--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Luźne pogaduchy

...na tematy kwadratowe i podłużne
Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Luźne pogaduchy

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 14:03

grzegorz13 pisze:
1 gru 2019, o 13:55
A z której strony oglądałaś te czerwone podświetlanie pokojów ]:->
Co do zielonego to kupiłem auto z oklejonymi chromami zewnętrznymi zieloną folią, zresztą w środku też był wiodący zielony łącznie z lampkami w kabinie. Teraz już prawie normalnie poza czerwonymi lampkami w nogach no i wszystkie na ledach są więc są białe dzienne a nie bursztynowe jak świecą żarówki. Plusem zielonej folii w kabinie jest iż środek po zdjęciu był bez rysek
Oglądałam z zewnętrznej. Pfff... :P wredny jesteś :P
Ty teraz też możesz pooglądać- wyguglaj tę frazę i zaznacz grafikę :)

Były i fotki tego Twojego zielonego na wątku Twojego auta, ale czy to znaczy że poprzedni właściciel podświetlenie jednego klawisza zmienił już bo miał zamiar wszystkie zrobić na zielono?
A co do folii, jest zbędna, też nie mam żadnych rysek a mam pazury i nic się nie ściera

Nie wiem co było w MZ, ja się bałam i on na mnie krzyczał :( , a Ty przecież jeździsz 51 km/h :) to no jak że niby to działa? :P
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 1 gru 2019, o 14:11

Faktycznie jak wspomnę stare czasy WSK i MZ to zdarzało się by pasażer nie pochylał się razem z kierowcą czy wytrącał motocykl z złożenia i prostował zakręt oczywiście motocykla bo droga dalej była kręta co mogło skończyć się jazdą na wprost :|
Przeciwskręt to zjawiska skręcania kierownicą motocykla w lewo gdy faktycznie motocykl automatycznie kładzie się na prawą stronę i pokonuje zakręt w prawo :P tyle teorii :D w praktyce dzieje się tak szybko że pasażer nie ma czasu się wyprostować :lol: sprawdzone wielokrotnie ]:-> Jestem pewien iż połapałaś byś się dopiero za zakrętem jak to zrobiłem i wówczas już by było za późna na reakcję ]:->
51 km/h to przy ograniczeniu do 30 km/h jadę

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 14:15

grzegorz13 pisze:
1 gru 2019, o 14:11
To ja wiem, to ja ten przeciwskręt stosowałam w omedze!!!! Tak?? Tam z napędem na tył to aby zimą skręcić w lewo , musiałam kierownicą dać w prawo :P tak mnie wtedy nauczył mąż i działało, tzn auto było całe i ja też.. i skręcałam jak chciałam i nie szła na lodzie bokiem jak BMW , które bardzo lubią być w rowach bo ich kierowcy (nawet policja) ogarnąć ich nie umie :P
To był ten przeciwskręt w mojej starej omedze?

z tym że to było ponad 10 lat temu, teraz gdybym wsiadła w auto z napędem na tył, to raczej długo bym się czaiła jak melex-em, zanim bym przygazowała na zakrętach :P
smogf pisze:
1 gru 2019, o 14:19
A propo przeciw skrętu to niestety prawda. Aczkolwiek kiedyś jeździłem jako instruktor nauki jazdy kat.B. Pamietam ja chłopaki od motocykli tłumaczyli wszystkim kursantom właśnie przeciwokrętowy i ćwiczyli na placu. Problem w tym, ze nie każdy potrafi się przełamać i to wykonać. Jak raz pójdzie to już nie ma problemu. Tylko czasami obawa o upadek jest za duża.
no ja z tych bojaźliwych i to bardzo :o o:o :?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 1 gru 2019, o 15:18

Tylko iż w autach z napędem na tył zaczyna się skrętem w tę stronę w którą chcemy skręcić a dopiero gdy auto zacznie skręcać kontrole się kierownicą w drugą stronę i nadrabia gazem wprowadzając tylne koła w poślizg, w motocyklu zaś kierownica cały czas zostaje w położeniu przeciwnym do pokonywanego zakrętu :D a to nie logiczne i wbrew logice wymaga nauczenia i z tym ma problem wielu motocyklistów Wielu płaci za to wysoką ceną szczególnie młodych :(

