--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd P11DB P11DC
-
Gigi78
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Mysłowice
Re: Błąd P11DB P11DC
Jesli nie dzis to jutro podjade by podpiąć komputer ... ale też miałem przez chwile podejrzenia iż wymienił nie tą sonde ....
-
Gigi78
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Mysłowice
Faktycznie mechanik z rozpędu wymienił nie tą co trzeba, wykręcił DB, która nie dawała żadnych błedów, wiec na przyszły tydzien zaplanowana wymiana DC (tej wadliwej).
Zakładam że obie są takie same wiec tą którą wykrecił z DB mozna wstawić na miejsc DC by nie ruszać już ten nowej włożonej ... ??
Zakładam że obie są takie same wiec tą którą wykrecił z DB mozna wstawić na miejsc DC by nie ruszać już ten nowej włożonej ... ??
-
0202122
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Wroclaw
Cześć,
Chyba i mnie dopadł problem z sonda Nox.
Auto: Opel Insignia A B20DTH
Przebieg: 130.000km
Jakieś 10tys. km temu zapalił się check engine. Podjechałem na diagnostykę, usunięto błąd i poinformowano mnie ze przyczyna jest sonda nox. Przez prawie 10tys. km problem nie powrócił, jednakże ostatnio kontrolka zapaliła się ponownie- po skasowaniu, błąd powrócił ponownie, ale już po ok. 500km, wiec podejrzewam ze nie ma sensu czekać- trzeba wymieniać.
Kupiłem kabel diagnostyczny, jednak chciałbym potwierdzic ze przyczyna na pewno jest sonda nox- i jesli tak, to która?
Błędy, które pojawiają się za każdym razem gdy je odczytuje:
P229F
P113C
Czy oba wskazują na sondę nox? Jesli tak- na która? A może poza sonda mam jeszcze jakiś problem, o którym nie wiem? Niestety, na temat bledu P113C nie znalazłem zbyt duzo informacji w Internecie. Będę wdzięczny za każda informacje która przybliży mnie do rozwiązania problemów
Chyba i mnie dopadł problem z sonda Nox.
Auto: Opel Insignia A B20DTH
Przebieg: 130.000km
Jakieś 10tys. km temu zapalił się check engine. Podjechałem na diagnostykę, usunięto błąd i poinformowano mnie ze przyczyna jest sonda nox. Przez prawie 10tys. km problem nie powrócił, jednakże ostatnio kontrolka zapaliła się ponownie- po skasowaniu, błąd powrócił ponownie, ale już po ok. 500km, wiec podejrzewam ze nie ma sensu czekać- trzeba wymieniać.
Kupiłem kabel diagnostyczny, jednak chciałbym potwierdzic ze przyczyna na pewno jest sonda nox- i jesli tak, to która?
Błędy, które pojawiają się za każdym razem gdy je odczytuje:
P229F
P113C
Czy oba wskazują na sondę nox? Jesli tak- na która? A może poza sonda mam jeszcze jakiś problem, o którym nie wiem? Niestety, na temat bledu P113C nie znalazłem zbyt duzo informacji w Internecie. Będę wdzięczny za każda informacje która przybliży mnie do rozwiązania problemów
Ostatnio zmieniony 9 gru 2019, o 13:34 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Również mnie przy przebiegu 128tys zaczyna się zabawa z NOx. Wyszedł błąd przedniej sondy. Planuję zakupić i przylutować samą sondę jeśli błąd wyskoczy ponownie. Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?
-
Niedzielskiauto
- Nowicjusz
- Miasto: Tychy
- Kontakt:
Rzeczywiście P11db i p11dc dotyczą błędu z sond NOX.
Opel wprowadził środek zaradczy na te sondy.
Lokalizacja tych sond do odpowiednio jedna znajduje się obok zbiornika paliwa pod samochodem, a druga prawe przednie nadkole.
Sonda zbudowana jest z modułu, który jest przykręcony do nadwozia i niestety narażony na wszystkie czynniki atmosferyczne woda sól itd.
Kostka która przychodzi do modułu ma zajęte dwa zewnętrzne piny a dwa wewnętrzne są wolne. Najczęściej przez nie zaczyna się po czasie dostawać woda i brud.
Środek zaradczy polegał na wypięciu kostki dokładnym oczyszczeniu połączeń oraz zaślepieniu miejsc gdzie może przedostawać się woda.
