--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana tarcz hamulcowych
-
Dario3103
- Forumowicz
- Auto: Astra
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: OKR / Zdzieszowice
Re: Wymiana tarcz hamulcowych
Ok....
Wszystko posprawdzane i poskładane do kupy. Właśnie wlazłem do domu... jest 02:10 Zaciski działają bez problemu.
Mało tego na początku roku wymieniłem tloczki na metalowe bo oryginały były plastikowe hehe takie brązowe. Widziałem film jaki wpływ ma temperatura na nie i poprostu tak puchną że blokuje koła. Ponoć w Germanach była akcja serwisowa taka po cichaczu i klientów których auta scholowała ADAC wymieniali zestawy na metalowe.....
Z tyłu mam klocki praktycznie nowe no i tarcze przetoczone. Najpierw zajmę się przodem i muszę się pozbyć tego cholernego bicia.....
Dziękuję kolego raz jeszcze za wskazówki...
Będę zameldować jak coś sie będzie u mnie działo...
Wszystko posprawdzane i poskładane do kupy. Właśnie wlazłem do domu... jest 02:10 Zaciski działają bez problemu.
Mało tego na początku roku wymieniłem tloczki na metalowe bo oryginały były plastikowe hehe takie brązowe. Widziałem film jaki wpływ ma temperatura na nie i poprostu tak puchną że blokuje koła. Ponoć w Germanach była akcja serwisowa taka po cichaczu i klientów których auta scholowała ADAC wymieniali zestawy na metalowe.....
Z tyłu mam klocki praktycznie nowe no i tarcze przetoczone. Najpierw zajmę się przodem i muszę się pozbyć tego cholernego bicia.....
Dziękuję kolego raz jeszcze za wskazówki...
Będę zameldować jak coś sie będzie u mnie działo...
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Z wytycznych producenta wynika, że ledwo się rant zrobi i już trzeba wymieniać, bo nie spełniają wymaganej grubości.
Dziwi mnie zatem, że w tym przypadku można jeszcze coś przetoczyć
Dziwi mnie zatem, że w tym przypadku można jeszcze coś przetoczyć
-
Dario3103
- Forumowicz
- Auto: Astra
- Miasto: OKR / Zdzieszowice
Wyobraź sobie że dałem do toczenia tylko i wyłącznie z powodu bicia. Powiem tak że zestaw który mam założony jest idealnie dobrany bo mininalnie zbiera tarcze a bardziej klocek. Rant byl na tarczy bardzo mały a na tyle nie bylo nic. Dodam że klocków z przodu jes troszke mniej jak połowa....
Na chwile obecna i tak szukam nowego zestawu przynajmniej na przód wiec sie nie przejmuje.
Na chwile obecna i tak szukam nowego zestawu przynajmniej na przód wiec sie nie przejmuje.
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Witam a co sądzicie o klockach Zimmerman ? Widzę jest taki komplet do kupienia ?
https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki ... 7868556419
No i pytanei czy 321 czy 296 ?
Felgi 18 a na opelvindekoder takie info : Układ hamulcowy 16 z hamulcami tarczowymi
https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki ... 7868556419
No i pytanei czy 321 czy 296 ?
Felgi 18 a na opelvindekoder takie info : Układ hamulcowy 16 z hamulcami tarczowymi
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Sprawdzając po numerach, to zestaw jest do VW Transportera. A druga rzecz, to zaznaczyli, że pasują do wszystkich Insignii oprócz 2.8T, a w tym przedziale występowały chyba 3 różne konfiguracje: układ 16, 17 i 17+
Jak chcesz Zimmermann'y, to tu jest katalog
Jak chcesz Zimmermann'y, to tu jest katalog
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
dodaje zdjęcie klocków po 400 km docierane spokojnie w mieście... jaka przyczyna takich uszkodzeń? jest sens reklamować? czy wina montażu? klocek chodzi lekko w jarzmie... lewa i prawa strona podobnie wygląda
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
Reklamować. Obstawiam wadę materiałową, bo takie wykruszenie nie jest możliwe przy montażu.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Zastanawia mnie co Cię skłoniło do tego żeby tam zaglądać po takim krótkim przebiegu od montażu?Jakieś objawy ?
