--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony letnie
- liTai
- Forumowicz
- Auto: Insignia Sedan
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Zabrze
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Opony letnie
Natrafiłem na nie przy przeglądaniu testów ADAC 2020. Z budżetówek plasowały się wysoko, stąd też pytanie.
Wypadają o niebo lepiej niż stosowane przez wielu Dębica UHP czy Kormorany.
Wypadają o niebo lepiej niż stosowane przez wielu Dębica UHP czy Kormorany.
-
fejss
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
Witam. W ramach, że nie mogę tworzyć tematów piszę tutaj prosząc o radę. Parę msc temu kupiłem Isię 2009 r. 2.0T ze sportowym zawieszeniem. Głównym powodem pisania jest to, ze mam 17" stalowe felgi z oponami wielosezonowymi, w dodatku są zużyte - lipa. Lato się zbliża, więc planuje zakupić nowe opony. Teraz pytanie - na jaką wielkość opony zmienić i co się z tym wiąże; będzie spadek komfortu z jazdy, czy opłaca się kupować alufelgi nowe za duże pieniądze ? Ilu calowe opony opony kupić ? Może ktoś ma porównanie jakieś ? Auto jest generalnie dosyć twarde i niskie, co stanowi kłopot przy progach zwalniających i krawężnikach. Generalnie nie przeszkadzałoby mi to, gdybym miał pewność, że auto sprawia frajde na drodze, czego nie moge za bardzo sprawdzić na aktualnych oponach. Czy isia ze sportowym zawieszeniem robi robotę na zakrętach, czy jednak trzeba uważać
? Kolejna sprawa to, iż miałem ostatnio regenerowaną turbinę. Po wymianie na zimnym silniku słyszę dziwne a'la buczenie spod maski - mam wrażenie, że to pasek. Możliwe, że jest zbyt napięty i to on stanowi problem ? Z góry dziękuje za odp. jak ktoś będzie tutaj chętny mi pomóc, to potem zapytam o elektrykę 
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Twoich pytań jest na kilka tematów. Planujesz kupować alufelgi, czy jednak nie? Jeśli nie to rozmiary opon na te felgi co są masz na obecnych oponach i tym się kieruj. Jeśli chcesz felgi też nowe to rozkoduj sobie Vin aby wiedzieć jakie maksymalnie tam wejdą.
Polataj po zakrętach to będziesz wiedział jak na sporcie się zachowuje.
A ta regenerowana turbina to ci buczy na jakiej wysokości obrotów? Tuż przed startem samej turbiny?
Polataj po zakrętach to będziesz wiedział jak na sporcie się zachowuje.
A ta regenerowana turbina to ci buczy na jakiej wysokości obrotów? Tuż przed startem samej turbiny?
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
W nr VIN masz wpisane na jakich (rozmiar) oponach powinien jeździć i to jest baza wyjściowa do zmian.
Masz tu linki na których możesz dobrać wielkość.
https://magazynauto.interia.pl/kalkulat ... lator-opon
https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
https://www.willtheyfit.com/index.php?w ... 30#content
Masz tu linki na których możesz dobrać wielkość.
https://magazynauto.interia.pl/kalkulat ... lator-opon
https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
https://www.willtheyfit.com/index.php?w ... 30#content
-
fejss
- Nowicjusz
Na kilka tematów to wiem, że jest pytań
, tyle, że nie mogę zakładać tematów... Planuje kupować alufelgi, ale w rozsądnej cenie. No pytanie teraz czy między 18", 19" a 20" jest różnica w komforcie jazdy ? Czy nie będzie auto jeszcze sztywniejsze. Już po zakręcie poleciałem raz aż za bardzo, za co obwiniam opony, które boksują mi przy nawet niewielkim dodaniu gazu, gdyż są po prostu słabe.
Nie wiem czy turbina mi buczy, czy to pasek turbiny, czy to pas napędowy. Problem polega na tym, że na zimnym silniku auto dziwnie hałasuje. Jak stoje na P (mam automat) dźwięk ten mocno łagodnieje, wręcz go nie słychać. Wrzucę Drive to zaczyna hałasować. Ciężko mi zlokalizować problem, bo nie wrzucę Drive i nie otworze maski. Problem się pojawił po regeneracji turbiny.
Nie wiem czy turbina mi buczy, czy to pasek turbiny, czy to pas napędowy. Problem polega na tym, że na zimnym silniku auto dziwnie hałasuje. Jak stoje na P (mam automat) dźwięk ten mocno łagodnieje, wręcz go nie słychać. Wrzucę Drive to zaczyna hałasować. Ciężko mi zlokalizować problem, bo nie wrzucę Drive i nie otworze maski. Problem się pojawił po regeneracji turbiny.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Przewidziane przez producenta rozmiary kół masz w instrukcji. Powinno Ci wejść wszystko od 225/50R17 (chyba najmniejsza średnica) do 245/35R20, może nawet 255/35R20, a któryś Kolega z forum ma nawet 21" wrzucone.
