--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A20DTH 2.0 CDTI błąd P0299 - zbyt niskie ciśnienie doładowania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

A20DTH 2.0 CDTI błąd P0299 - zbyt niskie ciśnienie doładowania

Post autor: Rooff_ » 10 cze 2018, o 21:10

Mam u siebie problem z błędem P0299-00-DB.
Objawy: przy ostrzejszej jeździe silnik traci moc (następuje takie przyduszenie) i komunikat 'Awaria pojazdu...". Po chwili jazdy autem bez mocy, moc wraca.
Problem pojawia się głównie przy wyższych temperaturach otoczenia. Jak jest chłodniej, to nie udało mi się go ujrzeć. Nie umiem konkretniej podać zakresu temperatur dla 'chłodniej' i 'dla wyższych temperatur'...

Fakt miałem problem z nieszczelnym dolotem, a konkretnie jedną uszczelką i śrubami łączącymi plastikowy element dolotu (przypominam - silnik BiTurbo, także trochę inny schemat i elementy układu dolotowego). Uszczelka zastąpiona silikonem (ponieważ nie można jej kupić samej, a cena elementów, które trzeba wymienić to ok. 900 zł :o ), natomiast śruby wymienione na inne - raczej nie ma szans, żeby one puściły. Co do tej pseudo-uszczelki, to te plastikowe elementy są tak mocno skręcone i spasowane, że nawet jakby chciało wydmuchać tą pseudo-uszczelkę, to niespecjalnie ma którędy.

Rury gumowe w dolocie sprawdzałem - nie widać tam żadnych pęknięć, nieszczelności. Pozostałe łączenia dolotu też nie budzą podejrzeń, choć nie za bardzo jest jak sprawdzić ich szczelność. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł lub poradę? :)

Zastanawia mnie fakt wpływu temperatury zewnętrznej na pojawianie się tego problemu. Zakładam, że jeśli byłaby jakaś nieszczelność to czy jest zimniej, czy cieplej to nie miałoby to znaczenia dla pojawiania się błędu.

Patrzyłem również na ciśnienie jakie pompują turbiny - apka OPL DPF pokazuje 300 kPa lub nawet trochę więcej, więc to chyba nie jest problem z turbiną? Może to być problem z czujnikiem ciśnienia doładowania (MAP Sensor)? Jak to sprawdzić?

Jakieś inne pomysły, sugestie?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: A20DTH 2.0 CDTI błąd P0299 - zbyt niskie ciśnienie doładowania

Post autor: Dan » 11 cze 2018, o 16:13

Roof kup zaslepke do rur pcv w casto i zamontuj w nim złącze sprężonego powietrza, podłącz kompresor w rurę za turbinami i słuchaj :)
(tylko lajtowo dmuchaj tak 1+0.5 bar najlepiej na manometrze sobie ustaw 0.3 i zwiekszaj po trochu)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Adam K

Post autor: Adam K » 28 lip 2018, o 17:38

ARIE(L) pisze:
29 cze 2017, o 02:59
Witam. Zakupiłem auto niespełna tydzień temu i już mam spory problem. Wyskoczył komunikat o awarii pojazdu i po odczytaniu błędów mam P0299-02 - zbyt niskie ciśnienie doładowania. Błąd jest cały czas i nie można go skasować. Auto jest słabsze. Od czego zacząć Panowie bo miało to być auto dodatkowe w rodzinie na wypadek awarii BMW ale coś czuję, że będzie na odwrót.
Witam,
mam ten sam problem ,powiedz jak go rozwiazales

Dodano po 5 minutach 57 sekundach:
Rooff_ pisze:
10 cze 2018, o 21:10
Mam u siebie problem z błędem P0299-00-DB.
Objawy: przy ostrzejszej jeździe silnik traci moc (następuje takie przyduszenie) i komunikat 'Awaria pojazdu...". Po chwili jazdy autem bez mocy, moc wraca.
Problem pojawia się głównie przy wyższych temperaturach otoczenia. Jak jest chłodniej, to nie udało mi się go ujrzeć. Nie umiem konkretniej podać zakresu temperatur dla 'chłodniej' i 'dla wyższych temperatur'...

