--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Falujące obroty po zmianie silnika A18XER na Z18XER

nlf613
Nowicjusz
Auto: orlando
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2012
Miasto: Warszawa

Re: Falujące obroty po zmianie silnika A18XER na Z18XER

Post autor: nlf613 » 8 paź 2019, o 23:03

Na wale korbowym Z18XER jest inne koło impulsów, niż w A18XER. U mnie przy swapie nie zostało przełożone, co powodowało olbrzymie falowanie. Po zamianie na właściwe problem ustąpił. Wyświetlał również błędy położenia wałka, pomimo właściwego ustawienia rozrządu.
Podejrzewam, że czujniki mogą zostać z Z18XER, a problem występuje tylko przez koło impulsów.
Nie wiem, czy autor tematu ogarnął auto i czy przełożył też to kółko ze swojego oryginalnego silnika, bo w opisie nie wspomina o nim.

skuzi5
Nowicjusz
Auto: Insignia kombi
Rok produkcji: 2019
Miasto: Działdowo

Post autor: skuzi5 » 29 paź 2019, o 21:05

Witaj nlf613 czy ty poradziłeś sobie z wszystkimi problemami i czy te koło impulsów wymaga demontażu wału korbowego?
Pozdrawiam

nlf613
Nowicjusz

Post autor: nlf613 » 30 paź 2019, o 00:41

Tak, moje auto od wymiany koła impulsów na wale działa już ok. Aby je wymienić trzeba zdjąć skrzynię biegów, także roboty sporo.
Generalnie, jest to część, która się normalnie nie psuje - u mnie po prostu przy swapie jej nie przełożono i stąd problemy.
A jaki problem jest u ciebie skuzi5? Bo jeżeli nie robiłeś żadnego swapa i nikt nie pomylił nic przy przekładce, to nie szukaj problemu w tym kole - jak wspomniałem, ono się nie zużywa.

skuzi5
Nowicjusz

Post autor: skuzi5 » 30 paź 2019, o 16:11

Nie robiłem przekładki ale się przymieżam i chciałbym się odpowienio przygotować .Czytałem że ludzie mają problemy nawet po zamianie słupka z a18xer. Generalnie z moich spostrzeżeń wynika że silniki od vectry są trwalsze. Reasumując czy wymieniłeś wszystkie czujniki na te od insigni i czy udało ci się trafić z luzami zaworów po wymianie wałków.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2019, o 17:33 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 30 paź 2019, o 20:06

Czy możesz się podzielić tymi spostrzeżeniami?

nlf613
Nowicjusz

Post autor: nlf613 » 31 paź 2019, o 01:05

Kupiłem chevroleta orlando (ten sam silnik co w insigni-a18xer) za małe pieniądze, ale z problemem silnikowym - słabe sprężanie. Silnik ten był przełożony chwilę przed sprzedażą, bo oryginalny, który tam siedział umarł już przy 300 tys km. Sprzedający miał dość i chciał się pozbyć problemu, który ją z chęcią kupiłem za 2/3 ceny rynkowej. Znalazłem sprawny z18xer w vectrze z UK z przebiegiem też coś pod 300 tys km, który był w aucie i można było odpalić, zmierzyć kompresji itd. Cena za ten silnik to było mniej niż połowa ceny a18xer, więc kupiłem z uśmiechem na twarzy. Potem wziąłem się za swapa - wiedziałem wcześniej, że są inne wałki, więc przełożyłem z tego silnika, który był w aucie, jak zresztą czujniki i inne drobnostki. Generalnie na przekładkę poszedł goły słupek, co potem okazało się błędem, bo idiota, który robił pierwszy swap, nie wziął oryginalnego koła impulsów z wału korbowego orlando, tylko włożył to co było z "nowym" silnikiem. Ja przy drugim swapie, myśląc, że falowanie jest spowodowane fatalną kompresją, przełożyłem osprzęt, który był w aucie na kolejny słupek, już sprawny. Dopiero po uruchomieniu z kolejnym silnikiem okazało się, że mimo dobrze ustawionego rozrządu, sterownik widzi rozjazd w położeniu wałków względem wału. Po długiej historii z diagnostyka tego problemu okazało się, że te kółka impulsów są różne. Po założeniu właściwego dla a18xer auto śmiga do dzisiaj bezproblemowo.
Także wałki i kółko impulsów na wale są inne. Co do czujników podejrzewam, że nie ma różnicy, wszak odczytują tylko sygnał z innych elementów (aczkolwiek nie weryfikowałem tego). Generalnie przy swapie z a18xer na z18xer należy przełożyć co się da na "nowy" goły słupek.
W kwestii luzu zaworów - trzeba wszystko ustawić, wątpię, aby coś tam pasowało, jak wejdą wałki na inną głowicę. Polecam tu mały klucz dynamometryczny, bo bardzo łatwo ukręcić śrubę od łożyska wałka. Ja ustawiłem wszystkie luzy, mając drugi komplet szklanek ze starej głowicy. Cześć z nich i tak musiałem szlifować, bo były za wysokie.

