--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
piotreek2-p1
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Milanówek

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: piotreek2-p1 » 25 cze 2019, o 13:46

Projekt ciekawy i myślę, że przydatny dla użytkowników posiadających filtr chociaż nie tylko.
Obecnie posiadam taki moduł w Vectrze i jestem bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 25 cze 2019, o 19:25

piotreek2-p1 pisze:Z racji tego, ze mam znajomego , który posiada Opla Insignie i ma problem z zapychaniem DPFa , namawiam Łukasza z LWPM Comfort aby w wolnej chwili podjął się poszerzenia obsługi modułu o kolejny model . Moduł wpina się w miejsce złącza diagnostycznego i dzięki niemu mamy na bieżąco podgląd DPFa.

Wiadomo im więcej osób zainteresowanych tym większa szansa na to aby podjął się realizacji projektu. Co o tym sądzicie? Czy byłby ktoś ewentualne chętny na taki moduł?

Obecnie taki moduł jest już stworzony min. dla Vectry C i działa wyśmienicie.

w linku poniżej , możecie podejrzeć jak to wygląda na wyświetlaczu Vectry.

szczegóły projektu:

https://bugs.lwpm.eu/task/298?pagenum=3 ... Qd2k2un_iQ

https://lwpm.eu/comfort/?fbclid=IwAR2Wn ... ZzAb0U3E1E
W Insigni/Astrze J tak to nie będzie działać. Raz że komputer silnika i radio są na różnych sieciach, dwa że radio nie ma opcji wyświetlania podobnego menu.

O ile dobrze kojarzę to w VC wyświetlacz to osobny moduł w sieci CAN. W Insigni jest on elementem radia i tylko z radio potrafi go wysterować.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 25 cze 2019, o 21:41

@Ping - wiadomo, że to tak nie zadziała. Przerabialiśmy już ten temat. Ale kolega ma nadzieję, a ta jak zwykle umiera ostatnia ;-). Zostaje tylko Twój program, albo wpisane PIDy pod Torque.

Nawet się zastanawiałem, czy nie wrzucono tutaj tego jako reklamę produktu... nie wiem tylko czy są potencjalni odbiorcy (np. posiadacze Vectry).

idn59
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: dolnośląskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: idn59 » 25 cze 2019, o 22:36

Wszyscy są zachwyceni OPL DPF monitor, ale są inni. którzy mają inne silniki i nie mają nadziei, że program zostanie wzbogacony o obsługę silników B20XXX. W takim razie pozostaje tylko Torque i jego funkcjonalności, bo OPL DTC Reader to nieporozumienie, większości błędów (np P11DC nie skasuje).

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 26 cze 2019, o 05:05

Kolego, nieporozumieniem jest twoja roszczeniowa postawa. Autor aplikacji udostępnia ją za free a ty jęczysz.
A pomyślałeś o tym że błąd nie da się skasować bo jest obecny? Wydaj 2 tysie na czujnik NOX i błąd się skasuje.

piotreek2-p1
Nowicjusz
Rok produkcji: 2019
Miasto: Milanówek

Post autor: piotreek2-p1 » 26 cze 2019, o 10:41

@Ping Wiadomo, że moduł od LWPM nie będzie działał tak jak w Vectrze.
Link , który wkleiłem miał po prostu pokazać w jaki sposób ułatwiło to użytkownikom korzystanie z samochodu wyposażonego w DPF.
Nikogo nie namawiam do korzystania z niego i sam post nie jest formą reklamy.
Zależy mi tylko na tym aby dowiedzieć się czy ktoś będzie zainteresowanie takim modułem właścicieli Insignii ( i nie tylko),bez noszenia telefonu i łączenia się za każdym razem z modułem dostępnym na rynku.

Z racji tego , że nie znam szczegółów projektu poprosiłem ewentualnego przyszłego twórcę aby po powrocie z urlopu wszystko opisał na forum.
Będzie zainteresowanie to super jeżeli nie to będzie wiadomo, że taki moduł nie jest potrzebny dla posiadaczy tego modelu.