Należy pamiętać żeby operację tą wykonywać przy odpiętym akumulatorze. Najlepiej po zabiegu posługując się oprogramowaniem gds2 wejść w reset wartości wyuczonych i tam jest funkcja zerowanie sondy nox
Jeżeli ten zabieg nie pomoże to kolejnym najtańszym rozwiązaniem jest kupno samej sondy bez modułu z firmy NGK oznaczenia nie pamiętam ale to bardzo powszechna sonda. Sama sonda kosztuje około 600 zł można ją znaleźć nawet na allegro. Trzeba jedynie pamiętać żeby przy lutowaniu kabli robić do schodkowo. Nie ucinać wszystkich kabli w jednym miejscu a najpierw jeden potem np kilka centymetrów drugi. Tak żeby były odległości miedzy miejscami lutu. Dzięki temu nie będzie dochodziło do zakłóceń, a pamiętajmy że potem sygnał idzie przez magistralę CAN.
Niestety nie mogę tutaj dodać dla Was zdjęć ponieważ wszystkie które robiłem pisząc artykuły na moją stronę posiadają znak wodny mojej działalności a Administratorzy tego forum to usuwają. Dlatego tez piszę a zdjęć Wam nie dodam. Przepraszam.
Z wyrazami szacunku
Opel wprowadził środek zaradczy na te sondy.
Lokalizacja tych sond do odpowiednio jedna znajduje się obok zbiornika paliwa pod samochodem, a druga prawe przednie nadkole.
Sonda zbudowana jest z modułu, który jest przykręcony do nadwozia i niestety narażony na wszystkie czynniki atmosferyczne woda sól itd.
Kostka która przychodzi do modułu ma zajęte dwa zewnętrzne piny a dwa wewnętrzne są wolne. Najczęściej przez nie zaczyna się po czasie dostawać woda i brud.
Środek zaradczy polegał na wypięciu kostki dokładnym oczyszczeniu połączeń oraz zaślepieniu miejsc gdzie może przedostawać się woda.
Należy pamiętać żeby operację tą wykonywać przy odpiętym akumulatorze. Najlepiej po zabiegu posługując się oprogramowaniem gds2 wejść w reset wartości wyuczonych i tam jest funkcja zerowanie sondy nox
Jeżeli ten zabieg nie pomoże to kolejnym najtańszym rozwiązaniem jest kupno samej sondy bez modułu z firmy NGK oznaczenia nie pamiętam ale to bardzo powszechna sonda. Sama sonda kosztuje około 600 zł można ją znaleźć nawet na allegro. Trzeba jedynie pamiętać żeby przy lutowaniu kabli robić do schodkowo. Nie ucinać wszystkich kabli w jednym miejscu a najpierw jeden potem np kilka centymetrów drugi. Tak żeby były odległości miedzy miejscami lutu. Dzięki temu nie będzie dochodziło do zakłóceń, a pamiętajmy że potem sygnał idzie przez magistralę CAN.
Niestety nie mogę tutaj dodać dla Was zdjęć ponieważ wszystkie które robiłem pisząc artykuły na moją stronę posiadają znak wodny mojej działalności a Administratorzy tego forum to usuwają. Dlatego tez piszę a zdjęć Wam nie dodam. Przepraszam.
Z wyrazami szacunku
-
0202122
- Nowicjusz
Kupiłem samą sondę - tą za 600zł z Allegro i niestety, po przejechaniu 300 kilometrów błąd P229F powrócił.
Komunikat błędu to: „NOx Sensor Performance Bank 1 Sensor 2”, co zinterpretowałem jako problem z sondą znajdującą się z tyłu auta.
Teraz widzę 2 możliwe scenariusze- albo uszkodzona jest pierwsza sonda, albo problemem w moim przypadku jest cały moduł.
Czy jest jakiś sposób, który pozwoliłby to zweryfikować? Myślałem o zamianie całych modułów miejscami i sprawdzić czy błąd wskazuje na inną niż dotychczas sondę. Macie może jakieś lepsze pomysły?
Komunikat błędu to: „NOx Sensor Performance Bank 1 Sensor 2”, co zinterpretowałem jako problem z sondą znajdującą się z tyłu auta.
