--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpis działania układu ładowania akumulatora w Insignii
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Re: Opis działania układu ładowania akumulatora w Insignii
Kolego @sebekoo tak jak wyżej koledzy pisali te linki nic nie wnoszą do tematu , również nas mogą zacytować bo myśmy sobie dyskutowaliśmy i każdy wysnuwa inną teorię , i jeśli producent montuje w komorze silnika AGM to widocznie tak ma być, a po drugie nie pisz posta pod postem bo za to są nagrody bo robi się tylko bałagan
-
sebekoo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeszcze jedno napiszę w związku z tym wątkiem.
https://www.akumulatory-zelowe.pl/uzytk ... -pm-9.html
To jest strona sklepu. I również na tej stronie jest opisane że wysokie temperatury zabijają aku. Czyżby sklep działał na własną niekorzyść pisząc "bzdury" o niekorzystnej wysokiej temp.?
Kolego @dare50 - tutaj jest dyskusja i raczej nikt nie wykorzysta tego jako dowód , czy poparcie jakiejś tezy.
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka
https://www.akumulatory-zelowe.pl/uzytk ... -pm-9.html
To jest strona sklepu. I również na tej stronie jest opisane że wysokie temperatury zabijają aku. Czyżby sklep działał na własną niekorzyść pisząc "bzdury" o niekorzystnej wysokiej temp.?
Kolego @dare50 - tutaj jest dyskusja i raczej nikt nie wykorzysta tego jako dowód , czy poparcie jakiejś tezy.
Pozdrawiam.
- dare50
- Zapaleniec
Nie chodzi przecież o żaden dowód tylko próbujesz poprawić fabrykę , z drugiej strony pisze się ogólnie o pracy stałej w podwyższonej temperaturze , a daję głowę że aku w komorze silnika nie ma wysokiej temperatury , zobacz jakie są osłony , po drugie mamy cały czas napływ powietrza przez grill więc jak tam ma być przy aku 30 czy nawet 50 stopni .
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Temp. na obudowie aku jest na pewno na tyle duża, że swobodnie rozpuszcza klej na gorąco. Wiem, bo wpadłem kiedyś na pomysł sklejenia ww. obudowy takim klejem
Wytrzymało jedną jazdę do pracy 
-
sebekoo
- Nowicjusz
- Miasto:
Są różne typy klejów na gorąco. Najniższe temperatury topnienia kleju zaczynaja się od 50 st. Zastosuj inny typ kleju, powinno pomóc bo nie sądzę że przy Aku temperatura sięga 100 st gdyż woda by wyparowała z aku.
-
Ramay Jacek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Również miałem te same objawy i wskazania na wyświetlaczu. Okazało się się, że aku 7 letni miał zwarcie w jednej z cel. Być może masz ten sam problem i aku do wymiany.Krznnn pisze: ↑25 wrz 2018, o 18:44Witam mam taki problem. Dziś rano auto troszkę dłużej zakręciło. Myślę sobie ok bylo 8 stopni w nocy. Przejechałem dosłownie 2 km. Zgasiłem auto wróciłem do niego po godzinie i centralka otworzyła normalnie wszystkie ikony na desce także sie wyświetliły jak zazwczaj ale auto nie odpaliło. Nie miał sił zakręcić nawet pół raza. Poprosiłem gościa o prąd z jego aku. Trwało to jednak 10min zanim zakręcił i odpalił. W między czasie między zegarami pojawiało się między innymi komunikaty: "sprawdź układ wspomagania kierownicy", "sprawdź system stabili-track" albo "sprawdź system antykradzieżowy" oraz włączono tryb oszczędzania akumulatora .
Pojechałem do elektryka zmierzył aku. Naładowny w 100 procentach a jego stan techniczny na 88 procent. Potem przez pół dnia odpalał normalnie. Wieczorem przejechałem 30km, czekałem w aucie 20min na żonę po czym znów to samo. Znów prośba od kogoś o prąd. Aku raczej od nowości a więc 6 letnie, ikonka stanu w nim zielona . Gdzieś nie ma masy? Gdzieś gubi prąd? Szczotki może się wieszają na rozruszniku?
Dzięki za pomoc pozdrawiam
Dodano po 14 minutach 54 sekundach:
A autor tego wątku KaMYK może pomoże ? Mam od tygodnia nowy aku i od kilku dni zaobserwowałem takie zjawisko. Otóż podczas jazdy przy włączonej klimie, radiu, światłach - komp pokazuje ładowanie rzędu 13,5-14 V. Natomiast na postoju po wyłączeniu wszystkich odbiorników, ładowanie spada poniżej 12,5 V i pojawia się komunikat że: sprawdź ładowanie akumulatora oraz na wyświetlaczu pali się czerwona ikonka aku ?
