--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
Luji
- Nowicjusz
- Auto: Open Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Cześć. Chciałbym się podzielić swoją walką z tą skrzynią. Mam Insignię 2.0DTH 10r. Latem postanowiłem sam wymienić olej w moim automacie. Poczytałem troche na forum zakupiłem zestaw z allegro 4 L olej orginal GM plus nowy oring i podkładka. Przebieg 230tyś. Dotychczas serwisowana na warsztacie u mechanika od tych skrzyń. Niewiem jaki olej wlewał jakoś mnie to nie interesowało ale było ok. A wiec auto na kanał i spuszczanie. Wlewka i dolewka według procedur temperatura w skrzyni 74° no i jazda .Jeden dzień dobrze może powiem tak sobie. Myśle sie ułoży. 1000 km porażka .Zmiana z P na D czy na R walniecia. Biegi jakby zaczeły walic. Kolega miał program więc reset i adaptacja. Swoją drogą to nic wielkiego tylko trochę spokojnej drogi. Pròby .Trochę lepiej ale to nie to. Myślę się ułoży.1000km nic dalej to samo a nawet gorzej bo zaczął sie pojawiac rano uślizg z3 na4. Poczytałem na niemieckich forach ze koledzy tam używają do naszych skrzyn Fuchsa. Tez jeden kolega pisal o berlinskich taksiarzach ze leją fuchsa. Mysle gorzej juz byc nie moze. Zakupiłem Fuchsa titan 6400 bo taki jest dedykowany do naszych skrzyń. Ma wszystkie potrzebne specyfikacje. Kupiłem 10l. Plukanka 2 razy i trzeci raz z procedurą na gotowca. I co. Jest bajka. Skrzynia ma 230tys a chodzi jakby byla nowa. Wszystko znikneło. Olej ma bardzo duże znaczenie. Swoją drogą ten od GM orginal to podobno jest mineralny .
-
czaro84t
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Zakroczym
Witam
Mam taki problem.
U mnie po wymianie silnika niestety zatarta panewka zaczoł się problem ze skrzynią. Na zimnym silniku zmienia biegi ok ale po rozgrzaniu przy zmianie biegu z 3 na 4 zaczyna się slizgac do tego stopnia że praktycznie Obroty rosną do 4500 tys aż strach jeździć po za tym reszta biegów ok byłem ostatni w warsztacie z inną naprawą i mechanik stwierdził wyciek oleju na łączeniu silnika i skrzyni. Czy jest możliwe że podczas wymiany silnika zostało coś zrobione nie tak i został silnik źle zamontowany stąd ten wyciek skrzynia nie była wyjmowana
Temat zamknięty zregenerowana skrzynia oraz sprzęgło koszt 6800 zł teraz jest bajka
Mam taki problem.
U mnie po wymianie silnika niestety zatarta panewka zaczoł się problem ze skrzynią. Na zimnym silniku zmienia biegi ok ale po rozgrzaniu przy zmianie biegu z 3 na 4 zaczyna się slizgac do tego stopnia że praktycznie Obroty rosną do 4500 tys aż strach jeździć po za tym reszta biegów ok byłem ostatni w warsztacie z inną naprawą i mechanik stwierdził wyciek oleju na łączeniu silnika i skrzyni. Czy jest możliwe że podczas wymiany silnika zostało coś zrobione nie tak i został silnik źle zamontowany stąd ten wyciek skrzynia nie była wyjmowana
Temat zamknięty zregenerowana skrzynia oraz sprzęgło koszt 6800 zł teraz jest bajka
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, o 19:03 przez czaro84t, łącznie zmieniany 2 razy.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Ale przecież olej w silniku to co innego niż ten w skrzyni. I w żaden sposób się nie mieszają. Zobacz jaki kolor tego oleju, to będziesz wiedział, czy leci z silnika czy ze skrzyni. W drugiej (albo może w pierwszej) kolejności sprawdź ilość oleju w skrzyni. Procedura jest opisana na forum.
Sprawdź czy w sterowniku skrzyni nie ma żadnych błędów, które mogłyby naprowadzić na przyczynę złej pracy.
Sprawdź czy w sterowniku skrzyni nie ma żadnych błędów, które mogłyby naprowadzić na przyczynę złej pracy.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Nie znamy szczegułów przebiegu naprawy...
