No to napisz w odpowiednim temacie. Ten jest o DPF.coffe pisze: ↑17 sie 2019, o 16:03Hm...a to co jest mocowane na pasie przednim??? Czasami jak jadę jest właśnie takie dziwne "pierdzenie" ... nie zawsze. Zauważyłem że błąd wyskakuje w bardzo duże upały jak stoję w korku np ...15-20 minut, oczywiście wiąże się to z ograniczeniem mocy. Po skasowaniu błędu wszystko wraca do normy ale jak tylko postoję zaraz w korku z 10 minut to wyskakuje znowu. Na trasie nie ma żadnego problemu... nie ma błędu i samochód śmiga normalnie.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
coffe
- Forumowicz
- Auto: Opel
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Łódź
ok przepraszam...jak w wyszukiwarce wpisałem kod błędu to właśnie ten temat mi wyskoczył...
-
woligmeat
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Wracałem w nocy z podróży i nagle włączyła mi się lampka DPF (DPF się wypalał. Było 43% zapchania) i samochód stracił moc. Wyświetla błąd P2453-5A (pisze że jest błąd algorytmu, błąd wiarygodności). Czujnik różnicy ciśnień był wymieniany jakieś 2 miesiące temu. Turbina była regenerowana 1 miesiąc temu. Czy macie jakieś pomysły od czego błąd jeszcze może być?
Dzięki
Wracałem w nocy z podróży i nagle włączyła mi się lampka DPF (DPF się wypalał. Było 43% zapchania) i samochód stracił moc. Wyświetla błąd P2453-5A (pisze że jest błąd algorytmu, błąd wiarygodności). Czujnik różnicy ciśnień był wymieniany jakieś 2 miesiące temu. Turbina była regenerowana 1 miesiąc temu. Czy macie jakieś pomysły od czego błąd jeszcze może być?
Dzięki
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
https://www.insignia-club.pl/search.php?keywords=P2453
Po wymianie czujnika została zrobiona jego adaptacja?
Po wymianie czujnika została zrobiona jego adaptacja?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
BartoszOpel
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Chełmno
Mam prawdopodobnie problem z dpfem. Po 2,5tyś km do oleju dostało się dość sporo paliwa. Co może być przyczyną? Mechanik zakłada że wtryski leją i idą na sprawdzenie w przyszłym tygodniu, czy to dobra diagnoza?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Jak Ci sprawdzą, to się dowiesz... być może bardzo często przerywasz wypalanie DPFu (wtedy też jakaś część paliwa dostaje się do oleju), nie miałeś sytuacji, kiedy zaczęła Ci błyskać "sprężynka" (wypalanie alarmowe... co się zdarza przy częstym przerywaniu wypalaniu)... dlatego warto monitorować stan zapełnienia i wypalania DPFu (choćby apką Pinga)... Opcomem możesz sprawdzić np. zrównoważenie cylindrów (różnica na jałowym do -/+0,5) i przetestować wtryskiwacze (szczegóły w poradnikach).
EDIT: filmik testu wtryskiwaczy:
screen zrównoważenie cylindrów:
EDIT: filmik testu wtryskiwaczy:
screen zrównoważenie cylindrów:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
BartoszOpel
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Chełmno
Właśnie nigdy nie przerwałem wypalania bo jeżdżę z aplikacją Pinga. Też zazwyczaj dpf wypala się do 20% raz wypalil się do 7%bo udało się na tempomacie wypalić. Brakuje trasy na utrzymanie 2tyś obrotów i 120km/h zazwyczaj jest przyspieszanie i za jakiś czas trzeba zwolnić. Mechanik twierdzi że dpf się nie dopala dlatego paliwo ląduje w oleju a zawsze dojdzie do 100% regeneracji.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Odłącz wtyczkę od egr , zrób jeszcze raz reset czujnika i zapomnisz o problemie. Na zimę podłączysz egr i tak do maja, a potem całe lato z odpiętym egr - problem na 99% nie powróci.
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Mnie w apce Pinga nic sie nie pokazuje przy ikonie z EGR tj. jest kreska. Czy to może oznaczać że EGR jest wypięty? Jak sprawdzałem pod maską to wtyczka jest wpięta. Poza tym czy jeśli jest niesprawny (wypięty) EGR to DPF sie szybciej zapycha (to by wskazywało moje krótkie przebiegi miedzy wypaleniami) czy właśnie odwrotnie?
-
mati11294
- Użytkownik
- Auto: CORSA D
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: BOCHNIA
w ustawieniach apki trzeba cos zmienic na szybka lub bardzo szybka komunikacja ,, tyle wiem chociaz apki full nie mam jeszcze
- pondek91
- Użytkownik
Tak wiem bo to już polecano mi tutaj na forum (Szybki i Bardzo szybki odczyt) i mimo tego zaznaczenia mam kreski przy EGR
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Miasto: UK.
- Otrzymał piwo: 14 razy
I dalej nic?
Też miałem z tym problem sprawdz tą opcję
Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Moja czarna
- pondek91
- Użytkownik
@up
dzięki sprawdziłem i w apce nie było tam nic zaznaczone tj. żadna kropka nie była czarna. Jak będę wracał z pracy to sprawdzę czy teraz się coś pokazuje.
Dzisiaj natomiast stało się coś w ogóle nie spodziewanego. Ale od początku...
Jak tylko jadę jakąś mniejszą lub większą trasę odpalam apke pinga i monitoruje sobie %DPFa. Wczoraj na trasie Chorzów-Olkusz/ Olkusza - Chorzów udało mi się 17km/% gdzie przy mojej głownie jeździe miejskiej jestem zadowolony z takiego wyniku. Generalnie po przyjeździe stan wyglądał następująco 277km i 65% także cisnąłem na swój PR (obecnie lekko ponad 400KM) z nadzieją, że w tym tyg się dopcha do 80% i jak pojadę w piątek na lotnisko to ładnie na autostradzie się wypali.