Fakt miałem problem z nieszczelnym dolotem, a konkretnie jedną uszczelką i śrubami łączącymi plastikowy element dolotu (przypominam - silnik BiTurbo, także trochę inny schemat i elementy układu dolotowego). Uszczelka zastąpiona silikonem (ponieważ nie można jej kupić samej, a cena elementów, które trzeba wymienić to ok. 900 zł :o ), natomiast śruby wymienione na inne - raczej nie ma szans, żeby one puściły. Co do tej pseudo-uszczelki, to te plastikowe elementy są tak mocno skręcone i spasowane, że nawet jakby chciało wydmuchać tą pseudo-uszczelkę, to niespecjalnie ma którędy.

Rury gumowe w dolocie sprawdzałem - nie widać tam żadnych pęknięć, nieszczelności. Pozostałe łączenia dolotu też nie budzą podejrzeń, choć nie za bardzo jest jak sprawdzić ich szczelność. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł lub poradę? :)

Zastanawia mnie fakt wpływu temperatury zewnętrznej na pojawianie się tego problemu. Zakładam, że jeśli byłaby jakaś nieszczelność to czy jest zimniej, czy cieplej to nie miałoby to znaczenia dla pojawiania się błędu.

Patrzyłem również na ciśnienie jakie pompują turbiny - apka OPL DPF pokazuje 300 kPa lub nawet trochę więcej, więc to chyba nie jest problem z turbiną? Może to być problem z czujnikiem ciśnienia doładowania (MAP Sensor)? Jak to sprawdzić?

Jakieś inne pomysły, sugestie?
Witam,

znalazles usterke u mnie ciagle to samo ,mechaniki rozkladaja rece o ASO nie wspomne , ja bym postawil na turbine ale byla regenerowana i zroblem na niej 18tys to mnie trzyma w niepewnosci ,wymienilem czujnik sterowania ten na pasie przednim i nic nie pomoglo ,nadal od 100km zaczyna trzepac buda (brakuje mu czegos) i auto nie chce isc do 160km ledwo co i traci moc i tak w koło
Ostatnio zmieniony 8 sty 2019, o 12:56 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 29 lip 2018, o 17:34

@Adam K - problemu nie rozwiązałem. Póki co nie mam pomysłu. Najbardziej obstawiam zużycie samej turbiny.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 11 gru 2018, o 00:38

Wracając do tematu...
Cały czas próbuję dojść do tego, co jest przyczyną błędu P0299.
Zabrałem się za diagnostykę szczelności układu dolotowego. Zdjąłem gumową rurę od filtra powietrza, tak że została ta pierwsza plastikowa lecąca do turbiny. Odpaliłem auto, dłonią zatkałem tą rurę i czekałem co się stanie. Zaczęło zasysać, silnik się zadławił i w końcu gasł. Cały czas trzymając zatkany dolot słuchałem gdzie syka. Okazało się, że jest nieszczelność na o-ringu łączącym przepustnicę z ostatnią rurą układu dolotowego. Niestety najpewniej moja wina, bo uszczelka była uszczypnięta, jakby wygryziona - gdzieś pewnie przy składaniu dolotu ją uszkodziłem. Drugim miejscem nieszczelności było łączenie przepustnicy z kolektorem dolotowym - czyli zaraz obok ;) Tam jest taka uszczelka o przekroju prostokątnym umieszczona w rowku kolektora, która dochodzi do czoła przepustnicy. Na razie z uwagi na brak nowej, zostało to doszczelnione taśmą izolacyjną do przewodów (owinąłem uszczelkę dookoła wzdłuż, tak żeby powierzchnie styku były równe).
Po tych dwóch zabiegach ponowny test z zatkaniem dolotu... Auto zasysa, dławi się, ale już nie gaśnie. Nie słychać też syczenia z ww. miejsc (dźwięk silnika trochę przeszkadza, żeby było słychać z innych).
Empiryczne skutki naprawy: lepsza reakcja na gaz, auto stało się bardziej żwawe i dynamiczne, spadło zużycie paliwa.

Ale żeby nie było tak dobrze... Po tej zabawie podłączyłem auto pod kompa i obserwowałem parametry pracy - zarówno na postoju jak i podczas krótkiej jazdy testowej. Żądane ciśnienie doładowania na biegu jałowym jest 120 kPa, natomiast mierzone ok. 100 kPa. Podczas jazdy te różnice również wahają się w takim zakresie lub chwilowo są ciut większe.

