--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA18XER 1.8 Szarpie dławi przy przyśpieszaniu
-
Toommek
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 1 raz
A18XER 1.8 Szarpie dławi przy przyśpieszaniu
Witam,
Piszę tutaj bo całkowicie skończyły mi się pomysły... a nic więcej znaleźć nie mogę co może być przyczyną. Na 1/2 biegu czuć dławienie delikatne szarpanie przy lekkim dodawaniu gazu w zakresie obrotów 1500-2100. Przy dynamicznym przyśpieszaniu głównie na 3 biegu czuć chwilowe mocniejsze szarpnięcie przy ok 3.5-4 tys obrotów. Nie mam pojęcia co to może być. Świece nowe, przepływomierz został sprawdzony zamieniony z drugim, tak samo było z cewką. Nic to nie pomogło, objawy takie same pozostały. Wyciągnąłem jeszcze zawory zmiennych faz i je wyczyściłem chociaż nie był niczym zalepione i nie było widać na nich żadnego śladu. Co może jeszcze odpowiadać za takie zachowanie? Oczywiście dodam że jest to całkowicie losowo, czasami się to pojawia a czasami samochód jedzie "normalnie" chociaż wydaje mi się że stracił na mocy i zaczął trochę więcej palić. Po prostu już rozkładam ręce. Chodzi mi jeszcze po głowie pompa paliwa? Szczególnie że czasami ruszając na półsprzęgle przy parkowaniu baaardzo sporadycznie autem zaczyna telepać obroty spadają i jeśli szybko nie wciśnie się sprzęgła auto gaśnie ale czy ona może takie rzeczy powodować? Dziękuję za wszelkie sugestie na co jeszcze zwrócić uwagę. Co mogę dodać jeszcze co zauważyłem. Na innej przepływce różniły się wkazania 2 sondy lambda. Wartości skakały od 350 do 720 gdzie na moim przepływomierzu wartości oscylują w granicach 620-750..
Piszę tutaj bo całkowicie skończyły mi się pomysły... a nic więcej znaleźć nie mogę co może być przyczyną. Na 1/2 biegu czuć dławienie delikatne szarpanie przy lekkim dodawaniu gazu w zakresie obrotów 1500-2100. Przy dynamicznym przyśpieszaniu głównie na 3 biegu czuć chwilowe mocniejsze szarpnięcie przy ok 3.5-4 tys obrotów. Nie mam pojęcia co to może być. Świece nowe, przepływomierz został sprawdzony zamieniony z drugim, tak samo było z cewką. Nic to nie pomogło, objawy takie same pozostały. Wyciągnąłem jeszcze zawory zmiennych faz i je wyczyściłem chociaż nie był niczym zalepione i nie było widać na nich żadnego śladu. Co może jeszcze odpowiadać za takie zachowanie? Oczywiście dodam że jest to całkowicie losowo, czasami się to pojawia a czasami samochód jedzie "normalnie" chociaż wydaje mi się że stracił na mocy i zaczął trochę więcej palić. Po prostu już rozkładam ręce. Chodzi mi jeszcze po głowie pompa paliwa? Szczególnie że czasami ruszając na półsprzęgle przy parkowaniu baaardzo sporadycznie autem zaczyna telepać obroty spadają i jeśli szybko nie wciśnie się sprzęgła auto gaśnie ale czy ona może takie rzeczy powodować? Dziękuję za wszelkie sugestie na co jeszcze zwrócić uwagę. Co mogę dodać jeszcze co zauważyłem. Na innej przepływce różniły się wkazania 2 sondy lambda. Wartości skakały od 350 do 720 gdzie na moim przepływomierzu wartości oscylują w granicach 620-750..
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: A18XER 1.8 Szarpie dławi przy przyśpieszaniu
Cewka nowa czy "po taniości" kupiona zajechana z allegro?
Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
Przepływomierz został sprawdzony z nowym czy zajechanym z allegro?
Jakie są parametry przepływki na biegu jałowy przy wyłączonych odbiornikach prądu?
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Jakie korekty długoterminowe paliwa?
Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
Przepływomierz został sprawdzony z nowym czy zajechanym z allegro?
Jakie są parametry przepływki na biegu jałowy przy wyłączonych odbiornikach prądu?
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Jakie korekty długoterminowe paliwa?
-
Toommek
- Nowicjusz
wszystko sprawdzone z nowkami. korekty dlugoterminowe o ile pamięć mnie nie myli -3,9? ale jutro dokladnie powiem. Na nowym pokazywało przepływomierzu 2.3-2.5 na moim oscyluje 2.4-2.6
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Może padł siłownik klapek w kolektorze i się nie przestawia?
Sprawdza się we dwóch, jeden naciska gaz do dechy, a drugi patrzy czy siłownik reaguje i zmienia pozycję klapek.
Sprawdza się we dwóch, jeden naciska gaz do dechy, a drugi patrzy czy siłownik reaguje i zmienia pozycję klapek.
-
Toommek
- Nowicjusz
Już sprawdzałem to, siłownik płynie się porusza...
Korekta wtrysku długoterminowa -6.9 ale to może ze względu na to że na tym zbiorniku dodałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy.
Korekta wtrysku długoterminowa -6.9 ale to może ze względu na to że na tym zbiorniku dodałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Kiedy były sprawdzone luzy zaworowe? Jakie miały wartości? Przy jakim przebiegu to było, a jaki jest teraz?