W skrzyni pod sprzęgłem kinetycznym masz simering- powinien zostać wymieniony jeśli siedzi od nowości.
Od strony silnika,pod kolem zamachowym teź jest simering ale juź teflonowy-on tez powinien wjechać nowy
W skrzyni pod sprzęgłem kinetycznym masz simering- powinien zostać wymieniony jeśli siedzi od nowości.
Od strony silnika,pod kolem zamachowym teź jest simering ale juź teflonowy-on tez powinien wjechać nowy
-
piotr_saab
- Nowicjusz
- Auto: saab 95
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: krakow
witam, jestem posiadaczem saaba z silnikiem 2.0 160km dth i mam wlasnie skrzynie af40, moj problem jest taki ze, wszystko bylo okej, az do pewnego momentu gdy wystapil objaw jak przy slizgajacym sie sprzegle w manualu, jadac po prostu auto wchodzilo na wysokie obroty i nie zmienialo biegu wcale, manualnie tez nie dalo sie zmienic biegu, ciezko to opisac slowami ale po prostu wkrecalo sie na obroty jakby bylo na luzie... po podpieciu pod komputer wyskoczyl blad p0734 -4 bieg, nieprawidlowy wspolczynnik, stale. olej w skrzyni jest stan, slabej jakosci (przepracowany, auto kupilem niedawno, nie wiem ile jezdzil na nim)lecz nie ma w nim chocby jednego opilka z metalu, moje pytanie, co to moze byc??ewentualnie jakie koszta?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2020, o 23:11 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- Rooff_
- Zapaleniec
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... dtc_p0734/
Jak większość awarii w tej skrzyni - najprawdopodobniej padło sterowanie hydrauliczne. Koszt naprawy to wymiana całego modułu na nowy lub regenerowany. Regeneracje widziałem w internetach za 2500-3000, nowy moduł 5000 w górę. Wymiana z 1000 zł pewnie.
Najlepiej skontaktuj się z Paszkiewicz Kamil z Zielonej Góry. Najlepszy spec od tych skrzyń. I cenowo też było ok.
Jak większość awarii w tej skrzyni - najprawdopodobniej padło sterowanie hydrauliczne. Koszt naprawy to wymiana całego modułu na nowy lub regenerowany. Regeneracje widziałem w internetach za 2500-3000, nowy moduł 5000 w górę. Wymiana z 1000 zł pewnie.
Najlepiej skontaktuj się z Paszkiewicz Kamil z Zielonej Góry. Najlepszy spec od tych skrzyń. I cenowo też było ok.
-
L3szek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gniewkowo
Witam
Regenerował już ktoś sprzęgło bądź poleca jakiś dobry serwis który się tym zajmuje?
Na 5,4,3 biegu przy zmienię na niższy jest takie zrzucenie go zamiast płynnego przejścia, konwerter był już robiony plus wymiana oleju wiec zastanawiam się właśnie nad sprzęgłem
Pozdrawiam
Regenerował już ktoś sprzęgło bądź poleca jakiś dobry serwis który się tym zajmuje?
Na 5,4,3 biegu przy zmienię na niższy jest takie zrzucenie go zamiast płynnego przejścia, konwerter był już robiony plus wymiana oleju wiec zastanawiam się właśnie nad sprzęgłem
Pozdrawiam
-
finerek123
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Wyszkow
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
A ja zauważyłem u siebie taki objaw. Gdy przestawię tempomat za pomocą przycisków z +-100km/h na +-130km/h to skrzynia ciągle trzyma 5 bieg i jest prawie 3k obrotów. Podobnie jest gdy mam tempomat ustawiony właśnie na +-130km/h , przyhamuję, a następnie wznowię na tempomacie aby wrócił do tych 130km/h to tak samo utrzymuje cały czas 5 bieg. Natomiast gdy tak samo przyspieszę bez tempomatu tylko przez wciśnięcie gazu, to od razu po dotarciu do 130km/h wrzuca 6 bieg. Wygląda mi to ewidentnie na błąd oprogramowania bo to wygląda jakby była zblokowana na 5 biegu. 6 bieg wrzuci dopiero gdy zobaczy ingerencję tempomatu w moc silnika, gdy np jest z górki lub pod górkę.