LWPM
Nowicjusz
Auto: ZB
Kod silnika: inny
Miasto: Wrocław

Post autor: LWPM » 26 cze 2019, o 15:35

nie wiem co można zrobić z wyświetlaczem, bo się tym nie bawiłem jeszcze (nie mam Insignii), ale wiem co można zrobić z wyświetlaczem na liczniku (tutaj można utworzyć menu, wyświetlać jakieś parametry...) - jak to wygląda można zobaczyć np w instrukcji obsługi do HappyLightShow. Tyle teoretycznie powinno wystarczyć, ale najlepiej by było dobrać się do wyświetlacza. Oczywiście Insignii sobie nie kupię tylko po to, ale wszystkie potrzebne części pewnie i tak będę musiał... ale musiałbym wiedzieć czy ktoś to w ogóle potrzebuje. O ile w VC zaraz po podaniu pomysłu chętni się znaleźli... to w przypadku Insignii to jakoś już tak łatwo nie jest. Dostęp do parametrów pracy silnika to najmniejszy problem.
Moduł ma dostęp do trzech sieci CAN. (W Insignii są akurat 4 CANy, no ale bez tej czwartej powinno się obyć).

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 26 cze 2019, o 15:59

Właśnie pisałem u ciebie, ale ty pierwszy napisałeś tutaj.

Więc
Sama topologia CAN w AJ/ZC/IA jest taka sama (platforma Global-A) z podziałem na SW-CAN(33.3kbps), HS-CAN(500kbps), CE-CAN(500kbps) oraz MS-CAN(125-kbps).
Na SW-CAN pracują moduły nie związane bezpośrednio z ruchem pojazdu, BCM, Licznik, Hvac, Radio, Moduł Klapy/Świateł tylnych, moduł siedzeń, itp.
Na HS-CAN znajdują się moduły BCM, Sterownik Silnika, Sterownik ABS/ESP, Sterownik Skrzyni automatycznej, Sterownik Xenonów AFL, Sterownik Zawieszenia (?)
Na CE-CAN (to dodatkowa magistrala) jest Sterownik ABS/ESP, Kierownicy, Skrzyni automatycznej (?), Moduł wychylenia wieloosiowego, BCM.
Na MS-CAN działają w zasadzie tylko urządzenia związane z multimediami - Radio, Moduł telefonu, Moduł radia cyfrowego.

W obu przypadkach wyświetlacz oraz panel sterowania są integralną częścią radia i połączone są jedynie z radiem. W przypadku kolorowego wyświetlacza na 100% obraz generowany jest w radiu (jaki to rodzaj transmisji tego nie wiem, możliwe że MOST ale nie mam co do tego pewności). Co do przycisków sterowania radiem to jest to komunikacja LIN lub I2C albo SPI(zależy od modelu radia) i nie są rozgłaszane na sieci CAN. Jedynym odstępstwem jest sterowanie z kierownicy, gdzie BCM generuje odpowiednie ramki na SW-CAN, zależnie od wciśniętego przycisku.
Sygnały z reszty przycisków kokpitu powinny być na SW-CAN (chociaż nie wiem czy wszystkie).

Oczywiście można wyświetlać komunikaty na liczniku (chociaż nie każda Insignia ma duży licznik, nie wspominajac już o Astrze), to mam informacje z kilu źródeł, ze bywają z tym problemy.

Jedyną opcją aby wyświetlać cokolwiek na wyświetlaczu radia to użyć adresacji przeznaczonej dla moduł BT albo DAB, z tym żeby Radio mogło je obsługiwać, musi być odpowiednio zaprogramowane (i uprzedzę że Op-Comem nie da rady tego zmienić).

Ja jako że od lipca, czyli za kilka dni, zmieniam pracę, to nie będę mógł angażować się tyle co do tej pory (chociaż ostatnio też nie miałem za dużo wolnego), ale oczywiście służę swoją wiedzą i wsparciem.

Panek
Użytkownik
Auto: insignia kombi
Rok produkcji: 2017
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Panek » 26 cze 2019, o 19:24

W insignia 2013 Navunterlink 900 jest właśnie MOST, potwierdzam z autopsji mojego auta

Sent from my K10 using Tapatalk

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 144 razy

Post autor: mazmarcin » 26 cze 2019, o 19:34

@Panek piszesz że masz insignię z 2013 a w opisie z awatara 2017?
Czemu?