Kolejnym działaniem było skołowanie kompresora i próba diagnostyki ewentualnych innych nieszczelności. Dolot zaślepiony w tym samym miejscu co wcześniej i tam podpięty kompresor. Udało się napompować max. 168 kPa (wskazania MAP sensora) - nic więcej nie chciało iść. Ale też nie było nigdzie słychać uciekającego powietrza...
Druga próba - odpięcie rury dolotowej od przepustnicy i zaślepienie jej w tamtym miejscu. Niestety tracimy wtedy odczyty MAP sensora i trzeba się zdać na czujnik manometryczny kompresora. Nie dało się nabić więcej niż 1,5 bara (chwilowe ciśnienie max 2 bary) bo później był problem z zaślepką na wlocie - nie miałem pomysłu jak ją doszczelnić (delikatny syk powietrza) oraz jak ją utrzymać na miejscu (raz jak wystrzeliła to prawie dostałem nią w dziób :P ).
Tak czy siak - jak trzymała i próbowałem słuchać, czy gdzieś nie syka to nic mi się nie udało usłyszeć.

I teraz nie wiem - jest gdzieś jeszcze nieszczelność czy nie? Auto jak wspomniałem jeździ dużo lepiej, jednak pozostają różnice pomiędzy żądanym a faktycznym ciśnieniem doładowania. Te różnice z grubsza pozostają stałe podczas zmiany prędkości obrotowej silnika (piszę z grubsza, bo nie udało mi się jakoś rozsądnie zaimportować danych z GDS do excela, żeby je rozsądnie przeanalizować).
Drugą równoległą obserwacją są wskazania MAF sensora - żądane ok. 20 g/s, mierzone ok. 14,5 g/s. Potwierdzało by to fakt zbyt małego doładowania. Z takich innych obserwacji, to podczas przyspieszania maksymalne ciśnienie doładowania przekracza 300 kPa.
Zastanawiam się co jest przyczyną? Gdybam sobie, że albo jest problem z turbiną, albo problem jest w dolocie. I teraz pytanie - czy jest możliwe, że jest przypchany dolot np. poprzez olej, który osiadł w intercoolerze? I że blokuje on swobodny przepływ powietrza o niskim ciśnieniu z turbiny do kolektora?
Innym podejrzanym miejscem jest zawór znajdujący się w układzie dolotowym nr 43: https://opel.7zap.com/pl/car/g09/g/10/3-0/
Może nie sam zawór, ale uszczelka na nim. O ile kojarzę nie była ona specjalnie miękka, więc może przepuszcza powietrze tak jakby wstecz - czyli powietrze zamiast lecieć z małej turbiny do kolektora, ucieka tak jakby bokiem?

Może ktoś podpowie co dalej robić? :)
Mam ambicję poradzić sobie z tym sam, a nie oddawać auta do mechanika. Tylko obawiam się, że z uwagi na zupełnie inne wykształcenie, mogę robić czy wymyślać głupoty :P Sam zapał i chęć samodzielnej naprawy auta mogą w tym przypadku nie wystarczyć :o

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mortoss » 12 gru 2018, o 08:42

Ciśnienie doładowania podczas przyspieszania to 300kPa? Toż to 3bar. Nie za dużo? Nie pamiętam ile ma ten silnik, ale raczej spodziewałbym się wartości 1,4-1,5b

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 12 gru 2018, o 15:11

To jest BiTurbo ;) Oczekiwane przez sterownik też jest tego rzędu, więc tyle powinno być. Ale jak wspomniałem jest mniej. Analizowałem ostatnio trochę dokładniej dane zebrane podczas jazdy na "naprawionym" dolocie i podczas mocnieszej jazdy (tak na poziomie 70-80% położenia pedału przyspieszenia), różnica pomiędzy żądanym a faktycznym ciśnieniem jest niewiele mniejsza niż -20 kPa (czyli za mało). Natomiast różnica w przepływie powietrza to od 40 do 60 g/s (czyli też za mało). Co do wskazań MAF sensora to w wolnej chwili zerknę na jego zabrudzenie. Natomiast doładowanie pozostaje dalej zagadką, co może być przyczyną...

