--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Luźne pogaduchy

...na tematy kwadratowe i podłużne
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Luźne pogaduchy

Post autor: norbi333 » 8 gru 2019, o 14:02

Prawdę powiedziawszy nie bardzo rozumiem po co przekładać pas za zagłówek 😃

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 8 gru 2019, o 14:04

Didmoto pisze:
8 gru 2019, o 13:55
Dokia wszystko się zgadza, mój wóz kiedyś udawał ciężarówkę, kurde na to bym nie wpadł :lol:
-O, widzisz :) jaka ja mądra jestem :P w samozachwyt zaraz wpadnę :lol:

Czyli ktoś, bo chyba nie Ty, po prostu zrobił to taniej, niż płacić 800zł za pas nowy pod kolor i usługę montażu jeszcze. A niestety do zmiany klasyfikacji pojazdu on być musi, -w dodatku obfotografowany ja młoda para :) Ja mam swój oryginalny, bo go zachowano, -nic nie wycinano i nie demontowano, tylko przełożono za kanapą, ale no coś mi się biesi, diabeł jeden ]:-< ]:->

Norbert, bo jak będzie pionowo nad tą swoją zwijarką to ona się nie zablokuje- a jak leci po kanapie to jest pod kątem i mi się blokuje :(
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 8 gru 2019, o 21:19

A teraz kto ogląda Polsat?
:lol: :D

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 8 gru 2019, o 21:22

W tym roku pogoda dopisała a dzieci miały radochę choć nie tylko dzieci i każde dostało coś słodkiego :D co widać na fotkach
https://www.lubin.pl/mikolaje-na-motocy ... zez-lubin/

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 8 gru 2019, o 22:58

mazmarcin pisze:
8 gru 2019, o 21:19
A teraz kto ogląda Polsat?
:lol: :D
a co było? Ja nie oglądam TV, radio wolę :)
mazmarcin pisze:
8 gru 2019, o 21:01
@Benek tyle lat na forum (choć mało postów) ale nadal nie umiesz poprawnie uzupełnić opisu auta?
2010 i silnik BiTurbo :?:
a spodziewałeś się czegoś super-hiper? i spójnego jednego z drugim? No i przy czterech postach na rok, to po prostu można nie zauważyć takiej pomyłki. To jest dopiero wkład w forum i pomoc nieoceniona dla wielu - licznik piw aż się kończy i piwo się przelewa :) Ale inne rzeczy, jak ocenianie czy te "złoto", bardzo pasują do całości wypowiedzi. Ocenianie jest domeną zwykle tych co niewiele robią czy tworzą. Ale na szczęście tego co napisałam nie przeczyta, bo jestem niewidzialna. Dumna jestem, że w połowie pisuję OK :lol: trochę się podciągnę w pisaniu i będzie całkiem super :P ]:-> Ja jako tworząca popełniam za to błędy, no nie wiem czegoś czasem, mylę się, przesadzam. Ale no nie mogę być przecież idealna :) poza tym trzymam się głównie luźnych tematów aby nie napsocić :P Ideały są nudne, no nie?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 8 gru 2019, o 23:17

@mazmarcin Co do Miss do już nie ma czego oglądać ten konkurs umarł kilka lat temu po aferach co widać po uczestniczkach iż nie cieszy się już taką popularnością jak kiedyś ;)
@Dokia w całości się zgadzam z Tobą o koledze lecz co ja tam wiem :P zresztą już pewnie ustawił sobie wrogów i przyjaciół jak mu sugerował w innym temacie gdzie jego post w sumie był nie na temat ponieważ taka opcja już istnieje dlatego zgadzam się z kolegą iż milczenie jest złotem
Mam też do pani profesor ;) pytanie z fizyki o chińskim reaktorze termonuklearnym którym tak się chwalą, w Francji chcą taki przy pomocy międzynarodowej uruchomić w 2035 a Chińczycy już go mają i chcą uruchomić w przyszłym roku. Ciekawe czy ten Chiński ma dodatni bilans energetyczny :?: a może zrobią drugie słońce z Ziemi jak się to wymknię spod kontroli ;) jak myślisz

