--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuHak holowniczy
-
Remad5
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Lubasz
Re: Hak holowniczy
Witam,
Planuję zakup haka holowniczego ORIS e438 i związku z tym mam pytanie czy hak różni się od siebie względem nadwozia? Czy jest różnica co do kombi i sedana/hatchbacka?
Planuję zakup haka holowniczego ORIS e438 i związku z tym mam pytanie czy hak różni się od siebie względem nadwozia? Czy jest różnica co do kombi i sedana/hatchbacka?
- arek103
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Bieszczady
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Różnica jest jedynie w elementach, które wsuwa się w podłużnice, w kombi są dłuższe o jakies 10 cm,
-
Remad5
- Nowicjusz
- arek103
- Użytkownik
z kombi do sedan/hatchbacka da się przerobić, wystarczy wywiercić dodatkowe otwory i przyspawać nakrętki, odwrotnie nie da rady. Ja mam haka Witter i jest uniwersalny, ma dwie pary otworów.
-
Remad5
- Nowicjusz
Ok. Dzięki za odpowiedź. A powiedz mi czy ten twój jest jakoś widoczny jak ściągniesz kulę? Ten ORIS się ładnie chowa pod zderzak... Tylko to za nim przemawia. Ja potrzebuję hak do rowerów. Na co dzień raczej chciałbym żeby był schowany...
Do Orisa potrzebny będzie jeszcze moduł tak? A instalacja?
Do Orisa potrzebny będzie jeszcze moduł tak? A instalacja?
- arek103
- Użytkownik
Kule wykręciłem, gniazdo jest na zawiasie. Moduł kupiłem uniwersalny polski MH-01.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Remad5
- Nowicjusz
-
lockter
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 3 razy
montował ktoś nieoryginalny hak w Insigni B Grand Sport? potrzebuję coś prostego, do samej przyczepki, może być wykręcany i jak najtaniej wiec pewnie moduł uniwersalny. ma kto jakieś doświadczenia? będą problemy z instalacją czy używaniem potem?
-
kashi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Oberschlesien
Witam
Mam taki problem
W moim samochodzie mam zamontowany oeginalny hak oplowski oris(ten wysuwany poprzez pociągnięcie dźwigni), chciałem go wbić do dowodu rejestracyjnego żeby móc z niego korzystać. Niestety na stacji diagnostycznej gdzie chciałem wykonać przegląd żądali ode mnie świadectwa homologacji tego haka. Czy ktoś wie gdzie mogę dostać takie świadectwo albo dysponuje takim.
Mam taki problem
W moim samochodzie mam zamontowany oeginalny hak oplowski oris(ten wysuwany poprzez pociągnięcie dźwigni), chciałem go wbić do dowodu rejestracyjnego żeby móc z niego korzystać. Niestety na stacji diagnostycznej gdzie chciałem wykonać przegląd żądali ode mnie świadectwa homologacji tego haka. Czy ktoś wie gdzie mogę dostać takie świadectwo albo dysponuje takim.
- arek103
- Użytkownik
Jeżeli hak ma tabliczki to diagnosta nie powinien robić problemu. Jeżeli będzie się upierał to jedź do innego.
-
ArturW.
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Oborniki Śląskie
Panowie i Panie
Którym wydaniem Op-coma można zmieniać warianty programu w module haka??
Mam vauxa vin i can mogę zaprogramować a wariant programu ni chusteczki .
Pozdrawiam
Którym wydaniem Op-coma można zmieniać warianty programu w module haka??
Mam vauxa vin i can mogę zaprogramować a wariant programu ni chusteczki .
Pozdrawiam
-
ArturW.
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Oborniki Śląskie
Vxdiag to klon mdi . SPS haka jest bezpłatny ale za to dostęp 40€ netto. Zamontowałem oryginalną wiązkę haka + moduł ( mam pinout modułu jakby ktoś chciał) i wszystko od razu zaczęło działać bez kodowania. Ale żeby wszystko było pięknie GDS’em dokodowalem CAN . Przy czym wywaliło błąd ze VIN i wersja niezaprogramowana. No to odpaliłem OP-COM wprowadziłem VIN ale już zmienić wersji się nie da bo kontakt z dystrybutorem . Stąd moje pytanie. Póki co wszystko działa wiec jak nie ma sposobu na zmianę wersji to walić to 40€ nie dam 

-
7rebe83
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Warszawa
Witam,
Ja mam trochę inny problem z hakiem, mam zamontowany oryginalny oplowski, moim zdaniem nikt z tego haka nigdy jeszcze nie korzystał, gdy ciągnę za rączkę hak się nie zwalnia, linkę wyciągam może na 3-4cm i nic.
Ma ktoś może pomysł co jest nie tak, linka idzie w peszlu więc nie powinna być zaśniedziała, może coś WD40 popsikać ale co ?
Jeśli ktoś wie gdzie w Warszawie pomoże mi ktoś to naprawić chętnie skorzystam
Ja mam trochę inny problem z hakiem, mam zamontowany oryginalny oplowski, moim zdaniem nikt z tego haka nigdy jeszcze nie korzystał, gdy ciągnę za rączkę hak się nie zwalnia, linkę wyciągam może na 3-4cm i nic.
Ma ktoś może pomysł co jest nie tak, linka idzie w peszlu więc nie powinna być zaśniedziała, może coś WD40 popsikać ale co ?
Jeśli ktoś wie gdzie w Warszawie pomoże mi ktoś to naprawić chętnie skorzystam
-
7rebe83
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Warszawa
Dziękuje za odpowiedź, zgadza się znalazłem w tym wątku odpowiedź co może być potencjalnym problemem.
Pytanie czy ktoś może wie gdzie w Warszawie by mi to ktoś taką usterkę naprawił ponieważ nie posiadam dużych zdolności manualnych przy naprawach samochodowych
Pytanie czy ktoś może wie gdzie w Warszawie by mi to ktoś taką usterkę naprawił ponieważ nie posiadam dużych zdolności manualnych przy naprawach samochodowych
-
pawel.k0
- Nowicjusz
- Auto: sports tourer
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Oleśnica
Dzień dobry. Miesiąc temu rozpoczęła się moja przygoda z insignią kombi. Na początek chciałbym doposażyć auto w hak holowniczy. Już wiem, że mam moduł. Nie wiem natomiast, czy np. hak z roku 2010 będzie pasował do mojego kombi? Na ile istotny jest rocznik haka/auta? Czy wystarczy poszukać haka tylko z wiązką? Czy lepiej kupić nowy, czy z demontażu? Szczególnie interesują mnie doświadczenia kolegów, którzy dokładali hak i wiedzą już na co zwrócić szczególną uwagę. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- arek103
- Użytkownik
Proponuje zamontować hak wypinany pionowo z modułem uniwersalnym. Z hakami Oris są same problemy, a kupno wiązki do niego graniczy z cudem, no chyba że w serwisie ale wtedy cena wysoka.
-
pawel.k0
- Nowicjusz
- Auto: sports tourer
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Oleśnica
Rzecz jasna chciałbym ograniczać koszty montażu, dlatego pomysł na samodzielną instalację. Jeżeli moduł uniwersalny, to ten oryginalny z samochodu będzie zbędny?