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 15:24

To ja pozostanę przy testach w autach. Zawsze to dla mnie bezpiecznej. Syn chciał motor teraz kupić i prawko też na niego robić ale zapowiedziałam że kasy nie dam na obie te sprawy. Za bardzo się o niego boję. Ale że 500+ rządowe przesyłam mu na jego konto co miesiąc to być może mu tak odwali jak skończy te 18 lat, skoro wie, że auto to na niego już czeka- nawet nie pozwolił mi diabła do loga mazdy dokleić na klapie, bo mu się nie podoba coś :P Pfff.... ale pewnie i tak dokleję :P niech se potem ściąga :)

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 1 gru 2019, o 18:05

Skoro nie dasz mu kasy na obie rzeczy to może kup mu jakieś BMW na dwóch kołach ;)
Diabełek na klapie mazdy to będzie profanacja ]:-< więc młody ma rację :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 18:15

Ale takiego resoraka? Motocykla JA nie kupię, gdyż tak jak pisałam za bardzo się o niego boję. On jeździć nie umie wcale, dopiero będzie się uczył. Gdybym wiedziała że miałby jeździć z kimś kto umie, kto czegoś nauczy to byłoby mi pewnie łatwiej łyknąć taki "chory wg mnie" temat. Umierałabym ze strachu w każdej minucie w której by sam tym motorem wyjeżdżał, a przecież nie będę za nim jeździć autem :P bo mi w las ucieknie- on na taką inwigilację mi nie pozwoli :P Hahaha :P

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 1 gru 2019, o 19:54

grzegorz13 pisze:
1 gru 2019, o 14:00
Na MZ to jeszcze nie stosowało się przeciwskrętu w zakrętach co jest konieczne w każdym dzisiejszym by szybko i bezpiecznie pokonać zakręt :D Nie wiesz co to przeciwskręt Dorotko prawda :?:
@grzegorz13, a ty na pewno wiesz co to przeciwskręt? Jadąc na rowerze, motorowerze, MZ i innych nie da się inaczej skręcić niż przeciwskrętem.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 19:58

No ja to na pewno już nie wiem :P dlatego czytam, przyglądam się i sobie wyobrażam czy wiem co to jest :P

o , wyguglałam, na rowerze też mogłam doświadczać :P https://pl.wikipedia.org/wiki/Przeciwskr%C4%99t

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 1 gru 2019, o 21:40

Bartol pisze:
1 gru 2019, o 19:54
grzegorz13 pisze:
1 gru 2019, o 14:00
Na MZ to jeszcze nie stosowało się przeciwskrętu w zakrętach co jest konieczne w każdym dzisiejszym by szybko i bezpiecznie pokonać zakręt :D Nie wiesz co to przeciwskręt Dorotko prawda :?:
@grzegorz13, a ty na pewno wiesz co to przeciwskręt? Jadąc na rowerze, motorowerze, MZ i innych nie da się inaczej skręcić niż przeciwskrętem.
:lol: rozbawiłeś mnie :lol: chciałbym cię widzieć jak wykonujesz przeciwskręt na rowerze czy motorowerze przy niskich prędkościach to nawet motocyklem skręcasz normalnie
poproś kogoś i nagraj filmik jak rowerem wykonujesz przeciwskręt bo nie uwierzę iż piszesz poważnie a wówczas inni też się pośmieją :lol:

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 1 gru 2019, o 22:06

Przeciwskręt jest najbardziej efektywnym sposobem wykonywania zakrętów[1], szczególnie w przypadku ciężkich motocykli oraz dużych prędkości. Działa jednak również przy niewielkich prędkościach[b][/b]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przeciwskr%C4%99t
Ale co oni mogą wiedzieć 😃

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 1 gru 2019, o 22:08

Podkreśliłem do czego się odniosłem, bo napisałeś głupotę. "Na MZ się nie stosuje przeciwskrętu w zakrętach, a na szybszych motocyklach to tak". Głopota, że na wszystkich forach motocyklowych padną ze śmiechu.

