Oczywiście,że jest stara.A tylko nieużywana
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony letnie
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Opony letnie
Tu może nawet nie chodzi o sam DOT, w sensie wieku gumy i jej właściwości, ale biznes oponiarski to wyścig zbrojeń, mieszanki pewnie zmieniają się co roku (może częściej?), żeby tylko wypaść lepiej w testach niż konkurencja.
A druga sprawa, dobrze przechowywana opona po 2-3 latach może ma właściwości nowej (zakładając pewną tolerancję błędu pomiarowego i dopuszczalne wartości wg norm), ale pytanie jakie będzie miała właściwości po kolejnych 3 latach? Czy 6 letnia opona będzie miała takie same parametry jak 3 letnia po 3 latach użytkowania (zakładając identyczne zużycie)?
A druga sprawa, dobrze przechowywana opona po 2-3 latach może ma właściwości nowej (zakładając pewną tolerancję błędu pomiarowego i dopuszczalne wartości wg norm), ale pytanie jakie będzie miała właściwości po kolejnych 3 latach? Czy 6 letnia opona będzie miała takie same parametry jak 3 letnia po 3 latach użytkowania (zakładając identyczne zużycie)?
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Powiem wam taką ciekawostkę. Dostarczam pełne koła do Forda i volvo. Stalówki i alusy. Rozmiary 16-20 cali. Opony nam dostarcza Continental i Pirelli. Wielosezonowe Michelin. Wszyscy mają w specyfikacji, że opony muszą być przechowywane w pionie na miekim podłożu typu hamak - 2 rurki i łańcuchy pomiędzy nimi oraz temperatura max 18 stopni a wilgotność nie przekraczająca 70%. Leżakować mogą max 5 lat bez używania. Po 5 latach mogą być używane max 2 lata z zachowaniem pełnych właściwości. Czujniki mamy zdalne. Dostawcy mają przez neta wgląd w parametry składowania 24/h..
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dla mnie dot jest bardzo istotny, tak jak dokia zawsze kupuje opony z bieżącego rocznika.
Opona po 5-6 latach nadaje się na śmietnik (przy jakimś ekstremalnym podjęciu opisanym jak wyżej niech będzie te 7 lat) nawet jak ma pełno bieżnika.
Kiedy nauczymy się ze bieżnik to tylko jeden z parametrów opony a innym a może ważniejszym jest stan samej gumy z której opona jest zrobiona. Guma po wyżej opisanym okresie zaczyna pękać i tracić swoje właściwości a co za tym idzie staje się niebezpieczna.
Teraz tak, kupisz opony które maja te 3 lata czyli pojeździsz na nich kolejne 3 lata maks. Dla tego wole kupić świeże opony i mieć je 5 lat przy dobrym przechowywaniu.
Z kolei nigdy nie wiecie jak opony faktycznie były przechowywane u tego dostawcy przez 3 lata...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opona po 5-6 latach nadaje się na śmietnik (przy jakimś ekstremalnym podjęciu opisanym jak wyżej niech będzie te 7 lat) nawet jak ma pełno bieżnika.
Kiedy nauczymy się ze bieżnik to tylko jeden z parametrów opony a innym a może ważniejszym jest stan samej gumy z której opona jest zrobiona. Guma po wyżej opisanym okresie zaczyna pękać i tracić swoje właściwości a co za tym idzie staje się niebezpieczna.
Teraz tak, kupisz opony które maja te 3 lata czyli pojeździsz na nich kolejne 3 lata maks. Dla tego wole kupić świeże opony i mieć je 5 lat przy dobrym przechowywaniu.
Z kolei nigdy nie wiecie jak opony faktycznie były przechowywane u tego dostawcy przez 3 lata...
