--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA16LET 1.6 Dławienie silnika przy przyśpieszaniu
-
webkoala
A16LET 1.6 Dławienie silnika przy przyśpieszaniu
Cześć, na wstępie chciałem przeprosić za śmiecenie trochę na tym forum, ale w akcie desperacji szukam pomocy gdzie tylko mogę. Silnik w Insigniach chyba jest taki sam, więc jest szansa że ktoś będzie wiedział co mu dolega.
Krótkie info:
Astra J 5d z 2010r.
A16LET z mapami*
91k km najechane
Inne problemy nie występują.
* Mapy mam zmienione tylko dla trybu sport, problem występuje we wszystkich trybach.
Problem:
Przy "normalnym" (spokojnym) przyśpieszaniu, wszystko jest ok - rozpędza się do 230 i jest ok.
Przy "gazie do dechy", zaczyna się dławić i tak jakby stać przez sekundę w miejscu, po lekkim puszczeniu gazu dalej ciągnie do przodu. Występuje bardzo losowo, czasami są to 3 zadławienia, czasami jedno. Czasami na 2/3 a czasami na 5/6 biegu. Nie ma żadnej reguły.
To co już jest sprawdzone:
- Cewka zapłonowa i świece - wymienione 2,3 miesiące temu (przy okazji awarii ESP[?])
- Diagnostyka u mojego mechanika - brak błędów
- Diagnostyka w ASO - brak błędów (chociaż potwierdzają że coś jest nie tak).
Panowie z ASO powiedzieli mi że silnik "dziwnie" chodzi na wysokich obrotach, delikatnie klekocze. Strzelam że to jest to co "wszyscy mają". Powiedzieli mi również, żebym zmienił olej (w tej chwili 85% żywotności, zmieniany regularnie), na inny o "innej lepkości" chugo wie czy mniejszej czy większej.
Może ktoś miał podobnie, albo ma jakiś pomysł czego szukać?
Krótkie info:
Astra J 5d z 2010r.
A16LET z mapami*
91k km najechane
Inne problemy nie występują.
* Mapy mam zmienione tylko dla trybu sport, problem występuje we wszystkich trybach.
Problem:
Przy "normalnym" (spokojnym) przyśpieszaniu, wszystko jest ok - rozpędza się do 230 i jest ok.
Przy "gazie do dechy", zaczyna się dławić i tak jakby stać przez sekundę w miejscu, po lekkim puszczeniu gazu dalej ciągnie do przodu. Występuje bardzo losowo, czasami są to 3 zadławienia, czasami jedno. Czasami na 2/3 a czasami na 5/6 biegu. Nie ma żadnej reguły.
To co już jest sprawdzone:
- Cewka zapłonowa i świece - wymienione 2,3 miesiące temu (przy okazji awarii ESP[?])
- Diagnostyka u mojego mechanika - brak błędów
- Diagnostyka w ASO - brak błędów (chociaż potwierdzają że coś jest nie tak).
Panowie z ASO powiedzieli mi że silnik "dziwnie" chodzi na wysokich obrotach, delikatnie klekocze. Strzelam że to jest to co "wszyscy mają". Powiedzieli mi również, żebym zmienił olej (w tej chwili 85% żywotności, zmieniany regularnie), na inny o "innej lepkości" chugo wie czy mniejszej czy większej.
Może ktoś miał podobnie, albo ma jakiś pomysł czego szukać?
-
pavloos
Re: A16LET 1.6 Dławienie silnika przy przyśpieszaniu
przepustnica,nieszczelny dolot (rury),przepływomierz powietrza,filtr powietrza i paliwa - od sprawdzenia tych rzeczy bym zaczął. Filtr paliwa szczerze nie wiem gdzie znajduje się w Insignii. W astrze H 1.6 benzyna miałem przy baku,mechanik zawsze mowił ze wymiania się jak coś się dzieje - na szczęście się nie działo 
Mam ten sam silnik w Insignii z 2009. Moje auto przyśpiesza płynnie choć czasem czuć załączanie się turbiny tzw. małą turbodziurę, ale nie jest to szarpanie ani dławienie.
Mam ten sam silnik w Insignii z 2009. Moje auto przyśpiesza płynnie choć czasem czuć załączanie się turbiny tzw. małą turbodziurę, ale nie jest to szarpanie ani dławienie.
-
webkoala
Odgrzeję trochę kotleta.
Doszło telepanie samochodu na niskich obrotach, i diagnoza wtedy już była prostsza - przepustnica.
Do tego jeszcze doszło niskie ciśnienie paliwa, wiec pompa poleci rownież
Doszło telepanie samochodu na niskich obrotach, i diagnoza wtedy już była prostsza - przepustnica.
Do tego jeszcze doszło niskie ciśnienie paliwa, wiec pompa poleci rownież
-
lufa9999
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Hattersheim am Main
- Postawił piwo: 6 razy
Witam.
Od ok dwóch tygodni moja Insignia, 1.6 LET, dławi się na wyższych biegach (czwórka, piątka i szóstka). Zdarza się to podczas jazdy autostradą, kiedy np jadę na piątce 120 km/h i wcisnę do dechy pedał gazu. Zaczyna się dławić, szarpać i generalnie nie ma mocy. Trochę poszarpie i rozpędza się. Na trzech pierwszych biegach nie występuje ten problem. Zawsze jest to związane z wciśnięciem gazu do dechy, jak delikatnie gazuję to problemu nie ma. Co może być powodem takiego zachowania?