Auto kupiłem z przebiegiem 210k km, mniej więcej wtedy też zmieniłem u siebie olej statycznie ale też nie znam historii wymian oleju. Obecnie mam 230k km i za 10k chciałem zmienić ponownie.
Auto kupiłem z przebiegiem 210k km, mniej więcej wtedy też zmieniłem u siebie olej statycznie ale też nie znam historii wymian oleju. Obecnie mam 230k km i za 10k chciałem zmienić ponownie.
- Rooff_
- Zapaleniec
Bardzo często jeżdżę na tempomacie i nigdy nie mialem takich objawów. Spróbuj zacząć od odpięcia klemy z aku dla zresetowania systemów elektronicznych w aucie. Może coś pomoże 
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
-
finerek123
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Wyszkow
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Klema była zdejmowana niedawno, bo podłączyłem aku pod prostownik ale to nie załatwia tego problemu. Skrzynia pracuje poprawnie, biegi zmienia dobrze, nie szarpie.
-
Wisniadawid
- Nowicjusz
- Miasto: Biała
Witajcie,
mam problem ze skrzynią taki że po uruchomieniu auta skrzynia wogole nie reaguje na zmiany z P na R, D i odwrotnie tzn samochód stoi w miejscu. Czasami się zdarzy tak jakby zapieła na sekundę i samochód się potoczy ale trwa to dosłownie chwile. Może jakieś pomysły?
Pozdrawiam
mam problem ze skrzynią taki że po uruchomieniu auta skrzynia wogole nie reaguje na zmiany z P na R, D i odwrotnie tzn samochód stoi w miejscu. Czasami się zdarzy tak jakby zapieła na sekundę i samochód się potoczy ale trwa to dosłownie chwile. Może jakieś pomysły?
Pozdrawiam
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
-
Wisniadawid
- Nowicjusz
Odłączyłem aku na około 15minut i bez zmian. Chyba że to zbyt krótki czas.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2020, o 21:52 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- Rooff_
- Zapaleniec
Odczytaj błędy sterownika skrzyni.
Strzelając w przyczynę - skrzynia nie dostaje lub dostaje błędny sygnał z położenia lewarka, ewentualnie szwankuje czujnik położenia P.
Strzelając w przyczynę - skrzynia nie dostaje lub dostaje błędny sygnał z położenia lewarka, ewentualnie szwankuje czujnik położenia P.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
15 min może być za krótko, spróbuj na noc odłączyć.
Aktualizacja softu? Od tego ja bym zaczynał.
Aktualizacja softu? Od tego ja bym zaczynał.
-
Wisniadawid
- Nowicjusz
Brak błędów w komputerze, nie mam możliwości odłączyć na całą noc pod blokiem niestety, ale faktycznie wydaje się jakby nie dostawała sygnału z lewarka o przełożeniu.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
-
Mamvectre
- Nowicjusz
- Auto: Vectra c
- Miasto: Olsztyn
Witam wszystkich. Miałem podobne objawy szarpania Af40 jak opisywane w tym wątku. Opel Vectra C 1,9 150 KM przy ok 160 tys. Km przebiegu.
- przy zmianie 2->3 obroty rosną jakby na luzie a później po 2-3s strzal
- przy zmianie 4->3 też podobnie, obroty spadają a później zmiana biegu ze strzałem
Obstawiam, że przy zmianie biegu sprzęgło załącza się w porę, a zmiana biegu za późno. Objawy występowały wyraźnie wraz z nagrzewaniem oleju - np. w chłodne dni później. Nie pomogła wymiana oleju i inne specyfiki do ASG.
Trochę pogrzebałem i znalazłem informację że przyczyną jest brak wymiany oleju co powoduje wycieranie i luzy na tulejkach solenoidów, które tłoczą płyn powodujący przełączanie biegów('solenoid valve bushing'). Są na YT filmiki że można to naprawić samodzielnie zmieniając tulejki za parę USD. Ja znalazłem fachowca przez Allegro gdzieś z Babic k. Warszawy , który to zrobił za ok 1600 zł chyba plus koszt oleju (albo razem- nie pamiętam) . Było to ok 3 lat temu. Od tego czasu mam spokój i skrzynia działa prawidłowo.