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
U mnie jak wywalało taki komunikat winny okazał się alternator. Objawy były podobne tylko że u mnie czasem na wyłączonych odbiornikach wskakiwało 15v natomiast na światłach klimie itp było ok. Prawdopodobnie była uszkodzona któraś dioda.
-
piotrekb
- Nowicjusz
- Auto: Opel Corsa E
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wrocław
Posiadam Opla Corsę E 1.4 Turbo z systemem Start/Stop więc wyposażony w system "inteligentnego" ładowania akumulatora. Jak przyszło ochłodzenie zacząłem mieć problemy z tym systemem. Otóż jeżdżę na krótkich odcinkach, głównie po zmroku więc na światłach i mój akumulator jest coraz bardziej niedoładowany. Napięcie po postoju wynosi poniżej 12V. Czuć że trudniej jest odpalić auto. Po odpaleniu samochodu ładowanie jest idealnie 14.5V jednak po włączeniu świateł mijania szybko spada do 12.8-12.9V. Przy jeździe na światłach dziennych spada po paru minutach do 13.6V. Nie działa także uruchomienie ładowania (14.5 i w górę) przy hamowaniu silnikiem które działało wcześniej. Wymienione tutaj w temacie jak i w opisie analogicznego systemu w Astrze J (https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... operation/) czynności nie powodują wejścia w tryb ładowania (włączenie wycieraczek, dmuchawa na max, ogrzewanie szyby tylnej, klima na max). Przy włączeniu np. ogrzewania szyb i dmuchawy na maxa napięcie na chwilę spada, po czym stabilizuje się na opisanym wyżej poziomie (poniżej 13V przy światłach, 13.6 bez nich).
Dla porównania działanie systemów jak było ciepło - na światłach dziennych ładowanie około minutę po odpaleniu, potem różnie, czasami napięcie spadało poniżej 12.5V (światła dzienne, ładowanie wyłączone) ale przy hamowaniu silnikiem rosło do 14.5-14.7V niezależnie od tego czy światła były włączone czy nie (bez hamowania silnikiem na światłach około 13V).
W efekcie tego wszystkiego jeżdżę z ciągle niedoładowanym akumulatorem. System start stop wyłączam od razu po odpaleniu żeby dodatkowo nie obciążać akumulatora mimo że system o dziwo przy takich niskich napięciach działa. Teraz weekend zrobiłem 2 razy trasę po około godzinie i ładowanie było cały czas 13.6V (na światłach dziennych) jednak napięcie akumulatora dalej wynosi około 12V (chwilę po zgaszeniu auta - zmierzę jeszcze dzisiaj po paru godzinach postoju więc pewnie spadnie).
Próbowałem też odpiąć wtyczkę przy klemie minusowej ale nie zmieniło to parametrów ładowania. Proszę o informację czy powyższe zachowanie tego "inteligentnego" systemu jest prawidłowe dla Corsy bo nie wiem czy szykować się do wizyty w ASO (mam trochę daleko) czy walczyć samemu z akumulatorem. Czy można w jakiś sposób wymusić mocniejsze ładowanie akumulatora?
Dodam jeszcze że akumulator jest nowy, ma około rok. Nie stwarzał problemów dopóki było ciepło.
Dla porównania działanie systemów jak było ciepło - na światłach dziennych ładowanie około minutę po odpaleniu, potem różnie, czasami napięcie spadało poniżej 12.5V (światła dzienne, ładowanie wyłączone) ale przy hamowaniu silnikiem rosło do 14.5-14.7V niezależnie od tego czy światła były włączone czy nie (bez hamowania silnikiem na światłach około 13V).
W efekcie tego wszystkiego jeżdżę z ciągle niedoładowanym akumulatorem. System start stop wyłączam od razu po odpaleniu żeby dodatkowo nie obciążać akumulatora mimo że system o dziwo przy takich niskich napięciach działa. Teraz weekend zrobiłem 2 razy trasę po około godzinie i ładowanie było cały czas 13.6V (na światłach dziennych) jednak napięcie akumulatora dalej wynosi około 12V (chwilę po zgaszeniu auta - zmierzę jeszcze dzisiaj po paru godzinach postoju więc pewnie spadnie).
Próbowałem też odpiąć wtyczkę przy klemie minusowej ale nie zmieniło to parametrów ładowania. Proszę o informację czy powyższe zachowanie tego "inteligentnego" systemu jest prawidłowe dla Corsy bo nie wiem czy szykować się do wizyty w ASO (mam trochę daleko) czy walczyć samemu z akumulatorem. Czy można w jakiś sposób wymusić mocniejsze ładowanie akumulatora?