Od ok dwóch tygodni moja Insignia, 1.6 LET, dławi się na wyższych biegach (czwórka, piątka i szóstka). Zdarza się to podczas jazdy autostradą, kiedy np jadę na piątce 120 km/h i wcisnę do dechy pedał gazu. Zaczyna się dławić, szarpać i generalnie nie ma mocy. Trochę poszarpie i rozpędza się. Na trzech pierwszych biegach nie występuje ten problem. Zawsze jest to związane z wciśnięciem gazu do dechy, jak delikatnie gazuję to problemu nie ma. Co może być powodem takiego zachowania?
-
myk6414
Sprawdź filtr powietrza. W poprzednim aucie miałem tak samo. Filtr był uwalony , prawie czarny.
-
Dawider
- Forumowicz
- Auto: Inne
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 3 razy
To chyba musiał być w stanie kilku letnim że aż dławił auto
A filtr paliwa? Może jest tak zasyfiony, że przy dużym obciążeniu i poborze paliwa robi przerwy.lufa9999 pisze: ↑4 cze 2019, o 23:50Witam.
-
myk6414
Wcale właśnie nie. Mieszkam na wsi i do domu mam ostatnie 700m nie utwardzoną drogę. Latem się strasznie kurzy... Filtr co 6 miesięcy wymieniamDawider pisze: edit
Ostatnio zmieniony 10 cze 2019, o 10:53 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Check i błędy jakieś wyskakują?
Tak czy siak podejrzenia pewnie będą dwa - zawór sterowania turbiną lub pęknięta rura w dolocie. Ewentualnie jakaś nieszczelność w dolocie na uszczelkach.
Tak czy siak podejrzenia pewnie będą dwa - zawór sterowania turbiną lub pęknięta rura w dolocie. Ewentualnie jakaś nieszczelność w dolocie na uszczelkach.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
lufa9999
- Użytkownik
OK, to teraz jest taka sytuacja że jadąc po mieście zapaliła się kontrolka silnika, zaczął nierówno pracować przez cały czas i mam komunikat że jest awaria i żeby skontaktować się z serwisem. Ledwo do domu wróciłem, zero mocy i wszystko się trzęsie. Sczytałem mu błędy i wyszły trzy: P0300 -uklad napędowy random/multiple misfire detected; P0301 - uklad napędowy cylinder 1 misfire detected; P0303 - uklad napędowy cylinder 3 misfire detected.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Paliwo masz od 2 tygodni to samo, od czasu jak to wystąpiło po raz pierwszy? Może trefne?
Paliwo -> świece -> cewki -> .......
Ale skoro przynajmniej na 2 cylindrach jest od razu błąd, a wcześniej auto było grzeczne, to może tak po prostu sprawa leży w gównianym paliwie?
M.
Paliwo -> świece -> cewki -> .......
Ale skoro przynajmniej na 2 cylindrach jest od razu błąd, a wcześniej auto było grzeczne, to może tak po prostu sprawa leży w gównianym paliwie?
M.
-
lufa9999
- Użytkownik
Nie nie, to nie paliwo. Już w międzyczasie dwa razy tankowalem z pewnego źródła. Inny problem będzie. Tylko co teraz robić? Jak to zdiagnozować? Auto stoi niesprawne. Kumpel zna się na mechanice i mógłby pomóc, tylko co robić z tym? Co te błędy oznaczają? To raptownie się zadziało dzisiaj.
-
lufa9999
- Użytkownik
Auto postało od wczoraj, teraz odpaliłem i pracuje równo, normalnie. Nie jeździłem bo się boję, nie wiem jak z pierwotnym problemem. Ma kto jakiś pomysł, co to za sytuacja jest? Co jest niesprawne?
-
kozer1976
- Nowicjusz
- Auto: insignia 1.6 T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Podlakie
Błąd 301 to wypadanie zapłonu na 1 cylindrze a 303 to na 3 cylindrze.Sprawdz cewkę i świece bo tu może lerzeć przyczyna.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
-
lufa9999
- Użytkownik
Dokładnie. Wymieniłem świece i cewkę i śmiga. Dzięki za trafna poradę, kozer1976.
-
Martak88
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Tuchola
- Postawił piwo: 1 raz
Witam wszystkich, ostatnio mam delikatny problem z moją Insignia silnik A16LET, problem polega na tym że podczas przyspieszania między 2 a 3 tyś/obr auto delikatnie się dławi a od 3 tyś/obr wyrywa jak strzała już w ogóle nie występuje dławienie,duszenie, objawy są najbardziej odczuwalne na 4,5,6 biegu ale na każdym biegu wyrwanie od 3 tyś/obr jest odczuwalne w insigni wymieniłem cewkie na Beru i świece Denso irydium problem nadal występuje czy ktoś się z takim czymś spotkał?
Proszę was o pomoc
Proszę was o pomoc
-
Martak88
- Nowicjusz
Ale filtr paliwa jest wbudowany w zbiorniku i się go nie wymienia niby.
Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
I jak by był zawalony to auto szło by to pewnego pułapu i koniec a nie start od 3 tyś/obr tak uważam.
Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
I jak by był zawalony to auto szło by to pewnego pułapu i koniec a nie start od 3 tyś/obr tak uważam.
-
Martak88
- Nowicjusz
Heh oby nie ale przypadłość 4 tłoka przypadała osobą które podnosiły moc a ja tego nie zrobiłem i chodzi tylko o obroty między 2/3 tyś/obr po wyżej wszystko ok.
-
Martak88
- Nowicjusz
Witam sprawdziłem dolot jest szczelny wymienione to co napisałem powyżej sprawdzam wężyki od zaworu upustowego turbiny i było bardzo małe pęknięcie naprawdę małe około 1mm przejażdżka i narazie ok dam znać czy to było przyczyną jak pojeźdże trochę więcej. Pozdrawiam
Dodano po 12 minutach 12 sekundach:
W tym miejscu.
Dodano po 12 minutach 12 sekundach:
W tym miejscu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.