Teraz dodałeś hasło "przy niskich prędkościach", żeby otworzyć furtkę do obrony siebie i chcesz się pośmiać? Nie mieszaj, bo na parkingu przy kilku km/h skręca się inaczej, dobrze o tym wiesz i zaczynasz kombinować.

Przeciwskręt jest niezbędny(oprócz MZ :lol: ) żeby pokonać szybko zakręt, a teraz wyskaujesz z manewrowaniem po parkingu gdzie to zjawisko nie ma miejsca.

Na rowerze po przekroczeniu któregoś tam km/h również kieruje się przeciwskrętem i nie inaczej. Nie wiesz co piszesz.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 1 gru 2019, o 22:23

Myślę iż jesteś prowokatorem !
Ponieważ teraz odwracasz kota ogonem
Przypominam Ci iż pierwszy napisałeś iż
a ty na pewno wiesz co to przeciwskręt? Jadąc na rowerze, motorowerze, MZ i innych nie da się inaczej skręcić niż przeciwskrętem.
czyli pokaż jak wykonujesz przeciwskręt rowerem czy motorowerem gdyż jak widzisz napisałeś iż nie da się inaczej skręcić niż przeciwskrętem ! To twoje słowa więc odnieś się do nich !
Witam Norbert ;) widzę iż i tu przybiegłeś :D jak coś cytujesz to zobacz kiedy to zaczęto stosować a kiedy produkowane były MZ czy WSK tym bardziej iż to lekkie i powolne motocykle ale co ja tam wiem Ty i tak zaraz okręcisz się tak by wyszło na twoje ]:->

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 1 gru 2019, o 22:40

Ale ja nic nie muszę wymyślać. Pokaż gdzie w definicji przeciwskręt jest jaka kolwiek mowa o marce motoru czy nawet roweru. Ba wszędzie jest napisane, że również można rowerem.
Jakie ma to znaczenie od kiedy skoro sam mieszkasz wski i przeciwskręt
Poza tym dostałeś link do tego :
grzegorz13 pisze:
1 gru 2019, o 21:40
:lol: rozbawiłeś mnie :lol: chciałbym cię widzieć jak wykonujesz przeciwskręt na rowerze czy motorowerze przy niskich prędkościach to nawet motocyklem skręcasz normalnie
Także znowu napisałeś bajkę i oczywiście już piszesz o czymś innym:-)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 22:52

A sodoma z Wami o:o
Bartol pisze:
1 gru 2019, o 22:08
Podkreśliłem do czego się odniosłem, bo napisałeś głupotę. "Na MZ się nie stosuje przeciwskrętu w zakrętach, a na szybszych motocyklach to tak". Głopota, że na wszystkich forach motocyklowych padną ze śmiechu.

Teraz dodałeś hasło "przy niskich prędkościach", żeby otworzyć furtkę do obrony siebie i chcesz się pośmiać? Nie mieszaj, bo na parkingu przy kilku km/h skręca się inaczej, dobrze o tym wiesz i zaczynasz kombinować.

Przeciwskręt jest niezbędny(oprócz MZ :lol: ) żeby pokonać szybko zakręt, a teraz wyskaujesz z manewrowaniem po parkingu gdzie to zjawisko nie ma miejsca.