Dodam jeszcze że akumulator jest nowy, ma około rok. Nie stwarzał problemów dopóki było ciepło.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Zrobiło się zimno, zmieniły się parametry akumulatora, Twoje wyniki niekoniecznie wskazują na jakiś problem z ładowaniem czy samym aku. U mnie też napięcie trzyma się na poziomie 12V gdy auto stoi, dokładnej wartości nie znam bo miernika fakt nie podpinałem, a wskaźnik w Insigni jest tak wyskalowany by nikt zbyt łatwo nie odczytał wartości 
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
piotrekb
- Nowicjusz
Sytuacja z wczoraj, odpalam auto, ładowanie przez 5 sekund było 14.5V, potem od razu spadło do 12V, po włączeniu świateł wzrosło do 13V. Przy kolejnych odpaleniach to samo. Start stop o dziwo działał, podczas postoju na zgaszonym silniku włączone było ogrzewanie szyby i lusterek, napięcie spadło do 10.5V i myślałem że auto ze skrzyżowania będę musiał zepchnąć ale o dziwo odpalił (światła bardzo mocno przygasły). Bardzo mnie zaniepokoił wczorajszy brak ładowania nawet po odpaleniu (ta funkcja akurat zawsze działała i w ciepłe i zimne dni).
Mam jeszcze pytanie co do ładowania akumulatora prostownikiem (bo jak tak dalej będzie działać ten "inteligentny" system to tego nie uniknę). Mam inteligentny prostownik który obsługuje akumulatory AGM takie jak mój. Czy ładować akumulator w aucie z podłączonymi klemami czy odpiąć je? Jeżeli odpiąć to czy elektronika nie zacznie wariować?
Mam jeszcze pytanie co do ładowania akumulatora prostownikiem (bo jak tak dalej będzie działać ten "inteligentny" system to tego nie uniknę). Mam inteligentny prostownik który obsługuje akumulatory AGM takie jak mój. Czy ładować akumulator w aucie z podłączonymi klemami czy odpiąć je? Jeżeli odpiąć to czy elektronika nie zacznie wariować?
-
sebekoo
- Nowicjusz
- Miasto:
Odpowiem na pierwszą część. To jedt oznaką zmniejszania się pojemności akumulatora. Czyli inaczej mówiąc początek końca akumulatora..
Co do drugiej części to ładuje zawsze z podpiętymi klejami - czy to prawidłowo? Nie wiem.
Co do drugiej części to ładuje zawsze z podpiętymi klejami - czy to prawidłowo? Nie wiem.
- dare50
- Zapaleniec
to zależy jakim będziesz prostownikiem ładował bo jeśli jakimś "inteligentnym " to przy podpiętych klemach będzie źle dobierał ładowanie bo dojdzie pobór prądu auta , a jeśli jakimś zwykłym to możesz uszkodzić elektronikę bo nie masz kontroli nad napięciem ładowania także suma sumarum lepiej odpiąć kleme , przecież nic się nie stanie .
A po drugie jak na zgaszonym silniku uruchomisz ogrzewanie lusterek i szyby , przecież się nie da właśnie dlatego żeby aku nie wydoić
A po drugie jak na zgaszonym silniku uruchomisz ogrzewanie lusterek i szyby , przecież się nie da właśnie dlatego żeby aku nie wydoić
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ładowanie spada bo system ładowania wykrywa że akumulator jest w pelni naładowany
podłącz kompa i sprawdź jak to widzi ecu.
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
-
piotrekb
- Nowicjusz
No właśnie też mi się tak wydaje że przez te problemy z ładowaniem roczny akumulator zaczyna się "kończyć". Ciekawe co powie ASO bo samochód jest na gwarancji.
Prostownik mam inteligentny. Czy tak samo inteligentny co system ładowania akumulatora w moim aucie to nie wiem
Czy po odpieciu akumulatora nie stracę wszystkich ustawień auta albo radio się nie zakoduje?
A ogrzewanie szyby i lusterek można włączyć przy wyłączonym silniku jak zadziała start stop. Tam na postoju możesz włączyć sobie co tylko chcesz oprócz klimy, światła się świecą, auto zachowuje się tak jakby silnik był odpalony. Po zgaszeniu silnika przez start stop było 12V, włączyłem ogrzewanie szyby i było widać że działa bo szyba zaczęła odparowywać, napięcie w tym czasie spadło do 10.5V.
W czasie jazdy mierze napięcie miernikiem w gnieździe zapalniczki, na postoju mierzę na klemach.