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 12 gru 2018, o 16:22

mortoss pisze:
12 gru 2018, o 08:42
Ciśnienie doładowania podczas przyspieszania to 300kPa? Toż to 3bar. Nie za dużo? Nie pamiętam ile ma ten silnik, ale raczej spodziewałbym się wartości 1,4-1,5b
Zauważ że 300 a dokładniej 299kpa ( tyle żąda sterownik) to ciśnienie bezwzględne. Jak odejmiesz od tego 1000hpa czyli 1 bar ciśnienia atmosferycznego to już jest bliżej wartości , które podałeś.
299kpa u mnie osiąga tylko przy całkowicie wciśniętym gazie i tylko przez kilka sekund ( prawdopodobnie owerbost). Przy normalnej jeździe rzadko przekracza 150-200 kpa.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 12 gru 2018, o 17:03

Oczywiście, że jest to ciśnienie sumaryczne ;) Ale porównuję do żądanego przez sterownik, który też uwzględnia ciśnienie barometryczne (ono było na poziomie 99 kPa). Finalnie sprężarka daje ok. +200 kPa, a może więcej - nie wiem, bo nie znam parametrów nominalnych. Fakt jest faktem, że w BiTurbo jest inny MAP sensor - ma zakres pomiarowy do 400 kPa, a nie jak w pozostałych DTx do 350 kPa.
W załączniku wrzucam plik ze wspomnianej jazdy. Trochę rzeczy powycinane i pofiltrowane dla lepszego oglądania.
Jakby ktoś potrzebował to mam oryginalny plik ze wszystkimi wskazaniami - mogę podesłać ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzamej
Użytkownik
Auto: Insignia kombi 4x4
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wałbrzych
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Post autor: dzamej » 14 mar 2020, o 12:33

Siemka, dziś u mnie wyskoczył komunikat awaria pojazdu oraz pokazał się błąd p0029-00 - zbyt niskie ciśnienie doładowania.

Jednakże auto w ogóle nie traci mocy
Po skasowaniu znów się pokazał przy przyspieszaniu 140-170 auto nie traci mocy
Turbina po regeneracji, przejechane ok 3500km
Wg aplikacji torque silnik trzyma stałe 1 5bar doładowania w trakcie przyspieszania, nie ma spadków ciśnienia
Wąż IC wymieniony 4 tyś temu zaraz po zakupie auta - prewencyjnie.
Check się nie wyświetla

Czy może macie jakieś pomysły co sprawdzić póki co bez kosztowo?

Pawel_wro

Post autor: Pawel_wro » 14 mar 2020, o 12:44

A która wersje mocowa masz tego diesla?

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 14 mar 2020, o 13:09

160km po programie na 188km i 418nm

Pawel_wro

Post autor: Pawel_wro » 14 mar 2020, o 14:44

A na tym sofcie długo już jeździsz? W sensie, że to na pewno nie jego wina?

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 14 mar 2020, o 14:58

Od czerwca. Nie było wcześniej problemów

Pawel_wro

Post autor: Pawel_wro » 14 mar 2020, o 15:31

Myślę, że trzeba sprawdzić ciśnienie żądane przez komputer i porównać je z tym rzeczywiście ładowanym przez turbo, może tu są jakieś różnice i dlatego wyrzucą błąd.

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 14 mar 2020, o 17:24

Ktoś wie jaki w tym przypadku może mieć zawór turbo? Ten który lubi hałasować pod maską? Mam za nim filterek założony tak jak sporo osób radziło

Ewentualnie map sensor?
Przepływomierz?

jar-231
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Białystok
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: jar-231 » 14 mar 2020, o 19:04

Zawór od turbo to ten z zaworkiem na przednim pasie. Przepływkę raczej bym wykluczył bo z reguły są dodatkowe błędy z nią związane. Najlepiej zrobić tak jak Paweł napisał podpiąć kąpa i sprawdzić rzeczywiste wartości z tymi żądanymi. Być może jakaś nieszczelność w dolocie ale też zauważyłem że sporo ludzi tu pisze że po regeneracji sprężarki dzieją się dziwne rzeczy z doładowaniem i być może tu coś się dzieje ale to będzie widać po podłączeniu kąputera. Map sensor może być. Jak źle mierzy to też będzie błąd. Spróbuj na początek wyczyścić. Może pomoże.

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 14 mar 2020, o 19:35

Niestety nie mam nikogo ogarniętego z kompem w okolicy.. :( zobaczymy po czyszczeniu map sensora przepływkę też wyczyszczę..

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 18 mar 2020, o 15:35

Wyczyściłem map sensor (lekko brudny) i przepływomierz. Póki co nic nie wyskakuje ale jechałem max 120. Nie miałem możliwości by się porządnie rozpędzić i zrobić nagłe mocne przyspieszenie..

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 22 mar 2020, o 22:50

I dziś niestety wywaliło błąd podczas przyspieszania ale bez ograniczenia mocy.

Czy ktoś może wiedzieć o co chodzi i czemu mogę się przyjrzeć??

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”