Na rowerze po przekroczeniu któregoś tam km/h również kieruje się przeciwskrętem i nie inaczej. Nie wiesz co piszesz.
Ja nie widzę gdzie było o tym parkingu!Gdzie to jest??? Bo zaraz zaczniecie się spierać o coś niewidocznego :)
norbi333 pisze:
1 gru 2019, o 22:06
Przeciwskręt jest najbardziej efektywnym sposobem wykonywania zakrętów[1], szczególnie w przypadku ciężkich motocykli oraz dużych prędkości. Działa jednak również przy niewielkich prędkościach[b][/b]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przeciwskr%C4%99t
Ale co oni mogą wiedzieć 😃
Norbert, mogłeś się bardziej postarać i zacytować jakąś inną definicję niż ja ciut wyżej :) :P

A ja to sprawdzę latem, bo latem chcę jechać rowerem nad morze, to sobie sprawdzę te przeciwskręty , tj czy na mnie działają. Teraz to nie, bo za zimno i zamarznę.

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 1 gru 2019, o 23:26

@dokia, jeśli rozmawiają osoby znające zagadnienie to nie trzeba wszystkiego tłumaczyć jak w przedszkolu. Samo miejsce miejsce "parking" miało tylko ułatwić zobrazowanie sytuacji, mniejsza z tym. Może być salon jeśli ktoś ma duży i trzyma tam dwa kółka.
Manewrowanie/zawracanie/przestawianie motycykla z bardzo małą prędkością np. 2-5 km/h wiąże się z kręceniem kierą jak w samochodzie czyli mocno w lewo to jazda w lewo, a mocno w prawo to jazda w prawy. Jeśli przekroczysz "jakąś tam" prędkość zaczynasz kierować używają przeciwskrętu, bo inaczej się nie da. Działa siła żyroskopowa, która robi wszystko żeby wyprostować kierownicę do jazdy na wprost(nawet jeśli nie dotykasz kierownicy), a przeciwskrętem przeciw działasz tej sile czego efektem jest skręcanie.

Dlatego też celowo napisałem, że jadąc nie da się inaczej skręcić, bo pominąłem toczenie się po przysłowiowym parkingu. Jeśli chcemy być precyzyjni i przyznać Grzegorzowi rację to się zgadza.

Dyskusja zeszła jak zwykle na drugi plan, wyciąganie słówek się zaczęło, a fundament dyskusji czyli "Na MZ to jeszcze nie stosowało się przeciwskrętu(...)" będący fałszem przykryty po kołdrę i zapomniany.

Odniosłem się tylko do tego stwierdzenia i podtrzymuję, że to nie prawda.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 gru 2019, o 23:33

Dobra, ja spasuję. Jak to mówią: "kibic z dala się nie..." :P
Z moich doświadczeń z motocyklami pamiętam, że właśnie z tą eM-Zetką to mój kuzyn bardzo na mnie nakrzyczał, że ja mu motor prostowałam, gdy ja się bałam że już życie moje zaraz się skończy o:o . To nie dość że ja wystraszona że zaraz umrę, to ten krzyczy że go chcę zabić :o o:o ]:-< a jeździliśmy tam gdzie teraz Norbert ma letnią rezydencję :)

Tak tylko mam trochę wyrzuty sumienia, że to przeze mnie zaczęła się ta dyskusja , tj gdy zapytałam o tę MZ :( Przepraszam, chłopaki 😘😘😘

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2019, o 04:39

Nie zwróciłem uwagi i po prostu pierwszą z brzegu wziąłem. Ale przecież i tak to nic by nie zmieniło

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 gru 2019, o 05:58

Oj Norbert, Norbert 😋 🤗🙃 właśnie przyznałeś, że nie czytasz ciągłości wypowiedzi tylko odnosisz się do jakiegoś jednego zdania lub kilku słów 😋 i tak każdy z was umie się doczepić słowa jakiegoś. 🤔 Niezłe z was koguty, naprawdę. Tylko, że ludzie uciekają jak już na dobre zaczniecie i nie wracają dopóki nie skończycie. 😂
Dobrego poniedziałku 🤗
FB_IMG_1539577267714.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2019, o 06:52

I tu się mylisz. Czytam zawsze całość. A, że nie zawsze wchodzę w linki przez kogoś podane? Jak nie mam potrzeby to po co?
Ale spoko. Niech Ci będzie, że czytam wybiórczo i czepiam się słówek

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”