Interfejsu do Opla nie mam, chciałem kupić opcoma ale samochód jest na gwarancji i boję się że ASO będzie widzieć połączenia w logach. Po postoju napięcie na klemach wynosi około 12V lub nieco mniej (minimalnie miałem 11.5V), zależnie od długości postoju i ile było jezdzone na parę dni przed pomiarem. Nie wygląda mi to na w pełni naładowany akumulator, z tego co pamiętam wtedy powinno być 12.6-12.8?
Prostownik mam inteligentny. Czy tak samo inteligentny co system ładowania akumulatora w moim aucie to nie wiem
A ogrzewanie szyby i lusterek można włączyć przy wyłączonym silniku jak zadziała start stop. Tam na postoju możesz włączyć sobie co tylko chcesz oprócz klimy, światła się świecą, auto zachowuje się tak jakby silnik był odpalony. Po zgaszeniu silnika przez start stop było 12V, włączyłem ogrzewanie szyby i było widać że działa bo szyba zaczęła odparowywać, napięcie w tym czasie spadło do 10.5V.
W czasie jazdy mierze napięcie miernikiem w gnieździe zapalniczki, na postoju mierzę na klemach.
Interfejsu do Opla nie mam, chciałem kupić opcoma ale samochód jest na gwarancji i boję się że ASO będzie widzieć połączenia w logach. Po postoju napięcie na klemach wynosi około 12V lub nieco mniej (minimalnie miałem 11.5V), zależnie od długości postoju i ile było jezdzone na parę dni przed pomiarem. Nie wygląda mi to na w pełni naładowany akumulator, z tego co pamiętam wtedy powinno być 12.6-12.8?
- dare50
- Zapaleniec
naładuj go z 10÷12 godzin na odłączonej klemie , ale podepnij miernik napięcia żebyś widział jakim napięciem ładuje Twój prostownik a i tak pewnie nie naładuje do końca żeby zrobił gęstość odpowiednią , bo to zrobi w sumie tylko jeden Kulon 912
, aku możesz spokojnie odłączyć nic się nie stanie , tylko szyby na nowo trzeba zaprogramować ale komp pokazuje co i jak
-
LowBass
- Nowicjusz
- Auto: B Country Tourer
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Dingolfing/Niemcy OPOLE
Witam, może to wydawać sie Wam głupie ale kto pyta nie błądzi.
Rozładował mi się głęboko akumulator dwukrotnie do totalnego zera. Jeśli układ posiada UKŁAD ODSIARCZANIA to będzie z nim wszystko okej??
Rozglądam się za prostownikiem i myślałem nad jakimś z opcją odsiarczania ale czy warto w to inwestowac?
Pyt.2 : czy nowe prostowniki dają radę zacząć ładować kompletnie pusty aku? Ponoć nie..
Jaki więc zakupić prostownik żeby w razie kolejne wpadki odpalił auto? Czytałem wiele o stefpol est 303, nada się? Czy jakiś inny ew. z rozruchem? Pacjent Insia B. Pozdro
Rozładował mi się głęboko akumulator dwukrotnie do totalnego zera. Jeśli układ posiada UKŁAD ODSIARCZANIA to będzie z nim wszystko okej??
Rozglądam się za prostownikiem i myślałem nad jakimś z opcją odsiarczania ale czy warto w to inwestowac?
Pyt.2 : czy nowe prostowniki dają radę zacząć ładować kompletnie pusty aku? Ponoć nie..
Jaki więc zakupić prostownik żeby w razie kolejne wpadki odpalił auto? Czytałem wiele o stefpol est 303, nada się? Czy jakiś inny ew. z rozruchem? Pacjent Insia B. Pozdro
- dare50
- Zapaleniec
Szkoda kombinować , zbliża się zima więc raczej możesz mieć problem , mi się rozładował tylko raz i nie dało rady go odzyskać , a po drugie masz w nim dostęp do korków ?
-
LowBass
- Nowicjusz
- Auto: B Country Tourer
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Dingolfing/Niemcy OPOLE
To do mnie?
Ja mam jakies zwarcie, coś gdzieś dwukrotnie wciągu roku wyładowało aku. Dwa poranki gdzie nawet zamek się nie podniósł..wiec chce mieć w domu jakiś prostownik czy starter żebym nie musiał kombinować. Jeśli chodzi o diagnoze usterki co tak rozładowywuje to ciężki temat..bo niby jak to wyczaić kiedy to sie zdarza średnio co 6msc..
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Ja w podobnym przypadku do twojego ale nie tak drastycznego znalazłem że zamek schowka przed pasażerem mi nie wyłączał światełka w środku.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
A nie ma jeszcze gwarancji na to auto @LowBass?
Chyba że masz zły opis auta
Chyba że masz zły opis auta