EGR, turbo i wtryski do sprawdzeniawoligmeat pisze: ↑10 lip 2019, o 10:24i wypaliło się do 21%. Po przejechaniu ok. 50km zapełnił się do poziomu 51% i włączyło się wypalanie, niestety było to na postoju, i zamiast się wypalić to bardziej się zapchał bo aż do 71%. Był wymieniany czujnik różnicy ciśnień i dpf już był czyszczony miesiąc temu dosłownie.
[...]
Żadnego błędu nie pokazuje komputer.
Dlaczego tak szybko się zapycha? Co jest nie tak?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
PiotrekC
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
Witam ponownie,
dzisiaj miałem pierwsze wypalanie po odłączeniu wtyczki od EGR i niestety znowu jakby za wcześnie - przy 77 % i dosyć dynamicznym przyspieszeniu pod wzniesienie - aż pojawił się spory dymek w pierwszych sekundach. pierwsze wypalanie takie może być? czy jednak to nie wina EGR i przyczyna leży gdzieś indziej? jakieś propozycje ?:)
natomiast dwukrotnie wzrósł dystans przejechany między wypaleniami, chociaż to po części może być spowodowane tym, że teraz w wakacje ruch po Warszawie jest zdecydowanie bardziej płynny
dzisiaj miałem pierwsze wypalanie po odłączeniu wtyczki od EGR i niestety znowu jakby za wcześnie - przy 77 % i dosyć dynamicznym przyspieszeniu pod wzniesienie - aż pojawił się spory dymek w pierwszych sekundach. pierwsze wypalanie takie może być? czy jednak to nie wina EGR i przyczyna leży gdzieś indziej? jakieś propozycje ?:)
natomiast dwukrotnie wzrósł dystans przejechany między wypaleniami, chociaż to po części może być spowodowane tym, że teraz w wakacje ruch po Warszawie jest zdecydowanie bardziej płynny
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Pierwsze wypalanie po odłączeniu mogło być jeszcze trochę wcześniejsze.
Przejedź teraz do kolejnego wypalania z odpiętą wtyczką. Jeżeli znów wypali poniżej 80%, to trzeba szukać gdzieś indziej.
Przejedź teraz do kolejnego wypalania z odpiętą wtyczką. Jeżeli znów wypali poniżej 80%, to trzeba szukać gdzieś indziej.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Nie wiem czy dobry temat, ale nie chciałem nowego zakładać, a jest pewna liczba, która mnie i kumpla zaciekawiła.
Pacjent: Zafira C 2.0 CDTi, problem z DPF, diagnostyka GDS2 + MDI2
Moduł silnika -> dane zdarzenia -> nadmierna temperatura filtra cząstek stałych
W liście danych jest taka pozycja: "stan licznika przebiegu powietrza po wykryciu nadmiernej temperatury filtra cząstek stałych" z wartością ponad 261k km, samochód na liczniku ma około 181k km. "Licznik nadmiernej temperatury na wylocie filtra cząstek stałych" wynosi 20.
I teraz pytanie, czy jest tam jakiś licznik przebiegu powietrza (cokolwiek to znaczy, może jakiś wiatraczek
), czy może aut zostało "odświeżone", a to jest po prostu stan licznika przy wystąpieniu zdarzenia. Jeżeli zostało "odświeżone", to jest to zapis pierwszego czy może ostatniego wystąpienia zdarzenia?
Dodam tylko, że maksymalna odnotowana temperatura na wylocie to 1099 stopni Celsiusa. A myślałem, że przy wypalaniu to 500-700 jest.
Pacjent: Zafira C 2.0 CDTi, problem z DPF, diagnostyka GDS2 + MDI2
Moduł silnika -> dane zdarzenia -> nadmierna temperatura filtra cząstek stałych
W liście danych jest taka pozycja: "stan licznika przebiegu powietrza po wykryciu nadmiernej temperatury filtra cząstek stałych" z wartością ponad 261k km, samochód na liczniku ma około 181k km. "Licznik nadmiernej temperatury na wylocie filtra cząstek stałych" wynosi 20.
I teraz pytanie, czy jest tam jakiś licznik przebiegu powietrza (cokolwiek to znaczy, może jakiś wiatraczek
Dodam tylko, że maksymalna odnotowana temperatura na wylocie to 1099 stopni Celsiusa. A myślałem, że przy wypalaniu to 500-700 jest.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Na 100% w module DPF jest informacja jaki przebieg ma sam filtr. Można to wyzerować i robi się tak przy wymianie DPFu. Wartości "przebiegu powietrza" nie widziałem, co nie oznacza oczywiście, że go nie ma.
I tak. Jedną z opcji sprawdzenia rzeczywistego przebiegu jest porównanie wartości, o której wspomniałem wyżej z odczytem przebiegu z licznika.