Myślę ze przy niewielkim przebiegu i jeżeli są to jedyne uszkodzenia sterowania (tak mówił fachowiec) jest to alternatywa dla wymiany całego sterownika, za 3500 plus koszt wymiany, plus olej, że nie wspomnę o ofertach typu 6,5k za całość.
Być może nawet da się to zrobić w warunkach garażowych, bo ten fachowiec też nie miał jakichś specjalnych narzędzi itp.
- przy zmianie 2->3 obroty rosną jakby na luzie a później po 2-3s strzal
- przy zmianie 4->3 też podobnie, obroty spadają a później zmiana biegu ze strzałem
Obstawiam, że przy zmianie biegu sprzęgło załącza się w porę, a zmiana biegu za późno. Objawy występowały wyraźnie wraz z nagrzewaniem oleju - np. w chłodne dni później. Nie pomogła wymiana oleju i inne specyfiki do ASG.
Trochę pogrzebałem i znalazłem informację że przyczyną jest brak wymiany oleju co powoduje wycieranie i luzy na tulejkach solenoidów, które tłoczą płyn powodujący przełączanie biegów('solenoid valve bushing'). Są na YT filmiki że można to naprawić samodzielnie zmieniając tulejki za parę USD. Ja znalazłem fachowca przez Allegro gdzieś z Babic k. Warszawy , który to zrobił za ok 1600 zł chyba plus koszt oleju (albo razem- nie pamiętam) . Było to ok 3 lat temu. Od tego czasu mam spokój i skrzynia działa prawidłowo.
Myślę ze przy niewielkim przebiegu i jeżeli są to jedyne uszkodzenia sterowania (tak mówił fachowiec) jest to alternatywa dla wymiany całego sterownika, za 3500 plus koszt wymiany, plus olej, że nie wspomnę o ofertach typu 6,5k za całość.
Być może nawet da się to zrobić w warunkach garażowych, bo ten fachowiec też nie miał jakichś specjalnych narzędzi itp.
-
Dejwid89
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Riedstadt
Witam, Czy mógł by ktoś rzucić okiem na logi z skrzyni biegów af40 (Insignia 2013 lift 2.0cdti biturbo 195km 4x4) z op-coma. Skrzynia podczas spokojnego przyspieszania przy zmianie biegów jedzie tak jakby na poł sprzęgła a w trybie sport przy gazie w podłodze potrafi lekko pooszarpywać przy zmianie biegów . Jeden z mechaników polecił mi zrobić logi z elektrozaworów ale kompletnie na tym sie nie zna i chciałbym poznać opinie inny. Oraz czy sam jakies strony do lagow do wyświetlania lagow w pliku csv bo przy pomocy exel jest to uciążliwe
Będe bardzo wdzięczy za jakiekolwiek opinie na temat wyników. Udostępniam 2 próby sprzed wymiana statyczna oleju w skrzyni.
https://megawrzuta.pl/download/198399f8 ... Y2Gw8YWARE
Wieczorem wstawie logi po wymianie oleju statycznie
Będe bardzo wdzięczy za jakiekolwiek opinie na temat wyników. Udostępniam 2 próby sprzed wymiana statyczna oleju w skrzyni.
https://megawrzuta.pl/download/198399f8 ... Y2Gw8YWARE
Wieczorem wstawie logi po wymianie oleju statycznie
-
Kacyper
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: KRAKÓW
Witajcie, u mnie problem pojawił się taki, że przy jeździe po mieście skrzynia pracuje okey, ale gdy jadę w dłuższa trasę i zwalniam z wyższej prędkości to skrzynia zawsze przy prędkości 65/60km/h potrafi zrzucić bieg na niższy z odczuwalnym szarpnięciem, dzieje się tak tylko po dłużej trasie.
Przy codziennej eksploatacji ww. przedziale problem nie występuje.
Sugestie?
Przy codziennej eksploatacji ww. przedziale problem nie występuje.
Sugestie?
-
Bercikd
- Nowicjusz
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Wrocław
Ja miałem praktycznie taką samą sytuacje, ale po wymianie oleju problem zniknął.