- seburaj
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: śląsk
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
a dałoby się to jeszcze raz, ale nieco bardziej po polsku ??dokia pisze: ↑20 sty 2020, o 21:19Naprawdę ten dot jest dla ciebie bez znaczenia? Na Oponeo można takie kupić, niby wszystkie takie same modelem a dot każdej jest inny. Naprawdę to nie ma znaczenia? I nie ingerowałbyś gdyby po zakupie takie ci przysłano? Ja zamawiałam zawsze w serwisie i wszystkie cztery były z roku bieżącego i z identycznym dot. I to było ok bo przecież zamówione były cztery identyczne opony.
wiem, że to nie jest łatwy język - ale jednak ?
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Nie wiem czego nie rozumiesz
pytałam czy tobie w zakupie czterech opon nie przeszkadzałby fakt, że każdą z tych czterech wyprodukowano w innym roku? Ja jak zamawiałam sobie opony i dostałam informację że już są to właśnie sprawdziłam czy ich DOT jest chociaż podobny. Był taki sam i ten zakup uważam za taki jaki chciałam. Ostatnio rok temu kupowałam tak zimowe w listopadzie i zaznaczyłam że chcę mieć wyprodukowane w roku bieżącym i były kwietniowe. To czy ja naprawdę za dużo wymagam? Skoro cena ich jest identyczna to uważam że one mieć powinny zbliżony DOT. To naprawdę coś w tym złego? To moje pieniądze na które sama zarobiłam, dlatego nie chcę otrzymywać towaru niezgodnego z zamówieniem. Pozdrawiam 
- seburaj
- Forumowicz
no i da się
a tak względem powyższego tematu - gdzie jakpisałem o kupowaniu opon (kompletu) z różnymi dot-ami ??? - uprzejmie proszę wskazać ?
wskazałem na to, że prawidłowo przechowywane opony są uznawane jako nowe NAWET do 36 mcy od daty produkcji... i jest to FAKT, Drogi Forumowiczu
(niezależnie od tego, że czy w danym zakupionym komplecie opona będzie miała DOT na przykład z końca roku 2018 lub z początku 2019 to NIE MA TO ŻADNEGO znaczenia
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
O różnych DOT-ach to ja pisałam, skoro wywiązała się dyskusja u "leżakach". Z różnymi DOT-ami opony są typową zagrywką firm wysyłkowych. Mój pracownik tak kiedyś tanio przez internet sobie kupił cztery opony. Były trzy różne DOT-y. Tylko dwie opony były identyczne pod tym akurat względem, a cena wszystkich taka sama. Złożył reklamację, odpisali, że pakowacz się pomylił i że wysyłają mu prezent przeprosinowy i wysłali: smycz, skrobaczkę do szyb, i coś jeszcze. No naprawdę bardzo fajne traktowanie klienta. Nie zgodzili się na odesłanie opon, bo właśnie w opisie nie był określony DOT. A model był zgodny. Dlatego ja nie kupuję przez internet , chcę uniknąć sobie podobnych stresów. Mam nadzieję, że wyjaśniliśmy już sobie i innym powyższe. Pozdrawiam 
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Też nie rozumiem czego w wpisie Dokii nie można zrozumieć ale ok każdy jest inny i szanujmy to
Co do opon to dzisiejsze mieszanki gum nie są już takie jak kiedyś i opona 3 letnia nowa na pewno nie będzie miała takich parametrów co nowa z tego roku a piszę to na własnym doświadczeniu ! co prawda opon zimowych ale dunlop 3d w czwartym sezonie mimo bieżnika 4-5 mm nie radził sobie zupełnie na mokrym i błocie pośniegowym gdzie nowym byłem zachwycony lecz guma się zestarzała i opona straciła swoje właściwości i jestem przekonany iż podobnie będzie z letnimi.