I tak. Jedną z opcji sprawdzenia rzeczywistego przebiegu jest porównanie wartości, o której wspomniałem wyżej z odczytem przebiegu z licznika.
-
xul
- Zapaleniec
Dzięki za info, myślę, że ten "przebieg powietrza" to jakiś błąd w tłumaczeniu, ale trochę się uśmialiśmy z różnymi koncepcjami jego pomiaru 
Takie informacje były w danych zdarzenia:
https://pasteboard.co/IogDaml.jpg
filtr chyba będzie czyszczony "pozaustrojowo", a właściciel się pewnie nie ucieszy, że ma 80k zdjęte z licznika
filtr chyba będzie czyszczony "pozaustrojowo", a właściciel się pewnie nie ucieszy, że ma 80k zdjęte z licznika
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Zmień język na angielski. Tłumaczenie na polski robił lingwita który niewiele kojarzy temat albo jakiś automatyczny translator.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- Rafi3040
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Serock
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dzisiejsze wypalanie u mnie i sporo kilometrów A2 i do Niemiec
, ale już wypalanie nie doszło do 12% jak ostatnio miałem bo roboty drogowe mnie trafiły i korek 
, ale już wypalanie nie doszło do 12% jak ostatnio miałem bo roboty drogowe mnie trafiły i korek 
-
xul
- Zapaleniec
Kumpel, który się tym zajmuje nie bardzo z angielskim, woli polski, to mu też tak ustawiłem. Jego zabawki, to rządzi
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jak nie zapomnę i mi się będzie chciało to spojrzę na to u siebie. Co prawda też nie mogę być na 100% pewny przebiegu, bo nie mam auta od nowości, ale przynajmniej porównamy wartościxul pisze: ↑16 lip 2019, o 17:38Dzięki za info, myślę, że ten "przebieg powietrza" to jakiś błąd w tłumaczeniu, ale trochę się uśmialiśmy z różnymi koncepcjami jego pomiaru
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Ja mam różnicę chyba 70km miedzy tymi wszystkimi trzema wartościami (miedzy wyświetlaczem auta, przebiegiem dpf i przebiegiem w komputerze auta). Więc u Ciebie 80k to sporo xD
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Ja ma coś koło 160k sam podczas zabawy Opcomem wyzerowałem sobie przez przypadek DPF-a 
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
MI raz tak się zapchał że odpalić nie chciał i czyszczenie pomogłomcrace pisze: ↑6 lip 2019, o 12:34opcji masz 4:
zaślepienie EGR - najtańsza opcja, ale check się będzie świecił,
wyprogramowanie EGR - droższa, ale przy aktualizacji sterownika silnika EGR zostanie ponownie włączony,
nowy EGR - opcja najdroższa, zgodna ze sztuką, ale daje ryzyko powrotu awarii, za jakiś czas.
czyszczenie EGR - opcja bez kosztowa (jeśli zrobisz to sam), ale nie znam nikogo komu by to pomogło na problemy z nim![]()
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Ogólnie to lepiej zamiast go rozbierać można zrobić trasę
I nie ma problemu .
I nie ma problemu .
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 21 razy
-
woligmeat
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
- Kontakt:
Witam.
Wracałem dziś z Krakowa i ponownie pojawiła.sie informacja by jechać do serwisu i auto straciło moc.
W tym samym czasie gdy to powiadomienie się pojawiło to zaświeciła mi się lampka od DPF i włączyłem aplikacje żeby zobaczyć czy się wypala i faktycznie wypalał się przy zapchaniu 35%. Wypalił się do 30% ale niestety mocy nadal nie odzyskał. Czujnik ciśnienia różnicy był wymieniany dwa miesiące temu.
Dodam że stan oleju jest trochę większy niz powinien, ale tak było od początku gdy go kupiłem i wymieniałem olej w serwisie.
Proszę powiedzieć gdzie szukać przyczyny i co teraz zrobić żeby auto odzyskało moc?
Dodam że nie sprawdzałem błędów, sprawdzę to jutro dopiero.
Pozdrawiam
Wracałem dziś z Krakowa i ponownie pojawiła.sie informacja by jechać do serwisu i auto straciło moc.
W tym samym czasie gdy to powiadomienie się pojawiło to zaświeciła mi się lampka od DPF i włączyłem aplikacje żeby zobaczyć czy się wypala i faktycznie wypalał się przy zapchaniu 35%. Wypalił się do 30% ale niestety mocy nadal nie odzyskał. Czujnik ciśnienia różnicy był wymieniany dwa miesiące temu.
Dodam że stan oleju jest trochę większy niz powinien, ale tak było od początku gdy go kupiłem i wymieniałem olej w serwisie.
Proszę powiedzieć gdzie szukać przyczyny i co teraz zrobić żeby auto odzyskało moc?
Dodam że nie sprawdzałem błędów, sprawdzę to jutro dopiero.
Pozdrawiam