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 8 gru 2019, o 23:43

A to mnie zaskoczyłeś, nic nie wiem o planach francuzów- muszę poczytać, do kolegi z uczelni się odezwać. Zresztą w jądrówce to bardziej @Rooff_ siedzi (no na poważnie) to on może i więcej wie, gdzie co się buduje. Czasem mnie Michał ochrzaniał jak nie te cząstki wrzuciłam w cyklotron w sposób ściśle teoretyczny, lub jak detektorem chciałam dwie różne rozdzielić za pomocą cyklotronu- to mnie rozliczał "a skąd Ty je tam wzięłaś?" :P a ja mówiłam, że z głowy,- bo ja teoretyzuję do obliczeniówki głównie.
A Chińczycy- tam to już całkiem nikt nic się nie dowie chyba,

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 9 gru 2019, o 00:13

Zaskoczyłem :oops: tylko to nie plany Francuzów a projekt międzynarodowy a w dodatku eksperymentalny gdzieś ;) na południu Francji, a Chińczycy już go mają i w przyszłym roku chcą go uruchomić, tu pewnie będą z 4 protonów(jąder wodoru) tworzyć jądro helu bo te pierwiastki najprościej poddać fuzji jądrowej lecz co i jak to już tajemnica a tym bardziej jak opanują wysoka temperaturę reaktora choć tu mówi się o tzw. pułapce magnetycznej. Zobaczymy czy im się uda utrzymać reakcję syntezy termojądrowej i jaki będzie tego zysk energetyczny, choc pewnie nie ujawnią większości informacji przynajmniej oficjalnie ;) W każdym razie mają szansę bycia pierwszym krajem który wyprodukuję czystą energię z wody bez niebezpiecznych odpadów jak w reaktorach jądrowych, to oczywiście tak w skrócie by co niektórzy mogli coś z tego zrozumieć i nie zarzucać znowu iż nie da się tego czytać :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 gru 2019, o 00:31

Ok. To już jutro , tzn dziś ale później tym się zajmiemy, ja idę spać. 🌃 Dobranoc. Tylko małe sprostowanie z helem, on ma dwa protony i dwa neutrony, chyba że miałeś na myśli nukleony, to wtedy zgadza się że cztery są potrzebne.

BTW, temat jest luźny, więc wszystko jest na temat 🙃

Awatar użytkownika
Krzychu99
Użytkownik
Auto: Kura
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Krzychu99 » 9 gru 2019, o 09:53

grzegorz13 pisze:
8 gru 2019, o 21:22
W tym roku pogoda dopisała a dzieci miały radochę choć nie tylko dzieci i każde dostało coś słodkiego :D co widać na fotkach
https://www.lubin.pl/mikolaje-na-motocy ... zez-lubin/
Gratulacje, w Bielsku też działa tego typu akcja. Na kilka tygodni wcześniej jest zbiórka w CH podczas samej parady również. Kasa i kupione prezenty idą do domu dziecka. Niesamowite uczucie być tam z nimi i widzieć jak cieszą się z rzeczy, które większość uznałaby za nic specjalnego.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 9 gru 2019, o 14:47

dokia pisze:
8 gru 2019, o 23:43
A to mnie zaskoczyłeś, nic nie wiem o planach francuzów- muszę poczytać, do kolegi z uczelni się odezwać. Zresztą w jądrówce to bardziej @Rooff_ siedzi (no na poważnie) to on może i więcej wie, gdzie co się buduje. Czasem mnie Michał ochrzaniał jak nie te cząstki wrzuciłam w cyklotron w sposób ściśle teoretyczny, lub jak detektorem chciałam dwie różne rozdzielić za pomocą cyklotronu- to mnie rozliczał "a skąd Ty je tam wzięłaś?" :P a ja mówiłam, że z głowy,- bo ja teoretyzuję do obliczeniówki głównie.
A Chińczycy- tam to już całkiem nikt nic się nie dowie chyba,
Ja to bardziej cyklotrony medyczne ;) Takie do 18-20 MeV. To się niespecjalnie nadaje do tworzenia prądu elektrycznego :D
I niestety nie obiło mi się nic o oczy/uszy o nowościach w dziedzinie reaktorów :o
Jednakowoż niesądzę, że uda się zrobić coś o dodatnim bilansie energetycznym ;) No chyba, że się ktoś walnie w obliczeniach i tak mu jakoś wyjdzie - ale to chyba możliwe tylko u @dokia w szkole :P
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 gru 2019, o 15:29