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
wiesz co przypadkowo na to trafiłem, wymieniałem płyn hamulcowy i z jednego koła zdjąłem zacisk i o to zobaczyłem... Sprzedawca stwiedził że to normalne. Nie uśmiecha mi się wyciągnąć klocki na 2 tyg.... bo nie mam co zastępczego włożyć.
a co sądzicie o METELLI?
a co sądzicie o METELLI?
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Powiem ci tak. Pracuje w firmie która składa zaciski min. Dla bmw i volvo. Jakiekolwiek uszkodzenia klocka lub jego krawędzi czy powierzchni ciernej nie są akceptowalne. Tym bardziej jeśli jest rozwarstwienie klocka w czasie jego używania.
Po co rozglądasz się po najtańszych klockach? Na układzie hamulcowym jak i na oponach nie powinno się oszczędzać, tym bardziej ze masz prawie 2 tony do wyhamowania...
-
marcin.1987
- Zapaleniec
Jak koniecznie chcesz kupić coś taniego na czas reklamacji to Bosch (choć nie wiem ile klocki będą kosztować) ewentualnie bardzo budżetowo Kamoka. Miałem na tylnej osi w Astrze tarcze + klocki tej firmy - na przeglądach siła hamowania była zawsze odpowiednia, a 3 przeglądy zaliczyły napewno.
-
pjotr
- Nowicjusz
- Auto: Sport Tourer
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Katowice
Też mam tarcze 296mm. Trzy lata temu zamontowałem tarcze Zimmermann Coat Z + klocki EBC Yellow Stuff. Klockom zostało 3,5mm, tarcze 29mm, a zrobiłem na tym zestawie blisko 55tyś. Tył taki sam. Ogólnie powiem że zestaw się sprawdził, choć ostatnio zauważyłem że po rozgrzaniu tarcz przy większych prędkościach zaczyna delikatnie trząść kierownicą, po czym gdy hamulce ostygną działają super.tomio pisze: ↑7 kwie 2019, o 19:38Jako, że moje tarcze i klocki z przodu mają już wyraźnie dosyć, zacząłem się rozglądać za nowym zestawem i powiem szczerze, że nie wiem co wybrać. Tarcze mam 296, więc chciałbym coś co się nie pokrzywi zaraz.
W tej chwili mam Ori zestaw, tarcze już znacznie mocno zaczęły bić.
Myślę nad dwoma kombinacjami:
1. EBC Standard z klockami Galfer Sport FDHP 1050 - ku temu się najmocniej skłaniam.
2. Tarcze Zimmermann Coat Z także z klockami Galfer Sport FDHP 1050.
Czy ktoś miał już takie połączenie lub wie czy to dobry wybór?
Przy okazji mam pytanie jaka minimalna grubość klocka (EBC YS) kwalifikuje go do wymiany?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
Chyba standardowo jak w każdym innym klocku. Jak blaszka zacznie trzeć o tarczę i pojawi się pisk/odgłos szorowania.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
@pjotr, przed założeniem polecam przetoczenie tarcz na samochodzie. Zabieg potrafi "wyprostować" niedoskonałości kilkuletniej piasty, a nawet nowe tarcze, które bywają różnej jakości. Koszt około 100 zł, ale przy twoim stylu jazdy zrobisz kolejne 50 tys. km na tych samych tarczach. W dobie pośpiechu i zużywania tarcz po 30 tys. km wynik masz całkiem niezły, 1 mm- 55 tys. km.
Zapomniałem się "pochwalić", bo na swoich TRW zrobiłem 31 tys. km, a grubość po przetoczeniu wynosi 29,5 mm. Przebieg głównie w trasie i nie siedzę na zderzaku. Tematy o drganiach kierownicy omijam szerokim łukiem
Zapomniałem się "pochwalić", bo na swoich TRW zrobiłem 31 tys. km, a grubość po przetoczeniu wynosi 29,5 mm. Przebieg głównie w trasie i nie siedzę na zderzaku. Tematy o drganiach kierownicy omijam szerokim łukiem
- Robson_GDN
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Otrzymał piwo: 2 razy
cześć. Jakie sklepy online polecacie, gdzie można na spokojnie kupić tarcze / klocki? brakeparts.pl będzie ok czy może jest coś lepszego? Dzięki
-
marcin.1987
- Zapaleniec