Kolega @wassermann pisze o Insignii A poliftowej. W przedlifcie nie ma konfiguracji AFL w radiu
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
kkorytek
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdynia
Niestety nie mogę tego teraz sprawdzic, ale moja wersja Isi jest z 2010r z tego co pamiętam nie mam tego w menu. Problemy zaczęły się tak naprawdę po wymianie modułu AFL albo się cos rozprogramowalo albo juz sam nie wiem może ktoś mi podmienił światła w którymś z warsztatów. Zastanawiam sie jeszcze moze czujnik pozycjonowania który znajduje sie pod wahaczem jest wadliwy a komputer tego nie łapie. No nic prawdopodobnie skończy się na serwisie w ASO bo na takich światłach poza miastem nie da się jeździć.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
O ile dobrze pamiętam to w przedlifcie chyba bezpiecznikiem pod maską zmieniało się światła
-
ruslav
- Nowicjusz
- Miasto: Mińsk
Cześć wszystkim, prześledziłem temat awarii lampy związanej z układem adaptacyjnym ale nie znalazłem podobnej sytuacji do mojej, Ogólnie jest problem w tym, że po przejechaniu przykładowo 1km(jakaś krótka odległość) wyświetla się komunikat sprawdź układ adaptacyjny, odcinają się długie światła, dodam, że problem występuje tylko w nocy w dzień go nie ma. Była sytuacja że lampa była nieszczelna i się dostała wilgoć(był naprawiany silniczek, a przetwornice przesuszyłem). Prze jakiś czas jeździłem tylko w dzień to nawet tego nie zauważyłem ale myślę, ze mogło to się zrobić po zamoczeniu się lampy. Tylko mnie zastanawia dlaczego dzieje się to tylko w nocy a w dzień jest ok, coś myślicie o tej sytuacji, mieliście coś podobnego? Bo kodu błędu nie mam jak odczytać, bym musiał jechać do kogoś podpiąć.
-
daniu9
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Łódź
Nie wiem czy to dobry temat, ale:
Czy oprócz Hella, jest jakakolwiek warta uwagi przetwornica? Boli trochę jej cena
Ewentualnie czy do Insignii 2010 pasuje coś tańszego z innych samochodów?
Druga sprawa, czy po zalaniu przetwornicy, nadaje się do regeneracji czy już śmietnik?
Czy oprócz Hella, jest jakakolwiek warta uwagi przetwornica? Boli trochę jej cena
Ewentualnie czy do Insignii 2010 pasuje coś tańszego z innych samochodów?
Druga sprawa, czy po zalaniu przetwornicy, nadaje się do regeneracji czy już śmietnik?
- Rooff_
- Zapaleniec
Czy jak włączysz światła na pozycję 1 (a nie na Auto) to ten problem również występuje? Czy błąd występuje w nocy, ale jak jest duże oświetlenie z lamp innych samochodów lub z oświetlenia ulicznego czy w ciemności?ruslav pisze: ↑29 sie 2020, o 17:45Cześć wszystkim, prześledziłem temat awarii lampy związanej z układem adaptacyjnym ale nie znalazłem podobnej sytuacji do mojej, Ogólnie jest problem w tym, że po przejechaniu przykładowo 1km(jakaś krótka odległość) wyświetla się komunikat sprawdź układ adaptacyjny, odcinają się długie światła, dodam, że problem występuje tylko w nocy w dzień go nie ma. Była sytuacja że lampa była nieszczelna i się dostała wilgoć(był naprawiany silniczek, a przetwornice przesuszyłem). Prze jakiś czas jeździłem tylko w dzień to nawet tego nie zauważyłem ale myślę, ze mogło to się zrobić po zamoczeniu się lampy. Tylko mnie zastanawia dlaczego dzieje się to tylko w nocy a w dzień jest ok, coś myślicie o tej sytuacji, mieliście coś podobnego? Bo kodu błędu nie mam jak odczytać, bym musiał jechać do kogoś podpiąć.
-
ruslav
- Nowicjusz
- Miasto: Mińsk
Tak samo się zachowuje czy jest na pozycji auto czy przekręcone na światła mijania. Raczej bym powiedział, że w ciemnościach, bo jak jadę to przez same wsie, kilka aut na krzyż, lampa oświetlająca ulice co kilkaset metrów albo kilka kilometrów.
- xmax
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Londyn / Białystok
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jaki związek może mieć wymiana amortyzatorów z tyłu na problem z afl ? Fakt, tył jest lekko niżej teraz, jak jadą 4 osoby to w zakrętach, lub na górkach wyskakuje błąd ale po sekundzie czy dwóch znika.
Czy to, że tył jest lekko niżej powoduje błąd ? W sumie to poziomowanie jest od tego żeby wyrównać, jak np auto jest załadowane.
Edit:
Dodam jeszcze, że nie raz jadąc na urlop, auto było tak pełne, że tył się prawie po ziemi wlókł i problemów nie było.
Czy to, że tył jest lekko niżej powoduje błąd ? W sumie to poziomowanie jest od tego żeby wyrównać, jak np auto jest załadowane.
Edit:
Dodam jeszcze, że nie raz jadąc na urlop, auto było tak pełne, że tył się prawie po ziemi wlókł i problemów nie było.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Czujnik poziomowania jest przy każdym amortyzatorze. Na pewno masz wszystko dobrze połączone.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
- xmax
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Londyn / Białystok
Dwie śruby na górze, jedna na dole. Cała filozofia. Zero jakichkolwiek połączeń, podłączeń, kabelków, czy czujników.