Dodano po 2 minutach 53 sekundach:
Jeśli zawory puszczają mieszankę w wydech to na pierwszej sondzie będzie bogato i korekty będą szły na minus. Aczkolwiek te -7% to przy krótkich trasach może być normą.
Dodano po 7 minutach 12 sekundach:
Kolejna sprawa, że jeśli jesteś wrażliwy na niuanse związane z pracą silnika, możesz odczuwać w trakcie przyspieszania pracę kół zfr. To jest normalne w tym silniku, że gwałtownie przestawione koła dają uczucie szarpniecia i jest to najbardziej odczuwalne w okolicy 3800 obr./min. gdzie uzyskiwany jest maksymalny moment tego silnika, właśnie przez maksymalne przestawienie kół.
Dodano po 2 minutach 53 sekundach:
Jeśli zawory puszczają mieszankę w wydech to na pierwszej sondzie będzie bogato i korekty będą szły na minus. Aczkolwiek te -7% to przy krótkich trasach może być normą.
Dodano po 7 minutach 12 sekundach:
Kolejna sprawa, że jeśli jesteś wrażliwy na niuanse związane z pracą silnika, możesz odczuwać w trakcie przyspieszania pracę kół zfr. To jest normalne w tym silniku, że gwałtownie przestawione koła dają uczucie szarpniecia i jest to najbardziej odczuwalne w okolicy 3800 obr./min. gdzie uzyskiwany jest maksymalny moment tego silnika, właśnie przez maksymalne przestawienie kół.
-
Toommek
- Nowicjusz
Luzy zaworowe mechanik sprawdzał z 5 miesięcy temu, jakie były wartości nie powiem. Wszystko twierdził że jest w normie i nic na tą chwilę nie trzeba wymieniać. ( sprawdzane były po nocce na zimnym silniku). O ile domyślam się że szarpnięcie w tej partii może być od kzfr to o tyle mnie irytuje poszarpywanie w dole obrotów najgorzej od 1.400 do 2.200. Wczoraj znów sprawdzałem długo terminową korektę i już pokazała -3.2. A elektrozawory sterujące kfzr tak jak myślę działają zero jedynkowo? chociaż dziwne że po 2 latach skończyłby swój żywot. W każdym razie na następny weekend jestem umówiony do mechanika, bo pomysły mi się skończyły. A i co mogę dodać od siebie to ciężko określić czy auto ma gorszą dynamikę bo ogólnie od początku słabo jedzie po przesiadce ze 180 koni w seacie leonie, jedyne co jestem pewny to spadł v max z licznikowych 210 do 185.
-
Darthnovy
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Warszawa
Jeśli temat aktualny to polecam sprawdzić zawór odprowadzania oparów paliwa EVAP.
Miałem podobny problem w silniku 1.4.
Na postoju silnik dosłownie „skakał”. Biegi 1-2 podczas przyspieszania jakby się dusił i brakowało mu mocy na podobnych obrotach jak w Twoim przypadku.
Miałem podobny problem w silniku 1.4.
Na postoju silnik dosłownie „skakał”. Biegi 1-2 podczas przyspieszania jakby się dusił i brakowało mu mocy na podobnych obrotach jak w Twoim przypadku.
-
Stanley78
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Skwierzyna
Witam. Podepnę się pod temat bo silnik ten sam tylko problem trochę inny.
W cieplejszych miesiącach (temp. na zewnątrz powyżej 20 C, gdy jest chłodniej problem nie występuje) po przejechaniu ok. 100 km gdy auto porządnie się rozgrzeje, zatrzymuję się na parkingu, gaszę auto i nie mogę odpalić. Objaw - nie słychać pompy paliwa. Po odłączeniu aku i odczekaniu 15-20 podłączam aku i wtedy jest ok. Po przejechaniu podobnego odcinka problem się powtarza. Żadnych komunikatów, żadnych błędów. Czy można stwierdzić że w związku z wysoką temperaturą zawiesza się pompa i jest do wymiany czy problemem może być coś innego ? Ktoś może miał podobny problem ? Za wszelkie odpowiedzi dziękuję
W cieplejszych miesiącach (temp. na zewnątrz powyżej 20 C, gdy jest chłodniej problem nie występuje) po przejechaniu ok. 100 km gdy auto porządnie się rozgrzeje, zatrzymuję się na parkingu, gaszę auto i nie mogę odpalić. Objaw - nie słychać pompy paliwa. Po odłączeniu aku i odczekaniu 15-20 podłączam aku i wtedy jest ok. Po przejechaniu podobnego odcinka problem się powtarza. Żadnych komunikatów, żadnych błędów. Czy można stwierdzić że w związku z wysoką temperaturą zawiesza się pompa i jest do wymiany czy problemem może być coś innego ? Ktoś może miał podobny problem ? Za wszelkie odpowiedzi dziękuję
-
Virusos
- Nowicjusz
- Auto: 1,8
- Rok produkcji: 2009
Witam,
Toommek mam do Ciebie sprawę napisz proszę pw. Chodzi o bezpośredni kontakt najlepiej
Toommek mam do Ciebie sprawę napisz proszę pw. Chodzi o bezpośredni kontakt najlepiej
-
mjarosz
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Górki
Podpinam się pod temat. Mam Insignia 1.8 benzyna 2010, manual. Silnik często szarpie przy dodawaniu gazu, szczególnie na niskich obrotach. Zazwyczaj jak już ma temperaturę. Cewka nowa, świece nowe. Dajcie proszę znać jak komuś udało się rozwiązać problem. Z góry dzięki.