norbi333 pisze:
9 gru 2019, o 12:04

Tak jest gdy to są malutkie fora i mała ilość osób. Fora się rozrastają i coraz więcej różnych dziwnych ludzi przychodzi.Zaczynają się kłótnie w necie i na już dużych zlotach.To większość ludzi zniechęca.Potem dochodzi brak czasu ,zmiana aut i większość zgranych osób odchodzi na inne fora. Przynajmniej ja to zauważyłem na forach Mondeo,Ford,Astra czy Vectra .
Masz rację, że coraz więcej dziwnych ludzi przychodzi. Zaczynałam z Marcinem rozmowy na temat konkursów, a to z urlopem (jak na innym forum) miał być tylko motyw dlaczego na innych forach udaje się więcej. Nie że chcę na forum urlop planować :P No bynajmniej :P , tylko na forum o liczebności rzeczywiście połowy naszej takowe wyjazdy mogli sobie zorganizować, i nie że jakoś mega gremialnie- ot kilka aut, na zlocie się poznali, dogadali. Ktoś gdzieś tańsze pokoje czy domki znalazł i pojechali. I w sumie w drodze byli razem i wieczorami też mogli razem jakiś % "przeczytać" , jakiegoś "Pana Tadeusza" czy coś w tym stylu. Jest to sytuacja wg mnie fajniejsza niż wyjazd z rodziną dalszą/kuzynami, bo żadnego specjalnego planowania dnia, obiadków i kolacyjek, po prostu jedziesz nie sam tym autem ale w kilka aut i można czuć się chyba bezpieczniej i czasem do kogoś zagadać, ale nie być uzależnionym spędzaniem dnia i zastanawianiem się co kto lubi a kto czego nie lubi (jak to jest gdy jedzie się z kuzynami i ich rodzinami).

Fakt, że u nas to też tak na 12tys użytkowników, jak zlot roczny ma 12 pojazdów, to ciężko to nazwać zlotem. Spoty też jakieś coraz mniejsze. Zobacz że ja z Tobą i z Twoim kuzynem zrobiłam spot większy niż łódzki i chyba taki sam jak wczorajszy mazowiecki (chociaż nie- też większy, bo już tam skoda jedna była) :) Chodzi mi o to, że ludzie nie chcą nic zupełnie, ale kłótnie i oceny innych superancko większości wychodzą. Albo czepianie się słówek :P (prawda Norbert? :P)

A już coś zrobić, nawet tę fotkę własnego auta i ją wysłać w załączniku tu na konkurs to już chyba mega ciężka sprawa. Ja od razu napiszę, że ja bym w tym konkursie nie brała udziału, bo to już sprawa dla kolejnego właściciela aby w konkursach zwyciężać, czy mieć w kalendarzu swoje auto (ktoś tu rzucił wczoraj taki pomysł). Ja zaczęłam rozmowę na temat konkursu, a jak zwykle nam zboczyła w innym kierunku. Nam zwykle coś zbacza, słabe ta nasze naturalne nawigacje :P

Poza tym, grono starych i stałych bywalców forum rozumie się jak łyse konie, żarty swoje też rozumieją, a nowi to już niekoniecznie - jacyś mega spięci tu przychodzą :P . A to nie onet czy wp, aby tylko czytać i oceny pisać :)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 9 gru 2019, o 16:17

To przecież o tym piszę.Sam pamiętam jak jeździłem na każdy zlot Mondeo.Ale kiedyś ludzie byli bardziej zgrani i życzliwi.Teraz praktycznie wcale już nie jeżdżę.Teraz każdemu coś nie pasuje i zawsze mają jakiś problem. Bo i starej gwardii prawie nie ma,nowych nie znam,nie mam Mondeo,brak czasu i chęci.Z ludźmi,których poznałem i są warci przyjaźni nadal mam kontakt i już forum do tego nie jest potrzebne.
Konkurs zrobić problem.Żaden.Problem w tym ,ze nikt nie chce podejmować się tego zrobić,bo i czas i chęci.A zrobić zdjęcie i tylko wysłać komuś to już kompletnie żaden kłopot.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 gru 2019, o 16:26