Lata temu (8-10) miałem też szczęście kupić letnie leżaki bridgestone, typu już nie pamiętam zdaje się 4 letnie i na aucie wytrzymały rok po czym zaczęły się po kolei wybrzuszać i od tego czasu nie kupuje takich opon co do ich właściwości trakcyjnych to nie miałem możliwości porównania z nowymi jak na dunlopach ! Tak że mnie doświadczenie nauczyło by unikać starszych opon niż rok kalendarzowy (na wiosnę tego roku opony z końca roku ubiegłego jeszcze tak) a na oponeo zawsze podają przy oponie jej rok gdyż ostatnio tylko tam kupuję i mi akurat nie zdarzyła się ich żadna pomyłka
Co do opon to dzisiejsze mieszanki gum nie są już takie jak kiedyś i opona 3 letnia nowa na pewno nie będzie miała takich parametrów co nowa z tego roku a piszę to na własnym doświadczeniu ! co prawda opon zimowych ale dunlop 3d w czwartym sezonie mimo bieżnika 4-5 mm nie radził sobie zupełnie na mokrym i błocie pośniegowym gdzie nowym byłem zachwycony lecz guma się zestarzała i opona straciła swoje właściwości i jestem przekonany iż podobnie będzie z letnimi.
Lata temu (8-10) miałem też szczęście kupić letnie leżaki bridgestone, typu już nie pamiętam zdaje się 4 letnie i na aucie wytrzymały rok po czym zaczęły się po kolei wybrzuszać i od tego czasu nie kupuje takich opon co do ich właściwości trakcyjnych to nie miałem możliwości porównania z nowymi jak na dunlopach ! Tak że mnie doświadczenie nauczyło by unikać starszych opon niż rok kalendarzowy (na wiosnę tego roku opony z końca roku ubiegłego jeszcze tak) a na oponeo zawsze podają przy oponie jej rok gdyż ostatnio tylko tam kupuję i mi akurat nie zdarzyła się ich żadna pomyłka
- seburaj
- Forumowicz
Dorota, dalej nie rozumiem jak to się wszystko ma do tego o czym pisałem... przypomnę - opona prawidłowo przechowywana to do trzech lat od daty produkcji opona nowa, i na to zwracałem uwagę - to po co mi tu o sztuczkach internetowych i swoich pracownikach prawiszdokia pisze: ↑21 sty 2020, o 21:23O różnych DOT-ach to ja pisałam, skoro wywiązała się dyskusja u "leżakach". Z różnymi DOT-ami opony są typową zagrywką firm wysyłkowych. Mój pracownik tak kiedyś tanio przez internet sobie kupił cztery opony. Były trzy różne DOT-y. Tylko dwie opony były identyczne pod tym akurat względem, a cena wszystkich taka sama. Złożył reklamację, odpisali, że pakowacz się pomylił i że wysyłają mu prezent przeprosinowy i wysłali: smycz, skrobaczkę do szyb, i coś jeszcze. No naprawdę bardzo fajne traktowanie klienta. Nie zgodzili się na odesłanie opon, bo właśnie w opisie nie był określony DOT. A model był zgodny. Dlatego ja nie kupuję przez internet , chcę uniknąć sobie podobnych stresów. Mam nadzieję, że wyjaśniliśmy już sobie i innym powyższe. Pozdrawiam![]()
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Jasne, rozumiem o czym piszesz. Ale jaką masz pewność jak ta opona była naprawdę przechowywana. Nie mówię tu o firmach gdzie przechowywanie jest zgodne ze standardami narzuconymi przez producentów aut, o czym wspominał jeden z kolegów powyżej. Ja nie biorę takich rzeczy na wiarę, niestety. Dlatego, jak już wspomniałam, kupuję z zaznaczeniem że DOT ma być jeden i ten sam. Bo za takie chcę zapłacić. O tych tam sztuczkach pisałam w kontekście "leżaków" a nie w kontekście jakimś osobistym. Nie jestem z tych wierzących że opony przez ostatnie 3 lata specjalnie dla mnie tj kupującego leżały przechowywane zgodnie z normami ich przechowywania. Tak samo jak nie wierzę w przebiegi niektórych pojazdów wystawionych do sprzedania.