Panek
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Panek » 26 cze 2019, o 19:55

Nie wiem, przeważnie używam Tapatalk a tam nie wiem jak zmienić .
No ale mam 2013, w sumie 2014 bo MY14

leinks
Nowicjusz
Auto: Saab 9-5
Miasto: Kraków

Post autor: leinks » 27 cze 2019, o 19:41

Cześć.
Mam Saaba 9-5 z silnikiem A20Dth. Postanowiłem oddać Dpf do czyszczenia (na mokro) ponieważ coraz częściej wypalał mi się filtr (tak co 450 km) bez żadnych błędów. Po wypaleniu zapełnienie wynosiło około 30%. Filtr został wyczyszczony. Później mechanik zresetował go oraz zaadoptował czujnik różnicy ciśnień. Zapełnienie wskoczyło na 70% i po 102 km zaczęło się wypalanie. Wypaliło do 44% :-/ Teraz zrobiłem 78 km i jest już 61%... Może wiecie jak wyglądają wypalenia Dpf po adaptacji? Ktoś pisał, że dwa są jakieś dziwne, później powinno się ustabilizować... Może czujnik różnicy ciśnień zaczął wariować? P.S Filtr napewno jest bardziej drożny (widziałem przed i po czyszczeniu). Pomóżcie, czeka mnie za 2 tygodnie trasa 3500km a nie chcę by filtr co 150 km się wypalał.... Łukasz

Panek
Użytkownik
Miasto:

Post autor: Panek » 27 cze 2019, o 19:47

Wypalanie co 450km to dobry wynik.

W trasie nie powinien tak się wypalać co 200km, a nawet trasa jest dobrym pomysłem.

leinks
Nowicjusz

Post autor: leinks » 27 cze 2019, o 19:52

No tak, ale teraz po czyszczeniu i adaptacji jest jak napisałem... Jak wyglądają kolejne wypalania po adaptacji? To mnie bardzo interesuje (liczę, że się stopniowo wydłuży dystans?) Może wymienić ten czujnik? Ehhh

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 27 cze 2019, o 20:24

Teoretycznie szybkie zapychanie filtra może mieć związek z nadmiernym tworzeniem większej ilości sadzy podczas procesu spalania. Może się tak dziać np. kiedy jest za mało tlenu a za dużo paliwa. Za mało tlenu może być wtedy, jeśli jest gdzieś nieszczelność w układzie dolotowym, ale jeszcze nie na tyle duża, że będzie powodować błędy DTC. Drugim windowajcą może być nieprawidłowo działający zawór EGR, który pozwala na dostanie się w nieodpowiednim momencie gazów do dolotu - wtedy, kiedy się nie mają jak i z czym dopalić. A trzecim powodem mogą być lejące wtryski - skutek analogiczny jak przy za małej ilości powietrza. Ja bym to chyba w tej kolejności rozpatrywał ;)
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

leinks
Nowicjusz

Post autor: leinks » 27 cze 2019, o 20:38

Tak wszystko rozumiem. Tylko dlaczego przed czyszczeniem wszystko było Ok. Przeszkadzało mi tylko to, że filtr po wypaleniu miał te 30% (230 tys nalotu) Dlatego dałem do czyszczenia. A teraz wypala się do 44 % O to właśnie pytam. Czy to jest normalne po pierwszym wypaleniu od adaptacji czujnika ciśnień.

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 27 cze 2019, o 20:46

Daj mu szansę i zobacz do ilu teraz się zapełni, wyjedź na ekspresówkę, wypal i zobacz co będzie.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 27 cze 2019, o 20:50

Jesteście pewni, że w saabach oprogramowanie DPF działa tak samo?

leinks
Nowicjusz

Post autor: leinks » 27 cze 2019, o 20:53

Chyba tak muszę zrobić. Może tak działa ten algorytm... Najpierw ustawia zapełnienie na 70% później na np. 44% i dopiero po tym wypaleniu łapie jakąś "prawdziwą" wartość. Muszę jeszcze popatrzyć na parametry czujnika różnicy ciśnień przy danych zapełnieniach... Myślałem, że ktoś już przechodził tu adaptację i mi opowie jak to wygląda....

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 27 cze 2019, o 21:30

Ja przechodziłem.

Jeżeli chodzi o OPLA:

1. Nie ma czegoś takiego, że najpierw 70%, a potem mniejsze wartości a potem wraca do normalności. Pierwsze wypalanie po 70% i potem już powinno działać jak należy. Jeżeli nie - awaria dalej występuje.

2. Pytanie jest takie, kiedy rusza wypalanie - powyżej 80% (czyli tak jak powinno) czy poniżej?

3. Poziom, na jakim wypalanie się kończy nie ma w sumie żadnego znaczenia. Ważne kiedy się zaczyna.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”