Ja na lato mam 255/35R20 i jest taczkowato, ale prowadzi się praktycznie jak gokart. Na zimę mam 235/45R18 i czuć różnicę w prowadzeniu, przód jakby miał delikatne tendencje do "pływania" w porównaniu do letnich, ale jest za to trochę bardziej komfortowo. Z tym, że ja mam inne zawieszenie - HiPerStrut i 4x4 z eLSD, co ma wpływ na prowadzenie.
Jeżeli zmienisz opony na większe, szersze, o niższym profilu, a do tego typowo letnie, to na pewno odczujesz różnicę w prowadzeniu na plus, a w komforcie na minus. Do tego większa felga powinna zapewnić lepsze chłodzenie układu hamulcowego, co przy ciężkim aucie jest wskazane. A w zależności od tego jaki teraz masz rozmiar, możesz podnieść auto o kilka, a nawet kilkanaście mm większym kołem.
PS.: Komplet oryginalnych 18" z fajnymi oponami da się kupić poniżej 3k.
Ja na lato mam 255/35R20 i jest taczkowato, ale prowadzi się praktycznie jak gokart. Na zimę mam 235/45R18 i czuć różnicę w prowadzeniu, przód jakby miał delikatne tendencje do "pływania" w porównaniu do letnich, ale jest za to trochę bardziej komfortowo. Z tym, że ja mam inne zawieszenie - HiPerStrut i 4x4 z eLSD, co ma wpływ na prowadzenie.
Jeżeli zmienisz opony na większe, szersze, o niższym profilu, a do tego typowo letnie, to na pewno odczujesz różnicę w prowadzeniu na plus, a w komforcie na minus. Do tego większa felga powinna zapewnić lepsze chłodzenie układu hamulcowego, co przy ciężkim aucie jest wskazane. A w zależności od tego jaki teraz masz rozmiar, możesz podnieść auto o kilka, a nawet kilkanaście mm większym kołem.
PS.: Komplet oryginalnych 18" z fajnymi oponami da się kupić poniżej 3k.
-
fejss
- Nowicjusz
Dziękuje za odpowiedzi. No właśnie chyba tak jak piszesz xul, będę celował w jakieś 18". Autko się lekko podniesie, bo aktualnie mam 17". No nic najwyżej i tak nie za wysoki komfort poleci w dół. Cóż autko ma dawać frajdę 
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Weź pod uwagę że jak na oponach "podniesiesz" auto to będziesz miał błędne wskazania prędkościomierza.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Na lato mam R20, a zimą R18. Jakoś specjalnie nie czuję poprawy komfortu na zimowych 
- Krzychu99
- Użytkownik
- Auto: Kura
- Miasto: Bielsko-Biała
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Pomijając fakt, że na 17 i profilu 55 auto pływa na oponie i przy szybszej jeździe łatwo można sobie zrobić kuku.
- as pik
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
-
fejss
- Nowicjusz
No też znaczącym dla mnie czynnikiem jest prowadzenie tego auta, które wydaje się byc momentami nieprecyzyjne i chaotyczne, gdzie muszę podejmować lekką walkę.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2020, o 16:12 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
xul
- Zapaleniec
Zależy co na co wymieni. Jeżeli ma 225/50R17 i wymieni na 245/45R18 to się podniesie o około 10mm, a jeżeli ma 225/55R17 i wymieni na 225/45R18 to się obniży o około 10mm. Wszystkie rozmiary są wymienione w instrukcji.
Trzeba na kalkulatorze posprawdzać
Trzeba na kalkulatorze posprawdzać
-
fejss
- Nowicjusz
mam 225/50R17
. Oj Micheliny koszt dosyć już konkretny, ale wiadomo za co się płaci, a chwilę czasu do zakupu mam to może się namyśle 
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Zarówno letnie jak i zimowe mam 17 o profilu 55 i nigdy niczego takiego nie odczułem jak pływanie auta przez ponad dwa lata eksploatacji, a nie jeżdżę też jakoś wolno. Przy czym ja miałem nowe obydwa komplety opon.
-
xul
- Zapaleniec
Przeszukaj aledrogo czy otomoto, czasami da się wyrywać w fajnej cenie całe koła na oryginalnych lub markowych felgach ("chińczyków" nie polecam) i oponą premium w fajnym stanie. Oryginalne zimówki, stan igła, z praktycznie nowymi oponami (9mm bieżnika, rocznik 2016, kupowałem w 2018) wyrwałem za 2600, koszt nowych opon w okolicy 2400.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Kup standard czyli 245/45/18 jest to chyba najlepszy kompromis pomiędzy komfortem, a prowadzeniem.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka