przejazdu zauważyłem jeden spadek napięcia na ECU do 12,75V. Zwróciłem na niego uwagę ponieważ w trakcie jazdy mam napięcie 13-15V.
W załączeniu dzisiejszy przejazd. Ogólnie zrobiłem wycinki 10 minut jazdy każdego z parametrów plus dla korekt krótkich i długich pełen przejazd. Przy pozycji "Bezwzględna pozycja przepustnicy % do bezwzględnego położenia pedału gazu % zauważyłem różnicę...widać że dane są skorelowane ale nie pokrywają się. Nie wiem czy tak ma być czy nie...to poprostu moje spostrzeżenia. Tak samo pozycja przepustnicy do siłownika przepustnicy. W trakcie całego przejazdu zauważyłem jeden spadek napięcia na ECU do 12,75V. Zwróciłem na niego uwagę ponieważ w trakcie jazdy mam napięcie 13-15V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
marek12321
- Nowicjusz
i część 2. zrzutów
-
marek12321
- Nowicjusz
I jeszcze praca sondy pod obciążeniem (sonda do obciążenia i sonda do obrotów) oraz końcówka jazdy gdzie zatrzymuje się, wyłączam wszystkie odbiorniki, zaciągam ręczny i wrzucam na luz...chwilę sonda bogata po czym zaczyna oscylować.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Czym sprawdzasz błędy? Jeśli aplikacją to polecam spróbować kilka Torque, Piston i np. kolegi Ping z tego forum lub podjechać do kogoś na porządną diagnostykę komputerową. Zdarza się tak, że dwie nie pokazują żadnych błędów, a trzecia złapie jakiś historyczny i to da trop.
Wg mnie analizujesz to wszystko nie adekwatnie to sytuacji. Być może nie domaga jakiś czujnik lub tankujesz słabej jakości paliwo na stacji wyglądającej jak kiosk ruchu, a ty zwracasz uwagę, że napięcie akumulatora w trakcie jazdy na chwilę spadło. Nie tędy droga.
Jeśli silnik jest dobrze rozgrzany to analiza parametrów silnika na postoju w większości przypadków wystarcza, bo sprawdzanie korekt długoterminowych w trakcie jazdy mija się z celem, a tym bardziej zwracanie uwagi na krótkoterminowe, które zmieniają się dynamicznie pod wpływem naciśnięcia pedału przyspieszenia.
Być może warto auto oddać do mechanika niż użerać się z nim przez dłuższy czas? Na forum znajdziesz polecane warsztaty, wg mnie warto nawet gdzieś podjechać z noclegiem jeśli nie jesteś w stanie tego ogarnąć.
Dodano po 19 minutach 57 sekundach:
Poza tym nie wykluczał bym gazu, a wręcz również podejrzewam instalację o stwarzanie problemów. Dlatego też, ja nie zdecydowałem się na montaż jej u siebie.
Wiele osób, które zamontowało gaz ma ten sam problem... wszystko w aucie jest sprawne, ale przerywa, szarpie lub nie odpala rano. I wszyscy zawsze piszą, że na 100% to nie instalacja LPG, a po czasie okazuje się co innego lub nawet się nie odezwą, bo opchnęli komuś auto z problemem... za dwa miesiące pisze nowy właściciel na forum "dwa miesiące temu kupiłem Insignię 1.8 i w trakcie przyspieszania szarpie"
Piszesz, że przed montażem LPG również szarpało. No mogło, bo jak padała cewka to szarpie właśnie pod obciążeniem. Cewkę wymieniłeś, a teraz szarpie bo problemem może być instalacja LPG. Problem może być bardziej złożony, więc czasami warto auto oddać do mechanika.
Wg mnie analizujesz to wszystko nie adekwatnie to sytuacji. Być może nie domaga jakiś czujnik lub tankujesz słabej jakości paliwo na stacji wyglądającej jak kiosk ruchu, a ty zwracasz uwagę, że napięcie akumulatora w trakcie jazdy na chwilę spadło. Nie tędy droga.
Jeśli silnik jest dobrze rozgrzany to analiza parametrów silnika na postoju w większości przypadków wystarcza, bo sprawdzanie korekt długoterminowych w trakcie jazdy mija się z celem, a tym bardziej zwracanie uwagi na krótkoterminowe, które zmieniają się dynamicznie pod wpływem naciśnięcia pedału przyspieszenia.
Być może warto auto oddać do mechanika niż użerać się z nim przez dłuższy czas? Na forum znajdziesz polecane warsztaty, wg mnie warto nawet gdzieś podjechać z noclegiem jeśli nie jesteś w stanie tego ogarnąć.
Dodano po 19 minutach 57 sekundach:
Poza tym nie wykluczał bym gazu, a wręcz również podejrzewam instalację o stwarzanie problemów. Dlatego też, ja nie zdecydowałem się na montaż jej u siebie.
Wiele osób, które zamontowało gaz ma ten sam problem... wszystko w aucie jest sprawne, ale przerywa, szarpie lub nie odpala rano. I wszyscy zawsze piszą, że na 100% to nie instalacja LPG, a po czasie okazuje się co innego lub nawet się nie odezwą, bo opchnęli komuś auto z problemem... za dwa miesiące pisze nowy właściciel na forum "dwa miesiące temu kupiłem Insignię 1.8 i w trakcie przyspieszania szarpie"
Piszesz, że przed montażem LPG również szarpało. No mogło, bo jak padała cewka to szarpie właśnie pod obciążeniem. Cewkę wymieniłeś, a teraz szarpie bo problemem może być instalacja LPG. Problem może być bardziej złożony, więc czasami warto auto oddać do mechanika.
-
marek12321
- Nowicjusz
Ok dzięki za pomoc 
Jeszcze spróbuje tych aplikacji chociaż ja mam ELM327 iCar w wersji WiFi (BT wg się nie pokazuje w telefonie...nie wiem czy idzie to przełączyć czy jak...jest tylko jeden przycisk na tym module).
Używam Car Scanner https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US tylko na iOS ale wyciągnę starego androida i sprawdzę co i jak z tymi aplikacjami.
Dodano po 7 godzinach 56 minutach 54 sekundach:
Torque błędów nie znalazł a OPL DTC Reader nie dziala z interfejsami pod WiFi. Tankuje na orlenach i CK i gaz i benzyne. Benzyne próbowałem i 95 zwykłą i 95 te pro z CK i bez różnicy. Skasowałem korekty map odłączając aku na noc i jezdzilem tylko na PB i tez szarpie wiec nie uwazam ze to wina LPG. No ale nic...dzięki za rady i poświęcony czas
a samochodu nie sprzedam bo jest piękny xD tylko musze to jedno ogarnąć 
Jeszcze spróbuje tych aplikacji chociaż ja mam ELM327 iCar w wersji WiFi (BT wg się nie pokazuje w telefonie...nie wiem czy idzie to przełączyć czy jak...jest tylko jeden przycisk na tym module).
Używam Car Scanner https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US tylko na iOS ale wyciągnę starego androida i sprawdzę co i jak z tymi aplikacjami.
Dodano po 7 godzinach 56 minutach 54 sekundach:
Torque błędów nie znalazł a OPL DTC Reader nie dziala z interfejsami pod WiFi. Tankuje na orlenach i CK i gaz i benzyne. Benzyne próbowałem i 95 zwykłą i 95 te pro z CK i bez różnicy. Skasowałem korekty map odłączając aku na noc i jezdzilem tylko na PB i tez szarpie wiec nie uwazam ze to wina LPG. No ale nic...dzięki za rady i poświęcony czas
-
marek12321
- Nowicjusz
Byłem w ASO - mówią, że wszystko ok. Dwie godziny jeździli i niczego nie znaleźli. Zasugerowali zmianę solenoidów bo mogą się przywieszać a błąd wyskakuje jak warunki błędu są spełnione przez 8 sekund. Zmieniłem i zero poprawy.
Podłączyłem jeszcze raz kompa. Ewidentnie w przedziale 3500-4000 obrotów zubaża się mieszanka i przez chwile jakby mu brakowało z 30Nm. Teraz już wiem, że to nie jest szarpanie tylko po prostu jakaś funkcja/przełącznik/klapka robi coś co sprawia że mieszanka się zubaża. MAF przy przyspieszaniu działa liniowo, przepustnica nie reaguje, ciśnienie paliwa w normie, kąt wyprzedzenia zapłonu rośnie wraz z obrotami - w przedziale 3,5-4k obrotów utrzymuje się na stałym poziomie po czym dalej znowu rośnie...tylko napięcie na sondzie leży przez 500obrotów.
Mam nowego podejrzanego. Sprawdzałem ten nastawnik w kolektorze ssącym i na postoju jak dam gaz do dechy to normalnie pracuje. Ale może on nie do końca się otwiera albo jest urwany czy coś ? Problem EWIDENTNIE widać na poziomym zrzucie ekranu.
Podłączyłem jeszcze raz kompa. Ewidentnie w przedziale 3500-4000 obrotów zubaża się mieszanka i przez chwile jakby mu brakowało z 30Nm. Teraz już wiem, że to nie jest szarpanie tylko po prostu jakaś funkcja/przełącznik/klapka robi coś co sprawia że mieszanka się zubaża. MAF przy przyspieszaniu działa liniowo, przepustnica nie reaguje, ciśnienie paliwa w normie, kąt wyprzedzenia zapłonu rośnie wraz z obrotami - w przedziale 3,5-4k obrotów utrzymuje się na stałym poziomie po czym dalej znowu rośnie...tylko napięcie na sondzie leży przez 500obrotów.
Mam nowego podejrzanego. Sprawdzałem ten nastawnik w kolektorze ssącym i na postoju jak dam gaz do dechy to normalnie pracuje. Ale może on nie do końca się otwiera albo jest urwany czy coś ? Problem EWIDENTNIE widać na poziomym zrzucie ekranu.
-
krzysiek12112
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Białystok
Witam. Mam problem ze swoim autem, ale nie mogę założyć tematu. Czy ktoś wie dlaczego?
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Może zanim założysz nowy temat, poczytaj Forum i poszukaj podobnych. Wybierz najbardziej pasujący i tam się dopisz. Zapoznanie się z Regulaminem, to też dobry pomysł, szczególnie, że jego znajomość potwierdziłeś podczas rejestracji.krzysiek12112 pisze: ↑19 sty 2021, o 20:08Witam. Mam problem ze swoim autem, ale nie mogę założyć tematu. Czy ktoś wie dlaczego?