Dzisiaj odpalam samochód, jadę do pracy (około 6km) i po 2km włączają mi się diody ... Pomyślałem że to jakiś żart i od razu zapaliłem apke. Patrze a tam faktycznie Regeneracja i to przy tak niskim % ? O co chodzi ?

Dojechałem spokojnie do pracy i pod firmą wypalałem filtr trzymając obroty na około 2200-2500 (ma to sens na biegu jałowym ? ) Tutaj niechlubny wynik (zazwyczaj bywało 22%)

Póki co zakłada że coś musi być z EGR, być może wymaga przeczyszczenia albo jest walnięty (chociaż jakby był walnięty to komp by sypnął jakimś błędem ? )
dzięki sprawdziłem i w apce nie było tam nic zaznaczone tj. żadna kropka nie była czarna. Jak będę wracał z pracy to sprawdzę czy teraz się coś pokazuje.
Dzisiaj natomiast stało się coś w ogóle nie spodziewanego. Ale od początku...
Jak tylko jadę jakąś mniejszą lub większą trasę odpalam apke pinga i monitoruje sobie %DPFa. Wczoraj na trasie Chorzów-Olkusz/ Olkusza - Chorzów udało mi się 17km/% gdzie przy mojej głownie jeździe miejskiej jestem zadowolony z takiego wyniku. Generalnie po przyjeździe stan wyglądał następująco 277km i 65% także cisnąłem na swój PR (obecnie lekko ponad 400KM) z nadzieją, że w tym tyg się dopcha do 80% i jak pojadę w piątek na lotnisko to ładnie na autostradzie się wypali.

Dzisiaj odpalam samochód, jadę do pracy (około 6km) i po 2km włączają mi się diody ... Pomyślałem że to jakiś żart i od razu zapaliłem apke. Patrze a tam faktycznie Regeneracja i to przy tak niskim % ? O co chodzi ?

Dojechałem spokojnie do pracy i pod firmą wypalałem filtr trzymając obroty na około 2200-2500 (ma to sens na biegu jałowym ? ) Tutaj niechlubny wynik (zazwyczaj bywało 22%)

Póki co zakłada że coś musi być z EGR, być może wymaga przeczyszczenia albo jest walnięty (chociaż jakby był walnięty to komp by sypnął jakimś błędem ? )
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Trzymanie obrotów jest bez sensu. Nie przerywaj wypalania i daj się ostudzić silnikowi po zakończeniu.
Odnośnie wczesnego wypalania
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... 72#p191472
FREE TIP: patrz na deltaP. Na biegu jałowym nie powinna przekroczyć 2kpa. Jak jest więcej, znaczy, że filtr niebawem się zacznie wypalać
Odnośnie wczesnego wypalania
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... 72#p191472
FREE TIP: patrz na deltaP. Na biegu jałowym nie powinna przekroczyć 2kpa. Jak jest więcej, znaczy, że filtr niebawem się zacznie wypalać
- pondek91
- Użytkownik
Włączyłem tę opcję i działa. Dziękiszymek1976 pisze: ↑25 sie 2019, o 22:14I dalej nic?
![]()
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Miasto: UK.
- Otrzymał piwo: 14 razy
Czyli ten sam problem co ja miałem. Ważne że działa..
Moja czarna