Chyba że gdzieś obok, w żaden sposób nie podłączone, czy przymocowane do amortyzatora i których nie widać na pierwszy rzut oka.
Chyba że gdzieś obok, w żaden sposób nie podłączone, czy przymocowane do amortyzatora i których nie widać na pierwszy rzut oka.
-
Mass13
- Nowicjusz
- Miasto: Karpacz
WITAM WSZYSTKICH,PO WYMIANIE PRZETWORNICY CIĄGLE WYWALA BŁĄD ŚWIATŁA MIJANIA,ŚWIATŁO OCZYWIŚCIE ŚWIECI ,PRZETWORNICA NIE ORYGINALNA.
DRUGI PROBLEM TO TAKI,ŻE CZASEM WYWALA - "SPRAWDŹ UKŁAD ADAPTACYJNYCH REFLEKTORÓW",WTEDY NIE DZIAŁAJĄ DŁUGIE ŚWIATŁA,CO MOŻE BYĆ POWODEM W TYCH DWÓCH PRZYPADKACH,MOŻE KTOŚ MIAŁ TAKI PROBLEM I UDAŁO MU SIĘ TO OGARNĄĆ?
DRUGI PROBLEM TO TAKI,ŻE CZASEM WYWALA - "SPRAWDŹ UKŁAD ADAPTACYJNYCH REFLEKTORÓW",WTEDY NIE DZIAŁAJĄ DŁUGIE ŚWIATŁA,CO MOŻE BYĆ POWODEM W TYCH DWÓCH PRZYPADKACH,MOŻE KTOŚ MIAŁ TAKI PROBLEM I UDAŁO MU SIĘ TO OGARNĄĆ?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2020, o 16:00 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie "krzyczeć". Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę nie "krzyczeć". Regulamin forum par.5 pkt.8
- terc
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Lublin
Nie pisz z caps lockiem bo to jest niegrzeczne.
A co do problemu wymieniałem spaloną przetwornicę w Astrze H na chińczyka i 3 godziny "rozkminiałem" dla czego pali się kontrolka światła
. Powód był banalny zmieniłem tylko jeden żarnik ten w nowej przetwornicy a powinno się zmienić na dwa takie same. Po prostu jeden xenon miał troszkę inne parametry i komputer głupiał wywalając błąd. Może u Ciebie to też jest przyczyną.
A co do problemu wymieniałem spaloną przetwornicę w Astrze H na chińczyka i 3 godziny "rozkminiałem" dla czego pali się kontrolka światła
-
mati11294
- Użytkownik
- Auto: CORSA D
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: BOCHNIA
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
-
slick
- Nowicjusz
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Tychy
Co to za apka ?
Dodano po 5 minutach 5 sekundach:
W którym miejscu jest zamontowany moduł AFL ? Nie mogę go znaleźć.
Mam błąd U1522 czyli błąd komunikacji
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
OPL DTC Reader autorstwa naszego kolegi z forum o nicku - Ping
-
microb
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Płock
- Postawił piwo: 2 razy
Błąd U1522 oznacza błąd komunikacji w prawej lampie.
Najprawdopodobniej silniczek w lampie gubi połączenie z modułem AFL.
Najczęściej jest to spowodowane uszkodzeniem przewodów modułu silniczka lub zimnymi lutami.
Miałem to samo. Wymontowałem moduł z silniczkiem z lampy, poprawiłem zimne luty, wymieniłem przewody i od kilku miesięcy problem nie występuje.
Najprawdopodobniej silniczek w lampie gubi połączenie z modułem AFL.
Najczęściej jest to spowodowane uszkodzeniem przewodów modułu silniczka lub zimnymi lutami.
Miałem to samo. Wymontowałem moduł z silniczkiem z lampy, poprawiłem zimne luty, wymieniłem przewody i od kilku miesięcy problem nie występuje.
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Otrzymał piwo: 13 razy
mógłby ktoś wstawić foto jak wygląda u niego odcięcie światła na ścianie przedlift bixenon , funkcja AUTO ?
- Rooff_
- Zapaleniec
Najpierw zmiana Auto-manual, później pokręcenie kierownicą i znów zmiana auto-manual. O ile dobrze pamiętam
Tylko nie pamietam czy to było przed czy po regulacji świateł. Odległość do ściany 10 metrów.
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Otrzymał piwo: 13 razy
Musze to sprawdzić na auto i manual ale na auto dalej mam to światło albo linia płaska (tak mi sie wydaje) albo jak anglik :/
-
srookers
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kraków
Witam,
zauważyłem, że od pewnego czasu proces kalibracji reflektorów AFL jest czymś zaburzony. Mowa tutaj o ruchu soczewki w chwili gdy otwieramy samochód kluczykiem lub momencie odpalenia silnika.
Obecnie wygląda on tak (coś blokuje ruch lewo/prawo):
Wcześniej wyglądało to tak:
Z góry dzięki za pomoc!
zauważyłem, że od pewnego czasu proces kalibracji reflektorów AFL jest czymś zaburzony. Mowa tutaj o ruchu soczewki w chwili gdy otwieramy samochód kluczykiem lub momencie odpalenia silnika.
Obecnie wygląda on tak (coś blokuje ruch lewo/prawo):
Wcześniej wyglądało to tak:
Z góry dzięki za pomoc!