No, dobrze gadasz. Polać Ci🍾🍻
A na takie urlopy z drugiego forum autem za granicą to bym się wybrała, bo ja sama zbyt strachliwa aby samodzielnie tak pojechać . A tak jak piloci w innym aucie to już bezpieczniej bo jest komu mi koło zmienić jak coś.
Ostatnio moja szefowa na spotkaniu core business żaliła się, że z mężem Włochy zwiedzali i właśnie mandaty spływają, już drugi na 130Euro jak zapłaci go w 7dni, lub 205 jak w 30 😕

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 9 gru 2019, o 16:43

Czyli premii nie będzie? :P
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 gru 2019, o 18:01

Bo z mężem widać wyjazdy są nieopłacalne. Tak jak u mnie w pracy, za męża zwracają z socjalu 160zl 😂 moja koleżanka sceny robiła że gdyby wiedziała wcześniej to by go w życiu nie wzięła, że te 160zł nawet kosztu utraty nerwów nie zwraca za taki wyjazd a poza tym jadł "drogo" i ona cały urlop głodna była 😂 😂
. Chudy. pisze:
9 gru 2019, o 19:55
KenyBDG pisze:Odpytaj Autoflash, z tego co pamiętam to mają doświadczenie z amerykańskimi samochodami ze stajni GM..... a z Piły do BDG nie jest daleko
Bdg rozumiem że mówisz o Bydgoszcz? A konkretnie gdzie?

Wysłane z mojego I4213 przy użyciu Tapatalka
Ale on Ci napisał gdzie: "Autoflash Bydgoszcz" :) no adres w Googlach jest :P . Telefony nawet też. Sporo osób z różnymi problemami tam się udaje. Wszyscy chwalą
peja-1991 pisze:
9 gru 2019, o 21:40
@darekk
2,0 CDTI - Niemcy
05/11/2014
.....
a ja mam takie pytanie, bo nie wiem- przy takich szkodach nie jest czasem wyszczególnione co wymieniono dokładnie? Bo z tego co mi się wydaje, jak kupowałam moją, to też zaglądałam w ASO i mi czytano każdą fakturę dosłownie. Tzn tak pobieżnie, ale jakie elementy były do auta dokładane czy wymieniane to wiedziałam. Czy po prostu są to informacje niejawne?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 10 gru 2019, o 11:36

Kwota jest na pewno jawna i zakres uszkodzeń więc jak ktoś chce to i to można sprawdzić, wszystko to tylko kwestia chęci i drobnej opłaty dla firm, które się tym trudnią czyli mają dostęp do baz danych firm ubezpieczeniowych.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 10 gru 2019, o 11:55

zonee pisze:
10 gru 2019, o 11:45
Witam, dzień dobry.
Zastanawiam się nad kupnem Insigni - do 30 Tysięcy PLN, 2.0CDTI 160K jakies 150.000km
Czy ktoś mógł by mi powiedzieć czy w wersjach 160 koni zawsze i we wszystkich ewentualnych wersjach były skrzynie F40 ? Stanowczo nie chcę M32 !
Po zakupie chcę od razu wywalić klapy wirowe, wymienić uszczelkę olejową, wyłączyć egr, i po przeglądzie wstawić zamiennie pusta bańkę DPF.
Zapewne można znaleźć auto bez tych wszystkich rzeczy które chcesz wyrzucić. Cena jest spoko, diesli na serwisach aukcyjnych jest parę tysięcy sztuk. A przebieg też się dopasuje. Za tę kwotę to rocznik 2012-2013 możesz mieć jak już poszukasz bez tych zbędnych rzeczy. Trzymamy kciuki. I skrzynkę to rzeczywiście nie m32 🤗

zonee
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kielce

Post autor: zonee » 10 gru 2019, o 12:30

HAHA rozumiem aluzję . Ale nie odpowiedziałeś na pytanie :)
Czy wszystkie rodzaje wersji 160 koni maja skrzynię F40 ? Czy zdarzają się z M32 ?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 10 gru 2019, o 12:34

Sprawdzisz po VINie.
Nie spotkałem (oryginalnej) wersji 160 konnej z inną skrzynią niż F40 (jeśli chodzi o wersję manualną). W automacie zawsze jest ta sama.
Co nie znaczy, że takiej "rzeźby" nie spotkasz na aukcjach.

A! I odpowiedziałaś. @Dokia, to kobieta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”