Mam nadzieję, że wyczerpaliśmy temat i na wszystkie Twoje pytania odpowiedziałam. Ja nie godzę się z niektórymi zagrywkami rynku, chociaż wiem jakie one są, bo i obserwuję i czytam te forum. Wyczerpaliśmy temat, prawda? Nie róbmy już OT. Pozdrawiam.
Mam nadzieję, że wyczerpaliśmy temat i na wszystkie Twoje pytania odpowiedziałam. Ja nie godzę się z niektórymi zagrywkami rynku, chociaż wiem jakie one są, bo i obserwuję i czytam te forum. Wyczerpaliśmy temat, prawda? Nie róbmy już OT. Pozdrawiam.
- coolmobil
- Zapaleniec
No to piszemy Ci ze to tylko zagrywka sprzedawcy a nigdy nie wiesz w jakich warunkach tak naprawdę były te opony trzymane przez te 3 lata. Dodatkowo cykl życia opony jak pisaliśmy to jakieś 5-6 lat wiec kupujesz oponę maks na 3 lata. Jak kupisz oponę miesiąc temu produkowana to masz pewność ze nie leżały jak szmata 3 lata i ze możesz na nich pojeździć 5 lat, ze guma nie straciła swoich właściwości.
Mam nadzieje ze teraz zrozumiałeś.
Mam nadzieje ze teraz zrozumiałeś.

- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ciekawe kto zmienia opony zaraz po zakupie auta?
Dodano po 30 sekundach:
Używanego oczywiście
Dodano po 30 sekundach:
Używanego oczywiście
- coolmobil
- Zapaleniec
Chyba nie rozumiem tego stwierdzenia?
Np ja teraz tak zrobie. Kupiłem auto na zimowych oponach. Będę kupował z końcem zimy, początkiem wiosny nowe letnie z planem aby je zaraz założyć.
Np ja teraz tak zrobie. Kupiłem auto na zimowych oponach. Będę kupował z końcem zimy, początkiem wiosny nowe letnie z planem aby je zaraz założyć.
- seburaj
- Forumowicz
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Czego nie rozumiesz?
Kupujesz letnie bo kupiłeś na zimowych.
Jak byś kupił na letnich 2-3 letnich fajnych to byś zaraz kupił nowe letnie?
- coolmobil
- Zapaleniec
Opony letnie
Oczywiście ze nie, pewnie pojeździł bym na nich ze 2 lata i dopiero wymiana
Ale ze kupowałem w zimę bym musiał szybko kupić i założyć zimowe
Ale ze kupowałem w zimę bym musiał szybko kupić i założyć zimowe

Ostatnio zmieniony 22 sty 2020, o 05:07 przez coolmobil, łącznie zmieniany 4 razy.
- coolmobil
- Zapaleniec
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dla tych co stoją przed dylematem jakie opony kupić trochę lektury: https://shina.guide/press/22947/
I taka ciekawostka budżetowa z parametrami B B i 69 db do kupienia za ok. 1000 zł
Landsail LS588 UHP, która wypada całkiem dobrze
https://www.oponeo.pl/dane-opony/landsa ... gJuXvD_BwE
I taka ciekawostka budżetowa z parametrami B B i 69 db do kupienia za ok. 1000 zł
Landsail LS588 UHP, która wypada całkiem dobrze
https://www.oponeo.pl/dane-opony/landsa ... gJuXvD_BwE
-
wysoky
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia CDTi
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: ...
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Panowie zbieram sie do kupna letnich opon i na jednym ze znanych serwisów sugerowałem sie cena i opiniami i myślę nad kupnem Kormoran Ultra High Performance 245/45 R18 100 W XL lub Torque UHP TQ901 245/45 R18. Kormorany są wyżej oceniane jednak chciałbym usłyszeć także waszą opinie. Nadmienię ze nie jeżdżę dużo ok 15tyś rocznie głównie małe miasto.