skuzi5
Nowicjusz

Post autor: skuzi5 » 31 paź 2019, o 02:26

nlf613 Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź myślę że mi jak i innym bardzo pomogłeś . Należy Ci się duże 🍺🍺🍺.
Co do kwestii pytania dlaczego uważam że z18 xer jest lepszy wnioskuję z czytanych postów oraz własnych spostrzeżeń , zwrócicie uwagę na zdjęcia w ogłoszeniach jak wygląda zbiorniczek od płynu chłodzącego ,często siadają uszczelki i silnik się przegrzewa.
Ponadto waga obu samochodów np.różnica między Vectrą hatchback poprawnie (liftback) a moją Insignią kombi to około 400 kg..

Junio80
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Rok produkcji: 2009
Miasto: Radzyń Podlaski

Post autor: Junio80 » 8 paź 2020, o 19:43

Witam. Moje podejrzenie kierują się ku kołu zębatemu wału. Koła A18XER a Z18XER mają znaki gdzie indziej. Pomimo to że są (prawie) takie same. Jedno koło ma znak do ustawienia rozrządu między zębami, drugie centralnie na ząbku. Nie pamiętam które gdzie ma ten znak. Można sprawdzić na "alegrogo". Mam nadzieję że może pomogę komuś z problemami po przerzutce
silnika A18XER na Z18XER

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 9 paź 2020, o 07:33

raz miałem przypadek, że sprzedawca mimo zapewnienia iż koło ZFR jest takie same jak w A18XER, Z18XER założyliśmy je i własnie falowały obroty, po założeniu odpowiedniego KZFR problem jak ręką odjął :)

Junio80
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Rok produkcji: 2009
Miasto: Radzyń Podlaski

Post autor: Junio80 » 15 paź 2020, o 19:03

Chodziło mi o koło zębate wału korbowego

nlf613
Nowicjusz

Post autor: nlf613 » 17 paź 2020, o 18:41

Dlatego z Z18XER trzeba wykorzystać tylko totalnie goły słupek, a cała reszta zostaje z obecnego A18XER, włącznie z wałkami rozrządu, kołem impulsów wału korbowego itd. Wtedy mamy pewność, że to będzie działać. I u mnie działa, a cena silnika Z18 ponad 2x mniejsza. :)

Junio80, niestety, ale ja się z tobą nie zgodzę, że koła zębate na wale sa inna dla A18XER i Z18XER. Po pierwsze ten znak oznacza GMP, więc jakby koło było inne, to by znaczyło, że wały korbowe sa inne w obu silnikach, a tak nie jest - jestem tego przykładem. Po drugie sprawdziłem zdjęcia dostępne w necie i potwierdza się moja teoria - koła sa takie same. Faktycznie można trafić na takie ze znakiem na zębie, ale według opisów ono jest z Z18XEL, a nie XER...
No i po trzecie, pewnie nie dałoby się ustawić rozrządu na tym innym kole, bo nie pasowałyby blokady, pasek, więc przekładajacy zauważyłby, że coś jest nie tak.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”