Teraz widzę 2 możliwe scenariusze- albo uszkodzona jest pierwsza sonda, albo problemem w moim przypadku jest cały moduł.
Czy jest jakiś sposób, który pozwoliłby to zweryfikować? Myślałem o zamianie całych modułów miejscami i sprawdzić czy błąd wskazuje na inną niż dotychczas sondę. Macie może jakieś lepsze pomysły?
-
markrk
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
ja miałem p11dc i była to tylnia sonda, wymianę miałem na gwarancji.
Zobacz do wtyczek, pierwsza wtyczka na prawym nadkolu pod filtrem, druga miedzy kołami z tyłu auta.
Zobacz do wtyczek, pierwsza wtyczka na prawym nadkolu pod filtrem, druga miedzy kołami z tyłu auta.
- Major601
- Użytkownik
możliwe ze problem jest z modułem. Opisany błąd P229F to nie błąd z sondy a bardziej ze steownika
-
0202122
- Nowicjusz
Przymierzam się do wymiany całego modułu. Czekam jeszcze aż kod P229F pojawi się ponownie, aby mieć potwierdzenie że pojawienie się błędu nie było jakimś jednorazowym incydentem.
Dziś próbowałem zamienić moduły miejscami (przedni z tylnym). Same sensory może i są identycznie, ale moduły są inne. Mają różne numery seryjne oraz wtyczki, więc taki manewr nie wchodzi w grę. Dowiedziałem się za to, że przednia sonda była już wymieniana przez poprzedniego właściciela - najprawdopodobniej jeszcze na gwarancji.
Dziś próbowałem zamienić moduły miejscami (przedni z tylnym). Same sensory może i są identycznie, ale moduły są inne. Mają różne numery seryjne oraz wtyczki, więc taki manewr nie wchodzi w grę. Dowiedziałem się za to, że przednia sonda była już wymieniana przez poprzedniego właściciela - najprawdopodobniej jeszcze na gwarancji.
-
0202122
- Nowicjusz
Założyłem cały nowy moduł- kupiłem oryginalny w Oplu. Póki co przejechane 150 km i błędów brak, także P229F może faktycznie wskazywać na problem z modułem (wymiana samej sondy w moim przypadku nie wystarczyła).
- Major601
- Użytkownik
Wczoraj zrobiłem podejście do wymiany sondy przedniej. Niestety przegrałem walkę...
Od 3dni poprzedzającymi podejście do wymiany, pryskałem sondę preparatami ułatwiającymi rozkręcanie, jednak sonda ani drgnie. Złamałem jeden klucz i innym objechałem powierzchnie sondy. Chyba będzie trzeba to ciąć, rozwiercać i gwintować.
Ma ktoś lepsze pomysły?
Od 3dni poprzedzającymi podejście do wymiany, pryskałem sondę preparatami ułatwiającymi rozkręcanie, jednak sonda ani drgnie. Złamałem jeden klucz i innym objechałem powierzchnie sondy. Chyba będzie trzeba to ciąć, rozwiercać i gwintować.
Ma ktoś lepsze pomysły?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Nie wiem co to za sonda, gdzie jest, jakie jest dojście itd., ale jeżeli chodzi o zapieczone śruby (sonda w pewnym sensie jest śruba) to skuteczne jest rozgrzewanie indukcyjne (tak odkręcają zapieczone śruby mimośrodowe z zawieszenia), a odkręcać kluczem samozaciskowym.
Z rozwiązań siłowych jest metoda na klucz ruski (przecinak + młotek).
Z rozwiązań siłowych jest metoda na klucz ruski (przecinak + młotek).
- Major601
- Użytkownik
Ruska metoda nie da skutku bo za głęboko wchodzi to w środek rury wydechowej. Jeśli nic nie wymyślę to utnę i będę to rozwiercać
- Blest
- Użytkownik
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Kolejna jak będziesz zakładać to gwint czymś przesmaruj lepiej, u siebie jak odkręcałem też miałem problem, rurka na klucz i poszło ale też już lekko była obrobiona.
- Major601
- Użytkownik
Masz nowszy samochód. Jedna zima więcej to już masakra. Doskonale wiem o nałożeniu pasty ceramicznej, ale najpierw trzeba to odkręcić. Nawiasem mówiąc czy sonda ze sterownikiem z Insignii B będzie pasować? Chodzi mi o wtyczkę itp